Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Kiitos sulle Esko; tämän takia me täällä olemme!"

Torstai 30.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Rannekanavaoireyhtymällä tarkoitetaan tilannetta, jossa käden peukalonpuoleista osaa hermottava keskihermo on puristuksissa kämmeneen johtavassa rannekanavassa.

 

 

Rannekanavanoireyhtymää poteva kokee peukalonsa olevan kylmä, tunnoton ja muutenkin ”pelistä poissaoleva” – kipu peukalossa on jatkuvaa ja kipuilu on kovinta öisin.

 

 

Kuuluin siihen 1 – 2 prosenttiin miehistä, jotka joutuvat kokemaan rannekanavaoireyhtymän – naisista saman joutuu kokemaan 2 – 5 prosenttia!

 

 

Rannekanavaoireyhtymän syytä ei varmuudella tiedetä, mutta kyseessä lienee vahvasti perinnöllinen taipumus, mutta myös ylipaino, nivelreuma, diabetes, munuaissairaudet ja kilpirauhasen vajaatoiminta ovat riskitekijöitä.

On mielestäni selvää, että runsas tietokonehiiren käyttäminen pahentaa rannekanavaoireyhtymää, joten koko ajan oireita nytkin lisään!

 

 

Sairautta – sillä sairaudesta kai on kyse – yritetään hoitaa lastoittamalla ranne, mutta omakohtaisen kokemukseni mukaan perin heikolla menestyksellä.

 

 

Omalla kohdallani lastoittaminen tehtiin mielestäni virheellisesti eli liian lyhyellä lastoituksella. Toisella lastoituskerralla vaadin lastoittamaan käteni sormenpäitä myöten, mutta Tampereella Hatanpään sairaalassa lastoittajana toiminut ”kaikkitietävä” osa-aikainen lastoittaja ei suostunut siihen, vaan teki täysin toimimattoman lastoituksen.

 

 

Onneksi pääsin leikkaukseen, mutta liian myöhään, sillä pysyvänluonteisia vaurioita ehti syntymään.

 

 

Oireet jäivät kolme varttia kestäneessä paikallispuudutuksessa tehdyssä leikkauksessa Hatanpäälle, mutta peukaloni toiminta yskähtelee edelleen.

 

 

*****************

 

 

Rannekanavani leikkaus suoritettiin 27.3.2019 ja silloin leikkaava lääkäri ilmoitti soittavansa 29.5.2019 eli noin kahden kuukauden kuluttua.

 

 

Lääkäri soitti eilen eli täsmälleen sovittuna aikana.

 

 

Kerroin, että varsinaiset kivut jäivät Hatanpäälle kaksi kuukautta sitten, mutta tunto peukaloon on alkanut palailla vasta viimeisen viikon aikana.

 

 

Lääkäri totesi tilanteen kehittymisen olevan normaalia ja saattaa kulua ainakin vielä kuukausi, että tilanne kohenee koko ajan.

 

 

 

Evästykseni rannekanavaoireyhtymään poteville on se, että älkää pitkittäkö leikkaukseen pyrkimistä, sillä vain leikkaus pystyy parantamaan vaivan. Nopea leikkaukseen pääseminen vähentää niitä pysyviä vaurioita, joita ongelma aiheuttaa.

 

 

Olen luottavaisin mielin peukaloni puolesta ja kiittelinkin minua leikannutta lääkäriä vuolaasti ja kannustin häntä tärkeässä työssään.

 

 

Lääkäri – jonka nimeä en tiedä – sanoi puhelunsa lopuksi nuo otsikossa olevat sanat:

 

 

 

”Kiitos sulle Esko; tämän takia me täällä olemme!”

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rannakanavaoireyhtymä, lastoitushoito rannakanavaoireyhtymässä, leikkaushoito rannekanavaoireyhtymässä, älä pitkitä hoitoon pääsemistä rannekanavaoireyhtymässä,