Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tuntolevy kuuluu yhä edelleen sotilaan taisteluvarustukseen

Tiistai 19.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Suoritin varusmiespalvelukseni siten, että siirryin reserviin 10.1.1968.

 

 

Muistelen - en kuitenkaan ole varma - , että varusmiesaikana meille ei jaettu tuntolevyjä.

 

 

 

IMG_7159.JPG

 

 

Joka tapauksessa sain tämän tuntolevyn ensimmäisissä kertausharjoituksissani 24.9 – 5.10.1970 ja se on edelleen tallella. (Saksen kärjet peittävät henkilötunnukseni!)

 

 

Tuntolevyssä on kantajansa henkilötunnus kaiverrettuna kahteen, toisistaan murrettavissa oleviin teräslevyn puolikkaisiin.

 

 

Tuntolevyä kannetaan kaulan ympärillä roikkuvassa ketjussa kuin kaulakorua.

 

 

Tuntolevyn tarkoituksena on identifioida kaatuneet. Kaatuneelta sotilaalta otetaan talteen tuntolevyn toinen osa, joka lähetetään omaisille ja toinen osa kiinnitetään esimerkiksi ruumisarkun päätyyn. Näin voidaan varmistaa, että haudataan oikea sotilas, ja toisaalta tunnistamattomaksi ruhjoutuneet ruumiitkin voidaan tunnistaa varmemmin.

 

 

Viime sotiemme sankarivainajia etsitään vapaaehtoisvoimin yhä edelleen nykyisen Venäjän alueella sijaitsevilta taistelukentiltä ja heidän tunnistamisessaan tuntolevyillä on tärkeä rooli.

 

 

Viipurin vanha tuomiokirkko paloi Neuvostoliiton pommitusten seurauksena 18.2.1940 ja kun siellä siunausta odottaneet suomalaiset sankarivainajat paloivat, oli tuntolevyillä tärkeä rooli vainajien tunnistamisessa.

 

 

********************

 

 

Sotilaan käsikirja 2017 määrittelee, että Taisteluvarustus M/05:n varustuksiin kuuluu kaulassa oleva tuntolevy eli tuntolevy kuuluu yhä edelleen varusmiehen varustuksiin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tuntolevy, Viipurin tuomiokirkon palo, Viipurin tuomiokirkon palo 18.2.1940,