Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Valkosipulin viljelyssä ei tunneta monokulttuuriongelmaa!

Maanantai 3.6.2024 - -Esko Erkkilä-

Kasvivuorotus on tehokkaan viljelyn eräs perusedellytys, mutta havaintojeni mukaan tästä yleisestä säännöstä on eräs poikkeus ja se poikkeus on valkosipuli!

 

 

Olen ainakin kolmekymmentä vuotta kasvattanut valkosipulia samalla paikalla ja kuten…

 

 

IMG_9886.JPG

 

…kuvasta näkyy, niin kohtuullisella menestyksellä myös nyt!

 

 

Valkosipulin kasvattamisessa A ja O on hyvä siemenkanta, muheva ja syvään muokattu kasvualusta, riittävä lannoitus ja oikeanmoinen sadettaminen.

 

Rivivälien kattaminen puiden lehdillä on oivallinen tapa kasvattaa valkosipulimaan muhevuutta, mutta laiskuuttani olen kattamisesta luopunut parina viime vuotena.

 

Rikkakasvien kitkeminen valkosipulimaalta on tärkeää ja samoin rivivälien haraaminen.

 

***********

 

Tärkein asia jäi viimeiseksi eli hyvän valkosipulisadon saamiseksi on käytettävä syysistuttamista eli valkosipulit kasvamaan lokakuun puolenvälin tietämillä!

 

**************

 

Menestyksekästä valkosipulien kasvattamista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valkosipulin viljelyssä ei tunneta monokulttuuriongelmaa!, monokulttuuriongelma, valkosipulin kasvattaminen, valkosipuli pitää istuttaa syksyllä,

Kyllä Rouva tykkäsi, kun...

Maanantai 2.10.2023 - -Esko Erkkilä-

…eilen saavuin mökkimaailmasta ja minulla ei ollut muovisangoissani tyrnejä, puolukoita eikä suppilovahveroita!

 

Marjojen ja sienien poiminnan sijaan kunnostin valkosipulimaamme istutuskuntoon!

 

IMG_8714.JPG

 

Kirjanoppineet kertovat, että valkosipulia ei saa monokulttuuriongelmien vuoksi viljellä samalla alalla moniaita vuosia peräkkäin, mutta kokemuksesta uskallan olla eri mieltä.

 

Meillä valkosipulia on viljelty ainakin 25 vuotta tällä samalla alueella ja mitään monokulttuuriongelmaa ei ole esiintynyt.

 

****

 

IMG_8710.JPG

 

Valkosipulimaa pitää vuosittain kalkita hyvin sekä antaa syksyllä kunnon PK-lannoitus ja keväällä on huolehdittava N-lannoituksesta.

Tärkeää on syväjyrsintä ja meillä se on viime vuodet tapahtunut Ylisen perikunnan huutokaupasta ostamallani ja 140 euroa maksaneella kunnon Caravan 4100-jyrsimellä! Ei nykyajan jyrsinhempuloista ole mihinkään!

 

************

 

IMG_8716.JPG

 

Olen viime kesän valkosipuleista valinnut parhaat yksilöt, joiden kynnet istutan nyt jyrsitylle maalle parin viikon kuluttua!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyllä Rouva tykkäsi, kun..., valkosipulit, valkosipulien istuttaminen, valkosipulien istuttamisajankohta, valkosipulimaan kalkitseminen, valkosipulimaan lannoitytaminen, monokulttuuriongelma, Caravan 4100,