Joensuun bunkkerimuseo on osa SalpalinjaaKeskiviikko 4.8.2021 - -Esko Erkkilä- Salpalinja, viralliselta nimeltään Suomen Salpa, oli Talvisodan jälkeen vuosina 1940 – 1941 ja maamme itärajan tuntumaan vuonna 1944 Virolahdelta Savukoskelle rakennettu puolustuslinja.Salpalinjan linnoitteita on yhä jäljellä monissa paikoissa ja taannoisella Kyröläismatkallamme tutustuimme Salpalinjaan kuuluvaan……Joensuun bunkkerimuseoon.Bunkkerimuseossa on aito korsu, jossa on majoituskorsun lisäksi asemat panssaritorjuntatykille sekä konekiväärille.Korsussa oli myös konekiväärikupu. Kupuja oli kahdenlaisia eli pyöreä yhdelle miehelle ja soikea kahdelle miehelle.Kupuja oli kolmenlaisia eli kevyt, keskiraskas ja raskasmalli.Museoalueella oli myös espanjalainen ratsu eli siirrettävä piikkilankaeste.***************Museoalueen viereisellä omakotialueella oli käytetty Salpalinjan kiviesteitä eräänlaisina ”sisustuselementteinä”!Kannattaapa poiketa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joensuun bunkkerimuseo on osa Salpalinjaa, Salpalinja, Joensuun bunkkerimuseo, espanjalainen ratsu, Suomen Salpa, Virolahdelta Savukoskelle, |
Sinimäkien taistelujen muistomerkki sijaitsee KrenatöörinmäelläSunnuntai 26.10.2014 - -Esko Erkkilä- Kerroin eilen vierailustamme Vaivarassa Sinimäkien taisteluja esittelevässä museossa - Vaivara Sinimägede Muuseum´ssa.
Jatkan vielä ainakin yhden jutun verran Sinimäkien taisteluista ja siitä, että mitä näimme ja koimme museovierailumme jälkeen.
Itäisimmällä kolmesta Sinimäestä - Lastenkodinmäellä - sijaitsee näkötorni, josta näkee mainiosti Sinimäkien taistelumaastot.
Tässä näkötorni on kuvattu kauko-objektiivilla Vaivara Sinimägede Muuseum´n pihasta.
Olen käynyt näkötornissa ja sieltä näkee havainnollisesti sen kapean panssariuran, joka on Suomenlahden ja merestä n. puolentoista kilometrin päässä olevan soisen maaston välillä.
On selvää, että toisen maailmansodan aikaisilla panssarivaunuilla ei ollut asiaa soiseen maastoon, vaan neuvostoliittolaisten oli kohti Tallinnaa hyökätessään pysyteltävä Suomenlahden rannalla suhteellisen kapealla vyöhykkeellä. Kapea kulkukelpoinen vyöhyke mahdollisti saksalaisille ja virolaisille sotilaille torjuntavoiton saamisen Sinimäillä.
Museon pihamaalla on esillä muutama espanjalainen ratsu sekä jokunen panssarimiina.
Molemmat nämä puolustusvälineet olivat tärkeitä, kun Puna-armeijan etenemistä estettiin.
Espanjalaisen ratsun ranskan- ja englanninkielinen nimi on ”cheval de frise” – se on tarkoitettu ensisijaisesti ratsuväen torjumiseen, mutta toisessa maailmansodassa sitä käytettiin myös maajoukkojen torjumisessa. Piikkilankaa runsaasti espanjalaisten ratsujen ympärille, niin olihan tehokas este jalkaväellekin!
Krenatöörien mäelle – yksi Sinimäistä – on pystytetty muistomerkki vuoden 1944 taisteluissa kaatuneille virolaisille.
Kerrotaan, että Sinimäen taistelujen muistomerkki oli Viron silloisten venäläismielisten vahingoittamiskohteena, kun Tallinassa oli ns. Pronssisoturiin liittyvä patsaskiista kuumimmillaan.
Tällä matkalla emme käyneet muistomerkillä ja tämä kuva onkin otettu n. sadan metrin etäisyydeltä muistomerkistä.
Matkamme oli jo kymmenes niistä matkoista, jotka hämeenkyröläissyntyinen kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäki on järjestänyt hämeenkyröläisille ja viljakkalalaisille sotaveteraaneille sekä heidän läheisilleen. Tässä joukkomme on pysähtyneenä Krenatöörinmäen alarinteellä Sinimäillä 8.7.2014.
Olen ollut mukana kaikilla kenraalin järjestämillä matkoilla ja tiedän, että ensi kesän matka on jo taas suunnitteilla.
Kenraali Lehtimäellä on tapana jossain matkan vaiheessa tarjota ”shampanjat maastossa” ja viime kesän matkalla se tapahtui Sinimäen taistelujen muistomerkin katveessa!
Kiitokset kenraalille mainiosta paikan valitsemisesta!
Jatkoimme matkaamme uusiin seikkailuihin ja Sinimäkien taistelujen muistomerkki jäi ylväänä paikoilleen!
**************
Jos haluatte tutustua niihin juttuihin, jotka olen laatinut viime kesän matkaltamme, ne löytyvät jos googlaa näin: ”Esko Erkkilä suomenlahti2014”.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sinimäet, Sinimäen taistelut, Sinimäkien taistelut, Tannenbergin linja, Tannenbergin linjan taistelut, Krenatöörinmäki, Lastenkodinmäki, Vaivara Sinimägede Muuseum, espanjalainen ratsu, panssarimiina, cheval de frise, suomenlahti2014, |