Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pitihän Toscanassa ekspresso-kahvia maistaa!

Torstai 16.10.2014 - -Esko Erkkilä-


Olen pysynyt kahvinjuonnista erossa 1970-luvun loppupuolelta saakka eli olen elänyt kahvitonta aikaa jo n. 35 vuotta.

 

En suinkaan ole kahvin vihollinen, mutta se ei kerta kaikkiaan sovi minulle. Monesti kahvin aromi tuntuu minusta suorastaan hienolta – kahvia juomaan hienoinkaan kahvin aromi ei minua toki houkuta!

 

Pienenkin kahvimäärän nauttiminen merkitsee, että saan valvoa ainakin seuraavan yön ja usein kaksikin yötä.

 

Työelämän aikana hyödynsin kahvin virkistävää vaikutusta mm. siten, että kun lähdin omalla autolla ajamaan Oulusta kohti Tamperetta, niin maistelin kahvia parin ruokalusikallisen verran – oli ”satavarmaa”, että en varmasti nukahtanut auton rattiin koko matkalla!

 

Taannoisella Toscanan matkallamme halusin maistaa ekspresso-kahvia, vaikka kahvia sekin on.

 

 

 

 

viinakahvi1

 

 

Käydessämme Arezzon kaupungin turisti-informaatiopisteellä rohkaisin mieleni ja tilasin kupillisen ekspressoa.

 

 

Ekspresso on kahvia, joka nautitaan pienistä kupeista.  Se valmistetaan pakottamalla lähes kiehuva vesi korkealla paineella hienoksi jauhetun kahvinjauheen läpi nopeasti – prosessi kestää parisenkymmentä sekuntia.

 

 

 

 

viinakahvi2

 

 

Ekspressokahveja on lukemattomia erilaisia tyyppejä ja tarkoitukseni oli maistella ”caffe ekspressoa” eli normaalia peruskahvia.

 

 

Maalaispoikana kuitenkin hämäännyin tilausvaiheessa, kun myyjä kysyi: ”Caffe corretto?”

 

Minun olisi pitänyt muistaa oppaan ohjeet, että ”caffe corretto” on viinalla terästetty ekspresso.

 

Vastasin myöntävästi ja sain myyjältä luettelon erilaisista terästyksistä – ymmärsin terästyksistä ainoastaan sanan ”grappa” ja päädyin tilaamaan grapalla terästetyn ekspresson.

 

Grappahan on italialainen pontikka, joka valmistetaan viinirypäleitten kuoria ja muita viininvalmistuksen sivujakeita hyödyntämällä.

 

Myyjä kaatoi ekspressokuppiini tujauksen grappaa…

 

 

 

 

viinakahvi3

 

 

…ja vajaan kahden euron hintainen grapalla terästetty caffe corretto oli valmis nautittavaksi!

 

 

 

 

viinakahvi4

 

 

Grappa peitti ekspresso-annoksestani kahvin maun niin täydellisesti, että tavanomaisen ekspressokahvin nauttiminen taisi jäädä odottamaan seuraavaa matkaamme Italiaan!

 

 

 

Matkailu avartaa ja nyt tiedän, että;

 

  • caffe ekspresso on normaalia ekspresso-kahvia

  • caffe corretto on erilaisilla viinoilla terästettyä ekspresso-kahvia

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Toscana, toscana2014, Arezzo, ekspresso, ekspresso-kahvi, caffe ekspresso, caffe corretto, grappa,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini