Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Haapahake tukilastan raaka-aineena

Keskiviikko 19.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Julkisuudessa puhutaan paljon puun uusista käyttömahdollisuuksista ja erityisesti siitä, että puu voi olla raaka-aineena monissa korkean teknologian toiminnoissa.

 

 

Minulla on viime päiviltä kokemusta puuraaka-aineen käyttämisestä lääketieteessä tai olisiko realistisempaa todeta, että kuntouttavassa toiminnassa.

 

 

Olen varmaan ollut liian aktiivinen tietokonehiiren käyttäjä, sillä ”hiirikäteni” ranteessa on ilmennyt rannekanavaoireyhtymää eli oikean käteni peukalo ei ole täysin kunnossa.

 

 

Lääkäri määräsi siihen öisin pidettävän rannetuen ja rannetuen käyttäminen ei ole ainakaan pahentanut oireita.

 

 

 

IMG_6717.JPG

 

 

Minulle on nyt muovailtu kaksikin rannetukea, joita käytän öisin.

 

 

Entisaikaan – olen murtanut ranteeni kuluneiden vuosikymmenten aikana kahdestikin – rannetuki tai oikeastaan rannekipsaus tehtiin kipsivaloksena, mutta nykyisin ainakin rannetuet valmistetaan haapahakkeesta valmistettuja ohuita levyjä muovailemalla.

 

 

Haapahakkeesta valmistetut levyt muotoillaan aluksi rannetuen kokoiseksi ja sen jälkeen levyä kuumennetaan eräänlaisessa mikroaaltouunissa.

 

 

Mikroaaltouunilämmityksen jälkeen haapahakkeesta leikattu levy muotoillaan ranteeseen sopivaksi ja siinäpä rannetuki alkaakin olla valmis.

 

 

Luonnollisesti rannetuki pehmustetaan ja siihen kiinnitetään tarranauhat, joilla rannetuki voidaan iltaisin kiinnittää paikoilleen.

 

 

Suomalaisittain on harmillista, että rannetuen ja varmaan moneen muuhunkin tukemiseen tarvittavien tukien ja ”kipsauskaukaloiden” muotoiluun tarvittavien haapahakkeesta valmistettavien tarvikkeiden vaatima haapahake on alkuperältään virolaista!

 

 

Onko suomalainen haapahake muka liian kallista vai eikö sitä ole saatavilla?

 

 

Valmistetaanko rannetukiin ja kipsauskaukaloihin tarvittavat haapahakelevyt Suomessa vai ovatko nekin tuontitavaraa?

 

 

Vastaukset vinkkinä asiasta kiinnostuneille!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Haapahake tukilastan raaka-aineena, haapahake, rannetuki, rannekanavaoireyhtymä, rannekanavan oireyhtymän kuntouttaminen, suomalainen haapahake, haapahake lääketieteelliseen käyttöön, virolainen haapahake, rannekanavaoireyhtymä,

Mielenkiintoinen päivä eilenkin!

Torstai 22.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Osaan olla tyytyväinen, että jokainen päivä on erilainen ja mielenkiintoinen.

 

 

Esimerkkinä erilaisesta ja mielenkiintoisesta päivästä kerron muutamalla kuvalla höystettynä eilisestä päivästä.

 

 

Eilisen päiväni ohjelma piti alkaa jo aamukahdeksalta hammaslääkärin vastaanotolla, mutta kai minun virhemerkintäni vuoksi hammaslääkäriaikani siirtyi kuukaudella.

 

 

Hammaslääkäriajan siirtymisen vuoksi eiliseni alkoi vasta klo 11.40. jolloin sain olla asiantuntevan sairaanhoitajan vastaanotolla Hatanpään sairaalassa, jossa minulle muovailtiin suomalaisesta haapapuusta valmistettu rannetuki – olenkohan ollut liiankin aktiivinen läppärini käyttäjä!

 

 

Iltapäiväkahdeksi kiirehdin Hämeenkyrön Heiskalle, jossa pidin alustuksen Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilötoiminnasta. Tilaisuus oli Eläkeliiton Hämeenkyrön yhdistyksen järjestämä ja mielestäni pystyin pitämään kiinnostavan alustuksen.

 

 

 

***************

 

 

 

IMG_6109.JPG

 

 

Iltakuudeksi olin saanut kutsun Tampereen Raatihuoneelle ja aina sinne kutsun saaminen tuntuu suurelta kunnianosoitukselta.

 

 

 

IMG_6110.JPG

 

 

Raatihuonetta ympäröivät monenlaiset ratikan rakentamiseen liittyvät ongelmat, mutta niistä huolimatta Tampereen Raatihuone seisoo ylväästi paikoillaan.

 

 

 

IMG_6131.JPG

 

 

Osa meistä Vanhusneuvoston jäsenistä kokoontui yhteiskuvaan ennen Juhlasaliin kutsumista!

Harmittelen, että en kiinnittänyt rintaani aikoinaan agrologitoiminnan tiimoilta saamaani Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansioristiä, sillä sen käyttämiseen soveltuvia juhlatapahtumia on aivan liian harvakseltaan.

 

 

 

IMG_6141.JPG

 

 

Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja Anne-Mari Jussila toimi tilaisuutemme emäntänä - hyvin toimikin!
 

 

 

IMG_6143.JPG

 

 

Tilaisuuden keskeisimmät "ohjaajat" olivat Vanhusneuvoston puheenjohtaja Arja Ojalaa (oikealla) sekä esittelijäsihteerimme Kirsi Nurmio. Aikaansaava parivaljakko!

 

 

 

IMG_6167.JPG

 

 

Hakeudun aina Tampereen Raatihuoneelle kutsuvieraana päässeenä Pekka Halosen vuonna 1908 maalaaman "Veneentervaaja" -taulun luokse. Kyseessä on 110 -vuotta vanha teos ja yhä edelleen se tuoksuu mielestäni tervalle!

 

 

 

IMG_6212.JPG

 

 

Lopulta oli aika siirtyä katselemaan Keskustorilla rakenteilla olevaa Joulutoria sekä alkaa kotimatka Koskipuistosta linjalla 50 kohti Palokalliota ja odottamaan uusia tapahtumia, joita tulee riittämään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rannetuki, tukihenkilötoiminta, Tampereen Raatihuone, Vanhusneuvosto,