Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Portinhoikka - suomalaisten kunniakas sotatanner kesäkuussa 1944

Perjantai 11.7.2014 - -Esko Erkkilä-


Venäjälle ja Viroon suuntautuneen matkamme ensimmäinen sotahistoriakohde oli Portinhoikan tienristeys Viipurin ja Ihantalan välillä sen tien varrella, jota pitkin puna-armeijan piti valloittaa Imatra kesällä 1944.

 

Neuvostoliittolaisten komentaja oli saanut tehtäväkseen valloittaa Viipuri 20.6.1944 ja se hänen joukoiltaan onnistui. Seuraava tavoite oli valloittaa Lappeenranta 29.6.1944, mutta valloittamatta jäi!

 

Portinhoikan, Talin ja Ihantalan alueella käydyt taistelut tekivät tyhjäksi puna-armeijan tavoitteet!

 

 

 

 

portin1

 

 

Portinhoikassa sijaitsee sillä alueella ja Talissa sekä Ihantalassa kaatuneiden neuvostosotilaiden mittava muistomerkki.

 

 

 

 

portin2

 

Muistomerkissä on "julkipuolella" vuosilukuina 1941 – 1944, mutta jostain kumman syystä…

 

 

 

 

portin3

 

…muistomerkissä mainitaan myös vuodet 1939 – 1940.

 

Neuvostoliitossahan oli tapana ”unohtaa” Talvisota, sillä sehän oli Neuvostoliiton historiankirjoituksessa vain pieni rajakahakka! Portinhoikan muistomerkissä talvisotavuodet on kuitenkin jostain syystä mainittu.

 

portin4

Laskimme, että muistomerkin yhteydessä oleviin kivipaasiin on kaiverrettu n. 7.000 puna-armeijalaisen sotilaan nimi. Kaikki he siis kaatuivat Portinhoikan, Talin ja Ihantalan taisteluissa, joissa varmistettiin Suomen itsenäisyys.

 

 

 

************

 

 

Portinhoikkaan kuljettiin ennen Suomesta tultaessa suoraan Tienhaarasta, mutta nykyisin sinne pääsee…

 

 

portin5

 

…Viipurin ohikulkutietä, joka…

 

 

 

portin6

 

…ylittää ennen Viipurin – Ihantalan tietä Saimaan kanavan.

 

 

Oli mielenkiintoista todeta, että Viipurin ohitustien varrella oli iso Tampereen Koskikeskuksen mainos – mainos tuli niin nopeasti ja oli minusta katsellen ”väärällä puolella tietä”, että en ehtinyt sitä kuvata!

 

 

************

 

Portinhoikka on 4-tienristeys ja tässä jokseenkin samoilta jalansijoiltani kuvaamana Portinhoikkaan eri suunnilta saapuvat tiet:

 

 

 

 

portin7

 

Tienhaarasta saapuva tie on kunnoltaan vaatimattomin, mutta vielä vajaat kymmenen vuotta sitten sain olla linja-autossa, jolla saavuimme Tienhaarasta Portinhoikkaan. Silloin ei ollut Viipurin ohikulkutietä.

 

 

 

 

portin8

 

Talista Portinhoikkaan saapuva tie näyttäisi olevan kohtuullisessa kunnossa. 

Linja-automme on tässä kuin saapuisi Talin suunnasta Portinhoikan risteykseen.

 

 

 

 

portin9

 

Viipurista Portinhoikkaan saapuva tie on melko hyvässä kunnossa ja Ihantalassa käyntimme jälkeen ajoimmekin tätä tietä Viipuriin.

 

 

 

 

portin10

 

Myös Ihantalaan Portinhoikasta johtava tie on nykyisin hyvässä kunnossa.

 

 

 

*************

 

 

Portinhoikassa ja sen lähituntumassa käytiin juhannuksena 1944 rajut panssaritaistelut, joissa jalkaväen osuus oli luonnollisesti keskeinen. Keskeisten maastonkohtien hallinta vaihtui useaan kertaan.

 

Jokainen sotahistoriaa vähänkin harrastanut tuntee paikannimet

  • Murokallio
  • Kyöpelinvuori
  • Konkkalanvuoret
  • Kärstilänjärvi
  • Leitimojärvi
  • Repolanjärvi
  • Tali
  • Hiihkallio
  • Juustila,
  • Juustilankangas
- kaikki nämä liittyvät Portinhoikan lähimaastoissa käytyihin taisteluihin.

 

 

 

Portinhoikan muistomerkillä kannattaa poiketa ja osoittaa kunnioitusta niille neuvostosotilaille, jotka Stalinin virhearvioinnin vuoksi menettivät henkensä Portinhoikassa, Talissa ja Ihantalassa.

 

 

-Esko Erkkilä- 

Avainsanat: Portinhoikka, Ihantala, Murokallio, Kyöpelinvuori, Konkkalanvuoret, Kärstilänjärvi, Leitimojärvi, Repolanjärvi, Tali, Hiihkallio, Juustila, Juustilankangas Talvisota, suomenlahti2014,


Kommentit

5.12.2016 15:38  j. Okkonen

Portinhoikan, Talin, Ihantalan ja Pyöräkankaan taisteluissa kaatui venäläisiä paljon,paljon enemmän kuin näissä kuvateksteissä mainitut.
Kannattaisi tarkistaa dokumenteista, eikä vain
muistomerkin nimiluetteloista. Siinä on vain murto-osa nimistä ja vainajista, joista on siihen tuotu tai
jäänyt tuomatta.

5.12.2016 16:47  -Esko Erkkilä-

Kiitoksia "j. Okkonen" viestistäsi.

Asia on kuten kerroit ja en kai väittänytkään, että muistomerkin nimiluettelossa olisivat kaikki Portinhoikan, Talin, Ihantalan ja Pyöräkankaan taisteluissa kaatuneet Puna-armeijan sotilaat.

Tali-Ihantalan suurtaisteluun osallistui 150.000 venäläissotilasta ja 50.000 suomalaissotilasta.

Sain viimeksi tänään eli 5.12.2016 tavata naishenkilön, jonka lähiomainen kaatui Ihantalassa. Nainen kertoi, että hän ei ole vieläkään pystynyt käymään Ihantalassa, sillä sellainen paikka Ihantala on hänelle.

29.5.2017 15:42  Mats

Mihin perustuu laskelmat että Tali-Ihantalan taisteluun osallistui 150 000 puna-armeijan sotilasta jos kerran divisioonien määrävahvuuksista oltiin jo 25.6.44 hyvin kaukana? (Sama koskee suomalaisten vahvuuksia.) Edes määrävahvuuksinen divisioona ei harvoja poikkeuksia lukuunottamatta ollut juuri suurempi miesmäärältään kuin 6 000 sotilasta ja nämä panssarirykmentit olivat vain parinsadan ja prikaatit ehkä 400-600 miehen vahvuisia. Suomalaiseen divisioonaan kuului tuplasti niin paljon sotilaita kuin neuvostoliittolaiseen.

29.5.2017 21:25  -Esko Erkkilä-

Mats! Toivon, että tutustut siihen aineistoon, joka koskee Tali-Ihantalan taisteluja.

9.7.2017 17:44  Esa Salojärvi

Moro,Esko.Luin ilta-sanomien sotakertomuksia,Tola Toivinen 99v.Jos olet sen tarinan lukenut,Oma huomioni kiinnittyi,kersanttiin.Joka nähtävästi sai sirpale osuman,liekö ollut mun sukulaismies,asioita tutkinut,olisko se sattuma?Mieltä askarruttanut vuosia.Aika lähelle menee..........muita sotilaita unohtamatta!

9.7.2017 21:50  -Esko Erkkilä-

Kiitokset Esa Salojärvi muisteluksestasi!

11.3.2018 12:46  A.Peltonen

Esimerkiksi omasta RjP2:sta jäi henkiin vain n. 10%.
On selvää - että vihollisenkin sotilaiden kuolemaa tulee kunnioittaa - mutta kyllä pienen maan - omilla tantereillaan - elämän ja kuoleman taistelussa kaatuneita, haavoittuneita ja muuten vammautuneita sotilaita ja lottia tulee kunnioittaa yli kaiken.

11.3.2018 14:36  -Esko Erkkilä-

Kiitokset A. Peltonen mielipiteestäsi - siihen on helppo yhtyä!

11.4.2020 14:39  Timo Halonen

A.Peltonen. Juuri näin.

Meidän sotaveteraanit olivat ne joita tulee kunnioittaa yli kaiken. Neuvostosotilaat oli valmiita kuolemaan Stalinin puolesta. Sellaisia rosvoja ei tule kunnioittaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini