Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirenin lausunnot lääkärimäärien tarpeellisuudesta ovat puuta heinää!

Sunnuntai 2.2.2020 - -Esko Erkkilä-

IMG_6847.JPG

 

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wiren on lausunut julkisuudessa julkista terveydenhoitoa halveksien, että emme tarvitsisi Suomeen lisää lääkäreitä.

 

Wiren on saanut lausumalleen myötäjuoksijoita, jotka toteavat julkisuudessa mm. näin:

 

 

”Samaa mieltä. Lääkäreillä on myyjän markkinat. Heitä on kyllä enemmän kuin koskaan, mutta he tekevät työtä vähemmän kuin koskaan. Lääkäreiden korkea palkkaus mahdollistaa leppoistamisen. Miksi tekemään iltoja, viikonloppuja tai edes perjantaipäivää, kun tulot riittävät mukavaan elämään muutenkin.”

 

Wirenin ja hänen myötäjuoksijoidensa lausumat ovat vastuuttomia ja sen vuoksi olenkin asiasta täysin eri mieltä ja perusteena minulla on henkilökohtaisesti kokemani kuluvan viikon tapahtumat Tampereen yliopistollisen sairaalan Tays:n verisuoni- ja toimenpideradiologisen keskuksen toiminnoissa 27. – 29.1.2020 sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiapuyksikön Acutan toiminnoissa 31.1. – 1.2.2020.

 

Minut leikkasi reisivaltimon puhdistusleikkauksessa eräs TAYS:n verisuonikirurgi maanantaina 27.1.2020 klo 9.30 – 11.40.

 

Leikkaus sujui hyvin, mutta ilmeisesti hieman liian aikaisin aloittamieni lumitöiden vuoksi leikkaushaava alkoi vuotamaan verta eilen eli 31.1.2020.

 

Rouva kuskasi minut puhelimitse saamieni ohjeiden mukaisesti Acutaan klo 19.00.

 

Ilmoittautumiseni jälkeen sairaanhoitaja vei heti minut omalle paikalleni ja minut kytkettiin monenlaisten vempainten verkkoon. Sain seurata sydänrytmiäni, happisaturaatiotani ja hengitystiheyttäni suoraan ruudulta ja hyvältä ne kaikki näyttivät. Verenpaine mitattiin heti ja samoin verikoe tehtiin välittömästi. Lääkäriä sai hieman odottaa, mutta kun hän sitten tuli, niin heti otti puhelinyhteyden (klo 22.00 illalla) minut maanantaina leikanneeseen verisuonikirurgiin - verisuonikirurgi oli parhaillaan leikkaamassa (siis perjantai-iltana klo 22.00), mutta soitti ja konsultoi sitten Acutan vastaavaa lääkäriä ja antoi ohjeen, että ei mitään hätää.

 

Kerrassaan hienoa palvelua - kännykästäni alkoi akku olemaan loppu, mutta hoiturit löysivät varastosta kännykkääni sopivan latauslaitteen, joten pääsin olemaan yön ajan "valtakunnan tietoverkoissa"! Acutan vastuulääkäri päätti, että jään tarkkailuun yöksi ja palvelu olikin illalla ruhtinaallista, sillä verikokeiden ja iltapalan jälkeen sain alkaa nukkumaan.

 

Eilen aamulla taas uusi verikoe klo 5.00, verenpaineen mittaus ja veren sokeripitoisuuden analysointi - kaikki kunnossa ja sitten maittava aamupala.

 

Vastuulääkäri päätti eilen aamulla klo 7.50, että äijä kotiin ja talon puolesta tilattiin vielä sote-taksikin! Sain Acutassa täydellistä palvelua - uskallan suositella!

 

Olen kuullut, että Acutan toimintaan on monilla sanomista, mutta henkilökohtaisten kokemusteni mukaan on kohtuutonta, että Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Virenin tarkoitushakuisiin lausuntoihin takerrutaan totena, sillä ainakin minut leikannut TAYS:n verisuonikirurgi oli täydessä työn touhussa maanantaina klo 9.30 – 11.40 ja saman viikon perjantai-iltana klo 22.00!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pihlajalinna, Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wiren, Acuta, TAYS,

Tuhatviisisataakertainen anteeksipyyntö Teiltä...

Lauantai 1.2.2020 - -Esko Erkkilä-

…blogini lukijat, jotka olette tänään lauantaina käyneet kurkkaamassa blogiani ja olette todenneet sen tämän päivän osalta tyhjäksi!

 

Syy on se, että viime maanantaina suoritetun vasemman koipeni puhdistusleikkaushaava alkoi eilen illalla vuotamaan verta ja se merkitsi matkaa Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiapuun eli Acutaan.

 

Kysymys ei ollut vakavasta ongelmasta, mutta jouduin viettämään viime yön Acutassa tarkkailussa.

 

Olin eilen huolimaton ja en ollut tallentanut uutta juttua tällä päivälle ja sen vuoksi jouduitte lukemaan ”tyhjää”!

 

Acutassa käynti oli minulle ensimmäinen ja kokemus sinänsä – onneksi voittopuolinen kokemus - ja sain viime yön kokemuksistani runsaasti uusia aineksia seuraaviin blogikirjoituksiini.

 

Toiminta Acutassa on tehokasta ja asiakasystävällistä, joten siitä jo nyt parhaat kiitokset Acutan henkilökunnalle!

 

 

Perästä kuuluu!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Acuta, alaraajan valtimon puhdistusleikkaus, endarterektomia, Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiapu,

Työterveyshuollon piirissä olevat ja vapaaehtoista vakuutusta maksavat eivät tiedä, että miten mahdotonta Suomessa on saada julkiselta terveydenhoidolta hyvää hoitoa sairauden tai tapaturman kohdatessa

Sunnuntai 28.12.2014 - -Esko Erkkilä-

Olin työterveyshuollon piirissä koko työurani ajan eli 40 ja puoli vuotta.

 

 

Terveydenhoitoni oli myös sen jälkeen hoidossa puolitoista vuotta, sillä olin aikoinaan ymmärtänyt ottaa ilman omavastuuta olevan sairaskuluvakuutuksen.

 

 

Työaikana olin sairaslomalla muutaman päivän, kun olkapäätäni operoitiin ja sen lisäksi olin sairaslomalla kuusi viikkoa, kun minulle tehtiin eturauhassyöpäleikkaus.

 

 

Muun ajan pystyin olemaan tuottavassa työssä!

 

 

Sain olla terve 28.11.2014 saakka, jolloin jouduin työtapaturmaan, kun kompuroin ja putosin puolentoista metrin korkean halkopinon päältä oikean olkapääni päälle.

 

 

Sahasin moottorisahalla tapaturmani jälkeen henkilöauton peräkärryllisen polttopuita ja ajoin Viljakkalasta Kyröskosken kautta Tampereelle, vaikka vaihtaminen ja muukin ajaminen vaati erikoistoimenpiteitä.

 

 

Siitä lähtien ”oikea käteni on ollut poissa pelistä”!

 

 

Kävin tapaturmailtana ensiavussa Acutassa Tampereella ja kuuden tunnin odotuksen jälkeen sain särkylääkettä, mutta en esimerkiksi päässyt magneettikuvaukseen, vaikka se olisi alkeellisimmankin lääketieteellisen tietämyksen perusteella ollut välttämättömyys.

 

 

Kivut jatkuivat kovina ja sen vuoksi meninkin 5.12.2014 uudestaan Acutaan, jotta olisin saanut julkiselta terveydenhuollolta apua.

 

 

Nyt odotukseni kesti vain kaksi tuntia, mutta mitään apua en saanut.

 

 

Vaadin vihaiselta naislääkäriltä pääsyä magneettikuvaukseen, mutta en sitä saanut. Vihainen naislääkäri kosti pyyntöni ja halusi ottaa minulta puhalluskokeen. Annoin puhalluskokeen, mutta vihaisen naislääkärin vinkkelistä laihoin tuloksin. Lääketieteellinen osaamiseni ei riitä selittämään, että miten puhalluskokeen ottaminen helpotti olkapääni särkyä!

 

 

Tunsin edelleen, että magneettikuvaus on välttämättömyys ja menin omakustanteiseen magneettikuvaukseen Cityterveys Tampereen toimipisteeseen.

 

 

Sain magneettikuvauksen tulokset muutaman päivän kuluttua ja radiologian erikoislääkärin lausunnossa todettiin, että ”supraspinatuksen käytännössä totaali ruptuura, vetäytymää pääosin 5 cm, muutama yhtenäinen säie”.

 

 

Lausunto on monipuolinen ja seuraavaksi siinä todetaan näin: ”Subscabulariksen insertiossa ylöosassa osittainen repeämä ja bicepsin pitkän pään jänne on dislokoituneena subscabularis jänteen sisään.”

 

 

Lisäksi radiologian erikoislääkäri toteaa lausunnossa mm. näin: ”Infrapinatuksen insertiossa yläosan repeämä ja vetäymää noin 3 cm, alaosa jänteestä kiinnittyy humerukseen.”

 

 

En tunne ihmisen anatomiaa, mutta sen tiedän, että vammani on vakava vaikka Acutan lääkärit toista vakuuttavatkin.

 

 

Menin Cityterveys Tampereelta saamani aineiston kanssa Hatanpään terveysaseman ajanvaraukseen pikaisen hoitotarpeen merkeissä ja sain ajan sieltä lääkärin vastaanotolle 23.12.2014.

 

 

Ystävällinen nuori naislääkäri totesi, että Cityterveys Tampereen magneettikuvan perusteella pääsen nopeaan hoitoon. Valitettavasti ”nopea hoito” Tampereen julkisessa terveydenhoidossa merkitsee sitä, että saan julkisen puolen ortopedian erikoislääkärin vastaanottoajan heti tammikuun jälkeen!!! Oletan, että sen jälkeen alkaa odottaminen leikkaukseen.

 

 

Onkohan kesän viljelytoimenpiteet turhaa haaveilua, sillä leikkauksen jälkeinen olkapään kuntouttaminen kestää viikkoja?

 

 

Ortopedin vastaanottoaikaa ja sitä todennäköisesti seuraavaa leikkausta odotellessa ja käsipuolena sekä särkylääkkeitä syövänä potilaana muistutan, että nauttikaa terveydenhoidostanne Te, jotka olette työterveyshoidon piirissä ja Te, joilla on hankittuna yksityinen vakuutus sairastapauksia ja tapaturmia varten.

 

 

Tiedän, että yksityisen puolen potilaana olisin heti päässyt hoitoon, minut olisi jo aikoja sitten leikattu ja kuntoutumiseni olisi nyt hyvässä vauhdissa, mutta julkisen terveydenhoidon huutolaispoikana saa odottaa hoitojen aloittamista vielä ties kuinka kauan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Acuta, Acutan vihainen lääkäri, Acutassa puhallutetaan jos vaatii hoitotoimenpiteitä, julkinen sairaanhoito on retuperällä, julkinen sairaanhoito, julkinen sairaanhoito Tampereella, magneettikuvaus, Cityterveys,

Sastamalan ja Nokian päättäjät eivät tienneet, että mitä päättivät?

Tiistai 23.12.2014 - -Esko Erkkilä-

Olin hämmästynyt, kun julkisuudessa kerrottiin, että Sastamalan ja Nokian yöpäivystykset siirtyvät Tampereelle Acutan hoidettaviksi.

 

 

 

***********

 

 

Sastamalan kaupungin nettisivuilla asiasta kerrotaan näin:

 

Terveyskeskuksen kiirevastaanotto on avoinna kaikkina viikonpäivinä klo 8-20. Muuna aikana kiireellistä hoitoa tarvitsevat hoidetaan Tampereen yliopistollisen sairaalan Ensiapu Acutassa (Teiskontie 35, Tampere). Ennen Acutaan lähtöä soita 040 647 4582, puhelusi ohjautuu yöaikaan Taysin keskukseen. HUOM! Acutaan ei voi soittaa suoraan, puhelut ohjautuvat aina keskuksen kautta. 

 

 

 

***

 

 

 

 

Piipahdin myös Nokian kaupungin nettisivuilla ja siellä todetaan yöpäivystyksestä näin:

 

 

Nokian terveyskeskuksen päivystysvastaanotto, p. (03) 5652 1140

 

Ma–pe klo 8–20
La–su klo 9–20
Pyhäpäivät klo 9–20

Ensiapu Acutan kiireellinen päivystysvastaanotto, p. (03) 311 66411

Ma–pe klo 20–8
La–su klo 20–9
Pyhäpäivät klo 20–9

 

******************

 

 

Kompuroin polttopuusavotalla joulukuun alussa ja putosin oikealle olkapäälleni runsaan metrin korkeudelta.

 

Hoidin toki polttopuiden katkonnan suunnitelmieni mukaan ja ajoi peräkärryllisellä henkilöautollani Tampereella, mutta kun oikea käteni oli ”pelistä pois”, niin hakeuduin perjantai-iltana Ensiapu Acutaan, jotta olisin saanut hoitoa.

 

 

Acutassa jouduin odottamaan tunnin ja vasta sen jälkeen pääsin hoitajan vastaanottopuhutteluun.

 

 

Vastaanottopuhutteluun pääsemistä jarrutetaan, sillä varsinaisessa odotushuoneessa on pitkä jono lääkärin puheille pääsemistä odottavia potilaita.

 

 

Varsinaisessa odotushuoneessa kului taas reipas tunti ja vasta sen jälkeen hoitaja ohjasi minut ”särmin taakse” odottamaan lääkärin saapumista.

 

 

Särmin takana vierähti taas runsas tunti ja ei tapahtunut mitään. Acutassa oli vierähtänyt nyt jo siis reippaasti yli kolme tuntia, kun lääkäri vihdoin saapui luokseni.

 

 

Reipas nuorimies-lääkäri määräsi minut röntgeniin ja sillä reissulla vierähti taas runsas tunti.

 

 

Röntgenin jälkeen minut ohjattiin taas tutulle paikalle ”särmin taakse” ja lääkärin tulemista odottaminen alkoi.

 

 

Acutassa kaikkien eri vaiheiden aikamääritelmä on reipas tuntia ja se päti taas tässäkin vaiheessa eli röntgenkuvauksen jälkeen sain viettää särmin takana taas tunnin!

 

 

Kuuden tunnin odotuksen jälkeen nuorekas ja miellyttävä nuorimies-lääkäri pääsi antamaan ”loppulausuntonsa” tapaturmastani ja se oli se, että katsotaan kaksi – kolme viikkoa, että miten olkapää alkaa paranemaan – kirjoitti kuitenkin sata kappaletta 600 mg:n Buranaa, sillä tiesi, että kipuja on!

*************

 

 

Pyysin päästä magneettikuvaukseen, mutta nuorimies-lääkäri yhdessä sairaanhoitajan kanssa kiekaisi, että magneettikuvaukseen määrätään vain jos tarvitaan leikkausta.

 

Lääkärin ja sairaanhoitajan yhteiskiekauksen todellinen loppuparahdus kuului näin:

 

 

”Ja se on niin kalliskin!”

 

 

*************

 

 

Oma sairaskertomukseni jatkuu, sillä olkapääni tilanne pahenee entisestään, vaikka aikaa tapaturmasta on kulunut jo yli kolme viikkoa!

 

 

 

****************

 

 

 

Perustan tuntemukseni omakohtaisiin ja tuoreisiin kokemuksiin, kun totean, että Sastamalan ja Nokian päättäjät eivät olleet oikeilla aaltopituuksilla, kun päättivät siirtää kaupunkiensa yöpäivystyksen Acutan hoidettavaksi.

 

 

 

Ohjeeni sastamalalaisille ja nokialaisille on, että odottakaa oman terveyskeskuksenne avautumista ja älkää lähtekö turhan päiten kuluttamaan aikaanne ja hermojanne Acutaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sastamalan yöpäivystys Acutaan, Nokian yöpäivystrys Acutaan, Acuta, Sastamalan yöpäivystys, Nokian yöpäivystys, odottaminen Acutassa, Acuta on tehoton yksikkö, Acutan tehottomuus, magneettikuvaus on kallis, magneettikuvaus,

Käsittämätöntä, että 2-vuotias käärmeenpurema lapsi saa Acutassa odottaa hoitoa useita tunteja!

Torstai 2.8.2012 - -Esko Erkkilä-

Tampereella Tampereen yliopistollisen sairaalan Ensiapu Acuta vastaa kaikkina vuorokauden aikoina erikoissairaanhoitoa vaativasta päivystysluonteisesta hoidosta.

 

Näin luvataan, mutta Acutan toiminta on aivan liian usein siellä ilmenevien ongelmien vuoksi otsikoissa.

 

Aamulehti kertoi eilen, että maanantaina 30.7.2012 iltakahdeksan aikoihin Acutaan tuotu 2-vuotias käärmeenpurema lapsi  - Ellen Simola - pääsi hoitoon vasta kolmen tunnin odottelun jälkeen!

 

Acutan toiminta on käsittämätöntä, sillä käärmeenpurema on aina vakava juttu ja erityisen vakava se on pienille lapsille.

 

Omaan henkilökohtaista kokemusta käärmeenpuremasta ja siihen saamastani hoidosta.

 

Sain harjoittelupaikassani Pälkäneen Myttäälän koeasemalla käärmeenpureman nilkkaani, kun olin keräämässä opiskeluuni liittyen kasveja pellonlaidalla.

 

Koeaseman johtaja oli ajan tasalla ja tilasi taksin, jolla menin saamaan hoitoa samaiseen paikkaan kuin Ellen. Paikkaa kutsuttiin silloin Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiavuksi, sillä nykyisenkaltaista vierasperäistä ”nimittelyä” ei silloin vielä ollut keksitty.

 

Jonossa oli mielestäni sairaampiakin ihmisiä kuin minä, mutta minut ohjattiin kaikkien edelle ja suoraan hoitopöydälle. Sain nilkkaani vasta-ainepistoksen ja voin kertoa, että nilkkaan annettu pistos teki todella kipeää.

 

Jatkohoidoksi sain joitain suun kautta otettavia pillereitä ja viikon sairasloman!

 

Kokemuksiini perustuen pidän kummallisena ja ammattitaidottomana menettelynä, että ensiapuun toimitettua 2-vuotiasta käärmeenpuremaa lasta pidetään hoitoa odottamassa peräti kolme tuntia.

 

Ellenin tapauksessa olisi Acutan henkilökunnan pitänyt huomioida myös se, että käärmeenpistos oli tapahtunut lähes kymmenen tuntia ennen lapsen saapumista ensiapuun.

 

On hyvä, että Aamulehti otti Acutan uusimman töppäyksen näyttävästi esille.

 

Aamulehden mukaan toimialuejohtaja, ylilääkäri Hannu Päivä lupaa otettavan oppia tapahtuneesta. Siihen on todella tarvetta ja tamperelaisena en voi hyväksyä Acutan toimintaa.

 

 

-Esko Erkkilä-

5 kommenttia . Avainsanat: Tampereen yliopistollisen sairaalan Ensiapu Acuta, Acuta, Hannu Päivä, ylilääkäri Hannu Päivä, käärmeenpurema, ensiapu käärmeenpuremaan,

Eläkkeelle siirtyminen merkitsee työterveyspalveluiden päättymistä

Lauantai 19.2.2011

Työsuhteen mukanaan tuomista eduista eräs merkittävin on se, että henkilö on työterveyshuollon piirissä.

Työterveyspalveluiden päättyminen merkitsee suurta muutosta. Tiedän omakohtaisesti mistä puhun, sillä siirryin vast´ikään eläkevaariksi 40 vuotta ja kuusi kuukautta jatkuneen yhtämittaisen työuran jälkeen.

Työurastani olin yhden ja saman työnantajan palveluksessa tasan 40 viimeisintä työssäolovuottani. Yritys pysyi samana, mutta tehtävät vaihtuivat – minulla oli neljänkymmenen vuoden aikana suoranaisia esimiehiä 17!

Olen nyt joutunut pitkittyneen flunssan kouriin ja on ollut pakko tukeutua julkisen terveydenhuollon palveluihin. Pakko ja pakko – luonnollisesti yksityiset terveydenhoitopalvelut olisivat olleet rahalla käytettävissä, mutta halusin testata julkisen terveydenhoidon mahdollisuudet.

Huhut julkisen terveydenhuollon tilanteesta arveluttivat, mutta lähdin rohkeasti kokeilemaan julkisen terveydenhuoltojärjestelmän palvelukykyä.

Vietin TAYS:n ensiapupalvelu Acutassa sunnuntaina tammikuun 30. päivänä hieman yli kolme tuntia.

Ensimmäisen vajaan kahden tunnin aikana ei sisäänkirjautumisen lisäksi tapahtunut mitään, mutta sen jälkeen toimenpiteet etenivät nopeasti.

Lääkäri kartoitti tilanteeni ja määräsi minut verikokeeseen, sydänfilmiin sekä keuhkokuvaukseen. Tutkimukset tehtiin ripeästi ja niiden jälkeen pääsin uudestaan lääkärin puheille.

Lääkärillä oli mukavasti aikaa ja hoidot sekä lääkkeet määrättiin varman tuntuisesti. Lääkäri soitti parille erikoisalan kollegalleen ja nyt hän osasi pätevästi ohjeistaa, jos annetut ”tropit” eivät auta.

Oireet eivät tyystin loppuneet ja sen vuoksi kävinkin seuraavana päivänä pyytämässä minusta Acutassa kertyneen tutkimusaineiston Hatanpään omalääkäriasemalta ja varasin parin päivän kuluttua ajan jatkotutkimuksiin Mehiläiseen. Mehiläinen on tullut minulle tutuksi, sillä työterveysasiani ovat olleet sen hoidettavina jo vuosikaudet.

Acuta-aineiston tulostaminen onnistui Hatanpäällä vaivattomasti ja sain sen mukaani heti. Röntgenkuvien saaminen olisi ollut monimutkaisempaa, mutta kun sain röntgenlääkärin lausunnon, että ongelmia ei ole, se riitti minulle.

Pääsin Mehiläisessä tutun työterveyslääkärinäni toimineen lääkärin puheille. Hän perehtyi Acuta-aineistooni ja hänen mielestään kohdallani oli toimittu oikein.

Lisänä Mehiläisen lääkäri ehdotti antibioottikuuria ja sitä olin itsekin ajatellut, vaikka tiesinkin kyseessä olevan viruksen aiheuttaman taudin.

Kokemukseni julkisesta terveydenhoidosta tämän ensimmäiseni kokemuksen perusteella ovat voittopuolisesti positiiviset. Mitään asiakirjojen katoamisia tai muita ennaltapelättyjä ongelmia ei ilmennyt.

Julkisen terveydenhoidon parissa toimivilla henkilöillä on oikea asenne työhönsä. Lääkäreiden heikko suomenkielen taitaminen on varmaan ainakin vanhemmalle väelle hankalaa. Monia toistoja rohkeasti pyytämällä siitäkin selvitään.

Pitkät odotusajat julkisen terveydenhoidon vastaanottopisteissä rassaavat. Olin matkassa aamupäivän aikana ja selvisin kahden tunnin odotusajalla. Puolenpäivän jälkeen Acutaan tulleilla oli varmaan edessään kolmen…viiden tunnin odotusaika. Se on ehdottomasti liikaa. Minuuttiaikatauluihin tottuneena ainakin minulla tulee olemaan vaikeuksia, jos palveluvuoroaan joutuu odottamaan tuntikaupalla.

Kiitän Acutan henkilökuntaa oikeasta palveluasenteesta. Erityisesti kiitän Mehiläisen koko henkilökuntaa siitä asenteesta ja asiakaspalvelutaidosta, jonka Te osaatte.

Kokemukseni kertoo, että työterveyspalveluista siirtyminen julkisen terveydenhoidon piiriin ei välttämättä ole katastrofi, vaikka se tilanteen heikennys henkilötasolla onkin.

Kaikkea hyvää Acutalle ja Mehiläiselle sekä niiden osaavalle henkilökunnalle!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Acuta, Mehiläinen, työterveyshuolto,