Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Suomalaisia kiinnostaa, että millaisia kansalaisille myönteisiä päätöksiä hallitus on saanut aikaan!

Maanantai 31.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Sain viime lauantaina eli 29.3.2014 olla mukana kahdessa yleisötilaisuudessa, joissa kansalaiset saivat kysellä mm. sitä, että millaisia positiivisia päätöksiä nykyinen hallitus on saanut aikaan.

 

Tilaisuudet olivat Tammelantorilla Tampereella, jossa toimin yleisötilaisuuden juontajana sekä Pirkkalassa Suupantorilla, jossa olin mukana tavallisena kansalaisena.

 

Molemmissa tilaisuuksissa esiintyjinä olivat Keskustan kansanedustajat Mikko Alatalo sekä Arto Pirttilahti ja Keskustan eurovaaliehdokas Jouni Ovaska.

 

Oli suorastaan hupaisaa, että kummassakin yleisötilaisuudessa kansaa kiinnosti, että millaisia positiivisia päätöksiä Kataisen-Urpilaisen hallitus on saanut aikaiseksi.

 

 

paatokset1

 

 
Kansanedustaja Mikko Alatalo totesi, että on todella vaikeaa löytää positiivisia asioita, joista nykyinen hallitus olisi päättänyt.

 

Alatalo osasi kuitenkin kääntää kysymyksen siihen muotoon, että mitä ongelmallisia päätöksiä nykyinen hallitus ei ole tehnyt.

 

Keskeisimmät seikat, joihin Kataisen-Urpilaisen hallitus ei ole syyllistynyt on se, että se ei ole rohjennut nostaa ruuan ja eikä myöskään lääkkeiden arvonlisäveroa.

 

Tälle hallituksen ”päätökselle” Keskusta sekä suomalaiset osaavat antaa arvoa.

 

 

 

paatokset2

 

 

Kansanedustaja Arto Pirttilahden mukaan positiivista hallituksen ”päätöksissä” on ollut se, että se ei uskaltanut laittaa metsille ja/tai maatalousmaalle kiinteistöveroa.

 

On selvää, että jos Kokoomuksen, SDP:n ja Vihreiden ”haukat” olisivat säätäneet metsämaalle kiinteistöveron, niin sen jälkeen suomalaisten jokamiehenoikeudet olisi ollut pakko laittaa uuteen tarkasteluun.

 

Kun Katainen, Urpilainen ja Niinistö eivät mielihaluistaan huolimatta uskaltaneet säätää metsämaille kiinteistöveroa, niin metsänomistajat eivät ala rakentamaan metsäautoteille puomeja – sienestäminen ja marjastaminen voivat siis jatkua nykyiseen tapaan!

Kansanedustaja Pirttilahti halusi nostaa erikseen esille työministeri Lauri Ihalaisen ja totesi, että Ihalainen on pystynyt kaikella kunnialla hoitamaan vaikean ministeripostinsa.

 

 

paatokset3

 

 

Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Jouni Ovaska otti esille hallituksen hyvistä päätöksistä sen, että Katainen myöntyi Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän esitykseen sote-solmun ratkaisemiseksi.

 

 

 

On selvää, että Kataisen päätös myöntyä Sipilän esitykseen oli hänen hallitustaipaleensa suurimpia saavutuksia, sillä sote-päätökseen taipuminen merkitsi samalla hallituksen luopumista onnettomasta kuntauudistushankkeestaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kataisen-Urpilaisen hallitus, Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, Jouni Ovaska, ruuan arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisävero, metsämaan kiinteistövero, maatalousmaan kiinteistövero,

Olemme itse syypäitä tähän surkeuteen!

Perjantai 14.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Suomen Pankki totesi, että tänä vuonna kansantuote pienenee 0,8 %.

 

On surullista, että huhtikuussa teollisuuden tuotanto putosi 10 % edellisvuodesta – kuljemme kohti katastrofia!

 

Ehkä kaikki surkeus ei ole Kataisen-Urpilaisen hallituksen aikaansaannosta, mutta hallituksen toiminta ei ole edes luomassa mahdollisuuksia taloutemme kohenemiseksi.

 

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen (SDP) näkee demaritaustastaan huolimatta, että nyt hallituksen olisi ”otettava lusikka kauniiseen käteen” ja aloitettava neuvottelut opposition ja etujärjestöjen kanssa taloutemme tasapainottamiseksi.

 

Palkkaratkaisuissa olisi otettava huomioon vientimme surkea tilanne ja ryhdyttävä toimenpiteisiin, sillä kotimaan kysynnästä ei tässä tilanteessa ole auttajaksi.

 

Jutta Urpilaisen (SDP) johtaman valtiovarainministeriön suunnitelmat arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi olisivat lopullinen kuolinisku nyt taloutemme veturina toimivalle elintarviketeollisuudelle.

 

Haluavatko Kokoomus ja SDP todellakin tässä kurjuudessa, että elintarvikkeiden arvonlisäveroa korotetaan yli 57 % ja lääkkeiden arvonlisäveroa peräti 110 %?

 

Valtiovarainministeriö (= Jutta Urpilaisen johtama ministeriö) kun ehdottaa elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamista nykyisestä 14 %:sta 22 %:iin eli korotusts olisi peräti 57,1 %.

 

Lääkkeiden arvonlisäveroa Jutta Urpilaisen (SDP) johtama ministeriö ehdottaa korotettavaksi nykyisestä 10 %:sta 22 %:iin eli 110 %!

 

On jäänyt aivan liian pienelle huomiolle, että valtiovarainministeriön esitys arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi merkitsi huvijahtien ja ranskalaisten hajuvesien arvonlisäveron alenemista 8,3 % eli nykyisestä 24 %:sta 22 prosenttiin!

 

On selvää, että minä ja muut suomalaiset emme voi syyttää tästä tilanteesta muita kuin itseämme – miksi äänestimme viime eduskuntavaaleissa Kokoomuksen, SDP:n, Vihreät, Vasemmistoliiton, RKP:n ja Kristillisdemokraatit valtaan?


Sitä saa, mitä tilaa!


 

-Esko Erkkilä-  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Pankki, pääjohtaja Erkki Liikanen, ruuan arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisävero, ruuan arvonlisäveron korottaminen, elintarvikkeiden arvonlisäveron korottaminen, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,

Saamme vuodenvaihteessa "myöhästyneen joululahjan" Kataiselta ja Urpilaiselta

Torstai 9.8.2012 - -Esko Erkkilä-

Hallitus elämöi Espanjan pankeille annetun lainan takuista, mutta on visusti hiljaa kehysriihessään 22.3.2012 sopimastaan arvonlisäverokantojen nostamisesta prosenttiyksiköllä 1.1.2013 alkaen.

 

Jokainen suomalainen on siis saamassa vuodenvaihteessa todellisen joululahjan pääministeri Jyrki Kataiselta (kok) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselta (SDP).

 

Yleinen arvonverolisäkanta kohoaa vuodenvaihteessa 24 prosenttiin.

 

Erityisen kipeästi suomalaisia koskee ”hallituksen lahja”, kun ruuan arvonlisäverokanta nousee 14 prosenttiin!

 

Ruuan arvonlisävero on todellinen tasavero, sillä kaikkien on tulotasosta tai varallisuudesta riippumatta syötävä. Demarit ovat perinteisesti vastustaneet tasaveroja, mutta nyt Urpilaisen joukot ovat ilomielin nostamassa suomalaisten köyhien, eläkeläisten ja vähäväkisten ruokalaskua täsmälleen tasatahtia hyvin ansaitsevien kanssa.

 

Hallituksen päättämä ruuan arvonlisäveron korottaminen osuu todella pahaan saumaan, sillä samaan aikaan ruuan hinta on muidenkin syiden vuoksi voimakkaasti nousemassa.

 

Heikot satonäkymät maailmalla ja biopolttoaineiden valmistamisen kasvu ovat syitä ruokalaskun suurenemiselle. Suomalaisia syitä ruuanhinnan korotuksille ovat heikot satonäkymät ja valkuaisraaka-aineiden hinnannousu, joka vaikeuttaa entisestään kotieläintuotannon kannattavuutta. On varmaa, että erityisesti sianlihantuotanto tulee alenemaan, sillä kannattamatonta tuotantoa ei kukaan pysty jatkamaan.

 

Valkuaisrehujen hinnankorotuksissa merkittävää roolia näyttelee euron heikentyminen dollariin verrattuna, sillä Suomessa kotieläinten valkuaistarpeesta ainoastaan n. 15 % on kotimaista. Puheet kotimaisen herneen tai härkäpavun roolista valkuaistarpeen tyydyttäjinä ovat haihattelua.

 

Valtiovarainministeriön nettisivuilla ei häveliäisyyssyistä kerrota mitään vuodenvaihteen korotuksista arvonlisäverokannassa.

 

Asia on hyvä paikallaan varmistaa esim. www.veronmaksajat.fi, jossa se selvästi todetaan.

 

Suomen arvonlisäverokanta on viidenneksi korkein Euroopassa ja Valtiovarainministeriölle on annettava tunnustus, että tämä tosiasia ministeriön nettisivuilla kerrotaan!

 

Toive Jyrki Kataiselle ja Jutta Urpilaiselle:

 

Toivon kaikkien suomalaisten puolesta ja erityisesti eläkeläisten, köyhien sekä vähäväkisten puolesta, että perutte kehysriihessä maaliskuun 22. sopimanne ruuan arvonlisäveron korotuksen ja pidätte siten ruokalaskumme nykyisellä tasolla!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruuan arvonlisävero, ruuan arvonlisäveron korottaminen, arvonlisäverot 1.1.2013, arvonlisävero 1.1.2013, ruuan arvonlisävero 1.1.2013, kehysriihi,

Kataisen hallitus loi Suomelle vientituotteen, jonka vientiä ei edes Timo Rädyn johtama AKT pysty estämään

Lauantai 31.3.2012 - Esko Erkkilä-

AKT:n puheenjohtaja Timo Räty vapautettiin tehtävistää, sillä häntä syytetään työpaikkakiusaamisesta. Poliisi tutkii tällä hetkellä, onko Räty syyllistynyt työsuojelurikokseen.


Räty tunnettiin henkilönä, joka tarvittaessa laittoi koko Suomen polvilleen.


AKT on useaan otteeseen pysäyttänyt Suomen tavaraviennin ja myös tuontitavaroiden saapumisen Suomeen. AKT:n toiminta on kasvattanut kaikkien kansalaisten kustannuksia ja ollut siten turmiollista Suomen taloudelle.


Jyrki Kataisen johtama hallitus on keksinyt vientituotteen, jonka vientiä ei edes SDP:n riveihin kuuluva Timo Räty pystynyt estämään.


Tämän tuotteen vientimäärät ovat kasvaneet valtavasti ja tuotteen menekki näyttää edelleen olevan taattu.


Kataisen hallituksen suunnittelema kuntauudistus, kuntien pakkoliitokset sekä Puolustusvoimien alasajo ovat hallituksen mielestä välttämättömiä, jotta pystyisimme jatkossakin takaamaan tälle vientituotteelle riittävän volyymin.

Kodinhoidontuen leikkaamista Katainen ei sentään laittanut lahtipenkkiin tämän menestystuotteen viennin turvaamiseksi.


Tämän vientituotteen asiakkaat ovat tyytyväisiä tuotteen laatuun. Se vastaa laadultaan täysin niitä vaatimuksia, joita asiakas on tuotteelle asettanut. Laadun osalta voimme tavarantoimittajana olla jatkossakin varmoja, että tuotteen laatu täyttää asiakkaan vaatimukset.


Ainoa ongelma asiakkaan kannalta on se, että Suomen toimituskyky ei ole ollut riittävä. Asiakas olisi valmis vastaanottamaan tätä Suomen ainoaksi muodostunutta vientituotetta paljon suurempia määriä, kuin pystymme toimittamaan.


Toimitusvaikeuksiemme vuoksi hallitus joutuukin suunnittelemaan toimenpiteitä, joilla pystyisimme takaamaan entistä suuremmat toimitusvolyymit. Kehysriihessä saimme esimakua ja kevään korvalla kuulemme lisää toimenpiteistä, joita Kataisen hallitus toteuttaa, jotta ainoan vientituotteemme toimitukset pystytään varmistamaan.


"Hihaässänä" Kataisen ja Urpilaisen hallituksella oli se, että ruuan arvonlisäveron korottamisella varmistettiin suosikkituotteemme vienti. Näin Kataisen hallitus varmisti, että maamme vähävaraisetkin ja köyhimmät saavat tuntea pohjatonta iloa Suomen viennin sujumisesta - ainakin maamme suosituimman vientituotteen kohdalla.Kataisen hallitus on erityisen ilahtunut, että Suomen ainoan vientituotteen toimituksia ei ole pystynyt estämään edes Timo Rädyn (SDP) johtama AKT.


Ainoaksi vientituotteeksemme on muodostumassa euro ja asiakkaanamme on Kreikka.


-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: AKT, Timo Räty, SDP, kodinhoitotuki, kodinhoitotuen leikkaaminen, kuntauudistus, Puolustusvoimien alasajo, ruuan arvonlisävero, ruuan arvonlisäveron korottaminen,

Keskustan ennakoiva sulkutuli tehosi - hallitus ei uskaltanut puuttua kodinhoidontukeen

Perjantai 23.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Hallituksen kehysriihen tulokset valmistuivat kansalaisten ällisteltäviksi eilen jo klo 15.00 mennessä.

 

Nopea ”riihenpuinti” olikin tarpeen, sillä ministereillä oli kiire Eduskuntaan puolustamaan muunneltua totuutta parlamentille päästellyttä puolustusministeriä.

 

Puolustusministerin lööperinpuhumisen saama luottamus hallitusrintaman voimin antaa hälyttävän viestin niistä arvoista, joita Kataisen – Urpilaisen hallitus kannattaa ja edesauttaa.

 

Kehysriihessä hallitus joutui ottamaan ”lusikan kauniiseen käteen”, kun se ei uskaltanut lähteä kajoamaan kodinhoidontukeen.

 

Vasemmistoliiton kansanedustaja Erkki Virtanen ilkkui muutama päivä sitten Keskustan kodinhoidontukea koskevasta välikysymyksestä ja kutsui välikysymystä virtuaaliseksi.

 

Eilisen kehysriihen lopputulokset osoittavat, että Keskustan ennakoiva välikysymys tehosi, sillä hallitus joutui jättämään kodinhoidontuen entiselleen.

 

Keskustan menettelystä pitää ottaa oppia ja samaa menettelyä on käytettävä jatkossakin.

 

Menettelyn haasteena on hallituksen tiedonpimitys.

 

Kodinhoidontuen leikkausesityksen torppaaminen on malliesimerkki lehdistön valppaudesta, sillä lehdistön toiminnan ansiosta hallituksen suunnitelmat tulivat vastuullisten tahojen tietoon.

 

Keskusta toimi viivyttelemättä ja jätti välikysymyksen välittömästi sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat toi julkisuuteen hallituksen suunnitelmat.

 

Välikysymys ja sen tiimoilta käyty vilkas keskustelu merkitsivät, että hallitus joutui perääntymään suunnitelmistaan.

 

Ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen yhdellä prosenttiyksiköllä osoitti, että Kataisen vasemmistohallitus vähät välittää heikkojen ja sairaiden toimeentulosta.

 

Kyselytunnilla eilen tuli oikein puhemiehen arvovallalla todettua, että pääministeri Katainen edustaa vasemmistoa, sillä perussuomalaisten Pentti Kettunen pyysi puheenvuoronsa lopuksi vasemmistoa vastaamaan kysymykseensä näin:

Miten tässä näin kävi, vasemmisto?”

Eduskunnan uunituoreen pöytäkirjan mukaan homma eteni Kettusen kysymyksen jälkeen puhemiehen johdolla näin:

Puhemies Eero Heinäluoma:

Pääministeri Katainen, olkaa hyvä.


On selvää, että salissa naurua riitti!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kehysriihi, kehysriihi 2012, kodinhoidontuki, ruuan arvonlisäveron korottaminen, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,

En olisi uskonut todeksi: "Hallitus suunnittelee ruuan arvonlisäveron korottamista!"

Sunnuntai 18.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Moni suomalainen koki epätoivon hetkiä, kun Helsingin Sanomien toimesta valtakuntaan 15.3.2012 levisi tieto, että hallitus aikoo nostaa ruuan arvonlisäveron nykyisestä 13 %:sta 17 prosenttiin!

 

Käsittelin asiaa näillä sivuillani 2.3.2012 ja pidin varmana, että hallitus ei uskalla koskea ruuan arvonlisäveroon.

 

Jos Helsingin Sanomien ennakkotiedot pitävät paikkansa, olin totaalisesti väärässä.

 

En kuitenkaan osata hävetä väärässäolemistani, sillä niin uskomattomalta Helsingin Sanomien tieto kuulostaa.

 

Ruoka on kaikille välttämättömyys. Sen joutuvat kaupasta hankkimaan niin rikkaat kuin köyhätkin, niin perheelliset kuin yksinhuoltajat, naiset ja miehet, Hangossa asuvat ja Utsjoella asuvat, tiiviissä yhdyskuntarakenteessa asuvat ja haja-asutusalueiden asukkaat; me kaikki.

 

Pieni kertaus arvonlisäverokannoista lienee paikallaan:

 

  • yleinen arvonlisäverokanta on 23 %
  • ruuan ja elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 13 %. Se oli aikaisemmin 17 %. Muiden puolueiden vastahangasta huolimatta Keskusta sai elintarvikkeiden ja ruuan arvonlisäverokannan alentumaan 1.10.2009 alkaen viidellä (5) prosenttiyksiköllä eli se laski 12 %:iin. Sitä nostettiin yhdellä (1) prosenttiyksiköllä nykyiselle tasolleen 1.7.2010.

 

Positiivista ruuan arvonlisäveron alentamisessa 1.10.2009 oli se, että alennus meni lyhentämättömänä ruuan hintoihin eikä esim. kauppa vetänyt tässä vaiheessa välistä. Keskustan ajama hinnanalennus saatiin menemään kuluttajien maksamiin hintoihin saakka.

 

Kataisen hallituksen suunnitelma ruuan arvonlisäveron korottamiseksi tuntuu käsittämättömältä. Kataisen apupuolueen SDP:n linja tuntuu ihmeelliseltä, sillä aikaisemmin se on ainakin puheissaan puolustanut heikkoväkisiä. Nyt heikkojen puolustamisesta ei ole näkyvissä merkkiäkään!

 

Ruuan verottamisen lisääminen tuntuu ihmeelliseltä mm. sen vuoksi, että ruuan verottaminen on jo nyt Suomessa Euroopan huipputasoa. Ruuan arvonlisävero on yleisesti Euroopassa 6…8 prosentin luokkaa, kun Suomessa se on edelleen 13 prosenttia.

 

Jos Helsingin Sanomien ennakkotiedot pitävät paikkansa ja hallitus on korottamassa ruuan arvonlisäveroa, minun ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun totean, että korotussuunnitelma on välikysymyksen paikka!

 

Toivon, että ruuan arvonlisäverokannan korottamisesta aikanaan käytävä välikysymyskeskustelu avaa myös kokoomuksen ja demareiden rivikansanedustajien silmät ja kuulemme heiltäkin järkevää puhetta!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvonlisävero, ruuan arvonlisävero,

Hallitus joutuu nielemään Keskustan määräämät lääkkeet

Perjantai 2.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Hallituksen pääosapuolet eli Kokoomus ja SDP ovat tulossa päätepysäkille vastuunsa välttelemisessä.

 

Maaliskuun kehysriihi tulee kertomaan karun totuuden kansalaisille, sillä veronkorotukset ja etujen leikkaukset tulevat olemaan ennennäkemättömiä.

 

Keskusta on jo aikoja sitten esittänyt arvonlisäverokannan korottamista, sillä se on ainoa keino päästä niihin tavoitteisiin, jotka ovat välttämättömiä talouden tasapainottamiseksi.

 

Yleinen arvonlisäverokanta on nyt 23 %.

 

Ruuan ja elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 13 %. Se oli aikaisemmin 17 %, mutta Keskustan päättäväisen toiminnan ansiosta se laski 1.10.2009 viisi %-yksikköä eli 12 %:iin. Sitä nostettiin 1.7.2010 yhdellä %-yksiköllä nykyiselle tasolleen.

 

Lääkkeiden osalta arvonlisäverokanta on 9 %.

 

Suomen Keskustan vastuulliseen politiikkaan on eräänä elementtinä kuulunut arvonlisäverokannan nostaminen taloustilanteen tasapainottamiseksi.

 

Ymmärrän, että Keskustan neuvojen noudattaminen on Kokoomukselle ja demareille henkisesti vaikeaa, mutta on helppo nähdä viimeistään kehysriihen tuloksena näin käyvän.

Hallituspuolueiden ylpeyden on nyt sallittava järkevä toiminta.

 

Keskusta vaatii ruuan ja elintarvikkeiden sekä lääkkeiden arvonlisäverokannan alentamista.

 

Otaksun, että niin suureen Keskustan vaatimusten mukaiseen toimintaan hallituspuolueiden ylpeys ja jääräpäisyys eivät yllä. Toisaalta uskon ja luotan, että Kokoomus ja SDP eivät uskalla nostaa ruuan eivätkä lääkkeiden arvonlisäveroa, sillä se olisi niille ”viimeinen niitti” veronkorotusten linjalla.

 

Kokoomuksen ja SDP:n lähiviikkoina esittämä näytelmä sujunee lähimain seuraavien kuvioiden mukaan:

 

  • hallitus päätyy korottamaan yleistä arvonlisäverokantaa yhdellä %-yksiköllä

  • tuloverotusta tullaan kiristämään ja se tehdään Keskustan esittämällä tavalla eli lisäämällä progressiivisuutta

  • SDP:n esittämä korkeimpiin tuloluokkiin kohdistuva ns. solidaarisuusvero kuopataan, sillä demarit tyytyvät Keskustan esittämään progressiivisuuden lisäämiseen

  • ruuan ja lääkkeiden sekä median arvonlisäverokannat jäävät ennalleen, sillä Kokoomus ja SDP eivät uskalla käydä vähävaraisten ja sairaiden kukkarolla niin näkyvästi, että ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveroa nostettaisiin. Median osalta ratkaisu on ”pomminvarma”, sillä Kokoomus ja demarit kaipaavat nyt vähiten sitä, että media asettuu niitä kohtaan vastarintaan.

  • erityisesti Kokoomus tulee hokemaan mantraansa kuntauudistuksen tarpeellisuudesta ”rakenteiden uudistamisessa”

 

Ennustukseni toteutuminen nähdään maaliskuun 22. päivänä, sillä silloin on kehysriihen ratkaisupäivä.

 

Ennustukseni tarkennuksena toki se, että asioista ei ehkä päätetäkään 22.3.2012, vaan joskus myöhemmin! No, kunnallisvaalit lähestyvät päivä päivältä ja hallitukselta ratkaisujen tekeminen vaikeutuu vaalin lähestyessä.

 

Saa nähdä, että milloin lopulta kuulemme hallituksen linjauksista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvonlisävero, arvonlisäverokanta, yleinen arvonliäsverokanta 23 %, elintarvikkeiden arvonlisäverokanta 13 %, ruuan arvonlisäverokanta 13 %, lääkkeiden arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisäverokanta 9 %, kehysriihi,

Ruuan arvonlisäveroa pitäisi alentaa

Torstai 13.10.2011 - -Esko Erkkilä-

Suomen Keskusta on varjobudjetissaan ehdottamassa, että ruuan arvonlisäveroa alennettaisiin nykyisestä 13 prosentista 9 prosenttiin.

 

Kannatan ehdotusta, sillä ruuan arvonlisävero on tasaveroa pahimmillaan ja tasaveroista pitäisi päästä pois mahdollisimman nopeasti.

 

Keskusta ajoi kolme vuotta sitten ruuan arvonlisäveron alennuksen läpi ja nyt sen esittämä alennus on luonteva jatko Keskustan linjalle.

 

On mainio asia, että Keskusta vastustaa myös hallituksen kaavailemaa työvoimavaltaisten palvelualojen kuten kampaamoiden, ompelimoiden sekä suutarien arvonlisäverokannan korottamista.

 

Hallitus aikoo korottaa tilattavien lehtien arvonlisäveroa nykyisestä nolla-prosentista yhdeksään prosenttiin ja sitä Keskusta vastustaa. Myös tämä Keskustan linjaus on mielestäni kannatettava, sillä siinäkin on kyse tasaverosta.

 

”Halvan ruuan maissa” kuten Saksassa ja Italiassa ruuan arvonlisävero on pienempi kuin Suomessa ja elintarvikkeiden hintaeron kaventamiseksi ruuan arvonlisäveroa pitäisi Suomessa alentaa.

 

Toivon, että kansalaiset kannustaisivat ruuan arvonlisäveron alentamista, jotta voisimme päästä tilanteeseen, jossa valtio ei kävisi nykyiseen tapaan kansalaisen kukkarolla, kun hän suorittaa elintarvikeostoksiaan.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruuan arvonlisävero, elintarvikkeiden arvonlisävero, alv, Suomen Keskusta, Keskustan varjobudjetti,

Kokoomus, SDP sekä persut joutuvat hallituksessa nyt nielemään elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvolisäverokysymyksessä Keskustan esittämän linjan?

Tiistai 26.4.2011 - -Esko Erkkilä-

Eduskuntavaalikampanjan keskeisiä kysymyksiä oli puolueiden suhtautuminen arvonlisäveron korottamiseen.

 

Yleinen arvonlisävero on nykyään 23 %.

 

Kokoomus, SDP ja persut tavoittelevat arvonlisäveron korottamista kahdella %-yksiköllä.

 

Tulevien hallituspuolueiden linja merkitsee sitä, että kaupasta ostettava tuote tai markkinoilta hankittava palvelu, jonka hinta ilman veroa olisi 100 euroa, maksaakin uuden hallituksen toimien jälkeen 125 euroa! Lopullisesta kuluttajan maksamasta hinnasta siis viidennes olisi veroa!

 

Elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvonlisäverokysymys on oma lukunsa.

 

Elintarvikkeiden arvonlisäverokanta oli 30.09.2009 saakka 17 %, mutta 01.10.2009 alkaen se Keskustan toimesta aleni 5 %-yksikköä eli 12 prosenttiin. Kokoomus ja SDP vastustivat jostain ihmeen syystä elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamista.

 

Elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen merkitsi ruuanhinnan alenemista. On kerrankin annettava tunnustusta kaupalle, sillä se vei Keskustan aikaansaaman alennuksen lyhentämättömänä elintarvikkeiden hintoihin.

 

Heinäkuun alusta elintarvikkeiden arvonlisäverokanta kohosi yhdellä %-yksilöllä ja se on nyt 13 %. Lääkkeiden arvonlisävero on 9%.

 

Eduskuntavaalikampanjan aikana Keskusta teki selväksi, että elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvonlisäverokannat on säilytettävä ennallaan.

 

On positiivista, jos Kokoomus ja SDP joutuvat taipumaan elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvonlisäverokannoissaan Keskustan esittämälle linjalle – niitä ei todellakaan saa korottaa!

