Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Käsittämätöntä, että 2-vuotias käärmeenpurema lapsi saa Acutassa odottaa hoitoa useita tunteja!

Torstai 2.8.2012 - -Esko Erkkilä-


Tampereella Tampereen yliopistollisen sairaalan Ensiapu Acuta vastaa kaikkina vuorokauden aikoina erikoissairaanhoitoa vaativasta päivystysluonteisesta hoidosta.

 

Näin luvataan, mutta Acutan toiminta on aivan liian usein siellä ilmenevien ongelmien vuoksi otsikoissa.

 

Aamulehti kertoi eilen, että maanantaina 30.7.2012 iltakahdeksan aikoihin Acutaan tuotu 2-vuotias käärmeenpurema lapsi  - Ellen Simola - pääsi hoitoon vasta kolmen tunnin odottelun jälkeen!

 

Acutan toiminta on käsittämätöntä, sillä käärmeenpurema on aina vakava juttu ja erityisen vakava se on pienille lapsille.

 

Omaan henkilökohtaista kokemusta käärmeenpuremasta ja siihen saamastani hoidosta.

 

Sain harjoittelupaikassani Pälkäneen Myttäälän koeasemalla käärmeenpureman nilkkaani, kun olin keräämässä opiskeluuni liittyen kasveja pellonlaidalla.

 

Koeaseman johtaja oli ajan tasalla ja tilasi taksin, jolla menin saamaan hoitoa samaiseen paikkaan kuin Ellen. Paikkaa kutsuttiin silloin Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiavuksi, sillä nykyisenkaltaista vierasperäistä ”nimittelyä” ei silloin vielä ollut keksitty.

 

Jonossa oli mielestäni sairaampiakin ihmisiä kuin minä, mutta minut ohjattiin kaikkien edelle ja suoraan hoitopöydälle. Sain nilkkaani vasta-ainepistoksen ja voin kertoa, että nilkkaan annettu pistos teki todella kipeää.

 

Jatkohoidoksi sain joitain suun kautta otettavia pillereitä ja viikon sairasloman!

 

Kokemuksiini perustuen pidän kummallisena ja ammattitaidottomana menettelynä, että ensiapuun toimitettua 2-vuotiasta käärmeenpuremaa lasta pidetään hoitoa odottamassa peräti kolme tuntia.

 

Ellenin tapauksessa olisi Acutan henkilökunnan pitänyt huomioida myös se, että käärmeenpistos oli tapahtunut lähes kymmenen tuntia ennen lapsen saapumista ensiapuun.

 

On hyvä, että Aamulehti otti Acutan uusimman töppäyksen näyttävästi esille.

 

Aamulehden mukaan toimialuejohtaja, ylilääkäri Hannu Päivä lupaa otettavan oppia tapahtuneesta. Siihen on todella tarvetta ja tamperelaisena en voi hyväksyä Acutan toimintaa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Tampereen yliopistollisen sairaalan Ensiapu Acuta, Acuta, Hannu Päivä, ylilääkäri Hannu Päivä, käärmeenpurema, ensiapu käärmeenpuremaan,


Kommentit

9.8.2012 20.59  Katariina Rasku

Tämänpäiväinen kokemukseni Acutalaisesta anafylaksian hoidosta on luettavissa Aamulehden nettisivuilta Acutaa koskevan pompottelu-jutun kommenteista (lääketieteen opiskelija potilaana huomaa virheet ja tervetuloa Turkuun oppimaan, miten asiat kuuluu hoitaa). LÄHETIN KOMMENTIN ÄSKEN, SE MENEE VARMAAN TARKISTUKSEEN ENNEN JULKAISUA.

10.8.2012 19.12  Esko Erkkilä

Kiitos Katariina kommentistasi!

Huomasin sen vasta nyt (perjantaina 10.8.2012 klo 19.05). Onkohan sitä julkaistu Aamulehden nettisivuilla?

Jos se on Sinulla tallella, niin voit liittää sen vallan hyvin tänne kommentteihin!

-Esko Erkkilä-

10.8.2012 21.02  Katariina Rasku

Kopioin Aamulehden nettisivuille 9.8.12 laittamani hoitokokemukseni tähän:

Sain kosmetiikasta anafylaktisen reaktion ja hakeuduin tänään aamulla Acutaan. Ei ollut ensimmäinen vakava allerginen reaktio, useita aikaisempia hoidettu Varsinais-Suomen sairaaloissa. Tämä oli ensimmäinen Tampereella, olen vajaa vuoden täällä asunut. Olen loppuvaiheen lääketieteen opiskelija Turun yliopistossa, vajaa vuosi tutkintoa suorittamatta. Olen itse lääkärinsijaisuuksissa toimiessani hoitanut anafylaktisia reaktioita. Acutan virheet tänään: verenpaine mitataan, suoniyhteys avataan aukiolotippana, potilas kuuluu lääkityksen jälkeen makuuasennossa tarkkailtavaksi, adrenaliinin antoa varten sairaalaolosuhteissa siirretään hoitopisteeseen, jossa sydänmonitori, varsinkin kun lepopulssi ennen lääkityksiä on 120 (kammiotakyn/värinän riski). Kun ensiapu on annettu, astmaatikon keuhkot kuunnellaan. Ihoreaktioiden paikat ja laajuudet sekä turvotukset kirjataan ylös (potilas riisutetaan). Muutama ystävällinen sana hoitoon osallistuvilta on aina henkeä uhkaavan akuutin sairauden yhteydessä ammattimaista. Potilas siirretään osastolle yön yli tarkkailuun, koska allergeeni ei ole poistunut elimistöstä, ja seuraavien tuntien aikana anafylaksia voi palata. Acuta ei tänään suonut oikeaa toimintamallia MISSÄÄN ylläolevassa. Nyt kotona 12 tuntia käynnin jälkeen oireet ovat edelleen sairaalahoitoa vaativat, tosin eivät enää henkeä uhkaavat. Jaksoin nousta sängystä katsomaan, mitä netistä löytyy Acutasta.

10.8.2012 21.33  Katariina Rasku

Jatkoa: Harkitsen virallisen valituksen tekemistä. Sairauskertomuksesta ei tule löytymään esim. verenpaineen mittausta ja keuhkoauskultaatiota. Olisin tarvinnut adrenaliinin, mutta en lepopulssilla 120 (normaali mulla 60) uskaltanut ilman sydänmonitoria, eli kieltäydyin lääkärin määräämästä adrenaliinista. Sanoin lääkärille, että pistetään ampulli Solu-Medrolia (kortisonia) ja seurataan, johon lääkäri totesi, että okei. Seurantaa varten kehotti mua menemään aulan penkille istumaan, koska olen kuulemma hyväkuntoinen. Onko yksikään potilas hyväkuntoinen, jolle lääkäri on antamassa adrenaliinia?!! Adrenaliini on hätälääke. Sanoin, etten pysty istumaan; missä teidän makuupaikat on? Sain makuupaikan, kun vaadin, muualla se tulee automaattisesti. Seurannassa olin kaksi tuntia. Olisi pitänyt olla yön yli. Illalla kotona oli vielä viluhorkka yleistyneen allergisen reaktion merkkinä, ja pulssi hakkasi. Harkitsin lähtöä takaisin Acutaan, mutta troppasin kotona kortisonitableteilla ja antihistamiinilla. Yhtään en nukkunut, aika "avaruudellinen" olo oli. Jos tähän voisi liittää kuvatiedoston siitä, miltä naamani näytti Acutasta kotiuduttua, niin tekisin sen, jotta sokea Reettakin näkisi, ettei tällaista potilasta voida kotiuttaa. Kuvatiedosto menee aikanaan valituskirjelmän mukana eteenpäin.

11.8.2012 19.50  -Esko Erkkilä-

On selvää, että Acutan toiminta ei ole nykypäivää.

Jouduin kerran käymään Acutassa ja vaivani on varsin vaatimaton. Neljän tunnin odottaminen ja sen jälkeen joutuminen huonosti suomea puhuvan venäläislääkärin käsittelyyn ei ollut kovin riemastuttava kokemus.

Olen 40 ja puoli vuotta kestäneen työurani jälkeen pudonnut työterveyshuollon palveluista pois, mutta siitä huolimatta käyn edelleen pikkusairayksien (mm. korvien puhdistaminen) Tampereen Mehiläisessä.

Siellä pääsee "suoraan kadulta" lääkärin hoidettavaksi ja käyntikerta maksaa vajaat 20 euroa enenmmän kuin Acutan tusinalääkäreillä!

Acutan ongelmat ovat sellaisia, että Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin luottamushenkilöiden on niihin puututtava ehdottomasti.

Pyrin kirjoittamaan asiasta erillisen blogikirjoituksen lähiaikoina!

-Esko Erkkilä-


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini