Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamispuheet ovat vastuuttomia!

Keskiviikko 13.12.2023 - -Esko Erkkilä-

Suomessa yleinen arvonlisäverokanta on 24 %.

 

Alennettua arvonlisäverokantaa – 14 % - sovelletaan mm. elintarvikkeille, rehuille sekä ravintola- ja ateriapalveluille.

 

10 %:n suuruista alennettua arvonlisäverokantaa käytetään mm. sanomalehdille, lääkkeille sekä majoituspalveluille.

 

Nollaverokantaista ovat mm. terveyden- ja sairaanhoito, yleissivistävä koulutus ja korkeakouluopetus.

 

***********************

 

Nyt perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra on tehnyt perustavanlaatuisen virheen, kun hän on ottanut esille elintarvikkeiden arvonlisäveroprosentin nostamisen.

 

Elintarvikkeiden arvonlisäveroprosentin korottaminen olisi kohtalokasta alkutuottajille sekä elintarviketeollisuudelle, mutta erityisesti se olisi ylivoimaisen vaikea paikka tavallisille kuluttajille, joiden ruokalasku nousisi välittömästi.

 

 

*******************

 

Perussuomalaiset ovat hallituksessa tukeneet ja rohkaisseet useita kokoomuksen ajamia uudistuksia – mm. työelämän uudistuksia – mutta elintarvikkeiden arvonlisäverokannan korottamisesitys vie uskottavuutta myös heidän positiivisiksi koetelluilta esityksiltään.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamispuheet ovat vastuuttomia!, arvonlisävero, elintarvikkeiden arvonlisävero,

Mielestäni valtiovarainministeriön virkamiesten arvonlisäverokantojen korotusesityksillä ei ole mitään mahdollisuuksia toteutua!

Keskiviikko 8.3.2023 - -Esko Erkkilä-

Arvonlisävero on kulutusvero, jonka maksaa aina tuotteen tai palvelun ostaja.  Sen avulla verotetaan tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen käytettyjen välituotteiden ja valmiin tuotteen myyntihinnan erotusta eli arvonlisäystä.

 

Valtiovarainministeriö julkaisi toissapäivänä kartoituksia, joissa virkamiehet esittelevät kymmeniä konkreettisia vaihtoehtoja julkisen talouden tasapainottamiseksi.

 

Virkamiesten esityksessä eräs keskeinen keino julkisen talouden tasapainottamiseksi olisi ns. alennettujen arvonlisäverokantojen korottaminen.

 

Virkamiesten ajatukset eivät saa kannatustani ja samoin on ainakin nyt ennen vaaleja poliittisten päättäjien mielipide ja se onkin helppo ymmärtää, sillä alennettujen arvonlisäverokantojen piirissä ovat mm. elintarvikkeet, ravintola- ja ateriapalvelut, rehuseokset, kirjat, lääkkeet, kulttuuritilaisuuksien pääsymaksut, jne!

 

Neljäkymmentä vuotta suomalaisen elintarviketeollisuuden palveluksessa olleena puolustan nykyisen arvonlisäverokannan säilyttämistä erityisesti elintarvikkeille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mielestäni valtiovarainministeriön virkamiesten arvonlisäverokantojen korotusesityksillä ei ole mitään mahdollisuuksia toteutua!, valtiovarainministeriön virkamiesten esitys verojen kotottamisesta ei saa toteutua, elintarvikkeiden arvonlisäverokanta,

Olemme itse syypäitä tähän surkeuteen!

Perjantai 14.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Suomen Pankki totesi, että tänä vuonna kansantuote pienenee 0,8 %.

 

On surullista, että huhtikuussa teollisuuden tuotanto putosi 10 % edellisvuodesta – kuljemme kohti katastrofia!

 

Ehkä kaikki surkeus ei ole Kataisen-Urpilaisen hallituksen aikaansaannosta, mutta hallituksen toiminta ei ole edes luomassa mahdollisuuksia taloutemme kohenemiseksi.

 

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen (SDP) näkee demaritaustastaan huolimatta, että nyt hallituksen olisi ”otettava lusikka kauniiseen käteen” ja aloitettava neuvottelut opposition ja etujärjestöjen kanssa taloutemme tasapainottamiseksi.

 

Palkkaratkaisuissa olisi otettava huomioon vientimme surkea tilanne ja ryhdyttävä toimenpiteisiin, sillä kotimaan kysynnästä ei tässä tilanteessa ole auttajaksi.

 

Jutta Urpilaisen (SDP) johtaman valtiovarainministeriön suunnitelmat arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi olisivat lopullinen kuolinisku nyt taloutemme veturina toimivalle elintarviketeollisuudelle.

 

Haluavatko Kokoomus ja SDP todellakin tässä kurjuudessa, että elintarvikkeiden arvonlisäveroa korotetaan yli 57 % ja lääkkeiden arvonlisäveroa peräti 110 %?

 

Valtiovarainministeriö (= Jutta Urpilaisen johtama ministeriö) kun ehdottaa elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamista nykyisestä 14 %:sta 22 %:iin eli korotusts olisi peräti 57,1 %.

 

Lääkkeiden arvonlisäveroa Jutta Urpilaisen (SDP) johtama ministeriö ehdottaa korotettavaksi nykyisestä 10 %:sta 22 %:iin eli 110 %!

 

On jäänyt aivan liian pienelle huomiolle, että valtiovarainministeriön esitys arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi merkitsi huvijahtien ja ranskalaisten hajuvesien arvonlisäveron alenemista 8,3 % eli nykyisestä 24 %:sta 22 prosenttiin!

 

On selvää, että minä ja muut suomalaiset emme voi syyttää tästä tilanteesta muita kuin itseämme – miksi äänestimme viime eduskuntavaaleissa Kokoomuksen, SDP:n, Vihreät, Vasemmistoliiton, RKP:n ja Kristillisdemokraatit valtaan?


Sitä saa, mitä tilaa!


 

-Esko Erkkilä-  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Pankki, pääjohtaja Erkki Liikanen, ruuan arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisävero, ruuan arvonlisäveron korottaminen, elintarvikkeiden arvonlisäveron korottaminen, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,

Pitääkö tämäkin vielä kokea: SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen johtama Valtiovarainministeriö suunnittelee elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamista 57,1 prosentilla!

Keskiviikko 5.6.2013 - -Esko Erkkilä-

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen johtama Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina 31.5.2013 68-sivuisen julkaisun, jonka nimi on:

 

Julkisen talouden kestävyys ja rakenneuudistukset.

 

Julkaisupäiväksi oli ilmeisen tarkoituksellisesti valittu kesäinen perjantai, jotta tiedotusvälineet eivät olisi puuttuneet tyrmääviä näköaloja esittelevään julkaisuun.

 

Jutta Urpilaisen (SDP) johtama ministeriö onnistui ovelassa tempauksessaan, sillä asiakirja sai ansaitsemaansa julkisuutta vasta tämän viikon alkaessa.

 

Olen yrittänyt kahlata asiakirjaa lävitse ja voin todeta, että se vilisee kansalaisten elämää kurjistavia ehdotuksia lähes kaikilla sen 68 sivulla!

 

En puutu nyt sen tarkemmin julkaisun sivulla 21 esitettyyn ”Ympäristörasitusta lisäävät tuet” –taulukkoon,  kuin mainitsemalla, että Urpilaisen johtaman ministeriön mielestä ympäristörasitusta mahdollisesti lisääviä tukia ovat mm. asuntolainojen korkovähennys (540 M€) sekä maa- ja puutarhatalouden kansallinen tuki (544 M€)!

 

Vaatii melkoista luovuutta, että asuntolainojen korkovähennys tai maatalouden kansallinen tuki merkitsisivät ympäristörasitusta – konsulttina lienee käytetty Ville Niinistön (vihreät) johtaman ministeriön ”asiantuntemusta”!

 

Puutun jyrkästi julkaisun 2.2 –kohtaan, jonka otsikko kuuluu näin:

 

”Arvonlisäverokantojen yhtenäistäminen”.

 

Kohdan käsittely alkaa julkaisussa sivulta 22.

 

Joudun vieläkin tiivistämään kommentointiani ja kohdistan kritiikkini sille, että Urpilaisen johtama ministeriö pohtii – lienee tehnyt jo sitovat suunnitelmatkin – että elintarvikkeiden arvonlisäverokanta nostettaisiin nykyisestä 14 prosentista 22 prosenttiin. Kahdeksan %-yksikön korotus olisi siis huimat 57,1 %! Kertaheitolla!

 

Urpilaisen johdolla työskentelevät virkamiehet toteavat korkean esinaisensa iloksi, että elintarvikkeiden, ravintoloiden ruokamyynnin ja rehujen arvonlisäveron korottaminen merkitsee valtion kirstuun lisätuloja 1.355 miljoonaa euroa.

 

Virkamiehet toki toteavat, että kyse on ”staattisesta laskelmasta” eli laskelmassa ei ole huomioitu veronkorotuksen mahdollisesti aiheuttamia kulutuskäyttäytymisen muutoksia.

 

Lääkkeissä arvonlisäverokanta on nyt vain 10 %, mutta jos Urpilaisen poppoon suunnitelmat toteutettaisiin, niin lääkkeiden arvonlisäveron korottamisesta 22 prosenttiin valtiovarainministeri saisi peräti 316 miljoonaa euroa uutta jaettavaa Kreikan ja muiden maiden pankeille! On selvää, että valtiovarainministeriön mielestä lääkkeiden arvonlisäverokantaa pitää korottaa, sillä tarvitaanhan lisää rahaa etelä-Euroopan hulttiomaille!  Lääkkeiden arvonlisäverokannan korottaminen olisi ainoastaan vaivaiset 120 % - mitäs tuo nyt on, sillä onhan sairailla varaa maksaa; näin kai kulkee ajatus valtiovarainministeriössä!

 

Vastustan jyrkästi Jutta Urpilaisen johtaman valtiovarainministeriön suunnitelmia arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi, sillä se merkitsisi ruuan rajua kallistumista, vaikeuksia suomalaiselle elintarvikkeiden alkutuotannolle ja elintarviketeollisuuden työntekijöille.

 

Valtiovarainministeriön suunnitelmat olisivat lopullinen isku kotimaiselle huoltovarmuudelle, kun elintarvikkeiden hinnat kohoaisivat pilviin.

 

Halvat tuontielintarvikkeet valtaisivat markkinat ja suomalaisten ruokailutottumukset suuntautuisivat epäterveellisten suuhunpantavien suuntaan.

 

Vastustan jyrkästi ja tiedän tasan tarkkaan, että mitä vastustan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elintarvikkeiden arvonlisävero, Jutta Urpilainen, Valtiovarainministeriön suunnitelmat elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamiseksi, ympäristörasitusta lisäävät tuet, asuntolainojen korkovähennys, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,

Hallitus joutuu nielemään Keskustan määräämät lääkkeet

Perjantai 2.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Hallituksen pääosapuolet eli Kokoomus ja SDP ovat tulossa päätepysäkille vastuunsa välttelemisessä.

 

Maaliskuun kehysriihi tulee kertomaan karun totuuden kansalaisille, sillä veronkorotukset ja etujen leikkaukset tulevat olemaan ennennäkemättömiä.

 

Keskusta on jo aikoja sitten esittänyt arvonlisäverokannan korottamista, sillä se on ainoa keino päästä niihin tavoitteisiin, jotka ovat välttämättömiä talouden tasapainottamiseksi.

 

Yleinen arvonlisäverokanta on nyt 23 %.

 

Ruuan ja elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 13 %. Se oli aikaisemmin 17 %, mutta Keskustan päättäväisen toiminnan ansiosta se laski 1.10.2009 viisi %-yksikköä eli 12 %:iin. Sitä nostettiin 1.7.2010 yhdellä %-yksiköllä nykyiselle tasolleen.

 

Lääkkeiden osalta arvonlisäverokanta on 9 %.

 

Suomen Keskustan vastuulliseen politiikkaan on eräänä elementtinä kuulunut arvonlisäverokannan nostaminen taloustilanteen tasapainottamiseksi.

 

Ymmärrän, että Keskustan neuvojen noudattaminen on Kokoomukselle ja demareille henkisesti vaikeaa, mutta on helppo nähdä viimeistään kehysriihen tuloksena näin käyvän.

Hallituspuolueiden ylpeyden on nyt sallittava järkevä toiminta.

 

Keskusta vaatii ruuan ja elintarvikkeiden sekä lääkkeiden arvonlisäverokannan alentamista.

 

Otaksun, että niin suureen Keskustan vaatimusten mukaiseen toimintaan hallituspuolueiden ylpeys ja jääräpäisyys eivät yllä. Toisaalta uskon ja luotan, että Kokoomus ja SDP eivät uskalla nostaa ruuan eivätkä lääkkeiden arvonlisäveroa, sillä se olisi niille ”viimeinen niitti” veronkorotusten linjalla.

 

Kokoomuksen ja SDP:n lähiviikkoina esittämä näytelmä sujunee lähimain seuraavien kuvioiden mukaan:

 

  • hallitus päätyy korottamaan yleistä arvonlisäverokantaa yhdellä %-yksiköllä

  • tuloverotusta tullaan kiristämään ja se tehdään Keskustan esittämällä tavalla eli lisäämällä progressiivisuutta

  • SDP:n esittämä korkeimpiin tuloluokkiin kohdistuva ns. solidaarisuusvero kuopataan, sillä demarit tyytyvät Keskustan esittämään progressiivisuuden lisäämiseen

  • ruuan ja lääkkeiden sekä median arvonlisäverokannat jäävät ennalleen, sillä Kokoomus ja SDP eivät uskalla käydä vähävaraisten ja sairaiden kukkarolla niin näkyvästi, että ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveroa nostettaisiin. Median osalta ratkaisu on ”pomminvarma”, sillä Kokoomus ja demarit kaipaavat nyt vähiten sitä, että media asettuu niitä kohtaan vastarintaan.

  • erityisesti Kokoomus tulee hokemaan mantraansa kuntauudistuksen tarpeellisuudesta ”rakenteiden uudistamisessa”

 

Ennustukseni toteutuminen nähdään maaliskuun 22. päivänä, sillä silloin on kehysriihen ratkaisupäivä.

 

Ennustukseni tarkennuksena toki se, että asioista ei ehkä päätetäkään 22.3.2012, vaan joskus myöhemmin! No, kunnallisvaalit lähestyvät päivä päivältä ja hallitukselta ratkaisujen tekeminen vaikeutuu vaalin lähestyessä.

 

Saa nähdä, että milloin lopulta kuulemme hallituksen linjauksista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvonlisävero, arvonlisäverokanta, yleinen arvonliäsverokanta 23 %, elintarvikkeiden arvonlisäverokanta 13 %, ruuan arvonlisäverokanta 13 %, lääkkeiden arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisäverokanta 9 %, kehysriihi,

Ruuan arvonlisäveroa pitäisi alentaa

Torstai 13.10.2011 - -Esko Erkkilä-

Suomen Keskusta on varjobudjetissaan ehdottamassa, että ruuan arvonlisäveroa alennettaisiin nykyisestä 13 prosentista 9 prosenttiin.

 

Kannatan ehdotusta, sillä ruuan arvonlisävero on tasaveroa pahimmillaan ja tasaveroista pitäisi päästä pois mahdollisimman nopeasti.

 

Keskusta ajoi kolme vuotta sitten ruuan arvonlisäveron alennuksen läpi ja nyt sen esittämä alennus on luonteva jatko Keskustan linjalle.

 

On mainio asia, että Keskusta vastustaa myös hallituksen kaavailemaa työvoimavaltaisten palvelualojen kuten kampaamoiden, ompelimoiden sekä suutarien arvonlisäverokannan korottamista.

 

Hallitus aikoo korottaa tilattavien lehtien arvonlisäveroa nykyisestä nolla-prosentista yhdeksään prosenttiin ja sitä Keskusta vastustaa. Myös tämä Keskustan linjaus on mielestäni kannatettava, sillä siinäkin on kyse tasaverosta.

 

”Halvan ruuan maissa” kuten Saksassa ja Italiassa ruuan arvonlisävero on pienempi kuin Suomessa ja elintarvikkeiden hintaeron kaventamiseksi ruuan arvonlisäveroa pitäisi Suomessa alentaa.

 

Toivon, että kansalaiset kannustaisivat ruuan arvonlisäveron alentamista, jotta voisimme päästä tilanteeseen, jossa valtio ei kävisi nykyiseen tapaan kansalaisen kukkarolla, kun hän suorittaa elintarvikeostoksiaan.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruuan arvonlisävero, elintarvikkeiden arvonlisävero, alv, Suomen Keskusta, Keskustan varjobudjetti,

Kokoomus, SDP sekä persut joutuvat hallituksessa nyt nielemään elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvolisäverokysymyksessä Keskustan esittämän linjan?

Tiistai 26.4.2011 - -Esko Erkkilä-

Eduskuntavaalikampanjan keskeisiä kysymyksiä oli puolueiden suhtautuminen arvonlisäveron korottamiseen.

 

Yleinen arvonlisävero on nykyään 23 %.

 

Kokoomus, SDP ja persut tavoittelevat arvonlisäveron korottamista kahdella %-yksiköllä.

 

Tulevien hallituspuolueiden linja merkitsee sitä, että kaupasta ostettava tuote tai markkinoilta hankittava palvelu, jonka hinta ilman veroa olisi 100 euroa, maksaakin uuden hallituksen toimien jälkeen 125 euroa! Lopullisesta kuluttajan maksamasta hinnasta siis viidennes olisi veroa!

 

Elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvonlisäverokysymys on oma lukunsa.

 

Elintarvikkeiden arvonlisäverokanta oli 30.09.2009 saakka 17 %, mutta 01.10.2009 alkaen se Keskustan toimesta aleni 5 %-yksikköä eli 12 prosenttiin. Kokoomus ja SDP vastustivat jostain ihmeen syystä elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamista.

 

Elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen merkitsi ruuanhinnan alenemista. On kerrankin annettava tunnustusta kaupalle, sillä se vei Keskustan aikaansaaman alennuksen lyhentämättömänä elintarvikkeiden hintoihin.

 

Heinäkuun alusta elintarvikkeiden arvonlisäverokanta kohosi yhdellä %-yksilöllä ja se on nyt 13 %. Lääkkeiden arvonlisävero on 9%.

 

Eduskuntavaalikampanjan aikana Keskusta teki selväksi, että elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvonlisäverokannat on säilytettävä ennallaan.

 

On positiivista, jos Kokoomus ja SDP joutuvat taipumaan elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvonlisäverokannoissaan Keskustan esittämälle linjalle – niitä ei todellakaan saa korottaa!

 

Kansalaiset tulevat valppaasti seuraamaan kataisten ja urpilaisten touhuja ruuan sekä lääkkeiden arvonlisäverokysymyksessä! Ette pääse livahtamaan kuin koira veräjästä, jos nostatte ruuan ja lääkkeiden hintaa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvonlisävero, elintarvikkeiden arvonlisävero, ruuan arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisävero,

Ruuan arvonlisäveroa ei pidä korottaa

Perjantai 25.3.2011 - -Esko Erkkilä-

Pääministeri Mari Kiviniemi piti merkittävän linjapuheen Keskustan valtakunna​llisessa vaalistart​issa 5.3.2011.

Haluan erityisesti tuoda esille ja kiittää pääministeriä tärkeästä linjauksesta, joka koskee elintarvikkeiden arvonlisäveroa.  

Kertauksena, että elintarvikkeiden arvonlisävero oli 30.9.2009 saakka 17 %.

Suomen Keskustan ansiosta ja Kokoomuksen sekä oppositiopuolue SDP:n vastustuksesta huolimatta elintarvikkeiden arvonlisävero alennettiin 1.10.2009 alkaen 12 prosenttiin.

Heinäkuun alusta eli 1.7.2010 elintarvikkeiden arvonlisävero nostettiin 13 prosenttiin.

Kokoomus on vaaliohjelmassaan linjannut, että arvonlisäveroa on korotettava 2 %-yksikköä. Kokoomus haluaa siis, että myös elintarvikkeiden eli ruuan arvonlisäveroa korotettaisiin!

 Pääministeri Mari Kiviniemi linjasi Keskustan vaalistartissa arvonlisäveroista seuraavaa:

Arvonlisäveroa meidän pitää korottaa siksi, että voimme turvata palveluiden ja etuuksien rahoituksen. Mutta pienituloisille tärkeitä ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveroa emme korota. Keskusta ei myöskään korota energiaveroja nyt päätetystä.” (Alleviivaus blogikirjoittajan).

Arvonlisävero on tasaveroa puhtaimmillaan. Kokoomus haluaa, että myös elintarvikkeiden hinnoittelussa etenisimme tasaveron suuntaan.

On nähtävissä, että elintarvikkeiden hintoihin on kohdistumassa suuria korotuspaineita. Korotuspaineiden suurimmat syyt tulevat meille maailmantilanteen heijastumina. Tähän kuvioon elintarvikkeiden arvonlisäverokannan korottaminen ei sovi lainkaan.

Kiitän pääministeri Mari Kiviniemeä, kun hän julkitoi Keskustan selkeän ja yksiselitteisen kannan elintarvikkeiden arvonlisäveron säilyttämisestä ennallaan puolueen vaalistartissa.

Sain juontaa pääministerin haastattelutuokion Sentterissä 12.3.2011. Kysyin Keskustan kantaa arvonlisäveroon silloin ja mielihyväkseni pääministeri vastasi minulle sekä satalukuisalle yleisölle, että Keskusta ei korota elintarvikkeiden eikä lääkkeiden arvonlisäveroa. Hienoa!

Se on mielestäni ainoa oikea vaihtoehto ja uskon, että äänestäjät haluavat samoin!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pääministeri, Mari Kiviniemi, pääministeri Mari Kiviniemi, Keskusta, Suomen Keskusta, elintarvikkeiden alv, elintarvikkeiden arvonlisävero, ruuan alv, ruuan arvonlisävero,

Valtioneuvoston torstaina tammikuun 27. päivänä hyväksymät elintarvike- ja ruokapoliittiset selonteot linkittyvät vahvasti toisiinsa

Lauantai 5.2.2011 - -Esko Erkkilä-

Torstain täysistunnossa 27.1.2011 Eduskunta hyväksyi maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnöt valtioneuvoston elintarvike- ja ruokapoliittisista selonteoista.

Selonteot linkittyvät vahvasti toisiinsa ja molemmissa Keskustan kädenjälki näkyy erittäin vahvasti.

Selonteoista voidaan nostaa esille muutama asia, jotka meidän kaikkien on hyvä tietää ja huolehtia, että turvaamme ne myös jatkossa.

Kotimaisen alkutuotannon heikko kannattavuus on merkittävä uhka koko elintarvikeketjun toiminnalle ja kehittämiselle. Muistaa pitää, että ilman kotimaista raaka-ainetta ei ole nykyisessä mitassaan myöskään elintarvikealan yrittäjyyttä ja työpaikkoja.

Elintarvikeketjun läpinäkyvyydellä taataan laatua ja luottamusta kotimaiseen ruokaan. Kuluttajien näkökulmasta keskeisiä kysymyksiä ovat erityisesti alkuperä, lisäaineet, tuoreus, maku sekä kuljetusmatkat. Keskustan linjauksissa todetaan myös ruoan hinnan merkitys kuluttajille. Kaikkien kuluttajien oikeutta laadukkaisiin elintarvikkeisiin sekä ruoan hinnannousun hillitsemistä on onnistuttu turvaamaan toteutetulla arvonlisäveron laskulla.

Kasvinsuojeluaineiden kotimainen käyttö ja näiden aineiden kuluttajiin kohdistuvat saantimäärät ovat turvallisen alhaisella tasolla. Kokonaisuudessaan suomalaisten kuluttajien kasvinsuojeluaineiden saannista 91 prosenttia tulee tällä hetkellä ulkomaisista elintarvikkeista, erityisesti hedelmistä (EVIRA:n julkaisuja 13/2009 s. 144).

Kotimaisten elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus ei siis ole myytti, vaan totisinta totta.

Olen pitänyt itseäni jonkinmoisena elintarvikealan taitajan, mutta nyt tutkimuksissa ilmennyt ruuan hävikki yllätti minut.

Ruoan hävikki on arvotonta, suurta tuhlausta ja luonnonvarojen väärinkäyttöä, joka aiheuttaa lisäksi turhia päästöjä. Kuluttajien tietoisuutta hävikin ympäristövaikutuksista tuleekin nopeasti lisätä. Ruokahävikin minimointi on erittäin keskeinen ympäristötoimenpide. Nykyarvioiden mukaan ruokahävikin estäminen on ympäristön kannalta 10 kertaa tehokkaampaa kuin ruokajätteen käsittely.

Eduskunnassa käsitellyt elintarvike- ja ruokapoliittiset selonteot antavat aivan uuden ja pitävän pohjan Suomen Keskustan pitkään ajamille linjauksille kotimaisen elintarviketuotannon aseman vahvistamisesta. Toivon, että niistä käydään kattava keskustelu pian alkavan eduskuntavaalitaistelun aikana.

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elintarvike- ja ruokapoliittiselonteot, elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen, Kokoomus ja SDP vastustivat ruuan arvonlisäveron alentamista, Keskustan voima riitti ruuan arvonlisäveron alentamiseen.

Arvonlisäverokannat muuttuivat heinäkuun 1. päivänä

Sunnuntai 4.7.2010 - -Esko Erkkilä-

Heinäkuun alussa arvonlisäveroon tuli yhden %-yksikön korotus.

 

Yleinen arvonlisävero on nyt 23 % ja elintarvikkeille se on 13 %.

 

Sääntö ei olisi kuitenkaan sääntö, ellei siitä olisi poikkeuksia. Nyt poikkeus oli se, että ravintola- ja ateriapalveluiden arvonlisävero aleni - vielä kesäkuussa se oli 22 %, mutta heinäkuussa 13 %.

 

Majoituspalveluissa verokanta oli aiemmin 8 %, mutta heinäkuun alusta se on ollut 9 %.

 

Elintarvikkeiden arvonlisäverokanta oli viime lokakuuhun saakka 17 %, mutta silloin se aleni 12 prosenttiin. Elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen oli sulka Suomen Keskustan hattuun, sillä kaikkea vastustavan SDP:n lisäksi myös Kokoomus vastusti veronalennusta!

 

Elintarvikkeisiin sovellettava alhaisempi arvonlisäverokanta on heikompien tukemista parhaimmillaan ja sen vuoksi SDP:n vastustava kanta ihmetyttikin.

 

Rehuja kohdellaan arvonlisäverotuksessa samoin kuin elintarvikkeita eli niihin sovelletaan heinäkuun alusta alkaen 13 %:n verokantaa. Mikäli rehuraaka-aineita ohjataan esim. polttoon, niin arvonlisäverona on silloin 23 %. Käyttötarkoitus siis viime kädessä ratkaisee verokannan.

 

Arvonlisäverotuksen koukerot tuntuvat monimutkaisilta, mutta asiaan perehtyneiltä ne eivät sitä ole.

 

Oleellista viime aikoina on ollut se, että elintarvikkeiden arvonlisäverotus keveni viime vuoden loppupuolella ja nyt se hieman kiristyi, mutta on edelleenkin 4 %-yksikköä alhaisempi kuin ennen.

 

Ravintolaruokailussa hintojen piti alentua heinäkuun 1. päivänä, mutta eräät luuseri-ravintoloitsija eivät suostuneet alentamaan kuluttajahintojaan. Surullista, mutta totta!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvonlisävero, elintarvikkeiden arvonlisävero, Suomen Keskusta, SDP, Kokoomus

Lokakuun alussa toteutettu ruuan arvonlisäveron alentaminen toteutui!

Torstai 3.12.2009 klo 9.30 - -Esko Erkkilä-

Lokakuun alussa toteutettiin ruuan arvonlisäveron alentaminen.

 

Ruuan arvonlisä-% aleni silloin viidellä (5) %-yksiköllä. Uusi arvonlisävero-% on nyt 12.

 

Ruuan...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruuan hinta, ruuan alv, elintarvikkeiden arvonlisävero