Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vappu on perinteisesti ollut sonnanajopäivä!

Tiistai 1.5.2018 - -Esko Erkkilä-


Vietämme tänään Vappua, keväänpäivää.

 

 

Entisaikaan maalla Vappu oli sonnanajopäivä, sillä silloin tyhjennettiin navetan ruumat tyhjiksi sonnasta.

 

 

Vapun ajoittumiselle sonnanajopäiväksi oli monia perusteluja:

 

  • Lehmien laitumelle laskemisen ajankohta lähestyi ja oli järkevää saada      sontavarastot eli ruumat tyhjiksi syksyllä alkavaa sisäruokintakautta odottamaan.

  •  Kylvötöiden aika oli Vapun jälkeen koittamassa ja sonta on mainio kasvinravinne ja siksi se piti saada levitettyä pelloille ennen kylvötöitä, sillä typpirikkaana luontaisena lannoitteena sonta oli monelle tilalle ensiarvoisen tärkeä, jotta ei tarvinnut ostaa kalliita lannoitteita.

  • Monet maaseudun kotieläintilalliset joutuivat käymään tilanpidon ohella palkkatöissä ja kun Vappu oli palkkatöistä vapaapäivä, niin sonnanajo sopi Vapun työksi vallan mainiosti.

  • Sonta ja sonnan puhuminen oli entisaikaan Vappuna hyvin yleistä, sillä ay-pomot ja vasemmiston edustajat kiihdyttivät sonnanpuhumisensa Vappuna äärimmilleen.  Myös tämä innoitti maaseutuväestöä toteuttamaan Vapun sonnanajopäiväksi.

 

 ****************

 

 

Olen pikkupoikana osallistunut monena Vappuna sonnanajoon.

 

 

Navetassa olleet vasikankarsinat oli jo ennen Vappua tyhjennetty ruumaan, jotta myös vasikoiden sonta voitiin Vappuna ajaa kynnöspelloille.

 

 

Sonta lastattiin talikoilla aisarekeen, jolla se kuljetettiin pelloilla pattereihin.  Monesti Vappuna oli vielä sen verran lunta, että hevonen pystyi ainakin osan matkaa vetämään sontakuormaa lumella. Sontakärryjä en muista Vapun sonnanajossa käytetyn.

 

 

Vapunpäivänä illalla ennen saunomista oli pienoinen juhlahetki, kun isän kanssa saimme sontaruuman tyhjäksi.

 

 

Viittasin jo edellä ammattiyhdistysjohtajien ja vasemmistopuolueiden sonnanpuhumiseen Vappuna ja nyt odotan, että millaista sonnanpuhumista he harjoittavat tänään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Vappu, Vappu oli sonnanajopäivä, sonnanajo, sonnanpuhuminen, ay-liike, vasemmistopuolueet,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini