Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Klapinikkarin ihannekelit jatkuvat!

Sunnuntai 16.4.2023 - -Esko Erkkilä-

Olkiluoto 3 aloittaa säännöllisen sähköntuotannon tänään klo 02.00 ja oletettavaa on, että sähkönhinta tulee alenemaan.

 

Olkiluoto 3:n aloittaminen on positiivinen seikka, mutta se ei saa heikentää muiden energiantuotantomuotojen kehittämistä.

 

Meillä klapien käyttäminen lämmönlähteenä on keskeisessä roolissa ja sen mahdollistaa mm. se, että omakotitalossamme on puilla lämpiävä sauna sekä takka, jota ”pakkasaikana” lämmitimme päivittäin.

 

 

IMG_7636.JPG

 

Klapihommat on viime talven ja kulumassa olevan kevään osalta tehty – nyt vaan odotellaan aurinkoisten päivien jatkumista, jotta klapit kuivuvat.

 

Eivätköhän nämä klapit riitä ensi talven ajaksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Klapinikkarin ihannekelit jatkuvat!, polttopuut, klapit, saunan lämmitys, takanlämmitys, polttopuut talveksi, Olkiluoto 3,

Koivut kannattaa hyödyntää omassa pesässä!

Lauantai 7.1.2017 - -Esko Erkkilä-

Elämme paukkupakkasten aikaa ja energiaa kuluu asumiseen sähkön, öljyn ja puiden muodossa.

 

 

Omakotitalossamme pääasiallisin lämmitysmuoto on öljylämmitys, mutta lisänä on takka sekä puilla lämmitettävä saunankiuas. Pakkasten aikana takka lämmitetään päivittäin ja sama koskee myös kiuasta, sillä tapaamme saunoa joka ilta.

 

 

Saunaan laitettiin omakotitalomme rakennusvaiheessa kaakeleiden taakse sähköjohdot sähkökiuasta varten, mutta ne ovat saaneet olla siellä rauhassa, sillä tykkäämme puilla lämmitettävän kiukaan löylyistä.

 

 

Suoritimme metsässämme viitisentoista vuotta sitten metsänhoidollisen päätehakkuun parin hehtaarin alueella, jossa pystyyn ei jäänyt sillä alueella edes linnunlaulupuuta.  Avohakkuualue oli niin pieni ja sen laitamille jäi runsaasti puustoa, joten pikkulinnoille ei avohakkuusta koitunut mitään ”laulupuuongelmia”!

 

 

Päätehakkuualue on ikivanhaa kaskimaata, joten siellä oli jonkin verran koivuja.

 

 

Teimme päätöksen, että emme myyneet runkoakaan koivuja vaan parin vuoden aikana teimme kaikki koivut polttopuiksi.

 

 

Päätöksemme oli oikea, sillä nyt on mukava polttaa omasta metsästä saatuja kuivia koivuklapeja.

 

 

 

koivuklapit1.jpg

 

 

Onneksi koivuhalot mahtuivat aikoinaan kattojen alle suojaan, joten ne ovat nyt viitisentoista vuotta kestäneen varastoinnin jälkeen todella kuivia.

 

 

 

Olen joskus tehnyt vajaan kahden metrin mittaisesta kuusitukkipöllistä ja kakkosnelosesta telineen, jossa vajaan metrin pituiset halot on helppoa sekä turvallista laittaa moottorisahalla keskeltä poikki ja…

 

 

 

koivuklapit2.jpg

 

 

…sen jälkeen kuljettaa peräkärryllä Tampereelle.

 

 

 

On selvää, että kotimainen puujalostusteollisuus tarvitsee raaka-aineekseen myös koivua, mutta sellaisen metsänomistajan jolla on mahdollisuus käyttää puuta energianlähteenä, pitää ensin turvata oma klapitarpeensa ja vasta sen jälkeen myydä koivut teollisuuden raaka-aineeksi.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koivuhalot, koivuklapit, kuivaa koivuhalkoa, metsäteollisuuden koivuntarve,