Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Jalkahikeä vaiko kissankusta?

Maanantai 1.7.2019 - -Esko Erkkilä-

Jo kauan sitten siirsin jostakin – en edes muista, että mistä – muutaman rohtovirmajuuriyksilön mökkitonttimme melkein kaukaisimpaan nurkkaukseen.

 

 

IMG_2291.JPG

 

 

Rohtovirmajuuri voi siirräinnäispaikassaan hyvin ja pystyy taistelemaan jopa lupiineja vastaan.

 

 

 

IMG_2292.JPG

 

 

 

IMG_2293.JPG

 

 

 

IMG_2294.JPG

 

 

 

IMG_2295.JPG

 

 

Siinä tein virheen, kun siirsin yhden rohtovirmajuuriyksilön mökkitonttimme parhaimmalle paikalle, sen kulkuväylän viereen, joka menee mökkiverannalta laiturille.

 

 

Virheen sen vuoksi, että kirjallisuustiedon mukaan rohtovirmajuuri tuoksuu – oikeammin haisee – jalkahielle; minun mielestäni haju kylläkin muistuttaa kissankusta!

Nyt joudun aina uintireissulla haistelemaan jalkahikeä tai oikeammin kissankusta!

 

 *******************

 

Rohtovirmajuuri, latinankieliseltä nimeltään Valeriana officinalis, on rohdoskasvi, josta saadaan unilääke valeriaanaa.

 

 

Rohtovirmajuuren vaikuttavan aineen eli isovaleriaanahapon vaikutus ihmiselle on rauhoittava, mutta kissat ja erityisesti kollikissat se saa hurmoksen valtaan.

 

 

Kerrotaan, että kissojen kiima-aikana keväällä kollikissat saattavat piehtaroida rohtovirmajuurikasvustoissa ja jopa kaivella maasta kasvin juuria.

 

 

Taitaapa jo tänä vuonna parhaimmalla paikalla kasvava rohtovirmajuuri saada lähtöpassit, mutta tontilla sille kyllä löytyy kasvupaikka, sen lupaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jalkahikeä vaiko kissankusta?, rohtovirmajuuri, Valeriana officinalis, kollikissat kuutamolla, kollikissat kiima-aikana, valeriaana, isovaleriaanahappo,

Jalkahienhaju sekoittaa kollikissojen pään!

Sunnuntai 30.7.2017 - -Esko Erkkilä-

IMG_1409.JPG

 

 

 

En jaksa muistaa, että mistä olen hankkinut mökkitontillemme Valeriana officinalis eli rohtovirmajuuren taimia, mutta kyllä niitä tontillamme nyt muutama kasvaa.

 

 

Rohtovirmajuuri on monivuotinen kasvi, jolla on moninaisia käyttötarkoituksia.

 

 

Rohtovirmajuuresta saadaan perinteistä unilääkettä valeriaanaa; se myös laukaisee lihasjännitystä ja auttaa ilmavaivoihin.

 

 

Rohtovirmajuuren haju muistuttaa jalkahienhajua ja yllätys, yllätys, sen haju villitsee kollikissoja!

 

 

Rohtovirmajuuren haju tulee sen sisältämästä isovaleriaanahaposta, joka kuuluu myös jalkahien ”aromeihin”.

 

 

Kävin eilen oikein varmistamassa rohtovirmajuurien kukkien hajun ja on todettava, että kyllä jalkahiki tuoksui.

 

 

Kollikissojen mielestä haju on vastustamaton ja haju saa ne kissojen kiima-aikaan suorastaan hurmokseen: kollikissa saattaa kaivaa juuria maasta, piehtaroida kasvin päällä ja syödäkin kasvia.

 

 

Rohtovirmajuuri on sen verran näyttävä kasvi, että suunnittelen muutaman yksilön siirtämistä nykyistä näkyvämmälle paikalle mökkitontillamme - jalkahienhajusta huolimatta.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valeriaana officinalis, rohtovirmajuuri, isovaleriaanahappo, valeriaana, unilääke, jalkahienhaju, kollikissat, kollikissa, kollikissat kiima-aikana, kissojen kiima-aika,