Eilen vietimme Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää!Maanantai 10.4.2023 - -Esko Erkkilä- Huhtikuun 9. päivä on kahdessakin mielessä tärkeä päivä meille suomalaisille, sillä silloin vietämme Mikael Agricolan ja suomen kielen merkkipäivää.Tuo päivä on vakiintunut liputuspäivä ja se merkitsi, että myös……meidän lipputangossa liehui eilen siniristilippu!*****************Olen vuosien saatossa kirjoittanut useita blogikirjoituksia Mikael Agricolasta sekä ottanut lukuisia kuvia Mikael Agricolan patsaista ja tässä niistä yksi……eli Viipurissa vuonna 2009 paljastettu osakopio alkuperäisestä Mikael Agricolan patsaasta.Blogikirjoitukseni pääset lukemaan, kun googlaat ”Esko Erkkilä Mikael Agricola”!-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eilen vietimme Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää! Mikael Agricolan päivä, Suomen kielen päivä, Mikael Agricola, |
Viipurissa sijaitsevasta Mikael Agricola-patsaasta on tehty kaikkiaan viisi valosta!Lauantai 10.4.2021 - -Esko Erkkilä- Eilen vietimme Mikael Agricolan ja samalla suomen kielen muistopäivää.Liputussää olikin eilen erinomainen, sillä tuulta oli riittävästi.*****************Kuvanveistäjä Emil Wikström veistämä Mikael Agricolaa……esittävä muistomerkki paljastettiin Viipurissa kesäkuussa 1908, mutta se tuhoutui ja hävisi Talvisodan aikana.27.6.2009 Viipurissa paljastettiin Mikael Agricolan patsaan uusvalos ja tässä tuo patsas valokuvaamani vuonna 2014.Emil Wikströmin veistämistä Mikael Agricolan patsaista on tehty kaikkiaan viisi valosta, joista siis alkuperäinen tuo Viipurissa sijainnut, mutta Talvisodassa hävinnyt ja kolme muuta nykyisen Viipurissa sijaitsevan lisäksi ovat Pernajassa, Turussa sekä Lahdessa.Omassa arvoasteikossani jäljellä olevista patsaista arvokkain on ehdottomasti tuo Viipurissa Pietari-Paavalin kirkon edustalla seisova patsas!Milloinkahan pääsemme seuraavan kerran ihailemaa Pietari-Paavalin kirkon edessä olevaa Mikael Agricolan patsasta!
-Esko Erkkilä- |
1 kommentti . Avainsanat: Viipurissa sijaitsevasta Mikael Agricola-patsaasta on tehty kaikkiaan viisi valosta, alkuperäinen Mikael Agricola-patsas Viipurissa, alkuperäinen Mikael Agricola-patsas hävisi Talvisodassa, Talvisota, Mikael Agricolan patsas Viipurissa, |
Helsingin Tuomiokirkko on monille koko Helsingin symboliTorstai 29.3.2018 - -Esko Erkkilä- Helsingin Senaatintorin laidalla oleva Helsingin Tuokiokirkko on Helsingin tunnetuimpia symboleja.
Kirkko on rakennettu 1830 - 1852 ja sen on suunnitellut Carl Ludwig Engel.
Minulla on aina joskus tilaisuus poiketa Helsingin Tuomiokirkossa ja niin tapahtui taas maaliskuun 20. päivänä, kun olin käymässä Helsingissä.
Tuomiokirkko seisoo ylväänä keisari Aleksanteri I:n patsaan takana Senaatintorin laidalla.
Tuomiokirkon portilliset istuinpenkit houkuttelevat kiireisen turistinkin hetkeksi istahtamaan ja nauttimaan kirkon hiljaisuudesta.
Tuomiokirkon saarnastuolin on suunnitellut Engel ja sen päällä on kullattu baldakiini eli suojakatos.
Keisari Nikolai I ei pitänyt alkuperäisestä alttaritaulusta, vaan hän lahjoitti sen tilalle venäläisen taiteilija T. K. von Neffin maalauksen Jeesuksen ristiltäotto.
********************
Alttaritaulun molemmilla puolilla on enkeliveistokset
Kirkon uruissa on 57 äänikertaa ja ne ovat valmistuneet vasta vuonna 1967.
**********************
Kirkossa on veistokset kolmesta reformaattorista eli
Mikael Agricola
Philipp Melanchton
Martin Luther
Kastemalja ja…
…komeat kattokruunut muistuttavat kirkon perustarkoituksesta.
Helsingin Tuomiokirkko oli alkuperäiseltä nimeltään Nikolainkirkko ja vuosina 1917 – 1959 sitä kutsuttiin Suurkirkoksi – se ja sen portaat ovat nähneet paljon Suomen historiaa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Tuomiokirkko, Nikolainkirkko, Suurkirkko, Martti Lether, Mikael Agricola, Philipp Melanchton, reformaattori, Carl Ludwig Engel, Aleksanteri I, Nikolai I, |
Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa...Perjantai 20.11.2015 - -Esko Erkkilä- Tuon lastenlaulun sanat tulevat mieleen, kun toteaa, että Tampereen kaupungilla on ikää 236 vuotta, mutta Tampereen hiippakunnan ikä on 461 vuotta!
Asia vaatii hieman tarkempaa tutkimista – kas näin:
Kustaa III perusti Tampereen kaupungin lokakuun 1. päivänä 1779 eli kaupunki saavutti tänä vuonna 236 vuoden iän.
Tampereen hiippakunta puolestaan sai alkunsa vuonna 1554, kun kuningas Kustaa Vaasa jakoi Suomen ainoan hiippakunnan kahtia Mikael Agricolan ja Paavali Juusten´n kesken.
Hiippakuntajaossa Mikael Agricolasta tuli Turun piispa ja Paavali Juusteenista Viipurin piispa.
Kun Viipuri Isonvihan (1731 – 1721) jälkeen joutui Venäjän vallan alle, oli piispanistuin siirrettävä Porvooseen.
Porvoosta piispanistuin siirrettiin vuonna 1923 Tampereelle ja näiden vaiheiden tuloksena historiankirjat toteavat Tampereen hiippakunnan saaneen alkunsa vuonna 1554!
Mielenkiintoista, mutta totta!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen kaupungin perustaminen, Tampereen hiippakunta, Tampereen hiippakunnan perustaminen, Mikael Agricola, Paavali Juusten, Tampereen hiippakunnan piispat, |
Paljon ehtii Viipurissa näkemään pari tuntia kestävän aamukävelyn aikanaKeskiviikko 23.7.2014 - -Esko Erkkilä-
Viipurissa ehtii vajaan pari tuntia kestävän aamukävelyn aikana näkemään paljon.
Tapaan ulkomailla ollessani rajoittaa nukkuma-ajat minimiin ja lähteä ainakin aamuisin varhain liikenteeseen.
Noudatin periaatettani 6.7.2014, kun Viipurissa yöpyessäni lähdin aamukävelylle.
Lähdin liikenteeseen klo 05.19 eli Suomen aikaa klo 04.19 ja palasin hotellille Venäjän aikaa klo 06.45 eli olin kaupungilla tunti ja 36 minuuttia - tarkat ajat on helppo tarkistaa kameran muistikortilta!
Otin aamukävelyni aikana 132 valokuvaa. Jos olet blogini vakituinen seuraaja, olet nähnyt osan valokuvistani, mutta nyt aion esittää aamukävelykierrokseltani muutaman kuvan.
Lähdetkö mukaan?
Aloitin aamukävelyni Hotelli Viipurista, sillä yövyimme siellä.
Rakennus, jossa Hotelli Viipuri nykyisin toimii, on entinen Karjala-lehden toimitalo.
Helsingin ja Lahden evakkovaiheiden Karjala-lehti asettautui Lappeenrantaan.
Olen Karjala-lehden tilaaja.
Hotelli Druzhba Salakkalahden rannalla.
Olen yöpynyt Druzhbassa viimeksi ja toistaiseksi ainoan kerran vuonna 1982.
Viipurin linna.
Viipurin Kauppahalli.
Pyöreä torni…
…ja myös tässä.
Ahti Salakkalahden rannalla.
**********
Tässä muutama kuva Viipurin Tuomiokirkon kellotornista:
*******
Opaste Monrepos`n puistoon.
Onkijoita Salakkalahden rannalla.
Pietari Suuren patsas Tervaniemen kalliolla.
Viipurin maakunta-arkisto Tervaniemellä.
Aamujuopuneita paikallisia sammuneina ja kuseksimassa.
Viipurin satama.
Torkkeli Knuutinpoika.
Seinälehti Torkkelinpuistossa.
Pietari-Paavalin kirkko Torkkelinpuistossa.
Mikael Agricolan patsas Pietari-Paavalin kirkon vieressä.
Yrjö Liipolan ”Metsänpoika” –veistos Torkkelinpuistossa.
Jussi Mäntysen ”Hirvi” –veistos ja Alvar Aallon suunnittelema Viipurin Kaupunginkirjasto Torkkelinpuistossa.
Tunti ja 36 minuuttia kestänyt aamukävely on päättynyt, sillä bussimme näkyy jo! Nyt suihkuun ja muiden mukana aamupalalle, johon ehdinkin vallan hyvin!
