Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kinastelemalla Suomen kehitysapuprosentista Afrikan hätää ei pelasteta

Tiistai 17.1.2017 - -Esko Erkkilä-


Palaan taas tänäänkin siihen ”Kansakuntamme turvallisuus-iltaan”, jonka kansanedustaja Pertti Hakanen järjesti 12.1.2017 Sastamalassa Sylvään koululla.

 

 

 

 

 

Tein tilaisuudessa yleisökysymyksen, jonka kohdistin ensisijaisesti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhaselle.

 

 

Johdattelin kysymystäni näin:

 

 

”Seurasin Keskustan puoluekokouksessa kesäkuussa 2016 ulkopoliittista keskustelua, johon osallistuivat Matti Vanhanen, Anneli Jäätteenmäki sekä Nato-selvityksen laatinut suurlähettiläs Rene Nyberg.

 

 

Mieleeni jäi, että keskustelijat olivat yksimielisiä siitä, että Välimeren eteläpuolella saattaa lähiaikoina olla 100, jopa 200 miljoonaa afrikkalaista lähtökuopissa kohti Eurooppaa.”

 

 

Ja varsinainen kysymykseni kuului näin:

 

 

”Kuullussa uhkakuvakeskustelussa ei ole ainakaan vielä käsitelty tätä asiaa – onko tilanne muuttunut, vai miksi siitä ei vielä ole tässä tilaisuudessa puhuttu?”

 

 

 

sylvaa3.jpg

 

 

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen otti ”kopin” kysymyksestäni ja totesi mm. näin:

 

 

  • Afrikan väkiluku saattaa nyt olla tasoa 1 miljardi ihmistä, mutta on odotettavissa, että luku kohoaa kolmeen miljardiin
  • esimerkiksi Nigerian väkiluku on nyt hieman alle 200 miljoonaa asukasta, mutta maan väestörakenteen perusteella on ennakoitavissa, että väkiluku on kasvamassa tasolle 500 – 1 100 miljoonaa asukasta
  • Afrikan maat ovat talouden ”ulkomuseoita” eli niiden omilla toimilla kasvavaa väestömäärää ei pystytä elättämään

 

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen totesi selkeästi, että Suomen myöntämillä kehitysaluerahoilla kysymystä ei pystytä ratkaisemaan.

 

 

Vanhanen ennakoi, että presidentinvaalikampanajan kunnolla käynnistyessä käydään kovaa kiistaa Suomessa siitä, että pitäisikö kehitysavun olla 0,37 % vaiko 0,41 % - näillä molemmilla luvuilla ei ole mitään merkitystä Afrikan tilanteelle.

 

 

********************

 

 

Faktana voidaan todeta, että maamme myöntämä kehitysapu vuonna 2016 oli 818 miljoonaa euroa eli 0,38 % Suomen bruttokansantulosta.

 

 

Määrärahat ovat edellisiä vuosia pienemmät, koska niitä leikattiin osana julkisen talouden sopeutustoimia. Hallituksen päättämät leikkaukset kohdistuvat vuosille 2016 –2020.

 

 

*******************

 

 

 

Vanhanen piti tärkeänä, että kehitysmaita koskevat vapaakauppakysymykset olisivat vauhdittamassa kehitysmaihin kohdistuvia investointeja – se olisi kestävä tie, jotta hyvinvointi Afrikassa lisääntyisi.

 

 

Matti Vanhanen otti vapaakaupan merkityksestä esimerkiksi Vietmanin, joka vapaakaupan avulla on nousemassa taloudellisesti jaloilleen.

 

  

Kiitän Matti Vanhasta niistä vastauksista, joita hän antoi kysymykseeni!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Suomen kehitysapu, kinastelu Suomen kehtysapu-%:sta on hyödytöntä, ulkoasiainvaliokunta, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen, Matti Vanhanen,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini