Alkon valikoimissa olevan Amarone della Valpolicella Classico I Castei -viinin alkulähteilläTiistai 30.10.2018 - -Esko Erkkilä- Saimme 2.10.2018 vierailla Italiassa Veronan lähellä Amarone della Valpolicella Classico I Castei – viiniä tuottavan pienehkön viinituottajan tilalla ja osallistua viininmaistajaisiin.
Kyseessä oli Michele Castellani - niminen pienehkö perheyritys, joka on keskittynyt Valpolicellan alueen viineihin.
Tilalla tehdään kaikki itse ja Mara Castellani johtaa tilaa kahden sisaruksensa kanssa. Tilan vuosituotanto on noin 300 000 pulloa, joista noin 70 000 pulloa on Amaronea. I Castei on viljelypalstan nimi. Amaronen kysyntä kasvaa koko ajan maailmalla, mutta tiukat säännökset rajaavat Amaronen tuotantoa.
Vierailimme tilan viinitarhassa ja…
…viinisäiliöiden äärellä.
Viinitilan piha-alueella oli valmiina juurikorjattuja viinirypäleitä ja…
…huomiotamme kiinnitti, että tilan traktoreista ainakin yksi oli merkiltään Ferrari!
Amaronen valmistuksessa käytettävät yleisimmät rypälelajikkeet ovat Corvina, Rondinella ja Molinaro – ne kaikki olivat meille esillä rypälevarastossa!
Viinit vaativat muutaman vuoden kypsymisajan ja…
…sinä aikana niiden kehittymistä seurataan.
Käyntikohdetilamme viinien kattonimi on Gamba ja…
…käyntimme aikana saimme maistella peräti neljää eri viinilaatua.
Viinilaatujen lisäksi meillä oli mahdollisuus maistella kahta erilaatuista grappaa, joita tilalla valmistetaan. Grappahan on eräänlaista pontikkaa ja sen alkoholipitoisuus on korkea.
En ole tainnut koskaan olla näin runsaissa viinimaistajaisissa, kuin saimme olla Michele Castellani –tilalla!
Viinitilan toimintaa meille esitellyt neitonen osasi asiansa, mutta kuten eilen kerroin, hän ei muka tiennyt mitään Italian viininviljelylleen saamista EU-tuista eikä niistä kansallisista tukitoimista, joita Italian valtio antaa viininviljelijöilleen!
*****************
Amarone-viinit ovat Alkossa hintavia, sillä niiden hinta asettuu sinne 50 euron tasolle litrahinnaltaan ja toimitusaikana niillä tapaa olla muutama päivä.
*****************
Siitä huolimatta!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Italia2018, Amarone della Valpolicella Classico I Castei, Michele Castellani, Mara Castellani, Corvina, Rondinella, Molinaro, Alko, Grappa, Verona, Valpolicella, |
Pitihän Toscanassa ekspresso-kahvia maistaa!Torstai 16.10.2014 - -Esko Erkkilä- Olen pysynyt kahvinjuonnista erossa 1970-luvun loppupuolelta saakka eli olen elänyt kahvitonta aikaa jo n. 35 vuotta.
En suinkaan ole kahvin vihollinen, mutta se ei kerta kaikkiaan sovi minulle. Monesti kahvin aromi tuntuu minusta suorastaan hienolta – kahvia juomaan hienoinkaan kahvin aromi ei minua toki houkuta!
Pienenkin kahvimäärän nauttiminen merkitsee, että saan valvoa ainakin seuraavan yön ja usein kaksikin yötä.
Työelämän aikana hyödynsin kahvin virkistävää vaikutusta mm. siten, että kun lähdin omalla autolla ajamaan Oulusta kohti Tamperetta, niin maistelin kahvia parin ruokalusikallisen verran – oli ”satavarmaa”, että en varmasti nukahtanut auton rattiin koko matkalla!
Taannoisella Toscanan matkallamme halusin maistaa ekspresso-kahvia, vaikka kahvia sekin on.
Käydessämme Arezzon kaupungin turisti-informaatiopisteellä rohkaisin mieleni ja tilasin kupillisen ekspressoa.
Ekspresso on kahvia, joka nautitaan pienistä kupeista. Se valmistetaan pakottamalla lähes kiehuva vesi korkealla paineella hienoksi jauhetun kahvinjauheen läpi nopeasti – prosessi kestää parisenkymmentä sekuntia.
Ekspressokahveja on lukemattomia erilaisia tyyppejä ja tarkoitukseni oli maistella ”caffe ekspressoa” eli normaalia peruskahvia.
Maalaispoikana kuitenkin hämäännyin tilausvaiheessa, kun myyjä kysyi: ”Caffe corretto?”
Minun olisi pitänyt muistaa oppaan ohjeet, että ”caffe corretto” on viinalla terästetty ekspresso.
Vastasin myöntävästi ja sain myyjältä luettelon erilaisista terästyksistä – ymmärsin terästyksistä ainoastaan sanan ”grappa” ja päädyin tilaamaan grapalla terästetyn ekspresson.
Grappahan on italialainen pontikka, joka valmistetaan viinirypäleitten kuoria ja muita viininvalmistuksen sivujakeita hyödyntämällä.
Myyjä kaatoi ekspressokuppiini tujauksen grappaa…
…ja vajaan kahden euron hintainen grapalla terästetty caffe corretto oli valmis nautittavaksi!
Grappa peitti ekspresso-annoksestani kahvin maun niin täydellisesti, että tavanomaisen ekspressokahvin nauttiminen taisi jäädä odottamaan seuraavaa matkaamme Italiaan!
Matkailu avartaa ja nyt tiedän, että;
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toscana, toscana2014, Arezzo, ekspresso, ekspresso-kahvi, caffe ekspresso, caffe corretto, grappa, |
Sant`Antimon luostarissa kuulimme, kun munkit lauloivat gregoriaanista nona-rukouslauluaMaanantai 29.9.2014 - -Esko Erkkilä- Toscanan matkamme eräs kohde oli Sant´Antimon munkkiluostari Montalcinossa.
Luostari on erittäin kauniilla paikalla, sillä sen ympärillä on viinitarhoja sekä oliivi- ja sypressilehtoja.
Muutama kuva luostarista ja sen lähiympäristöstä kertoo enemmän kuin tuhat sanaa!
*************
Luostarissa asuu kuusi munkkia ja saimme olla läsnä viiden munkin lauluhetkessä, kun he lauloivat gregoriaanisia nona-rukouslauluja.
On selvää, että lauluhetken aikana ei ollut soveliasta kuvata.
Lauluhetken jälkeen munkit poistuivat luostarin puutarhan kautta tässä rakennuksessa sijaitseviin asuntoihinsa. ***************
Sant´Antimon luostariin liittyvä ensimmäinen aikakirjamerkintä on vuodelta 813.
Luostari on ollut vilkkaan pyhiinvaellusreitin varrella ja yksittäisiä pyhiinvaellusreitin kulkijoita oli liikkeellä myös nyt.
**************
Luostarin naapurissa sijaitsee agriturismoa eli maatilamatkailua harjoittava tila, josta olisi ollut ostettavissa mm. Brunello-viiniä, oliiviöljyä sekä grappaa eli paikallista pontikkaa.
Agriturismo-tilan viinirypäleet olivat komeita ja alkoivat olla korjuukypsiä.
Mieliinpainuva käynti Sant´Antimon luostarissa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toscana, toscana2014, Sant´Antimo, Sant´Antimon luostari, Montalcino, Agriturismo, Agriturismo La Palazzetta, Brunello, olio, grappa, pontikka, |