Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Elinkeinoministeri Mika Lintilän ehdotus sähkön arvonlisäveron laskemisesta on eräs ratkaisu sähkön hinnannousuun!

Maanantai 29.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Sähkölaskussa arvonlisäveroprosentti on nykyisin 24 ja elinkeinoministeri Mika Lintilä ehdottaa, että se alennettaisiin joko 14 prosenttiin tai kymmeneen prosenttiin.

 

Kannatan Lintilän ehdotusta!

 

*********************

 

Eilen iltauutisissa kuulimme rohkaisevia näkemyksiä sähkön hintatilanteesta eli hintataso olisi ensi vuoden puolella alenemassa.

 

Nämä näkemykset eivät kuitenkaan saa olla este sille, että Mika Lintilän ehdotukset eivät olisi toteuttamiskelpoisia – olkoon alv-alennus vaikkapa määräaikainen ja/tai tilapäinen!

 

Harmittelen, että muuten arvostamani MTK on asettunut vastustamaan Lintilän ehdotusta.

 

MTK:n vastustamisen syy on se, että maataloustuottajat saavat tehdä alv-palautuksen, mutta kuluttajien saamaa alv-tason alennusta he eivät siis hyväksyisi!!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elinkeinoministeri Mika Lintilän ehdotus sähkön arvonlisäveron laskemisesta on eräs ratkaisu sähkön hinnannousuun!, Elinkeinoministeri Mika Lintilä, sähkölaskujen alv-alentaminen,

Sähkömaksujen arvonlisäverokannan tilapäinen alentaminen olisi nyt oikea ratkaisu!

Keskiviikko 10.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ehdotti eilen, että sähkömaksujen arvonlisäveroprosenttia alennettaisiin tilapäisesti nykyisestä 24 prosentista joko neljääntoista tai kymmeneen prosenttiin.

 

Lintilän ehdotus on kannatettava täsmätoimi, jonka vaikutus kohdistuisi tavallisten kuluttajien talouteen.

 

Yrityksille sähkölaskut ovat arvonlisäveroineen vähennettäviä kulueriä, joten on ymmärrettävää, että elinkeinoelämän piiristä Lintilän ehdotus ei saa kannatusta.

 

Lintilän ehdotus alennuksen tilapäisyydestä on täsmätoimi myös siltä kannalta, että se mahdollistaisi paluun entiselle verokannalle, jos Olkiluodon uusin ydinvoimala käynnistyy viimeisimpien suunnitelmien mukaan.

 

Nyt on mielenkiintoista nähdä, että miten hallituskumppanit suhtautuvat Lintilän ehdotukseen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sähkömaksujen arvonlisäverokannan tilapäinen alentaminen olisi nyt oikea ratkaisu!, Mika Lintilä, elinkeinomonisteri Mika Lintilä, arvonlisävero. ALV, sähkömaksujen arvonlisäverokannan tilapäinen alentaminen,

Yksityistie maksaa arvonlisäveroa usein enemmän kuin se saa kunnalta kunnossapitoavustusta

Lauantai 9.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Liitän tähän juttuuni kuvan, jossa…

Blogi | Esko Erkkilä

…keskustelen Sipilän hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin kanssa.

 

Keskustelumme aiheena tuolloin olivat yksityisteiden maksamat arvonlisäverot ja joidenkin kuntien yksityisteille myöntämät kunnossapitoavustukset.

 

Totesin tuolloin ministerille, että haja-asutusalueiden runkoverkostot eli yksityistiet maksavat valtiolle arvonlisäveroa useinkin enemmän kuin ne saavat kunnilta yksityisteiden kunnossapitoavustusta.

 

Opin arvostamaan Anne Berneriä hänen ministeriaikanaan ja arvostukseni oli ja on yhä lähes samaa luokkaa, kuin Juha Sipilää kohtaan tuntemani arvostus!

 

****************

Yksityisteiden arvonlisäverokysymys oli ministerille uutta asiaa ja hän pyysi minua laatimaan asiasta lyhyen muistion sekä toimittamaan se hänelle.

 

Anne Berner tuli ministeriaikanaan tunnetuksi siitä, että hänellä ei ollut oikeastaan lainkaan avustajia, vaan hän hoiti asiat kansalaisten sekä virkamiesten kanssa suoraan itse – tästä kertoo mm. tuo, kun hän pyysi lähettämään muistion suoraan itselleen.

 

Joudun tunnustamaan, että olin saamaton ja en milloinkaan ehtinyt toimittamaan ministerin pyytämää muistiota ja sen vuoksi yksityistiet toimivat yhä yhteiskunnan merkittävinä rahoittajina, kun maksavat jokaisesta tienhoitoon osoittamistaan euroista lisäksi 24 % arvonlisäveroa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yksityistiet, ministeri Anne Berner, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, pääministeri Juha Sipilä, kuntien myöntämät kunnossapitoavustukset yksityisteille, yksityisteiden arvonlisäverovelvollisuus,

Yksityistiet ovat yhteiskunnalle rahastusautomaatti!

Lauantai 9.2.2019 - -Esko Erkkilä-

Jutun otsikko tuntuu ehkä aluksi yliampuvalta, mutta odottakaas, kun selitän!

 

 

Yksityistieverkon pituutta on vaikea määritellä tarkasti. Liikenneviraston mukaan yksityisteitä on 359 703 kilometriä.  Määrä vastaa noin 80 % Suomen tieverkosta.

 

 

Vaikka yksittäisten yksityisteiden liikennemäärät ovatkin pieniä, ne ovat hyvin merkittäviä haja-asutusalueiden ja mökkiliikenteen ja esimerkiksi metsäteollisuuden puukuljetusten kannalta. Yksityistieverkosta käytetäänkin usein nimitystä tieverkon hiussuonisto.

 

 

Olen maksumiehenä viidessä yksityistiessä ja sen lisäksi Rouva on osakkaana kahdessa yksityistiessä, joten tunnen maksumiehen roolin kohtuullisen hyvin, varsinkin kun olen palkattomana toimitsijamiehenä eräässä yksityistiessä.

 

 

Monet kunnat tukevat kunnan alueella olevin yksityisteiden kustannuspaineita, kun ne myöntävät yksityisteille kunnossapitoavustuksia.

 

 

Kuntien myöntämät yksityisavustukset ovat hyvä asia, mutta samassa yhteydessä pitää muistaa, että yksityistiet joutuvat maksamaan kunnossapitotöistään ml. mm. talviauraukset arvonlisäveroa.

 

 

Yksinkertainen laskuesimerkki:

 

 

Jos ja kun yksityistie tuo sepeliä tielle tuhannella eurolla, niin yrittäjä joutuu veloittamaan sepelin hinnan lisäksi 24 % arvonlisäveroa ja yksityistie maksaakin sepelistä yhteensä 1.240 euroa!

 

 

Yksityistiet eivät voi vähentää arvonlisäveroa, joten se jää osakkaiden maksettavaksi.

 

 

Kunnat maksavat yksityistieavustuksensa vain viimeiseen vakituisesti asuttuun kiinteistölle saakka ja joten kunnan myöntämä avustus jää monesti pienemmäksi kuin maksettu arvonlisävero eli varmaan nyt ymmärrätte juttuni otsikon!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yksityistiet ovat yhteiskunnalle rahastusautomaatti! yksityistiet, yksityistiet joutuvat maksamaan arvonlisäveron eivät kuitenkaan pysty sitä vähentämään,

Arvonlisäveromenettely tekee yksityisteistä yhteiskunnan rahoittajia

Sunnuntai 4.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Yksityistiet muodostavat ns. alemman tieverkon rungon.

 

 

Alempi tieverkko on keskeisessä asemassa, kun ajatellaan haja-asutusalueiden elinvoimaa ja monia yhteiskuntamme keskeisiä toimintoja.

 

 

Haja-asutusalueiden ihmisten jokapäiväiset liikkumistarpeet, koulukyydit, ikääntyneiden ja vammaisten kuljetuspalvelujen hoituminen, alkutuotannon tuotantopanosten ja lopputuotteiden kuljettaminen sekä puujalostusteollisuuden raaka-ainetarpeen tyydyttäminen ovat vain osa niistä toiminnoista, joissa yksityisteiden rooli on keskeinen.

 

 

Yksityisteiden kunnossapito tapahtuu tieosakkaiden toimesta ja heidän kustannuksellaan.

 

 

****************

 

 

Onneksi useimmat kunnat ja kaupungit ovat sisällyttäneet talousarvioonsa tietyn summan jaettavaksi yksityisteiden kunnossapidon avustuksiksi.

 

 

Ylöjärvellä tuo summa oli vuoden 2016 kuluista 180.000 euroa.

 

 

Summa saattaa tuntua suurelta, mutta on muistettava, että Ylöjärvellä oli esimerkiksi vaatimattomimpaan kunnostusluokkaan eli IV-luokkaan kuuluvia yksityisteitä tuona vuonna 62 kappaletta.  Tiedän neljänteen kunnostusluokkaan kuuluvien yksityisteiden määrän, sillä olen yhden sellaisen toimitsijamies ja saan kyseisen kunnostusluokan teiden avustusmäärät aina tietooni.

 

 

En tunne I – III kunnostusluokkaan kuuluvien yksityisteiden lukumäärää, mutta samasta 180.000 euron suuruisesta määrärahasta nekin saavat avustuksensa.

 

 

Mutta tuohon juttuni otsikkoon:

 

 

Olen toimitsijamiehenä Majajärven yksityistiellä ja otan sen esimerkiksi, että miten sen saama avustussumma ja maksamamme arvonlisäverot muodostuvat.

 

Kunnostimme vuonna 2016 yksityistietämme 685,10 eurolla ja maksoimme tästä summasta arvonlisäveroa 132,60 euroa.

 

 

Saimme Ylöjärven kaupungilta kunnossapitoavustusta 169,32 euroa, joten todellinen yhteiskunnalta saamamme summa oli 36,72 euroa.

 

 

Tiedän vallan hyvin, että arvonlisäverot tuloutuvat valtiolle ja vastaavasti kunnossapitoavustukset tulevat kaupungilta, mutta maksamiemme arvonlisäverojen ja kaupungin avustuksen jälkeen jäimme saamapuolelle tuon 36,72 euroa eli se oli se summa, jolla yhteiskunta meitä avusti, kun pidämme läpi vuoden kulkukunnossa 1.450 metriä pitkän yksityistiemme!

 

 

Arvonlisäverokantoihin tuskin on tulossa muutoksia, mutta on hyvä tietää, että miten vaatimattomia esimerkiksi yksityisteiden kunnossapitoavustukset todellisuudessa ovat.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yksityistiet, arvonlisävero, yksityisteiden arvonlisäverovelvollisuus,

Yksityisteille arvonlisävero merkitsee, että niiden osakkaat tahkoavat yhteiskunnalle rahaa

Perjantai 28.4.2017 - -Esko Erkkilä-

Olen osakkaana viidessä yksityistiessä sekä yhdessä metsäautotiessä, jotka kaikki sijaitsevat joko Viljakkalassa ja Hämeenkyrössä.  Kun Rouva on sen lisäksi osakkaana kahdessa yksityistiessä Kälviällä, on varmaa, että perhekunnaltamme löytyy kokemusta yksityistiemaksuista.

 

 

Kunnat tukevat pienellä osuudella yksityisteiden kunnossapitoa, mutta tuo jokseenkin kompensoituu sillä, että yksityistiet maksavat arvonlisäveroa, mutta eivät pysty vähentämään sitä kuten yritykset ja kaikki muutkin arvonlisäverovelvolliset.

 

 

Olen toimitsijamiehenä Viljakkalassa sijaitsevassa Majajärven yksityistiessä ja kun eilen jätin yksityistiemme avustusanomuksen Ylöjärven kaupungille, voin kertoa uunituoreita tietoja kaupungin avustuksista ja maksamistamme arvonlisäveroista.

 

 

Majajärven yksityistie maksoi paikalliselle yrittäjälle viime vuonna talviaurauksesta 455,00 euroa ja sen lisäksi valtiolle arvonlisäveroa aurauspalvelusta 109.20 euroa.

 

 

Toinen tienhoitotoimepide viime vuonna oli vesakkojen murskaaminen ja siitä maksoimme yrittäjälle 97,50 euro – tämän lisäksi maksoimme tästä työsuorituksesta arvonlisäveroa 23,40 euroa.

 

 

Huomaamme, että Majajärven yksityistie maksoi viime vuonna valtiolle arvonlisäveroja 132,60 euroa ja näillä rahoilla valtio rahoitti kaikkia niitä toimintoja, jotka valtiolle kuuluvat.

 

 

Ylöjärven kaupunki maksoi viime vuonna Majajärven yksityistielle kunnossapitoavustusta 169,32 euroa.  Kun siitä vähennetään maksettu arvonlisävero, niin yhteiskunnalta saamamme tuki oli 36,72 euroa!

 

 

Yksitiellämme on 34 osakasta eli me jokainen osakas saimme viime vuonna yhteiskunnalta tukea yksityistien ylläpidosta 1,08 euroa!

 

 

Yksityistiet maksavat kaikista hankkimistaan palveluksista arvonlisäveroa, mutta eivät voi sitä vähentää siten kuin arvonlisäverovelvolliset yrittäjät.

 

 

Tässä on seikka, johon pitää saada muutos!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yksityistiet, arvonlisävero, arvonlisäverovelvolliset, yksityistiet saatava arvonlisäverovapaiksi, kuntien maksamat yksityistieavustukset, kaupunkien maksamat yksityistieavustukset,

Yksityisteiden vapauttaminen arvonlisäveron maksamisesta olisi suuri helpotus alimmalle tieverkolle

Tiistai 26.4.2016

Olen osakkaana viidessä yksityistiessä Viljakkalassa sekä Hämeenkyrössä ja kun sen lisäksi olen näistä yhden yksityistien toimitsijamies, tiedän sen rasituksen, jota arvonlisävero merkitsee yksityisteiden osakkaille.

 

 

Jos tilamme yksityistielle soraa tai sepeliä tuhannella eurolla, niin osakkaat joutuvatkin maksamaan siitä 1.240 euroa!  Soran tai sepelin toimittanut yrittäjä saa tonnin ja valtio vetää välistä 240 euroa!

Otin tämän epäkohdan esille Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä 23.4.206, kun virallisena puoluevaltuuston jäsenenä selostin ”salin kuullen” ministeritentin aikana liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille ongelman.

ministerianneberner.jpg

Tilanne oli ministeri Bernerille uusi, mutta aktiivisena ja toimeen tarttuvana hän lupasi selvittää asian.

Puoluevaltuuston jäsenet kuulivat ministerin lupauksen ja myös pääministeri Juha Sipilä, joka istui Bernerin vieressä.

 

 

Keskustelin asiasta ministeri Bernerin kanssa ministeritentin jälkeen henkilökohtaisesti ja hän vakuutti perehtyvänsä asiaan.

 

 

Katsotaan, että miten asia kehittyy!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, Anne Berner, liikennekaari, Yksityistiet, ALV, ALV-käytäntö, yksityistiet saatava arvonlisäverojärjestelmän piiriin, yksityisteiden talous,

Yksityistiet ja niiden osakkaat ovat arvonlisäverotuskäytännön myötä valtiolle melkoisia maksumiehiä!

Perjantai 26.2.2016 - -Esko Erkkilä-

Perhekuntani on Viljakkalassa, Hämeenkyrössä ja Kälviällä yhteensä kuuden yksityistien osakas ja sen lisäksi olemme osakkaana yhdessä metsäautotiessä.

 

 

Suuri yksityisteiden määrä selittyy sillä, että mökkini sekä maatilani ovat molemmat kahden yksityistien takana eli ne sijaitsevat kaukana valtateistä.

 

 

Kunnat tukevat yksityisteitä pienellä osuudella tien vuotuisista kokonaiskustannuksista, mutta valtio puolestaan rokottaa yksityisteiden taloutta monesti paljon enemmän kuin on kunnan myöntämä yksityistieavustus.

 

 

Valtion yksityisteiden taloutta kuristava ote perustuu arvonlisäverojärjestelmäämme.

 

 

Kauppa, teollisuus, maataloudenharjoittajat ja mm. metsänomistajat voivat vähentää maksetut arvonlisäverot arvonlisäverolaskelmissaan, mutta yksityisteillä ei ole tätä mahdollisuutta.

 

***************

Kerron esimerkin:

 

 

Kun yksityistien toimitsijamies tai yksityistien hoitokunta päättävät tilata tielle soraa 1.000 eurolla, niin sorantoimittaja joutuu lisäämään veloitushintaansa 24 % arvonlisäveroa eli tiekunta maksaakin sorasta yrittäjälle 1.000 euroa ja sen lisäksi valtiolle arvonlisäveroa 240 euroa eli laskun kokonaissumma onkin 1.240 euroa.

 

 

Muut toimijat pystyvät arvonlisäverolaskelmassaan huomioimaan tuon 240 euroa vähennyksenä, mutta kun yksityistiet eivät ole arvonlisäverovelvollisia, niin yksityisteillä ei ole tuota vähennysmahdollisuutta.

 

*************

 

Se, että yksityistiet eivät kuulu arvonlisäverojärjestelmän piiriin, lisää sitä eriarvoisuutta, joka vallitsee asutustaajamien ja maaseudun välillä.

 

 

Esitän, että yksityistiet pitää saada arvonlisäverojärjestelmän piiriin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yksityistiet, ALV, ALV-käytäntö, yksityistiet saatava arvonlisäverojärjestelmän piiriin, yksityisteiden talous,

Suomalaisia kiinnostaa, että millaisia kansalaisille myönteisiä päätöksiä hallitus on saanut aikaan!

Maanantai 31.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Sain viime lauantaina eli 29.3.2014 olla mukana kahdessa yleisötilaisuudessa, joissa kansalaiset saivat kysellä mm. sitä, että millaisia positiivisia päätöksiä nykyinen hallitus on saanut aikaan.

 

Tilaisuudet olivat Tammelantorilla Tampereella, jossa toimin yleisötilaisuuden juontajana sekä Pirkkalassa Suupantorilla, jossa olin mukana tavallisena kansalaisena.

 

Molemmissa tilaisuuksissa esiintyjinä olivat Keskustan kansanedustajat Mikko Alatalo sekä Arto Pirttilahti ja Keskustan eurovaaliehdokas Jouni Ovaska.

 

Oli suorastaan hupaisaa, että kummassakin yleisötilaisuudessa kansaa kiinnosti, että millaisia positiivisia päätöksiä Kataisen-Urpilaisen hallitus on saanut aikaiseksi.

 

 

paatokset1

 

 
Kansanedustaja Mikko Alatalo totesi, että on todella vaikeaa löytää positiivisia asioita, joista nykyinen hallitus olisi päättänyt.

 

Alatalo osasi kuitenkin kääntää kysymyksen siihen muotoon, että mitä ongelmallisia päätöksiä nykyinen hallitus ei ole tehnyt.

 

Keskeisimmät seikat, joihin Kataisen-Urpilaisen hallitus ei ole syyllistynyt on se, että se ei ole rohjennut nostaa ruuan ja eikä myöskään lääkkeiden arvonlisäveroa.

 

Tälle hallituksen ”päätökselle” Keskusta sekä suomalaiset osaavat antaa arvoa.

 

 

 

paatokset2

 

 

Kansanedustaja Arto Pirttilahden mukaan positiivista hallituksen ”päätöksissä” on ollut se, että se ei uskaltanut laittaa metsille ja/tai maatalousmaalle kiinteistöveroa.

 

On selvää, että jos Kokoomuksen, SDP:n ja Vihreiden ”haukat” olisivat säätäneet metsämaalle kiinteistöveron, niin sen jälkeen suomalaisten jokamiehenoikeudet olisi ollut pakko laittaa uuteen tarkasteluun.

 

Kun Katainen, Urpilainen ja Niinistö eivät mielihaluistaan huolimatta uskaltaneet säätää metsämaille kiinteistöveroa, niin metsänomistajat eivät ala rakentamaan metsäautoteille puomeja – sienestäminen ja marjastaminen voivat siis jatkua nykyiseen tapaan!

Kansanedustaja Pirttilahti halusi nostaa erikseen esille työministeri Lauri Ihalaisen ja totesi, että Ihalainen on pystynyt kaikella kunnialla hoitamaan vaikean ministeripostinsa.

 

 

paatokset3

 

 

Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Jouni Ovaska otti esille hallituksen hyvistä päätöksistä sen, että Katainen myöntyi Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän esitykseen sote-solmun ratkaisemiseksi.

 

 

 

On selvää, että Kataisen päätös myöntyä Sipilän esitykseen oli hänen hallitustaipaleensa suurimpia saavutuksia, sillä sote-päätökseen taipuminen merkitsi samalla hallituksen luopumista onnettomasta kuntauudistushankkeestaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kataisen-Urpilaisen hallitus, Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, Jouni Ovaska, ruuan arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisävero, metsämaan kiinteistövero, maatalousmaan kiinteistövero,

Internetin antamat mahdollisuudet ovat mullistaneet tiedonvälityksen

Sunnuntai 24.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Keskustan puoluevaltuuston kokous alkoi Kuopiossa eilen ja se jatkuu tänään.

 

Vietän viikonloppua mökillä, mutta hyvien nettiyhteyksien ansiosta tuntuu aivan siltä, kuin olisin kokouksessa paikalla.

 

Kokouksen seuraamisessa tulee etsimättä mieleen ne ongelmat, joita printtilehdistöllä tällä hetkellä on. Printtilehtien ongelmat tulevat jatkumaan ja syvenemään nykyisestä.

 

Eräs merkittävä syy tilattavien printtilehtien ahdinkoon on Kataisen-Urpilaisen hallituskaudella nollasta kymmeneen prosenttiin (0 -> 10 %) nostettu arvonlisävero, mutta sitäkin suurempi vaikutus vaikeuksiin on sosiaalisen median ja yleensäkin internet-maailman kehittyminen.

 

Lähdin ”ympäristön painostuksesta” vanhoilla päivilläni facebook´iin ja en ole päätöstäni katunut.

 

Fb on tiedonvälittäjänä tavattoman nopea, sillä monet naputtelevat eetteriin esim. kokoustunnelmia lähes reaaliaikaisesti.

 

Edellisviikon lauantaina Keskustan Pirkanmaan piiri järjesti syyskokouksen ja oli oikeastaan jännä seurata sitä viestinnän nopeutta, jolla ympärilläni istuneet piirikokousedustajat raportoivat kokouksen päätöksiä facebook´iin! Viiden minuutin viivettä ei isojen asioiden kohdalla ollut, vaan kokouspäätökset ja puheenvuorojen sisällön sain lukea kännykkäni näyttöruudulta melkein reaaliaikaisesti!

 

Olen hankkiutunut facebook´iin usean Keskustan kansanedustajan ”kaveriksi” ja myös monet muut Keskustan puoluevaltuuston kokousedustajat ovat saman ringin jäseniä, johon itsekin kuulun.

 

Seurasin eilen aamupäivällä Keskustan puoluevaltuuston kokousta niiden ”raporttien” välityksellä, joita kokouksen osanottajat kirjoittivat facebook´iin.

 

Eilispäivän merkittävin tapahtuma oli kuitenkin puheenjohtaja Juha Sipilän linjapuhe, joka sai välittömästi ja päivän mittaan yhä enemmän tunnutusta.

 

Kiitän Keskustan ”nettinikkareita”, joiden työn tuloksena Sipilän puhe oli kuunneltavissa ja katseltavissa Keskustan nettisivuilla olevan linkin kautta!

 

Sipilän puhe sai pitkät suosionosoitukset ja hyvän tunnelman välittymistä koteihin saakka kuvasti sen fb-kommentoijan toteamus, että kotonakin piti taputtaa Sipilän linjapuheelle!

 

 

*************

 

On selvää, että sosiaalinen media on heittänyt kovan pähkinän printtilehdistölle.

 

Olemme tilanteessa, jossa saamme tapahtumista nopean tiedon somen kautta ja uutisten taustoittaminen sekä syvällisempi analysointi on printtilehdistön sarkaa.

 

Palaan vielä Kataisen-Urpilaisen hallituksen lehdistöä kurittavan toimenpiteen eli arvonlisäveron määräämiseen ja sen korottamisen vaikutuksiin.

 

Tilattavien lehtien arvonlisävero teki osaltaan lehtien tilanteen entistä tukalammaksi ja se merkitsi ainakin useiden iäkkäiden henkilöiden kohdalla, että pienistä eläkkeistä ei kerta kaikkiaan riitä rahaa lehtien tilaamiseen.

 

Kun seniori-ikäinen väestö sen lisäksi ei ole sosiaalisen median innokkainta käyttäjäkuntaa, osuu Kataisen-Urpilaisen hallituksen arvonlisäveropäätös erityisen kipeästi vanhuksiin ja senioriväestöön!

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskusta, Keskustan puoluevaltuusto, Keskustan puoluevaltuusto Kuopiossa, lehtien arvonlisävero, tilattavien lehtien arvonlisävero,

Lehdistön ongelmille on useita syitä - varmaa on vain, että ne tulevat pahenemaan!

Keskiviikko 25.9.2013 - -Esko Erkkilä-

Olen viime aikoina saanut osallistua muutamaan tilaisuuteen, joissa on joko suoraan tai välillisesti käsitelty lehdistön ongelmia.

 

Omaan itsekin jonkun verran kokemusta asiasta, joten on paikallaan hieman pohdiskella syntyjä syviä.

 

Rajaan tässä jutussani käsitteen ”Lehdistö” käsittämään printtilehdistöä.

 

Lehdistön tulot jakaantuvat jokseenkin tasan tilausmaksuista saataviin tuloihin ja mainosmyynnin tuomiin tuloihin.

 

Kerrotaan, että tilausmäärät ovat lyhyen ajan kuluessa tippuneet 5 % ja ilmoitusmyynti on alentunut samana aikana peräti 17 %.

 

On selvää, että näin suuret pudotukset rahavirrassa laittavat vahvankin yrityksen tiukoille.

 

Lehtitaloissa, kuten muissakin yrityksissä, on siirrytty kvartaalitalouteen ja se merkitsee, että vuoden mittainen tarkastelujakso on auttamattomasti liian pitkä.

 

Lehdistö itse pitää tilattaviin lehtiin kohdistuvaa arvonlisäveroa haittaverona ja ehkä suurimpana syynä lehdistön ongelmiin.

 

Tilattavien lehtien arvonlisäverokannat ovat kohonneet huikeaan tahtiin.

 

Lehdillä oli arvonlisäverossa nolla-kanta 31.12.2011 saakka, mutta 1.1.2012 verokanta kohosi 9 prosenttiin ja tämän vuoden alussa 10 prosenttiin.

 

Lehdistön arvonlisäverolla on haitallisia heijastusvaikutuksia ainakin paperiteollisuuteen, kirjapainotoimintaan, mainontaan sekä jakeluun.

 

Lehdistön arvonlisäveron määrääminen on eräs Kataisen-Urpilaisen ”lahjoista” suomalaiselle elämänmenolle.

 

 

*********

 

 

Suomessa päivittäistavarakaupan lehtimainonta on käsittämättömän suurta. Monissa maissa päivittäistavarakaupan mainoksia saa turhaan etsiä lehdistä.

 

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun ennustaa päivittäistavarakaupan mainonnan vähentyvän jatkossa.

 

Oletan, että eräs syy päivittäistavarakaupan lehtimainonnan hiipumiseen ovat private label –tuotteet. Merkittömien tuotteiden määrän kasvaminen supistaa mainonnan volyymiä tulevaisuudessa.

 

Voi perustellusti todeta, että päivittäistavarakaupan lehtimainonta on ennen perustunut jokseenkin kokonaan teollisuuden ja tavarantoimittajien mainosrahan ja vastaavien menettelyjen härskiin hyväksikäyttämiseen. Nyt tämä mainosten rahoitusmuoto on hiipunut, sillä private label-tuotteiden valmistaja ei maksa kaupalle ”pirunkyytirahaa” eli erillisiä mainosrahoja. 

 

Kauppa on ainakin periaatteessa joutunut luopumaan myös  ns. kynnysrahojen vaatimisesta. Osa kaupan teollisuudelta ennen vaatimista kynnysrahoista käytettiin kaupan ”maksamaan” mainontaan.

 

 

Lehdistölle määrätyn arvonlisäveron ja päivittäistavarakaupan mainontavolyymin alenemisen ohella keskeinen syy printtilehdistön vaikeuksiin on sähköisen informaation yhä kasvava osuus.

 

Näyttää siltä, että lehdistöltä on pallo täysin kateissa suhtautumisessa sähköiseen mediaan.

 

”Ollako vai eikö olla, siinä pulma”; lehdistöllä on tässä asiassa sama ongelma kuin Shakespearen Hamletilla!

 

Kuten jutun otsikossa jo totean, ainoa varma asia lehdistön ongelmille on se, että ne eivät poistu!

On täysin perusteltua odottaa, että ongelmat tulevat kasvamaan kiihtyvällä vauhdilla.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lehdistön ongelmat, tilattavien lehtien arvonlisävero, lehdistön arvonlisävero, kaupan mainonta, päivittäistavarakaupan mainonta, teollisuuden markkinointiraha, kynnysrahat, kaupan vaatimat kynnysrahat, haittaverot, sähköinen media, Shakespeare, Hamlet,

Olemme itse syypäitä tähän surkeuteen!

Perjantai 14.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Suomen Pankki totesi, että tänä vuonna kansantuote pienenee 0,8 %.

 

On surullista, että huhtikuussa teollisuuden tuotanto putosi 10 % edellisvuodesta – kuljemme kohti katastrofia!

 

Ehkä kaikki surkeus ei ole Kataisen-Urpilaisen hallituksen aikaansaannosta, mutta hallituksen toiminta ei ole edes luomassa mahdollisuuksia taloutemme kohenemiseksi.

 

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen (SDP) näkee demaritaustastaan huolimatta, että nyt hallituksen olisi ”otettava lusikka kauniiseen käteen” ja aloitettava neuvottelut opposition ja etujärjestöjen kanssa taloutemme tasapainottamiseksi.

 

Palkkaratkaisuissa olisi otettava huomioon vientimme surkea tilanne ja ryhdyttävä toimenpiteisiin, sillä kotimaan kysynnästä ei tässä tilanteessa ole auttajaksi.

 

Jutta Urpilaisen (SDP) johtaman valtiovarainministeriön suunnitelmat arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi olisivat lopullinen kuolinisku nyt taloutemme veturina toimivalle elintarviketeollisuudelle.

 

Haluavatko Kokoomus ja SDP todellakin tässä kurjuudessa, että elintarvikkeiden arvonlisäveroa korotetaan yli 57 % ja lääkkeiden arvonlisäveroa peräti 110 %?

 

Valtiovarainministeriö (= Jutta Urpilaisen johtama ministeriö) kun ehdottaa elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamista nykyisestä 14 %:sta 22 %:iin eli korotusts olisi peräti 57,1 %.

 

Lääkkeiden arvonlisäveroa Jutta Urpilaisen (SDP) johtama ministeriö ehdottaa korotettavaksi nykyisestä 10 %:sta 22 %:iin eli 110 %!

 

On jäänyt aivan liian pienelle huomiolle, että valtiovarainministeriön esitys arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi merkitsi huvijahtien ja ranskalaisten hajuvesien arvonlisäveron alenemista 8,3 % eli nykyisestä 24 %:sta 22 prosenttiin!

 

On selvää, että minä ja muut suomalaiset emme voi syyttää tästä tilanteesta muita kuin itseämme – miksi äänestimme viime eduskuntavaaleissa Kokoomuksen, SDP:n, Vihreät, Vasemmistoliiton, RKP:n ja Kristillisdemokraatit valtaan?


Sitä saa, mitä tilaa!


 

-Esko Erkkilä-  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Pankki, pääjohtaja Erkki Liikanen, ruuan arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisävero, ruuan arvonlisäveron korottaminen, elintarvikkeiden arvonlisäveron korottaminen, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,

Pitkään uinunut savihauta Paskaperkoonveräjällä puhkesi!

Maanantai 10.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Kuljen Viljakkalassa Lepomäen yksityistietä usein, sillä olen sen osakas ja maksumies. Tien kartoissa ilmaistu nimi on nykyisin Koivuniementie.

 

Vuorenmaan ja Lepomäen tilojen rajalla tällä yksityistiellä on Paskaperkoonveräjäksi kutsuttu kohta.

 

Muistan vallan hyvin, kun paikalla oli veräjä, joka kulkijan piti aina avata ja tietysti myös sulkea, jotta Lepomäen lehmät eivät olisi päässeet pahantekoon metsälaitumeltaan.

 

Paskaperkoolla oli ennen tien yksiköimistä paha savihauta. Yksikköjako tehtiin silloin jakamalla yksityistie pätkiin, joiden hoitaminen oli osakkaiden vastuulla.  Paskaperkoo tuli Vihtori Lepomäen hoitopätkälle ja hyvin hän osuutensa hoitikin, sillä paha savihauta oli sen jälkeen muisto vain.

 

Nyt vanha Paskaperkoonveräjän savihauta on puhjennut ja haittaa Lepomäentien liikennöintiä.

 

Tilanne on samanlainen lukuisilla Suomen yksityisteillä – ne rappeutuvat ja asukkaiden elämä vaikeutuu.

 

Tiedän yksityisteiden heikon taloudellisen aseman ja heikentyvän kunnon, sillä olen osakkaana Viljakkalassa neljässä sellaisessa yksityistiessä, joiden varrella on vakituisia asukkaita. Olen toimitsijamiehenä yhdessä noista yksityisteistä, joten jokavuotinen byrokratia kunnan pienen, mutta ehdottoman tärkeän yksityistieavustuksen saamiseksi on tuttua. Kiitokset Ylöjärven kaupungille sen myöntämistä yksityistieavustuksista!

 

Arvonlisäveromenettely on yksityisteiden taloudenpidossa yhteiskunnalle rahasampo, vaikka kunnat yksityisteille avustuksia maksavatkin.

 

Jos yksityistie hankkii vaikkapa sepeliä, aurausta tai kaivauttaa ojia tuhannella eurolla, on sen maksettava arvonlisäveroa yrittäjälle päätyvän tonnin lisäksi 240 euroa! Yksityistien pankkitililtä ”katoaa” rahaa siis 1.240 euroa, mutta yrittäjälle siitä päätyy vain 1.000 euroa!

 

Näen monia uhkia hieman ”kivikylien” keskustasta sijaitsevien asukkaiden vinkkelistä heidän käyttämiensä yksityisteiden kohdalla:

 

  • kuntien heikkenevä taloustilanne saattaa laittaa päättäjät pohtimaan yksitieavustusten leikkaamista

  • yksityisteiden heikkenevä talous aiheuttaa, että Paskaperkoonveräjän tapaiset vanhojen savihautojen puhkeamiset yleistyvät

 

Toivon, että päättäjät muistavat yksityisteiden roolin arvonlisäveron maksajina, kun virkahenkilöt ehdottelevat yksityistieavustusten leikkaamista. Näin siitä huolimatta, vaikka avustukset maksaa kunta ja verot saa valtio.

 

Voisivatko valtakunnan tason päättäjät tehdä todellisen uroteon ja poistaa yksityisteiltä arvonlisäverovelvollisuuden?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Lepomäen yksityistie, Koivuniementie, Ylöjärvi, yksityistieavustukset, arvonlisävero, arvonlisäverovelvollisuus, yksityisteiden arvonlisäverovelvollisuus, Paskaperkoonveräjä,

Pitääkö tämäkin vielä kokea: SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen johtama Valtiovarainministeriö suunnittelee elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamista 57,1 prosentilla!

Keskiviikko 5.6.2013 - -Esko Erkkilä-

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen johtama Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina 31.5.2013 68-sivuisen julkaisun, jonka nimi on:

 

Julkisen talouden kestävyys ja rakenneuudistukset.

 

Julkaisupäiväksi oli ilmeisen tarkoituksellisesti valittu kesäinen perjantai, jotta tiedotusvälineet eivät olisi puuttuneet tyrmääviä näköaloja esittelevään julkaisuun.

 

Jutta Urpilaisen (SDP) johtama ministeriö onnistui ovelassa tempauksessaan, sillä asiakirja sai ansaitsemaansa julkisuutta vasta tämän viikon alkaessa.

 

Olen yrittänyt kahlata asiakirjaa lävitse ja voin todeta, että se vilisee kansalaisten elämää kurjistavia ehdotuksia lähes kaikilla sen 68 sivulla!

 

En puutu nyt sen tarkemmin julkaisun sivulla 21 esitettyyn ”Ympäristörasitusta lisäävät tuet” –taulukkoon,  kuin mainitsemalla, että Urpilaisen johtaman ministeriön mielestä ympäristörasitusta mahdollisesti lisääviä tukia ovat mm. asuntolainojen korkovähennys (540 M€) sekä maa- ja puutarhatalouden kansallinen tuki (544 M€)!

 

Vaatii melkoista luovuutta, että asuntolainojen korkovähennys tai maatalouden kansallinen tuki merkitsisivät ympäristörasitusta – konsulttina lienee käytetty Ville Niinistön (vihreät) johtaman ministeriön ”asiantuntemusta”!

 

Puutun jyrkästi julkaisun 2.2 –kohtaan, jonka otsikko kuuluu näin:

 

”Arvonlisäverokantojen yhtenäistäminen”.

 

Kohdan käsittely alkaa julkaisussa sivulta 22.

 

Joudun vieläkin tiivistämään kommentointiani ja kohdistan kritiikkini sille, että Urpilaisen johtama ministeriö pohtii – lienee tehnyt jo sitovat suunnitelmatkin – että elintarvikkeiden arvonlisäverokanta nostettaisiin nykyisestä 14 prosentista 22 prosenttiin. Kahdeksan %-yksikön korotus olisi siis huimat 57,1 %! Kertaheitolla!

 

Urpilaisen johdolla työskentelevät virkamiehet toteavat korkean esinaisensa iloksi, että elintarvikkeiden, ravintoloiden ruokamyynnin ja rehujen arvonlisäveron korottaminen merkitsee valtion kirstuun lisätuloja 1.355 miljoonaa euroa.

 

Virkamiehet toki toteavat, että kyse on ”staattisesta laskelmasta” eli laskelmassa ei ole huomioitu veronkorotuksen mahdollisesti aiheuttamia kulutuskäyttäytymisen muutoksia.

 

Lääkkeissä arvonlisäverokanta on nyt vain 10 %, mutta jos Urpilaisen poppoon suunnitelmat toteutettaisiin, niin lääkkeiden arvonlisäveron korottamisesta 22 prosenttiin valtiovarainministeri saisi peräti 316 miljoonaa euroa uutta jaettavaa Kreikan ja muiden maiden pankeille! On selvää, että valtiovarainministeriön mielestä lääkkeiden arvonlisäverokantaa pitää korottaa, sillä tarvitaanhan lisää rahaa etelä-Euroopan hulttiomaille!  Lääkkeiden arvonlisäverokannan korottaminen olisi ainoastaan vaivaiset 120 % - mitäs tuo nyt on, sillä onhan sairailla varaa maksaa; näin kai kulkee ajatus valtiovarainministeriössä!

 

Vastustan jyrkästi Jutta Urpilaisen johtaman valtiovarainministeriön suunnitelmia arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi, sillä se merkitsisi ruuan rajua kallistumista, vaikeuksia suomalaiselle elintarvikkeiden alkutuotannolle ja elintarviketeollisuuden työntekijöille.

 

Valtiovarainministeriön suunnitelmat olisivat lopullinen isku kotimaiselle huoltovarmuudelle, kun elintarvikkeiden hinnat kohoaisivat pilviin.

 

Halvat tuontielintarvikkeet valtaisivat markkinat ja suomalaisten ruokailutottumukset suuntautuisivat epäterveellisten suuhunpantavien suuntaan.

 

Vastustan jyrkästi ja tiedän tasan tarkkaan, että mitä vastustan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elintarvikkeiden arvonlisävero, Jutta Urpilainen, Valtiovarainministeriön suunnitelmat elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamiseksi, ympäristörasitusta lisäävät tuet, asuntolainojen korkovähennys, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,

Hallituksen uudenvuodenlahja suomalaisille - arvonlisäverotuksen kiristäminen!

Maanantai 7.1.2013 - -Esko Erkkilä-

Arvonlisäverokannat kohosivat vuodenvaihteessa yhdellä prosenttiyksiköllä.

 

Arvonlisävero on luonteeltaan tasavero, sillä kaikki joutuvat tulo- ja ansiotasosta riippumatta maksamaan sitä yhtä paljon, koska se sisältyy tavaroiden ja palveluiden hintoihin. 

 

Yleinen arvonlisäverokanta on nyt 24 % ja elintarvikkeiden osalta se kohosi 14 prosenttiin. Huolestuttavaa on se, että lääkkeiden, tilattujen lehtien sekä kirjojen arvonlisävero korotettiin 9 prosentista 10 prosenttiin – hallitus kurittaa siis myös sairaita!

 

Hämmästyttää, että työväenpuolueet sallivat Kokoomuksen johdolla suoritetun veronkiristyksen.

 

Suomen Keskusta on pontevasti vastustanut arvonlisäverotuksen kiristämistä. Erityisesti elintarvikkeiden arvonlisäverotuksen kiristäminen on Keskustan mielestä huonoa politiikkaa. Jokaisen pitää syödä ja elintarvikkeiden arvonlisäveron kiristäminen koskee erityisesti vähäväkisiä.

 

Suomi on nykyhallituksen toimettomuuden vuoksi valumassa syvään taantumaan. Vienti ei vedä ja STX-telakan loistoristeilijätilaukseen liittyvät hallituksen töppäykset vauhdittavat maamme taantumaa.

 

Hallituksen saamattomuuden tuloksena maamme talous nojaa nykyisin lähes yksinomaan yksityiseen kulutukseen ja arvonlisäverotuksen kiristäminen on yksityiselle kulutukselle vakava suonenisku.

 

Arvonlisäverotuksen kiristämisen vaikutukset yksityisen kulutuksen kehittymiseen ovat arvaamattomat. Hallituksen kaikkia tuoteryhmiä koskeva arvonlisäveron kiristäminen horjuttaa kansalaisten luottamusta tulevaisuuteen.

 

Kataisen hallituksen toteuttama arvonlisäveron kiristäminen oli todella huono signaali maamme tulevaisuudenuskolle.


On pelättävissä, että vuodenvaihteessa toteutettu arvonlisäverotuksen kiristäminen on osa sitä veronkorotusten ja etujen leikkaamisen oravanpyörää, jota hallitus tulee jatkamaan ehkä jo näiden lumien aikana.

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvonlisävero, arvonlisäverokannat 1.1.2013, arvonlisäveron kiristäminen, yksityinen kulutus, Kataisen hallitus ja arvonlisäveron kiristäminen,

Saamme vuodenvaihteessa "myöhästyneen joululahjan" Kataiselta ja Urpilaiselta

Torstai 9.8.2012 - -Esko Erkkilä-

Hallitus elämöi Espanjan pankeille annetun lainan takuista, mutta on visusti hiljaa kehysriihessään 22.3.2012 sopimastaan arvonlisäverokantojen nostamisesta prosenttiyksiköllä 1.1.2013 alkaen.

 

Jokainen suomalainen on siis saamassa vuodenvaihteessa todellisen joululahjan pääministeri Jyrki Kataiselta (kok) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselta (SDP).

 

Yleinen arvonverolisäkanta kohoaa vuodenvaihteessa 24 prosenttiin.

 

Erityisen kipeästi suomalaisia koskee ”hallituksen lahja”, kun ruuan arvonlisäverokanta nousee 14 prosenttiin!

 

Ruuan arvonlisävero on todellinen tasavero, sillä kaikkien on tulotasosta tai varallisuudesta riippumatta syötävä. Demarit ovat perinteisesti vastustaneet tasaveroja, mutta nyt Urpilaisen joukot ovat ilomielin nostamassa suomalaisten köyhien, eläkeläisten ja vähäväkisten ruokalaskua täsmälleen tasatahtia hyvin ansaitsevien kanssa.

 

Hallituksen päättämä ruuan arvonlisäveron korottaminen osuu todella pahaan saumaan, sillä samaan aikaan ruuan hinta on muidenkin syiden vuoksi voimakkaasti nousemassa.

 

Heikot satonäkymät maailmalla ja biopolttoaineiden valmistamisen kasvu ovat syitä ruokalaskun suurenemiselle. Suomalaisia syitä ruuanhinnan korotuksille ovat heikot satonäkymät ja valkuaisraaka-aineiden hinnannousu, joka vaikeuttaa entisestään kotieläintuotannon kannattavuutta. On varmaa, että erityisesti sianlihantuotanto tulee alenemaan, sillä kannattamatonta tuotantoa ei kukaan pysty jatkamaan.

 

Valkuaisrehujen hinnankorotuksissa merkittävää roolia näyttelee euron heikentyminen dollariin verrattuna, sillä Suomessa kotieläinten valkuaistarpeesta ainoastaan n. 15 % on kotimaista. Puheet kotimaisen herneen tai härkäpavun roolista valkuaistarpeen tyydyttäjinä ovat haihattelua.

 

Valtiovarainministeriön nettisivuilla ei häveliäisyyssyistä kerrota mitään vuodenvaihteen korotuksista arvonlisäverokannassa.

 

Asia on hyvä paikallaan varmistaa esim. www.veronmaksajat.fi, jossa se selvästi todetaan.

 

Suomen arvonlisäverokanta on viidenneksi korkein Euroopassa ja Valtiovarainministeriölle on annettava tunnustus, että tämä tosiasia ministeriön nettisivuilla kerrotaan!

 

Toive Jyrki Kataiselle ja Jutta Urpilaiselle:

 

Toivon kaikkien suomalaisten puolesta ja erityisesti eläkeläisten, köyhien sekä vähäväkisten puolesta, että perutte kehysriihessä maaliskuun 22. sopimanne ruuan arvonlisäveron korotuksen ja pidätte siten ruokalaskumme nykyisellä tasolla!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruuan arvonlisävero, ruuan arvonlisäveron korottaminen, arvonlisäverot 1.1.2013, arvonlisävero 1.1.2013, ruuan arvonlisävero 1.1.2013, kehysriihi,

Kataisen hallitus loi Suomelle vientituotteen, jonka vientiä ei edes Timo Rädyn johtama AKT pysty estämään

Lauantai 31.3.2012 - Esko Erkkilä-

AKT:n puheenjohtaja Timo Räty vapautettiin tehtävistää, sillä häntä syytetään työpaikkakiusaamisesta. Poliisi tutkii tällä hetkellä, onko Räty syyllistynyt työsuojelurikokseen.


Räty tunnettiin henkilönä, joka tarvittaessa laittoi koko Suomen polvilleen.


AKT on useaan otteeseen pysäyttänyt Suomen tavaraviennin ja myös tuontitavaroiden saapumisen Suomeen. AKT:n toiminta on kasvattanut kaikkien kansalaisten kustannuksia ja ollut siten turmiollista Suomen taloudelle.


Jyrki Kataisen johtama hallitus on keksinyt vientituotteen, jonka vientiä ei edes SDP:n riveihin kuuluva Timo Räty pystynyt estämään.


Tämän tuotteen vientimäärät ovat kasvaneet valtavasti ja tuotteen menekki näyttää edelleen olevan taattu.


Kataisen hallituksen suunnittelema kuntauudistus, kuntien pakkoliitokset sekä Puolustusvoimien alasajo ovat hallituksen mielestä välttämättömiä, jotta pystyisimme jatkossakin takaamaan tälle vientituotteelle riittävän volyymin.

Kodinhoidontuen leikkaamista Katainen ei sentään laittanut lahtipenkkiin tämän menestystuotteen viennin turvaamiseksi.


Tämän vientituotteen asiakkaat ovat tyytyväisiä tuotteen laatuun. Se vastaa laadultaan täysin niitä vaatimuksia, joita asiakas on tuotteelle asettanut. Laadun osalta voimme tavarantoimittajana olla jatkossakin varmoja, että tuotteen laatu täyttää asiakkaan vaatimukset.


Ainoa ongelma asiakkaan kannalta on se, että Suomen toimituskyky ei ole ollut riittävä. Asiakas olisi valmis vastaanottamaan tätä Suomen ainoaksi muodostunutta vientituotetta paljon suurempia määriä, kuin pystymme toimittamaan.


Toimitusvaikeuksiemme vuoksi hallitus joutuukin suunnittelemaan toimenpiteitä, joilla pystyisimme takaamaan entistä suuremmat toimitusvolyymit. Kehysriihessä saimme esimakua ja kevään korvalla kuulemme lisää toimenpiteistä, joita Kataisen hallitus toteuttaa, jotta ainoan vientituotteemme toimitukset pystytään varmistamaan.


"Hihaässänä" Kataisen ja Urpilaisen hallituksella oli se, että ruuan arvonlisäveron korottamisella varmistettiin suosikkituotteemme vienti. Näin Kataisen hallitus varmisti, että maamme vähävaraisetkin ja köyhimmät saavat tuntea pohjatonta iloa Suomen viennin sujumisesta - ainakin maamme suosituimman vientituotteen kohdalla.Kataisen hallitus on erityisen ilahtunut, että Suomen ainoan vientituotteen toimituksia ei ole pystynyt estämään edes Timo Rädyn (SDP) johtama AKT.


Ainoaksi vientituotteeksemme on muodostumassa euro ja asiakkaanamme on Kreikka.


-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: AKT, Timo Räty, SDP, kodinhoitotuki, kodinhoitotuen leikkaaminen, kuntauudistus, Puolustusvoimien alasajo, ruuan arvonlisävero, ruuan arvonlisäveron korottaminen,

Keskustan ennakoiva sulkutuli tehosi - hallitus ei uskaltanut puuttua kodinhoidontukeen

Perjantai 23.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Hallituksen kehysriihen tulokset valmistuivat kansalaisten ällisteltäviksi eilen jo klo 15.00 mennessä.

 

Nopea ”riihenpuinti” olikin tarpeen, sillä ministereillä oli kiire Eduskuntaan puolustamaan muunneltua totuutta parlamentille päästellyttä puolustusministeriä.

 

Puolustusministerin lööperinpuhumisen saama luottamus hallitusrintaman voimin antaa hälyttävän viestin niistä arvoista, joita Kataisen – Urpilaisen hallitus kannattaa ja edesauttaa.

 

Kehysriihessä hallitus joutui ottamaan ”lusikan kauniiseen käteen”, kun se ei uskaltanut lähteä kajoamaan kodinhoidontukeen.

 

Vasemmistoliiton kansanedustaja Erkki Virtanen ilkkui muutama päivä sitten Keskustan kodinhoidontukea koskevasta välikysymyksestä ja kutsui välikysymystä virtuaaliseksi.

 

Eilisen kehysriihen lopputulokset osoittavat, että Keskustan ennakoiva välikysymys tehosi, sillä hallitus joutui jättämään kodinhoidontuen entiselleen.

 

Keskustan menettelystä pitää ottaa oppia ja samaa menettelyä on käytettävä jatkossakin.

 

Menettelyn haasteena on hallituksen tiedonpimitys.

 

Kodinhoidontuen leikkausesityksen torppaaminen on malliesimerkki lehdistön valppaudesta, sillä lehdistön toiminnan ansiosta hallituksen suunnitelmat tulivat vastuullisten tahojen tietoon.

 

Keskusta toimi viivyttelemättä ja jätti välikysymyksen välittömästi sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat toi julkisuuteen hallituksen suunnitelmat.

 

Välikysymys ja sen tiimoilta käyty vilkas keskustelu merkitsivät, että hallitus joutui perääntymään suunnitelmistaan.

 

Ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen yhdellä prosenttiyksiköllä osoitti, että Kataisen vasemmistohallitus vähät välittää heikkojen ja sairaiden toimeentulosta.

 

Kyselytunnilla eilen tuli oikein puhemiehen arvovallalla todettua, että pääministeri Katainen edustaa vasemmistoa, sillä perussuomalaisten Pentti Kettunen pyysi puheenvuoronsa lopuksi vasemmistoa vastaamaan kysymykseensä näin:

Miten tässä näin kävi, vasemmisto?”

Eduskunnan uunituoreen pöytäkirjan mukaan homma eteni Kettusen kysymyksen jälkeen puhemiehen johdolla näin:

Puhemies Eero Heinäluoma:

Pääministeri Katainen, olkaa hyvä.


On selvää, että salissa naurua riitti!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kehysriihi, kehysriihi 2012, kodinhoidontuki, ruuan arvonlisäveron korottaminen, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,

En olisi uskonut todeksi: "Hallitus suunnittelee ruuan arvonlisäveron korottamista!"

Sunnuntai 18.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Moni suomalainen koki epätoivon hetkiä, kun Helsingin Sanomien toimesta valtakuntaan 15.3.2012 levisi tieto, että hallitus aikoo nostaa ruuan arvonlisäveron nykyisestä 13 %:sta 17 prosenttiin!

 

Käsittelin asiaa näillä sivuillani 2.3.2012 ja pidin varmana, että hallitus ei uskalla koskea ruuan arvonlisäveroon.

 

Jos Helsingin Sanomien ennakkotiedot pitävät paikkansa, olin totaalisesti väärässä.

 

En kuitenkaan osata hävetä väärässäolemistani, sillä niin uskomattomalta Helsingin Sanomien tieto kuulostaa.

 

Ruoka on kaikille välttämättömyys. Sen joutuvat kaupasta hankkimaan niin rikkaat kuin köyhätkin, niin perheelliset kuin yksinhuoltajat, naiset ja miehet, Hangossa asuvat ja Utsjoella asuvat, tiiviissä yhdyskuntarakenteessa asuvat ja haja-asutusalueiden asukkaat; me kaikki.

 

Pieni kertaus arvonlisäverokannoista lienee paikallaan:

 

  • yleinen arvonlisäverokanta on 23 %
  • ruuan ja elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 13 %. Se oli aikaisemmin 17 %. Muiden puolueiden vastahangasta huolimatta Keskusta sai elintarvikkeiden ja ruuan arvonlisäverokannan alentumaan 1.10.2009 alkaen viidellä (5) prosenttiyksiköllä eli se laski 12 %:iin. Sitä nostettiin yhdellä (1) prosenttiyksiköllä nykyiselle tasolleen 1.7.2010.

 

Positiivista ruuan arvonlisäveron alentamisessa 1.10.2009 oli se, että alennus meni lyhentämättömänä ruuan hintoihin eikä esim. kauppa vetänyt tässä vaiheessa välistä. Keskustan ajama hinnanalennus saatiin menemään kuluttajien maksamiin hintoihin saakka.

 

Kataisen hallituksen suunnitelma ruuan arvonlisäveron korottamiseksi tuntuu käsittämättömältä. Kataisen apupuolueen SDP:n linja tuntuu ihmeelliseltä, sillä aikaisemmin se on ainakin puheissaan puolustanut heikkoväkisiä. Nyt heikkojen puolustamisesta ei ole näkyvissä merkkiäkään!

 

Ruuan verottamisen lisääminen tuntuu ihmeelliseltä mm. sen vuoksi, että ruuan verottaminen on jo nyt Suomessa Euroopan huipputasoa. Ruuan arvonlisävero on yleisesti Euroopassa 6…8 prosentin luokkaa, kun Suomessa se on edelleen 13 prosenttia.

 

Jos Helsingin Sanomien ennakkotiedot pitävät paikkansa ja hallitus on korottamassa ruuan arvonlisäveroa, minun ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun totean, että korotussuunnitelma on välikysymyksen paikka!

 

Toivon, että ruuan arvonlisäverokannan korottamisesta aikanaan käytävä välikysymyskeskustelu avaa myös kokoomuksen ja demareiden rivikansanedustajien silmät ja kuulemme heiltäkin järkevää puhetta!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvonlisävero, ruuan arvonlisävero,

Hallitus joutuu nielemään Keskustan määräämät lääkkeet

Perjantai 2.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Hallituksen pääosapuolet eli Kokoomus ja SDP ovat tulossa päätepysäkille vastuunsa välttelemisessä.

 

Maaliskuun kehysriihi tulee kertomaan karun totuuden kansalaisille, sillä veronkorotukset ja etujen leikkaukset tulevat olemaan ennennäkemättömiä.

 

Keskusta on jo aikoja sitten esittänyt arvonlisäverokannan korottamista, sillä se on ainoa keino päästä niihin tavoitteisiin, jotka ovat välttämättömiä talouden tasapainottamiseksi.

 

Yleinen arvonlisäverokanta on nyt 23 %.

 

Ruuan ja elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 13 %. Se oli aikaisemmin 17 %, mutta Keskustan päättäväisen toiminnan ansiosta se laski 1.10.2009 viisi %-yksikköä eli 12 %:iin. Sitä nostettiin 1.7.2010 yhdellä %-yksiköllä nykyiselle tasolleen.

 

Lääkkeiden osalta arvonlisäverokanta on 9 %.

 

Suomen Keskustan vastuulliseen politiikkaan on eräänä elementtinä kuulunut arvonlisäverokannan nostaminen taloustilanteen tasapainottamiseksi.

 

Ymmärrän, että Keskustan neuvojen noudattaminen on Kokoomukselle ja demareille henkisesti vaikeaa, mutta on helppo nähdä viimeistään kehysriihen tuloksena näin käyvän.

Hallituspuolueiden ylpeyden on nyt sallittava järkevä toiminta.

 

Keskusta vaatii ruuan ja elintarvikkeiden sekä lääkkeiden arvonlisäverokannan alentamista.

 

Otaksun, että niin suureen Keskustan vaatimusten mukaiseen toimintaan hallituspuolueiden ylpeys ja jääräpäisyys eivät yllä. Toisaalta uskon ja luotan, että Kokoomus ja SDP eivät uskalla nostaa ruuan eivätkä lääkkeiden arvonlisäveroa, sillä se olisi niille ”viimeinen niitti” veronkorotusten linjalla.

 

Kokoomuksen ja SDP:n lähiviikkoina esittämä näytelmä sujunee lähimain seuraavien kuvioiden mukaan:

 

  • hallitus päätyy korottamaan yleistä arvonlisäverokantaa yhdellä %-yksiköllä

  • tuloverotusta tullaan kiristämään ja se tehdään Keskustan esittämällä tavalla eli lisäämällä progressiivisuutta

  • SDP:n esittämä korkeimpiin tuloluokkiin kohdistuva ns. solidaarisuusvero kuopataan, sillä demarit tyytyvät Keskustan esittämään progressiivisuuden lisäämiseen

  • ruuan ja lääkkeiden sekä median arvonlisäverokannat jäävät ennalleen, sillä Kokoomus ja SDP eivät uskalla käydä vähävaraisten ja sairaiden kukkarolla niin näkyvästi, että ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveroa nostettaisiin. Median osalta ratkaisu on ”pomminvarma”, sillä Kokoomus ja demarit kaipaavat nyt vähiten sitä, että media asettuu niitä kohtaan vastarintaan.

  • erityisesti Kokoomus tulee hokemaan mantraansa kuntauudistuksen tarpeellisuudesta ”rakenteiden uudistamisessa”

 

Ennustukseni toteutuminen nähdään maaliskuun 22. päivänä, sillä silloin on kehysriihen ratkaisupäivä.

 

Ennustukseni tarkennuksena toki se, että asioista ei ehkä päätetäkään 22.3.2012, vaan joskus myöhemmin! No, kunnallisvaalit lähestyvät päivä päivältä ja hallitukselta ratkaisujen tekeminen vaikeutuu vaalin lähestyessä.

 

Saa nähdä, että milloin lopulta kuulemme hallituksen linjauksista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvonlisävero, arvonlisäverokanta, yleinen arvonliäsverokanta 23 %, elintarvikkeiden arvonlisäverokanta 13 %, ruuan arvonlisäverokanta 13 %, lääkkeiden arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisäverokanta 9 %, kehysriihi,

Vanhemmat kirjoitukset »