Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

En olisi uskonut todeksi: "Hallitus suunnittelee ruuan arvonlisäveron korottamista!"

Sunnuntai 18.3.2012 - -Esko Erkkilä-


Moni suomalainen koki epätoivon hetkiä, kun Helsingin Sanomien toimesta valtakuntaan 15.3.2012 levisi tieto, että hallitus aikoo nostaa ruuan arvonlisäveron nykyisestä 13 %:sta 17 prosenttiin!

 

Käsittelin asiaa näillä sivuillani 2.3.2012 ja pidin varmana, että hallitus ei uskalla koskea ruuan arvonlisäveroon.

 

Jos Helsingin Sanomien ennakkotiedot pitävät paikkansa, olin totaalisesti väärässä.

 

En kuitenkaan osata hävetä väärässäolemistani, sillä niin uskomattomalta Helsingin Sanomien tieto kuulostaa.

 

Ruoka on kaikille välttämättömyys. Sen joutuvat kaupasta hankkimaan niin rikkaat kuin köyhätkin, niin perheelliset kuin yksinhuoltajat, naiset ja miehet, Hangossa asuvat ja Utsjoella asuvat, tiiviissä yhdyskuntarakenteessa asuvat ja haja-asutusalueiden asukkaat; me kaikki.

 

Pieni kertaus arvonlisäverokannoista lienee paikallaan:

 

  • yleinen arvonlisäverokanta on 23 %
  • ruuan ja elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 13 %. Se oli aikaisemmin 17 %. Muiden puolueiden vastahangasta huolimatta Keskusta sai elintarvikkeiden ja ruuan arvonlisäverokannan alentumaan 1.10.2009 alkaen viidellä (5) prosenttiyksiköllä eli se laski 12 %:iin. Sitä nostettiin yhdellä (1) prosenttiyksiköllä nykyiselle tasolleen 1.7.2010.

 

Positiivista ruuan arvonlisäveron alentamisessa 1.10.2009 oli se, että alennus meni lyhentämättömänä ruuan hintoihin eikä esim. kauppa vetänyt tässä vaiheessa välistä. Keskustan ajama hinnanalennus saatiin menemään kuluttajien maksamiin hintoihin saakka.

 

Kataisen hallituksen suunnitelma ruuan arvonlisäveron korottamiseksi tuntuu käsittämättömältä. Kataisen apupuolueen SDP:n linja tuntuu ihmeelliseltä, sillä aikaisemmin se on ainakin puheissaan puolustanut heikkoväkisiä. Nyt heikkojen puolustamisesta ei ole näkyvissä merkkiäkään!

 

Ruuan verottamisen lisääminen tuntuu ihmeelliseltä mm. sen vuoksi, että ruuan verottaminen on jo nyt Suomessa Euroopan huipputasoa. Ruuan arvonlisävero on yleisesti Euroopassa 6…8 prosentin luokkaa, kun Suomessa se on edelleen 13 prosenttia.

 

Jos Helsingin Sanomien ennakkotiedot pitävät paikkansa ja hallitus on korottamassa ruuan arvonlisäveroa, minun ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun totean, että korotussuunnitelma on välikysymyksen paikka!

 

Toivon, että ruuan arvonlisäverokannan korottamisesta aikanaan käytävä välikysymyskeskustelu avaa myös kokoomuksen ja demareiden rivikansanedustajien silmät ja kuulemme heiltäkin järkevää puhetta!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: arvonlisävero, ruuan arvonlisävero,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini