Kylmiön hyllyt kertovat, että nyt on sadonkorjuun aika!Torstai 31.8.2023 - -Esko Erkkilä- Elo- ja syyskuun vaihde ovat aikoja, jolloin puutarhatuotteiden sadonkorjuuaika on parhaillaan menossa.Avomaan kurkut, avomaalla kasvatetut tomaatit, pavut, herneet sekä kanttarellit odottavat kylmiössä jatkojalostukseen pääsemistä.Karviaiset ja loput pensasmustikat odottavat poimijaansa.Omenapuissa meillä ei ole montakaan omenaa, mutta muutama luumupuu kipuilee valtavan sadon alla!On hienoa tämä sadonkorjuuaika!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kylmiön hyllyt kertovat että nyt on sadonkorjuun aika! Nyt on sadonkorjuun aika, avomaankurkut, avomaan tomaatit, pavut, herneet, kanttarellit, luumut, omenat, karviaiset, pensasmustikat, |
Omista omenoista tuoremehua turvallisesti ja edullisestiTorstai 1.9.2011 - -Esko Erkkilä- Pirkkalan-Lempäälän 4H ry:n tuoremehuasema Pirkkalassa on tullut tutuksi jo useana vuonna omenasatomme jalostamisessa omenatuoremehuksi.
Sain olla mukana, kun 62 kiloa omenoitamme jalostui mehuksi elokuun viimeisenä päivänä.
Aika oli varattuna etukäteen ja 45 minuutin kuluttua meillä oli valmista omenatuoremehua 43 litraa. Sen lisäksi saimme automme takakonttiin puristejaetta roskasäkkiin pakattuna 18 kiloa eli hävikiksi muodostui vain yksi kilo!
Tuoremehusaannoksi muodostui aavistuksen verran alle 70 %.
Puristejae palautetaan asiakkaille ja se olisi herkkua kaikille kotieläimille. Jonain vuonna käytimme puristejakeen kotiviinin eräänä raaka-aineena, mutta nyt se päätyi kotikompostimme mainioksi heräteaineeksi.
Pirkkalan-Lempäälän 4H-yhdistyksen tuoremehuasema sijaitsee Pirkkalassa osoitteessa Turkkirata 12.
Omenat punnitaan, sillä tuotemehupuristamisen veloitusperusteena ovat omenakilot.
Ensimmäinen työvaihe on asiakkaan tuomien pullojen asettaminen höyrykuumennukseen. Silla taataan hygieniaketjun aukottomuus.
Valmistusprosessi alkaa laittamalla omenat kuljettimelle, joka nostaa ne rouhimelle.
Rouhin jauhaa omenat rouheeksi, joka putoaa liinojen päälle. Liinojen avulla muodostetaan kakut, joita
…asetetaan neljä päällekkäinen.
![]() Neljän kakun korkuinen ”kakkutorni” puristetaan hydraulisella puristimella, jotta rouheesta saadaan mehu valumaan erilleen välisäiliöön.
Välisäiliöstä mehu johdetaan putkistoa pitkin kuumennukseen, jossa lämpötila on vähintään 76 astetta. Seitsemänkymmenenkuuden asteen lämpötila on riittävä, jotta haitalliset ainekset eivät pääse pilaamaan valmista tuoremehua.
Pullotuksen jälkeen saadaan…
…varmasti aitoa omenatuoremehua!
Pirkkalan-Lempäälän 4H-yhdistyksen tuoremehuasemalla puristusveloitus on 0,85 €/omenakilo. Meidän tapauksessamme se merkitsi, että valmiin omenatuoremehun valmistuskustannukseksi muodostui 1,23 €/litra.
Litrahinta ei ole mikään halpa, mutta se on kokonaisedullinen, sillä kyse on pastöroidusta todellisesta täysmehusta.
Toivottavasti myös Pirkkalan-Lempäälän 4H-yhdistys saa tuoremehuaseman avulla kerrytettyä varojaan muuhun toimintaansa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkkalan-Lempäälän 4H ry, omenatuoremehu, |