 

Kansalaiset tulevat valppaasti seuraamaan kataisten ja urpilaisten touhuja ruuan sekä lääkkeiden arvonlisäverokysymyksessä! Ette pääse livahtamaan kuin koira veräjästä, jos nostatte ruuan ja lääkkeiden hintaa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvonlisävero, elintarvikkeiden arvonlisävero, ruuan arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisävero,

Ruuan arvonlisäveroa ei pidä korottaa

Perjantai 25.3.2011 - -Esko Erkkilä-

Pääministeri Mari Kiviniemi piti merkittävän linjapuheen Keskustan valtakunna​llisessa vaalistart​issa 5.3.2011.

Haluan erityisesti tuoda esille ja kiittää pääministeriä tärkeästä linjauksesta, joka koskee elintarvikkeiden arvonlisäveroa.  

Kertauksena, että elintarvikkeiden arvonlisävero oli 30.9.2009 saakka 17 %.

Suomen Keskustan ansiosta ja Kokoomuksen sekä oppositiopuolue SDP:n vastustuksesta huolimatta elintarvikkeiden arvonlisävero alennettiin 1.10.2009 alkaen 12 prosenttiin.

Heinäkuun alusta eli 1.7.2010 elintarvikkeiden arvonlisävero nostettiin 13 prosenttiin.

Kokoomus on vaaliohjelmassaan linjannut, että arvonlisäveroa on korotettava 2 %-yksikköä. Kokoomus haluaa siis, että myös elintarvikkeiden eli ruuan arvonlisäveroa korotettaisiin!

 Pääministeri Mari Kiviniemi linjasi Keskustan vaalistartissa arvonlisäveroista seuraavaa:

Arvonlisäveroa meidän pitää korottaa siksi, että voimme turvata palveluiden ja etuuksien rahoituksen. Mutta pienituloisille tärkeitä ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveroa emme korota. Keskusta ei myöskään korota energiaveroja nyt päätetystä.” (Alleviivaus blogikirjoittajan).

Arvonlisävero on tasaveroa puhtaimmillaan. Kokoomus haluaa, että myös elintarvikkeiden hinnoittelussa etenisimme tasaveron suuntaan.

On nähtävissä, että elintarvikkeiden hintoihin on kohdistumassa suuria korotuspaineita. Korotuspaineiden suurimmat syyt tulevat meille maailmantilanteen heijastumina. Tähän kuvioon elintarvikkeiden arvonlisäverokannan korottaminen ei sovi lainkaan.

Kiitän pääministeri Mari Kiviniemeä, kun hän julkitoi Keskustan selkeän ja yksiselitteisen kannan elintarvikkeiden arvonlisäveron säilyttämisestä ennallaan puolueen vaalistartissa.

Sain juontaa pääministerin haastattelutuokion Sentterissä 12.3.2011. Kysyin Keskustan kantaa arvonlisäveroon silloin ja mielihyväkseni pääministeri vastasi minulle sekä satalukuisalle yleisölle, että Keskusta ei korota elintarvikkeiden eikä lääkkeiden arvonlisäveroa. Hienoa!

Se on mielestäni ainoa oikea vaihtoehto ja uskon, että äänestäjät haluavat samoin!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pääministeri, Mari Kiviniemi, pääministeri Mari Kiviniemi, Keskusta, Suomen Keskusta, elintarvikkeiden alv, elintarvikkeiden arvonlisävero, ruuan alv, ruuan arvonlisävero,

Valtioneuvoston torstaina tammikuun 27. päivänä hyväksymät elintarvike- ja ruokapoliittiset selonteot linkittyvät vahvasti toisiinsa

Lauantai 5.2.2011 - -Esko Erkkilä-

Torstain täysistunnossa 27.1.2011 Eduskunta hyväksyi maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnöt valtioneuvoston elintarvike- ja ruokapoliittisista selonteoista.

Selonteot linkittyvät vahvasti toisiinsa ja molemmissa Keskustan kädenjälki näkyy erittäin vahvasti.

Selonteoista voidaan nostaa esille muutama asia, jotka meidän kaikkien on hyvä tietää ja huolehtia, että turvaamme ne myös jatkossa.

Kotimaisen alkutuotannon heikko kannattavuus on merkittävä uhka koko elintarvikeketjun toiminnalle ja kehittämiselle. Muistaa pitää, että ilman kotimaista raaka-ainetta ei ole nykyisessä mitassaan myöskään elintarvikealan yrittäjyyttä ja työpaikkoja.

Elintarvikeketjun läpinäkyvyydellä taataan laatua ja luottamusta kotimaiseen ruokaan. Kuluttajien näkökulmasta keskeisiä kysymyksiä ovat erityisesti alkuperä, lisäaineet, tuoreus, maku sekä kuljetusmatkat. Keskustan linjauksissa todetaan myös ruoan hinnan merkitys kuluttajille. Kaikkien kuluttajien oikeutta laadukkaisiin elintarvikkeisiin sekä ruoan hinnannousun hillitsemistä on onnistuttu turvaamaan toteutetulla arvonlisäveron laskulla.