Kannustan tutustumaan Viipurin keskeisiin nähtävyyksiin – se onnistuu vajaassa kahdessa tunnissa, mutta toki kierrokseen kannattaa varata moninverroin enemmän aikaa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viipuri, suomenlahti2014, Hotelli Viipuri, Karjala-lehti, Viipurin linna, Pietari Suuri Viipuri, Viipurin maakunta-arkisto, Torklis Kunnutinpoika, Pyöreä torni, Viipurin Kauppahalli, Mikael Agricolan patsas Viipuri, Yrjö Liipola Metsänpoika, Hirvi, |
Viipurissa Pietari-Paavalin kirkon edustalla sijaitseva Mikael Agricolan patsas on osakopio alkuperäisestä patsaastaTiistai 22.7.2014 - -Esko Erkkilä- Olen elänyt harhakuvitelmissa, kun olen olettanut, että Viipurissa Pietari-Paavalin kirkon edustalla sijaitseva Mikael Agricolan patsas on samanlainen kuin alkuperäinen Viipurin Tuomiokirkon edustalla vuonna 1908 paljastettu alkuperäinen teos.
Asia selvisi minulle, kun kävin Viipurin linnassa 10.6.2014.
Viipurissa Pietari-Paavalin kirkon edustalla sijaitseva patsas on kopiovalos sen muistopatsaan yläosasta, jonka Emil Wikström (1864 – 1942) suunnitteli Agricolan muistomerkiksi Viipurin Tuomiokirkon edustalle.
Viipurin Tuomiokirkon edustalla 21.6.1908 paljastettu alkuperäinen Mikael Agricolan muistomerkki on tässä kuvattu Viipurin linnassa esilläolevasta valokuvasta.
Oli ainakin minulle uutta, että alkuperäisessä Mikael Agricolan muistomerkin edessä oli kuvanveistäjä Emil Wikströmin suunnittelema vanhusta ja lasta esittävä pronssiveistos.
Agricola on kuvattu alkuperäisessä ja myös kopiovaloksessa puhumassa saarnastuolia kuvaavassa tilanteessa.
****************
Mikael Agricolan alkuperäinen muistopatsas hävisi Talvisodan loppuvaiheissa ja sitä ei ole löydetty etsinnöistä huolimatta.
**************
On hyvä asia, että Viipuri-säätiön ja Viipurin jälleenrakennus- ja kehityssäätiön ansiosta Agricolan pronssihahmo valettiin Suomessa 1993 pystytettäväksi Viipuriin.
Muistomerkki paljastettiin 27.6.2009 Pietari-Paavalin kirkon edustalla Torkkelinpuiston äärellä.
Tässä Mikael Agricolan patsas (oikealla) ja Pietari-Paavalin kirkko samassa kuvassa – takana Torkkelinpuisto. **********
Olen tyytyväinen, että muutaman Viipurin-matkani tuloksena pystyin ainakin suurin piirtein hahmottamaan suomenkielen luojan Mikael Agricolan muistopatsaiden vaiheet Viipurissa.
**********
On muistettava, että Mikael Agricolan patsaasta on tehty uusintavalokset seuraavasti:
-Esko Erkkilä- |
4 kommenttia . Avainsanat: Viipuri, Mikael Agricolan Viipurin muistopatsas, Mikael Agricola, Pietari-Paavalin kirkko Viipurissa, Viipurin Tuomiokirkko. Emil Wikström, suomenlahti2014, Viipurin linna, Mikael Agricola Turku, Mikael Agricola Lahti, Mikael Agricola Pernaja, |
"Kyllä se kuulee suomen kielen, joka ymmärtää kaikkein mielen"Maanantai 12.8.2013 - -Esko Erkkilä- Otsikon sanat ovat Mikael Agricolan Rukouskirjan esipuheesta vuodelta 1544.
Ne ovat kirjoitettuna myös siinä Agricolan patsaan jalustassa, joka sijaitsee Viipurissa Pietari-Paavali kirkon edustalla.
Katselimme patsasta heinäkuun alussa sukulaismiehen kanssa, kun olimme iltakävelyllä Viipurissa.
Tässä otsikon sanat Agricolan patsaan jalustassa.
Patsas on kopio siitä Emil Wikströmin veistämästä patsaasta, joka asetettiin Viipurin tuomiokirkon edustalle vuonna 1908. Nykyinen patsas on paljastettu vuonna 2009. Tämän patsaan jalusta on veistetty Antreassa eli nykyisessä Kamenogorskissa.
Patsaan kauluskivenä on alkuperäinen, osin vaurioitunut Emil Wikströmin suunnittelema kivi.
Patsaassa lukee suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi ”Autuaita ovat rauhantekijät”
Mikael Agricolan patsas sopii hyvin Viipuriin, sillä hänen todennäköinen hautapaikkansa on Viipurin vanhassa tuomiokirkossa.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikael Agricola, Kyllä se kuulee suomen kielen joka ymmärtää kaikkein mielen, Viipuri, Viipurin vanha tuomiokirkko, Mikael Agricolan hautapaikka, autuaita ovat rauhantekijät, Pietari-Paavalin kirkko, |