Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Viipurissa Pietari-Paavalin kirkon edustalla sijaitseva Mikael Agricolan patsas on osakopio alkuperäisestä patsaasta

Tiistai 22.7.2014 - -Esko Erkkilä-


Olen elänyt harhakuvitelmissa, kun olen olettanut, että Viipurissa Pietari-Paavalin kirkon edustalla sijaitseva Mikael Agricolan patsas on samanlainen kuin alkuperäinen Viipurin Tuomiokirkon edustalla vuonna 1908 paljastettu alkuperäinen teos.

 

Asia selvisi minulle, kun kävin Viipurin linnassa 10.6.2014.

 

 

 

 

viagri1

 

 

Viipurissa Pietari-Paavalin kirkon edustalla sijaitseva patsas on kopiovalos sen muistopatsaan yläosasta, jonka Emil Wikström (1864 – 1942) suunnitteli Agricolan muistomerkiksi Viipurin Tuomiokirkon edustalle.

 

 

 

 

viagri2

 

 

Viipurin Tuomiokirkon edustalla 21.6.1908 paljastettu alkuperäinen Mikael Agricolan muistomerkki on tässä kuvattu Viipurin linnassa esilläolevasta valokuvasta.

 

 

 

 

viagri3

 

 

Oli ainakin minulle uutta, että alkuperäisessä Mikael Agricolan muistomerkin edessä oli kuvanveistäjä Emil Wikströmin suunnittelema vanhusta ja lasta esittävä pronssiveistos.

 

Agricola on kuvattu alkuperäisessä ja myös kopiovaloksessa puhumassa saarnastuolia kuvaavassa tilanteessa.

 

 

 

****************

 

 

Mikael Agricolan alkuperäinen muistopatsas hävisi Talvisodan loppuvaiheissa ja sitä ei ole löydetty etsinnöistä huolimatta.

 

 

**************

 

On hyvä asia, että Viipuri-säätiön ja Viipurin jälleenrakennus- ja kehityssäätiön ansiosta Agricolan pronssihahmo valettiin Suomessa 1993 pystytettäväksi Viipuriin.

 

 

Muistomerkki paljastettiin 27.6.2009 Pietari-Paavalin kirkon edustalla Torkkelinpuiston äärellä.

 

 

 

 

viagri4

 

 

Tässä Mikael Agricolan patsas (oikealla) ja Pietari-Paavalin kirkko samassa kuvassa – takana Torkkelinpuisto.

**********

 

 

 

Olen tyytyväinen, että muutaman Viipurin-matkani tuloksena pystyin ainakin suurin piirtein hahmottamaan suomenkielen luojan Mikael Agricolan muistopatsaiden vaiheet Viipurissa.

 

 

**********

 

 

On muistettava, että Mikael Agricolan patsaasta on tehty uusintavalokset seuraavasti:

 

  • Turku 1910, esillä Turun Tuomiokirkon eteishallissa

  • Lahti 1953, esillä Erkonpuistossa

  • Pernaja 1959, esillä Agricolan oletetun kotitalon Sigfridsin pihassa

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Viipuri, Mikael Agricolan Viipurin muistopatsas, Mikael Agricola, Pietari-Paavalin kirkko Viipurissa, Viipurin Tuomiokirkko. Emil Wikström, suomenlahti2014, Viipurin linna, Mikael Agricola Turku, Mikael Agricola Lahti, Mikael Agricola Pernaja,


Kommentit

6.3.2016 21.40  Ossi Tuusvuori

Mikael Agricolan juhlavuoden hankkeena liikkelle lähteneestä, Viipuriin "palautettavan" Agricola-muistomerkin "ilmeestä" käytiin Agrico.a-2007 muistomerkkitoimikunnassa monipuolinen ja pitkäkestoinen näkemystenvaihto, johtavien Wikström ja muistomerkkiasiantuntijoiden mukanaollessa. Lisäksi Viipurin kaupunki ja piiri asiantuntijoineen ja museoalan edustajineen oli luonnollisesti vaikuttamassa lopputulokseen, jossa päädyttiin yhdistämään Wikströmin Agricola-hahmon vuoden 1993 uusvalos (joka oli "odottamassa" Viipurin kaupunginkirjaston eteisessä) alkuperäisessä 1908 vihityssä muistomerkissä olleeseen ja Viipurista löytyneeseen, sodassa osin vaurioituneeseen nk. kauluskiveen. Lisäksi hyödynnettiin Antrean kuuluisaa granittiia, josta paikallinen kivenveistäjä toteutti muistomerkkitoimikunnan ja sen asiantuntijoiden suunnitteleman jalustan teksteineen. Kokonaisuus ei ole vuoden 1908 kansallisromanttinen tyyliltään (vanhus ja lapsi-aiheet sekä jalustan malli), koska sen toisintoa ei pidetty tarkoituksenmukaisena eikä nykyiseen ympäristöön uudelleen pystytettävään muistomerkkiin välttämätät sopivana. Kesäkuussa 2009 uudelleen vihityn/paljastetun, Viipuriin palanneen Agricolan patsaan sijoutuspaikaksi määräytyi eräiden vaihtoehtojen jälkeen paikallisviranomaisten ja viipurilaisten näkemyksiäkin heijastava nykyisen luterilaisen kirkon aukion reunusta lähellä kirkkoa. Muistomerkkikoknaisuuteen kuuluu myös kolmella kielellä selostus Agricolasta ja muistomerkistä historioineen. Sittemmin on Viipurin kaupunki kunnnostanut myös kirkkoaukion ja siellä olevan mittavan suihkulähdekokonaisuuden, jossa on entisen rautatieaseman koristeena ollut - ja sodasta säilynyt Karhu-veistos, joka on tehnyt aukiosta Agricola-patsaineen suositun vierailu/oleskelukohteen niin viipurilaisille kuin suomalaisille ja myös muille Viipurissa vieraileville. Sen soisi olevan kaikkien Viipuriin suuntautuvien suomalaisten turistimatkojen yksi kohde ja kannustaisin syventymään myös Mikael Agricola-muistomerkin jalustan teksteihin...ja ehkä asettamaan vuodenaikaan sopien vaikka lyhdyn tai kukat muistomerkille.

6.3.2016 22.05  -Esko Erkkilä-

Kiitoksia Ossi Tuusvuori asiantuntevista tiedoistasi - toivottavasti mahdollisimman monet tutustuvat tekstiisi.

13.10.2018 22.36  Tuovi Putkonen, Pernajan Agricola-seura

Hei! Pieni korjaus: Emil Wikströmin Agricola-patsas ei ole Pernajassa kotitalon Siegfridsin pihassa, vaan kirkon läheisyydessä. Sigfridsissä on kivipaasi, jonka Pernajan pitäjän seurakunta 1900-luvun alussa pystytti kirkon luo. Kun Wikströmin patsas myöhemmin hankittiin, se pystytettiin 1959 kivipaaden paikalle ja kivipaasi siirrettiin Siegfridsiin.

13.10.2018 22.47  -Esko Erkkilä-

Kiitoksia Tuovi Putkonen täsmennyksistä. On arvokasta, että saamme tästäkin asiasta oikeaa tietoa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini