Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Käytöstä poistetut betoniset kaivonrenkaat ja rumpuputket saivat uuden elämän vihannesten "ruukkuina"

Sunnuntai 19.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Latojen seinustoilla paksun ruohon tai jopa puskiston peitossa näkee usein käytöstä poistettuja betonisia kaivonrenkaita ja betonisia rumpuputkia. Näin myös meillä, sillä ladon seinustalla tätä tavaraa oli ”silmän ilona” lähemmäs parikymmentä vuotta.

 

Monta vuotta oli ajatuksena, että noista saisi hyviä kasvualustoja puutarhakasveille!

 

Toteutus kuitenkin viivästyi, sillä monisatakiloisten betonituotteiden siirteleminen ja kuljettaminen ei onnistu ilman konevoimaa.

 

Koitti kuitenkin aika, että sain ne siirrettyä mökkitontillemme ja viime kesänä jo kokeilimme tomaattien sekä paprikoiden kasvattamista kaivonrenkaassa ja muutamassa betonisessa rumpuputkessa.

 

rumpu1

 

 

Aloitimme "isojen ruukkujen aikakauden" kesäkurpitsoiden kasvattamisella moottorisahalla katkaistuissa muovitynnyreiden puolikkaissa jo vuosia sitten ja homma onnistui vallan hyvin.

Muovitynnyrikasvatuksessa on huolehdittava, että tynnyrin terävä reuna pyöristetään halkaistulla muoviputkella siten, että laidan yli kasvavat kasvit eivät vioitu. Erityisen tärkeää tämä on kesäkurpitsalle, sillä se saattaa hyvin kasvaessaan muodostaa kurpitsoja jopa nurmikolle tynnyrin ulkopuolelle.

 

 

rumpu2

 

Varsinaisen elämäntyönsä kaivossa tehnyt betoninen kaivonrengas on mainio ”ruukku” isoillekin kasveille. Kaivonrenkaalla on sekin hyvä puoli, että sitä ei saa pienellä konevoimaisella tönäisyllä kaatumaan!

Minulla on tönäisemisestä kova kokemus viime viikonvaihteelta, kun kompostimultaa rumpuputkille tuodessani kaadoin traktorilla yhden rumpuputken ja siinähän olikin pariksi tunniksi ylimääräistä askaretta, jotta sain sen konstailtua vaijerivedoilla ja muilla konsteilla taas pystyyn! Yksin lihasvoimalla metriselle rumpuputkelle ei paljon mahda!

 

 

rumpu3

 

Rumpuputket ovat ergonomisesti ihanneratkaisu paprikoiden, tomaattien ja kurpitsoiden hoitotoimenpiteille, sillä rikkaruohojen kitkemisen pystyy suorittamaan suoralla selällä!

 

 

rumpu4

 

Kevät on oikeastaan nyt varhainen, mutta on varmaa, että saamme myös tänä keväänä kokea hallaöitä. Hallantorjunnan onnistumiseksi on laitettava tukikeppejä ja tukirautoja, jotta harsot eivät ole liian tiukalla kasvien ympärillä.

 

 

rumpu5

 

Harsot olisi saatava paikoilleen mahdollisimman löysästi, jotta eristysvaikutus olisi riittävä. Toisaalta harsot on saatava tiukalle, jotta ne eivät tuulessa lähde lepattamaan ja irtoa paikoiltaan.

 

 

 

Kannustan kokeilemaan tynnyrinpuolikkaita, kaivonrenkaita, rumpuputkia ja muita vastaavia isoja ”astioita” hyötykasvien – miksei myös kukkien – isoina ruukkuina puutarhassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paprikan kasvatus, kurpitsan kasvatus, koristekurpitsan kasvatus, kesäkurpitsa, kesäkurpitsan kasvatus, tomaatin kasvatus,