Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ministeriöitä pitää pystyä yhdistämään

Tiistai 1.6.2010 - -Esko Erkkilä-


Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila esittää, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa pohdittaisiin maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön yhdistämistä.

 

Kannatan ministeri Anttilan ehdotusta, sillä tehokkuuden lisääminen on liike-elämän tapaan välttämätöntä myös kunta- ja valtiontaloudessa.

 

Anttila haluaa, että ministeriöiden yhdistämisessä otettaisiin oppia työ- ja elinkeinoministeriön mallista.

 

Työ ja elinkeinoministeriön vastuualueeseen kuuluvat elinkeinotoimintaan sekä työllisyyteen liittyvät asiat.

 

Se on kahden ministerin ministeriö - elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen vastaa ministeriön yleisjohdosta ja hänen vastuullaan käsittellään alueiden kehittäminen -yksikölle, konserniohjausyksikölle, energiaosastolle, innovaatio-osastolle, henkilöstö ja osaamisen kehittäminen -yksikölle, talousyksikölle, hallintoyksikölle, tietohallinto- ja tietopalveluyksikölle, tarkastusyksikölle, viestintäyksikölle ja Konsernipalveluiden kehittämiskeskukselle kuuluvat asiat.

 

Työministeri Anni Sinnemäen johdolla käsitellään strategia- ja ennakointiyksikölle, työllisyys- ja yrittäjyysosastolle, työelämä- ja markkinaosastolle, EU- ja kansainvälisten asioiden koordinaatioyksikölle ja lainvalmistelun kehittäminen -yksikölle kuuluvat asiat.

 

Ministeri Anttilan esitys olisi hyvä esimerkki siitä, että valtio näyttäisi ministeriöt yhdistämällä hyvää esimerkkiä byrokratian vähentämisessä. Päällekkäisiä toimintoja maa- ja metsätalousministeriöllä sekä ympäristöministeriöllä on ja niitä pitäisi päästä purkamaan.

 

Erillinen ympäristöministeriö oli aikansa lapsi ja silloiseen tilanteeseen ehkä paikallaan. Se toimi eräänlaisena herättäjänä.

 

Nyt ympäristöasiat koetaan kaikkialla tähdellisiksi ja on aika saattaa ne koordinaatioon yhteiskunnassa.

 

Ministeriöiden samankaltaisuus selviää jo niiden keskeisiä toimintoja esittelevästä ensimmäisestä lauseesta.

 

Maa- ja metsätalousministeriö toteaa omasta toimenkuvastaan näin:

 

"Maa- ja metsätalousministeriö johtaa uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön politiikkaa."

 

Ympäristöministeriö kuvaa omaa toimintaansa puolestaan näin:

 

"Ympäristöministeriö edistää kestävää kehitystä. Tavoitteena on hyvä ja turvallinen elinympäristö, luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, ympäristöhaittojen ehkäiseminen sekä asunto-olojen kehittäminen."

 

Ministeriöiden luonnehdinnat omasta toiminnastaan ovat hyvin samankaltaiset, sillä ainoastaan ympäristöministeriön maininta asunto-olojen kehittämisestä puuttuu maa- ja metsätalousministeriön kertomasta.

 

Toivon, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa otetaan esille maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön yhdistäminen. Olen varma, että vastaavia järkeistämistarpeita valtionhallinnossa olisi enemmänkin - toivottavasti kuulemme niistä lähiaikoina enemmänkin!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö, Sirkka-Liisa Anttila, Mauri Pekkarinen, Anni Sinnemäki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini