Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pitääkö tämäkin vielä kokea: SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen johtama Valtiovarainministeriö suunnittelee elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamista 57,1 prosentilla!

Keskiviikko 5.6.2013 - -Esko Erkkilä-


SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen johtama Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina 31.5.2013 68-sivuisen julkaisun, jonka nimi on:

 

Julkisen talouden kestävyys ja rakenneuudistukset.

 

Julkaisupäiväksi oli ilmeisen tarkoituksellisesti valittu kesäinen perjantai, jotta tiedotusvälineet eivät olisi puuttuneet tyrmääviä näköaloja esittelevään julkaisuun.

 

Jutta Urpilaisen (SDP) johtama ministeriö onnistui ovelassa tempauksessaan, sillä asiakirja sai ansaitsemaansa julkisuutta vasta tämän viikon alkaessa.

 

Olen yrittänyt kahlata asiakirjaa lävitse ja voin todeta, että se vilisee kansalaisten elämää kurjistavia ehdotuksia lähes kaikilla sen 68 sivulla!

 

En puutu nyt sen tarkemmin julkaisun sivulla 21 esitettyyn ”Ympäristörasitusta lisäävät tuet” –taulukkoon,  kuin mainitsemalla, että Urpilaisen johtaman ministeriön mielestä ympäristörasitusta mahdollisesti lisääviä tukia ovat mm. asuntolainojen korkovähennys (540 M€) sekä maa- ja puutarhatalouden kansallinen tuki (544 M€)!

 

Vaatii melkoista luovuutta, että asuntolainojen korkovähennys tai maatalouden kansallinen tuki merkitsisivät ympäristörasitusta – konsulttina lienee käytetty Ville Niinistön (vihreät) johtaman ministeriön ”asiantuntemusta”!

 

Puutun jyrkästi julkaisun 2.2 –kohtaan, jonka otsikko kuuluu näin:

 

”Arvonlisäverokantojen yhtenäistäminen”.

 

Kohdan käsittely alkaa julkaisussa sivulta 22.

 

Joudun vieläkin tiivistämään kommentointiani ja kohdistan kritiikkini sille, että Urpilaisen johtama ministeriö pohtii – lienee tehnyt jo sitovat suunnitelmatkin – että elintarvikkeiden arvonlisäverokanta nostettaisiin nykyisestä 14 prosentista 22 prosenttiin. Kahdeksan %-yksikön korotus olisi siis huimat 57,1 %! Kertaheitolla!

 

Urpilaisen johdolla työskentelevät virkamiehet toteavat korkean esinaisensa iloksi, että elintarvikkeiden, ravintoloiden ruokamyynnin ja rehujen arvonlisäveron korottaminen merkitsee valtion kirstuun lisätuloja 1.355 miljoonaa euroa.

 

Virkamiehet toki toteavat, että kyse on ”staattisesta laskelmasta” eli laskelmassa ei ole huomioitu veronkorotuksen mahdollisesti aiheuttamia kulutuskäyttäytymisen muutoksia.

 

Lääkkeissä arvonlisäverokanta on nyt vain 10 %, mutta jos Urpilaisen poppoon suunnitelmat toteutettaisiin, niin lääkkeiden arvonlisäveron korottamisesta 22 prosenttiin valtiovarainministeri saisi peräti 316 miljoonaa euroa uutta jaettavaa Kreikan ja muiden maiden pankeille! On selvää, että valtiovarainministeriön mielestä lääkkeiden arvonlisäverokantaa pitää korottaa, sillä tarvitaanhan lisää rahaa etelä-Euroopan hulttiomaille!  Lääkkeiden arvonlisäverokannan korottaminen olisi ainoastaan vaivaiset 120 % - mitäs tuo nyt on, sillä onhan sairailla varaa maksaa; näin kai kulkee ajatus valtiovarainministeriössä!

 

Vastustan jyrkästi Jutta Urpilaisen johtaman valtiovarainministeriön suunnitelmia arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi, sillä se merkitsisi ruuan rajua kallistumista, vaikeuksia suomalaiselle elintarvikkeiden alkutuotannolle ja elintarviketeollisuuden työntekijöille.

 

Valtiovarainministeriön suunnitelmat olisivat lopullinen isku kotimaiselle huoltovarmuudelle, kun elintarvikkeiden hinnat kohoaisivat pilviin.

 

Halvat tuontielintarvikkeet valtaisivat markkinat ja suomalaisten ruokailutottumukset suuntautuisivat epäterveellisten suuhunpantavien suuntaan.

 

Vastustan jyrkästi ja tiedän tasan tarkkaan, että mitä vastustan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: elintarvikkeiden arvonlisävero, Jutta Urpilainen, Valtiovarainministeriön suunnitelmat elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamiseksi, ympäristörasitusta lisäävät tuet, asuntolainojen korkovähennys, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini