Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Huoli-ilmoitus on huonosti tunnettu tapa auttaa lähimmäistään

Sunnuntai 19.1.2020 - -Esko Erkkilä-

Luulin tietäväni ainakin pääpiirteittäin tavat ja keinot, joilla voidaan auttaa ongelmissa elävää lähimmäistä, mutta en ollutkaan tietoinen ”huoli-ilmoituksesta”!

 

Paradoksaalista, että sain tietää huoli-ilmoituksen mahdollisuudesta viime keskiviikkona kahdessakin eri tilaisuudessa eli aamupäivällä Eläkeliiton Pirkanmaan piirin ”Kohti ikäystävällistä Pirkanmaata” –seminaarissa ja iltapäivällä Tampereen Vanhusneuvoston kokouksessa!

 

 

Huoli-ilmoitus tehdään kunnalle ja sen voi tehdä jokainen, joka epäilee, ettei henkilö saa tarvitsemiaan palveluita tai on joutunut kaltoinkohdelluksi.

 

 

Tavallisimmin huoli-ilmoituksia tehdään ikääntyneistä kansalaisista, mutta huoli-ilmoituksen voi tehdä kaiken ikäisistä, joiden uskoo olevan tarvittavan hoidon tai avun tarpeessa.

 

 

Huoli-ilmoituksen tekeminen on vapaamuotoista, mutta useilla kunnilla on kotisivuillaan lomakkeita, jotka täyttämällä pystyy tekemään huoli-ilmoituksen.

 

 

***************

 

 

HUOLI-ILMOITUS

Huoli iäkkään henkilön hyvinvoinnista voi herätä, jos henkilö ei enää itse kykene hankkimaan apua tai ymmärrä avun tarvettaan. Kuka vain voi tehdä huoli-ilmoituksen. Huolen kohteena olevalle henkilölle olisi hyvä kertoa huolestaan ja aikomuksestaan olla asiasta yhteydessä yhteistyön helpottamiseksi.
(Laki iäkkään väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 980/2012 § 25)

 

Kenestä on huoli

(ohje)
Henkilö on tietoinen huolen ilmauksesta
Asuuko henkilö yksin?
Kenen kanssa?

Ilmoittajan tiedot

Ilmoittajan tiedot ovat tarpeen, jotta tarvittaessa voidaan ottaa yhteyttä lisäkysymyksissä.

Suhteesi huolen kohteeseen
Mikä?

Kiitos huolenpidostasi! 
Ilmoituksesi ohjautuu asiakasohjausyksikköön. Ilmoituksen vastaanottamisen jälkeen henkilöön, josta huoli on herännyt, ollaan puhelimitse yhteydessä ja hänen tilannettaan selvitetään. Hänen kanssaan sovitaan tarvittaessa kotikäynti palvelutarpeen arvioimiseksi. Jos asiakasta ei saada puhelimitse kiinni, lähetetään hänelle kirje kotikäynnin ajankohdasta. Itsemääräämisoikeuden perusteella asiakkaalla on oikeus kieltäytyä kotikäynnistä ja palvelutarpeen arvioinnista. Salassapitosäännösten vuoksi huolen ilmoittajalle ei voida kertoa tarkempia tietoja asian etenemisestä ilman asiakkaan suostumusta. Lomakkeella voi ilmoittaa ei-kiireelliset ilmoitukset, kiireelliset ilmoitukset tehdään sosiaalipäivystykseen.

Tässä Tampereen kaupungin kotisivuilta löytämäni lomake, jolla voi ikäihmisestä tehdä huoli-ilmoituksen.

 

Huoli-ilmoituksen voi tehdä nimettömänä ja silloin asiaa tutkiva virkahenkilö ei paljasta huoli-ilmoituksen kohteena olevalle henkilölle, että kuka on ollut huolissaan kyseisen henkilön pärjäämisestä.

 

Joskus huoli-ilmoituksen kohde asuu toisella paikkakunnalla kuin jossa hän on kirjoilla; virkamiehillä on huoli-ilmoituksen saatuaan velvollisuus saattaa se sen kunnan virkamiesten tietoon, jossa huoli-ilmoituksen kohde on kirjoilla.

 

 

Asuuko Sinun läheisyydessäsi henkilö, jonka pärjäämisestä olet huolissasi? Tee asiasta huoli-ilmoitus, jotta tuo henkilö saa apua!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Huoli-ilmoitus on huonosti tunnettu tapa auttaa lähimmäistään, huoli-ilmoitus, lomake huoli-ilmoituksen tekemiseen Tampereella,