Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Miksi Tampereen kaupungille ei haluta tarjota tavaroita tai palveluksia?

Sunnuntai 9.4.2017 - -Esko Erkkilä-

Hankintatoimen ammattilaisena, luottamushenkilönä ja tavallisena kaupunkilaisena yhdyn niihin ihmettelyihin, jotka kohdistuvat Tampereen kaupungin hankintatoimen hoitamiseen.

 

 

”Tulos tehdään hankinnoissa” on vanha totuus, joka pätee myös julkisissa hankinnoissa.

 

 

On surkea tilanne, kun Tampereen kaupungin moniin tarjouspyyntöihin saadaan vain yksi tarjous ja joskus kukaan tavarantoimittaja/palveluntuottaja ei suostu tarjoamaan lainkaan.

 

 

Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hankintojen teknisestä kilpailuttamisesta vastaa Tuomi Logistiikka Oy.

 

 

Pitää muistaa, että Tuomi Logistiikka Oy on vain tekninen kilpailuttaja ja hankittavien tavaroiden ja hankittavien palvelujen spesifikaatioiden määrittelyssä vastuu on yksiselitteisesti sillä yksiköllä, jonka toimintaan kilpailutettavat tuotteet/palvelut tulevat.

 

 

Kilpailutuksessa kaiken perusta on tarjouspyyntö.

 

 

En halua pahimmissakaan unissani ajatella, että tarjouspyynnöt laadittaisiin jonkin tavarantoimittajan tai palveluntuottajan myyntiesitteitä selaamalla – en ainakaan minä syyllistynyt tuohon kilpailuttajan pahimpaan syntiin, kun vastasin maamme toiseksi suurimman rehualan yrityksen raaka-ainehankinnoista 15 vuotta!

 

 

Tarjouspyynnössä esitetyt liian tiukat ja jopa epäolennaisuuksiin menevät ostospesifikaatiot ovat ”tehokas” tapa saada rajattua tarjoajat minimiin.

 

 

Tarjouspyyntöihin kirjatut salassapito, vaitiolovelvollisuus ja sopimussakko -pykälät rajoittavat luottamushenkilöiden jälkikäteistä tarjouskilpailujen käsittelyä, mutta toisaalta olisi kohtuutonta, jos luottamushenkilöt joutuisivat hyväksymään tavarantoimittajille ja palveluntuottajille lähetettävät tarjouspyynnötkin.

 

 

Peräänkuulutan tulosyksiköiden päättäjiltä taitoa laatia tarjouspyynnöt niin väljiksi, että Tampereen kaupunki koettaisiin tavarantoimittajien ja palveluntuottajien piirissä sellaiseksi yhteistyökumppaniksi, jolle kannattaa tarjota tuotteita ja palveluksia.

 

 

-Esko Erkkilä-

raaka-ainepäällikkö, emeritus; "iskussa" kuitenkin edelleen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Miksi Tampereen kilpailutukset vetävät vesiperän?, ostospeksit, ostospefikaatiot, tarjouspyynnöt, Tuomi Logistiikka Oy,