Kasvinsuojeluaineiden kotimainen käyttö ja näiden aineiden kuluttajiin kohdistuvat saantimäärät ovat turvallisen alhaisella tasolla. Kokonaisuudessaan suomalaisten kuluttajien kasvinsuojeluaineiden saannista 91 prosenttia tulee tällä hetkellä ulkomaisista elintarvikkeista, erityisesti hedelmistä (EVIRA:n julkaisuja 13/2009 s. 144).

Kotimaisten elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus ei siis ole myytti, vaan totisinta totta.

Olen pitänyt itseäni jonkinmoisena elintarvikealan taitajan, mutta nyt tutkimuksissa ilmennyt ruuan hävikki yllätti minut.

Ruoan hävikki on arvotonta, suurta tuhlausta ja luonnonvarojen väärinkäyttöä, joka aiheuttaa lisäksi turhia päästöjä. Kuluttajien tietoisuutta hävikin ympäristövaikutuksista tuleekin nopeasti lisätä. Ruokahävikin minimointi on erittäin keskeinen ympäristötoimenpide. Nykyarvioiden mukaan ruokahävikin estäminen on ympäristön kannalta 10 kertaa tehokkaampaa kuin ruokajätteen käsittely.

Eduskunnassa käsitellyt elintarvike- ja ruokapoliittiset selonteot antavat aivan uuden ja pitävän pohjan Suomen Keskustan pitkään ajamille linjauksille kotimaisen elintarviketuotannon aseman vahvistamisesta. Toivon, että niistä käydään kattava keskustelu pian alkavan eduskuntavaalitaistelun aikana.

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elintarvike- ja ruokapoliittiselonteot, elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen, Kokoomus ja SDP vastustivat ruuan arvonlisäveron alentamista, Keskustan voima riitti ruuan arvonlisäveron alentamiseen.

Mikä Tanskan elintarvikemarkkinoilla mättää?

Torstai 1.7.2010 - -Esko Erkkilä-

Euroopan Unionin tilastokeskuksen Eurostatin mukaan kuluttajan ruokakori maksaa EU-maista eniten Tanskassa.

 

Julkisuudessa on taivasteltu Suomen korkeaa ruokakorin hintaa, mutta olemattoman huomion kohteeksi on jäänyt Tanskan kallein ruokakori.

 

Suomen heikko sijoittuminen selittyy paljolti maamme korkealla ruuan arvonlisäverolla, sillä tutkimus toteutettiin ruuan arvonlisäveron ollessa 17 %. Nyt maamme sijoitus olisi parempi, koska ruuan arvonlisävero on alentunut.

 

Tanska on elintarvikkeiden suuri vientimaa ja sen vuoksi ihmetyttääkin maan kallis ruokakori. Etäisyydet Tanskassa ovat lyhyet, joten pitkät etäisyydetkään eivät ole selitys maan korkealle hintatasolle.

 

Odotan selityksiä Tanskan korkealle ruokakorin hinnalle.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Euroopan Unionin tilastokeskus, Eurostat, ruuan arvonlisävero

Meneekö ruuan arvonlisäveroalennus päivittäistavarakaupalle?

Maanantai 18.8.2008 klo 23.35 - -Esko Erkkilä-

Meneekö ruuan arvonlisäveroalennuksesta lähes kolmasosa päivittäistavarakaupalle ?

 

Hallitus suunnittelee, että lokakuussa 2009 ruuan arvonlisäveroa alennettaisiin.

 

Ruuan arvonlisävero on nyt 17 % ja sitä suunnitellaan alennettavaksi siten, että n. vuoden kuluttua arvonlisävero olisi 12 %.

 

On laskettu, että arvonlisäveron alennus merkitsisi kuluttajahinnoissa 500 milj. euron alennusta vuositasolla. Summa olisi 100 euroa per henkilö vuodessa. Sata euroa on merkittävä summa meidän jokaisen kukkarossa.

 

Asiantuntijat toteavat kuitenkin jo nyt, että kuluttajahintojen alennus jäisi vuositasolla vain n. 350 miljoonaan euroon.  Tämä merkitsisi sitä, että päivittäistavarakauppa vetäisi välistä omien katteidensa parantamiseen 150 milj. euroa eli 30 euroa per henkilö!

 

Kuluttajajärjestöt kehoittavatkin jo nyt kuluttajia tehostettuun elintarvikkeiden hintojen seurantaan.

 

Tehostettu hintaseuranta onkin paikallaan, jotta saisimme "koko satasen" oman ruokalaskumme alennukseksi !

 

Pohdiskelee ja kannustaa

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruuan arvonlisäveroalennus, kaupalleko