Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vappu oli perinteisesti sonnanajopäivä!

Keskiviikko 1.5.2024 - -Esko Erkkilä-

Vapunpäivä oli maalla perinteisesti sonnanajopäivä, sillä muut peltoviljelytyöt eivät vielä Vappuna olleet mahdollisia.

 

Sontaruuma oli toisaalta talven jälkeen myös niin täynnä, että sonnanajo pelloille oli välttämätöntä.

 

Vasikoiden karsinat oli sonnasta tyhjennetty ennen Vappua, joten niistäkin oli ruumaan kertynyt paljon tavaraa.

 

***************

 

Entisajan Vapulla ja nykyisellä Vapulla on paljon yhteistä, sillä nyt vappupuheissa puhutaan paljolti sontaa, kun sitä ennen Vappuna ajettiin pelloille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vappu oli perinteisesti sonnanajopäivä!, Ennen sonta ajettiin pelloille - nyt sitä puhutaan Vappupuheissa,

Vappu on oikein sopiva sonnanajopäivä!

Maanantai 1.5.2023 - -Esko Erkkilä-

Tänään vietämme Vappua ja entisaikaan se oli meillä ja naapureilla sonnanajopäivä!

 

Vasikoiden karsinat tyhjennettiin ja sonnat pudotettiin sontaluukusta ruumaan, josta ne muun sonnan ohella lastattiin hevosen vetämään aisarekeen ja kuljetettiin kynnöspellolle pattereihin!

 

Joskus reenjalasten alla oli luntakin ja silloin hevonen pääsi vähemmällä.

 

Meillä navetta oli ja on yhä edelleen rinteessä ja pudotusta sontakourusta ruumaan on yli kaksi metriä – tämä mahdollisti sen, että en ole milloinkaan joutunut heittelemään lehmien sontaa tai vasikankarsinoiden sontaa ylöspäin.

 

Sonta oli ja on yhä edelleen arvokasta ravinnetta kasveille ja sonnankäyttö on kierrätystä parhaimmillaan. Valitettavasti kotieläintiloja on nykyään niin vähän ja harvassa, että sontaa riittää vain harvoille peltolohkoille.

 

 

 

Toki Vapunpäivänä voi tehdä muitakin töitä, mutta sonnanajoon se on oikein sopiva päivä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vappu on oikein sopiva sonnanajopäivä!, Vapunpäivä ja sonnanajo, Sonnanajo, Sonnanajopäivä, Vasikoiden karsinat, aisareki,

Aikataulussa ollaan!

Keskiviikko 19.4.2023 - -Esko Erkkilä-

Varhaisperunan kasvatuksessa ikiaikainen sääntö on se, että Vappuna vakoon ja Juhannuksena lautaselle!

 

Tammikuun viimeisenä päivänä kätkin Rosamundat sekä Siiklit multaan itämään ja eilen totesin, että hyvin ovat itäneet.

 

IMG_7642.JPG

 

Eilen siirsin hyvin itäneet perunat lasiverannalle ja tavoitteena on istuttaa ne lopulliselle kasvupaikalleen Vappuna.

 

Vappuna istutetuilla varhaisperunoilla on mahdollisuus ehtiä Juhannuksena lautaselle!

 

Jos omat perunani eivät ehdi Juhannukseksi lautaselle, niin sekään ei ole katastrofi – aika näyttää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Varhaisperunat, Uudet perunat, Rosamunda, Siikli, Vappuna vakoon ja Juhannuksena lautaselle, Vappu, Juhannus, Varhaisperunanviljely,

Saadaanko uusia perunoita omasta maasta Juhannuksena?

Sunnuntai 9.4.2023 - -Esko Erkkilä-

Omasta maasta saadut uudet perunat ovat suurta herkkua ja sellaisen aikataulun mukaan hyvässä kasvussa olevat perunat pitäisi istuttaa Vappuna.

 

Tänä vuonna tuo aikataulu saattaa olla liian tiukka ja syynä on oma vitkasteluni, sillä sain ns. pussiperunat kasvamaan vasta kiirastorstaina.

 

Termi ”pussiperunat” on hieman harhaanjohtava, sillä nykyään emme esikasvata varhaisperunoita missään sokeri- tai vehnäjauhopusseissa, vaan…

 

 

IMG_7605.JPG

 

…ritirinnan erilaisissa muovilaatikoissa.

 

Tavoite on, että kiirastorstaina istutetut perunat ovat Vappuna kasvaneet sellaisiksi, että ne voidaan silloin istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen.

 

 

No, kokemuksesta tiedän, että mikään katastrofi ei ole sekään jos oman maan uusia perunoita saadaan vasta heinäkuun ensimmäisellä viikolla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Saadaanko uusia perunoita omasta maasta Juhannuksena?, Uudet perunat, oman maan uudet perunat, pussiperunat, varhaisperunat, Siikli, Perunanistutus Vappuna, Uudet perunat Juhannuksena,

On aika ottaa pussiperunansiemenet itämään!

Keskiviikko 1.2.2023 - -Esko Erkkilä-

Tapaamme tammi-helmikuun vaihteessa ottaa pussiperunan siemenperunat itämään, jotta ne ovat toukokuun alkupäivinä istutettavissa ja parhaassa tapauksessa juhannuksena saamme omasta pellosta uusia perunoita.

 

IMG_7005.JPG

 

Kävin eilen mökin kellarista noutamassa hieman runsaat satakunta pussiperunansiemenperunaa, jotka…

 

 

IMG_7013.JPG

 

…illan aikana laitoin idätykseen autotalliin.

 

 

Pussiperunoiden noutaminen idätykseen on eräs merkki siitä, että kesän trekoolihommat ovat taas vahvasti mielessä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: On aika ottaa pussiperunansiemenet itämään!, pussiperunat, perunoiden istuttaminen Vappuna, uudet perunat Juhannuksena, pussiperunat,

Kyllähän se harmitti, kun jouluaattona isä joutui menemään talliin Vappua ruokkimaan ja sillä aikaa Joulupukki ehti käymään!

Lauantai 24.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Näin Jouluaattona tulee mieleen kolmekin jouluaattoa lapsuudestani, kun tapahtui pieniä eriskummallisuuksia.

 

Kahtena varhaisimpina jouluaattoina harmitti Isän puolesta se, kun hän joutui menemään antamaan joulukaurat Vappu-hevosellemme ja pahaksi onneksi sinä aikana Joulupukki kävi meillä!

 

Kolmas eriskummallinen jouluaatto oli se, kun kummitätini oli yksistään käymässä meillä ja silloin Joulupukki poikkesi meillä.

 

Joulupukki oli hieman väsynyt, sillä hän kaatui joulukuusemme kanssa samaan kasaan, mutta joululahjat tulivat kuitenkin jaettua.

 

Joulupukin vierailun jälkeen myös kummisetäni saapui meille ja pientä ohjausta hänelle antoi puolisonsa kummitätini!

 

Hyviä ohjeita ja evästyksiä elämää varten näistä kaikista jouluaatoista kuitenkin sain!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyllähän se harmitti kun jouluaattona isä joutui menemään talliin Vappua ruokkimaan ja sillä aikaa Joulupukki ehti käymään!, Joulupukin käynti, Kaurojen viesti hevoselle jouluaattona, Joulupukki kaatoi joulukuusen,

Koulujen syysloma pyrittiin entisaikaan ajoittamaan perunannostoaikaan!

Tiistai 18.10.2022 - -Esko Erkkilä-

Tampereella ja eräillä muilla etelä-Suomen paikkakunnilla koulujen syyslomaviikko alkoi eilen.

 

Syyslomaviikon alkamisen havaitsi, kun oli liikenteessä kaupungilla; nuorisoa oli liikkeellä yksikseen ja vanhempiensa mukana runsaasti!

 

******************

 

Koululaisten syyslomaviikko oli aiemmin varhaisemmin, sillä se ajoittui perunanostoaikaan ja sitä kutsuttiinkin perunanostolomaksi.

 

****************

 

Perunanostoaika oli maatiloilla kiireistä aikaa ja ainakin meillä sekä kolmella naapurillamme perunannosto toteutettiin tilojen välisenä yhteistyönä.

 

Meillä neljällä tilalla oli yhteinen hevosvetoinen perunanostokone, jolla kaikkien osakastilojen perunat nostettiin.  Kyseessä oli kahden hevosen vetämä nostokone ja meidän Vappu sekä Hietamäen Urpo olivat sen vetämisessä parina.

 

Peruna-alat olivat silloin suuria, sillä merkittävä osa perunasadosta päätyi nautakarjan ruokintaan.

 

Neljän talon perunanostotalkoot olivat suuri tapahtuma ja tavallisesti ne kestivät kaksi päivää.

 

Perunat säkitettiin pellolla ja ne ajettiin Borgin Sutkilla sekä Lepomäen Allilla kellareihin ja perunakuoppiin.

 

************

 

Aina koululaisten syysloma – ”perunannostoloma” – ei osunut perunanostoaikaan ja se olikin suuri suru, kun koulusta palattuamme perunat olivat siltä päivältä jo nostettu ja emme päässeet kokemaan sadonkorjuun parhaita hetkiä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koulujen syysloma pyrittiin entisaikaan ajoittamaan perunannostoaikaan!, syysloma, koulujen syysloma, perunannostoloma, perunannostotalkoot, parihevoset, Välimäen Vappu, Hietamäen Urpo, Borgin Sutki, Lepomäen Alli,

Se on perinteinen sonnanajopäivä tänään!

Sunnuntai 1.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Meillä kotona Viljakkalassa ja naapureissakin Vapunpäivä oli entisaikaan perinteisesti sonnanajopäivä, sillä silloin sontaruuma ajettiin tyhjäksi.

 

Sonta lastattiin talikoilla aisarekeen ja meillä Vappu-hevonen veti sontakuormat niille kynnöspelloille, joihin kesällä oli tarkoitus kylvää joko ohraa tai kauraa.

 

Reestä sontakuorma kaadettiin pellolle sontapatteriin ja parin viikon kuluttua sontapatteri levitettiin talikolla kynnöspellolle.

 

Tänään Vapunpäivä eli sonnanajopäivä osuu sunnuntaille, joten tänään ei sontaa olisi ajettu, sillä pitihän talonpojan kunnioittaa pyhäpäivän rauhaa!

 

Nykyään meillä sontaruuma on erilaisten maataloustyökalujen ja romujen varastotilana, joten tänään minulla ei ole tarvetta eikä myöskään mahdollisuutta ryhtyä sonnanajoon – muistot Vappuna sonnanajopäivänä kuitenkin elävät!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Se on perinteinen sonnanajopäivä tänään!, Se on perinteinen sonnanajopäivä tänään!, Vappu on sonnanajopäivä, Sonnanajopäivä, Sonta, Ruuman tyhjennys, Sontaruuman tyhjennys, Sontaruuma, Viljakkala,

On aika aloittaa ensi kesän perunanviljelytoimenpiteet!

Sunnuntai 20.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Mökkikellarissamme on riittävästi perunoita siemenperunoiksi ja eilen yritinkin päästä ainakin osan niistä noutamaan idättämistä varten.

 

Lunta oli vielä kuitenkin niin paljon, että noutaminen jäi yritykseksi!

 

Paikkasin tilanteen sillä, että kävin Tammelantorilta ostamassa…

 

 

IMG_5032.JPG

 

…5 kiloa Siikliä Kalle Arheniukselta!

 

 

Siiklit päätyivät idätyslaatikkoon, jonka vein pannuhuoneeseen ja siellä ne nyt saavat olla itämässä huhtikuun alkuun saakka.

 

Ostamani Siiklit päätyvät ns. pussiperunoiksi, sillä ne istutetaan multaan aprillipäivänä ja hyvin juurtuneina ne istutetaan avomaalle Vappuna.

 

Pussiperunat on tarkoitus saada nostovalmiiksi Juhannukseksi.

 

*****************

 

Kustaan päivä eli kesäkuun 6. päivä on perinteinen perunanistutuspäivä ja silloin kasvamaan pitää saada tavanomaiset perunat!

 

 

Monia tärkeitä päivämääriä on siis perunanviljelyssä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: On aika aloittaa ensi kesän perunanviljelytoimenpiteet!, Aprillipäivänä pussiperunat kasvamaan, Vappuna pussiperunat avomaalle kasvamaan, Kustaan päivä eli kesäkuun kuudes on perunanistutuspäivä,

Se olis sitten sonnanajopäivä tänään!

Lauantai 1.5.2021 - -Esko Erkkilä-

Näin Vappuna tulee elävästi mieleen ne lapsuuden ja kloppipoika-ajan vaput, jolloin kotitilalla ja monella muullakin tilalla oli oikea aika sonnanajolle.

 

Navetan ruuma – hienommin sanottuna lantala – oli talven aikana täyttynyt ääriään myöten ja vapunpäivä oli perinteisesti se päivä, jolloin se tyhjennettiin.

 

Meillä oli varsin tilava ruuma, sillä sen lattiataso oli – ja on yhä edelleen – kolmisen metriä navetan lantakourua alempana; syy tähän on se, että meillä navettarakennus on rakennettu rinteeseen.

 

Talikkopelillä sonnat lastattiin joko aisarekeen tai kovapyöräkärryyn ja hevosen vetämänä arvokas, ravinnerikas kuorma kuljetettiin kynnöspellolle.

 

Hevonen, aisareki tai kovapyöräkärryt olivat kevätviljamaiden fysikaalisten ominaisuuksien kannalta hyvä ratkaisu, sillä eipä tapahtunut maan tiivistymistä.

 

*******************

 

Ruuma on olemassa edelleenkin, mutta eipä ole ollut lehmiä tai hevosta enää vuosikymmeniin, joten tänään ohjelmassa ei ole sonnanajopäivää, mutta tokihan suomalaista työtä pitää tänään kunnioittaa ja laittaa siniristilippu liehumaan!

 

Hyvää suomalaisen työn päivää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vappu, vapunpäivä, vapunpäivä 2021, sonnanajo, sonnanajopäivä, Vappu on oikea sonnanajopäivä, kevätviljamaiden tiivistyminen,

Vapunpäivä oli entisaikaan ja varmaan vieläkin oikein hyvä sonnanajopäivä

Perjantai 1.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Vietämme tänään Vappua ja sehän on perinteisesti ollut Työn Juhla.

 

Maalla entisaikaan Vappu oli yleensä varattu sonnanajopäiväksi, sillä sijaitseehan se sopivasti talvikauden ja kylvökauden taitteessa.

 

Sonnat ajettiin pelloille aisareellä, sillä kovapyöräiset sontarattaat olisivat tehneet peltoteille kevätmärkyyden vuoksi pahat urat.

 

Navetan sontaruumassa oli lehmien, hiehojen ja vasikoiden sontaa, mutta oli siellä myös hevosenpaskaa ja näistä tehtiin heti lastausvaiheessa sopiva coctail.

 

Sontakuormat ajettiin pelloille ns. pattereille, joista ne juuri ennen kevätmuokkausta leviteltiin talikolla tasaisesti peltosaroille.

 

**************

 

Karjanlanta oli ja on yhä edelleen arvokas ravinnelähde pelloilla kasvaville kasveille, mutta harmillisen vähän sitä on enää nykyisin saatavilla.

 

Pientilat saivat ainakin 1950-luvulla taloudellista tukea ns. apulantamiljardin kautta ja sillä oli tarkoitus tukea mm. tilojen lannoitehankintoja.

 

*******************

 

Olemme 1980-luvulla hankkineet karjanlantaa mökkipalstallemme useita traktorin peräkärrykuormia  Ylöjärveltä ja jopa Hämeenkyrön Sasin alueelta saakka eli karjanlanta on meidän perhekunnassa edelleen arvostettu ravinnelisä – karjanlannalla on se positiivinen piirre, että sen avulla maan pieneliöt pitävät pelto- ja trekoolimaiden rakenteen optimaalisessa kunnossa.

 

Harmillista, että tänään en voi viettää Vappuani sonnanajossa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vapunpäivä oli entisaikaan ja varmaan vieläkin oikein hyvä sonnanajopäivä, sonnanajopäivä, Vappu on sonnanajopäivä, Vappuna voidaan ajaa sontaa pelloille, apulantamiljardi, Ylöjärvi, Hämeenkyrö, Sasi, Hämeenkyrön Sasi,

Kesäkauden työt on saatu hyvään alkuun!

Torstai 2.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Vappuaatto sekä vapunpäivä ovat maalla perinteisesti olleet tuloksekkaita työpäiviä ja näin voin todeta omalta kohdaltani tapahtuneen myös nyt:

 

 

Pieni kuvakimara mökkimaailmani vappuaatosta ja vapusta:

 

 

 

IMG_0877.JPG

 

 

Talousvesipumppu on meillä talvisin vedestä tyhjennettynä ja irti vesijohtoputkesta.

 

 

Tunnen suurta tyydytystä, kun sain pumpun pelittämään varsin helposti.

 

 

Vesipumppuja meillä mökillä on neljä ja nyt seuraavaksi pitäisi saada vettä astianpesukoneelle ja myös kaksi sadetuspumppua odottaa käynnistämistä.

 

 

 

IMG_0875.JPG

 

 

21 metriä kupariputkea kierukkana padassa takaa kuuman suihkun isommallekin porukalle, jos muistaa pitää ”padan alla” tulta. Liitokset pelasivat ja vesivuotoja ei näkynyt.

 

 

************

 

IMG_0879.JPG

 

 

Etukäteen autotallissa ja lasiverannalla mullassa idätetyt varhaisperunat saatiin perinteen mukaisesti kasvuun vapunpäivänä. Tänä vuonna meillä on juhannuksena korjattavaa varhaisperunaa vain kaksi perunapenkkiä, mutta tekeehän se kuitenkin 50 metriä.

 

 

Seuraavana ”perunapuuhana” on laittaa talviperunan siemenet itämään.

 

***************

 

 

IMG_0882.JPG

 

 

Valkosipuli ponnistaa kohti kesää poikkeuksellisen hyvistä lähtökohdista.

 

 

Vapunpäivänä alkanut sade osui kohdalleen, sillä se alkoi välittömästi sen jälkeen, kun…

 

 

 

IMG_0884.JPG

 

 

…ehdin lannoittamaan ”Puutarhan Kevät” –nimisellä lannoitteella…

 

 

 

IMG_0883.JPG

 

 

…sen 150 rivimetriä, joka meillä nyt on kasvamassa valkosipulia!

 

 

 

Eiköhän sitä myös täksi päiväksi jotain järkevää puuhaa löydy!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vappuaaton puuhat, Vappupuuhat, Vappuna tehdään töitä, Vappuna ei lurjustella, Valkosipulin kasvattaminen,

Se on sonnanajopäivä tänään!

Keskiviikko 1.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Tänään on Vappu ja ennenaikaan Vappu oli pyhitetty sonnanajolle.

 

 

Navetan sontaruuma tyhjennettiin kynnöspelloille Vappuna, jotta runsaan viikon kuluttua voitiin aloittaa kylvömaiden äestäminen.

 

 

Olen lukemattomat Vaput tehnyt kunnon töitä sontaruumassa ja lastannut sontarekeen talven aikana ruumaan kertynyttä sontaa.

 

 

Vappuna suoritettaviin töihin kuului myös vasikankarsinoiden tyhjentäminen sonnasta.

 

 

Vappuna tiesi, että kevät on koittanut ja maamiehen olo oli odottavainen pian alkavalle kasvukaudelle.

 

 

Sonnanajon jälkeen oli hienoa päästä saunaan ja siellä pestiin puhtaaksi sonnanajossa omat hajunsa ottanut koko kroppa!

 

 

 

*******************

 

 

Saunan jälkeen jouduttiin kuuntelemaan radiosta ja televisiosta poliittista propagandaa, jota levittivät Suomen Kommunistisen Puolueen saarislainen siipi Aarne Saarisen johdolla ja saman puolueen taistolaissiipi Taisto Sinisalon johdolla.  Siinä toveri sivalsi toveria ja molemmat pyrkivät osoittamaan Neuvostoliitolle, että kumpi linja ajaa ystävyyttä Neuvostoliiton kanssa.

 

 

Yleisradion piti antaa puheenvuoro myös jonkinmoisena keskitien kulkijana toimineen SKDL:n puheenjohtaja Kalevi Kivistölle.

 

 

Onneksi nuo ajat eivät enää koskaan palaa, eiväthän!

 

 

 

”Sonnanajossa” minulla kuluu tämäkin Vappu, mutta ”sonta” on nyt hieman mukavammassa muodossa eli ”Puutarhan Kevätlannoitteena”, jota kylvän tänään eri kasvien evääksi Viljakkalan Majajärvellä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Se on sonnanajopäivä tänään!, Vappuna ajetaan sontaa, Vappu on perinteinen sonnanajopäivä, Sontaa pelloille, Puutarhan Kevätlannoite, Suomen Kommunistinen Puolue, SKP, Aarne Saarinen, Taisto Sinisalo, SKDL, Kalevi Kivistö,

Mikko Alatalo 1.5.2018: "Tampereella ajatellaan lähinnä, että yksi euro ratikalle tuo 3-4 euron hyödyn rakennusyhtiöille."

Keskiviikko 2.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Keskusta järjesti eilen Vihreä Vappu-tilaisuuden Hämeenpuiston tapahtuma-aukiolla Kirjastotalo Metson edessä.

 

 

 

 

 

Kerroimme tapahtumastamme Tamperelainen-lehdessä ja jaoimme samaa ilmoitusta facebookissa.

 

 

 

IMG_8574.JPG

 

 

Ennakoimme sateista säätä ja sen vuoksi pystytimmekin kaksi telttakatosta suojaamaan yleisöä, äänentoistolaitteitamme ja tarjottavaamme.

 

 

 

IMG_8554.JPG

 

 

Johannes Jonoff (vasemmalla) ja Reijo Laitinen täyttivät ilmapalloja tapahtumayleisön viihdykkeeksi.

 

 

 

IMG_8556.JPG

 

 

Jarmo Toivola ja Raija Moilanen huolehtivat siman sekä donitsien tarjoilemisesta – Raija Moilanen juonsi tilaisuutemme.

 

 

 

IMG_8558.JPG

 

 

On selvää, että sima sekä donitsit olivat Suomessa valmistettuja.

 

 

 

IMG_8591.JPG

 

 

Keskustan valtuustoryhmän kunnallissihteeri Raija Moilanen, joka on sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen ja joka on Tampereen pormestarin nimittämän köyhyyden ennaltaehkäisevän työryhmän jäsen, kertoi työryhmän työskentelystä.

 

 

 

IMG_8590.JPG

 

 

Reijo Laitinen on puolestaan sen työryhmän jäsen, jonka pormestari on nimittänyt tutkimaan huumeongelman tilannekuvaa Tampereella. Laitinen valotti vappujuhlayleisölle työryhmän aikaansaannoksia.

 

 

 

IMG_8561.JPG

 

 

Kunnallisjärjestön puheenjohtajana kerroin ”eläväni” netissä 24/7, mutta siitä huolimatta tai paremminkin juuri sen vuoksi olin huolissaan niistä 70.000 tamperelaisesta, joilla ei ole tietokonetta eikä nettiä.

 

 

 

IMG_8586.JPG

 

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön johtokunnan jäsen ja Keskustan Pirkanmaan piirihallituksen varapuheenjohtaja Aino-Riikka Simula toi vapputilaisuuteen nuorten toivorikkaan tervehdyksen.

 

 

 

IMG_8571.JPG

 

 

 

Tilaisuudessa juhlapuheen piti kansanedustaja Mikko Alatalo ja hän aloitti puheensa näin:

 

 

”Viisi vuotta Suomen talous polki paikallaan, vaikka kansainvälinen talous oli kääntynyt selvään kasvuun finansiikriisin jälkeen. Suomi ajautui taantumaan, ihmiset menettivät työpaikkansa ja hallituspuolueet äänestivät omat esityksensä eduskunnassa nurin.

 

Keskustalaisille sanottiin, että tehkää jotakin. Me lupasimme 200 000 uutta työpaikkaa kymmenen vuoden aikana. Nyt kolmessa vuodessa on syntynyt 100 000 uutta työpaikkaa.

 

Saavutamme kunnianhimoisen 72 prosentin työllisyysastetavoitteen tällä vaalikaudella. Talous kasvoi lähes kolmen prosentin vauhtia jo viime vuonna.

 

Velkaantuminen on taittunut ja velkasuhde jatkaa laskuaan."

 

 

 

IMG_8579.JPG

 

 

"Lupasimme laittaa omais- ja perhehoidon kuntoon. Näin olemme tehneet.

 

Lupasimme hakea kasvua biotaloudesta ja digitalisaatiosta. Metsäteollisuuden jätti-investoinnit ovat paras esimerkki biotalouden etenemisestä.

 

Lupasimme pitää kuntien tehtävät ja talouden tasapainossa. Näin on toimittu.

 

Lupasimme purkaa turhia normeja. Niitä on purettu useita satoja.

 

Ja lupasimme viedä sote- ja maakuntauudistuksen maaliin. Nyt se on eduskunnan käsissä.”

 

 

 

*************************

 

 

IMG_8582.JPG

 

 

Mikko täyttää aina Vappuna vuosia ja Reijo Laitinen yllätti koko juhlayleisön Mikolle osoittamallaan onnittelulaululla!

 

 

 

IMG_8589.JPG

 

 

Kyyhkyläiset – Mikko ja Seija Alatalo kertoivat Vappujuhlan jälkeen kiirehtivänsä Mikon merkkipäivän viettoon!

 

 

Myös minä onnittelen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Keskusta, Keskustan Vihreä Vappu Tampereella 1.5.2018,

Vappu on perinteisesti ollut sonnanajopäivä!

Tiistai 1.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Vietämme tänään Vappua, keväänpäivää.

 

 

Entisaikaan maalla Vappu oli sonnanajopäivä, sillä silloin tyhjennettiin navetan ruumat tyhjiksi sonnasta.

 

 

Vapun ajoittumiselle sonnanajopäiväksi oli monia perusteluja:

 

  • Lehmien laitumelle laskemisen ajankohta lähestyi ja oli järkevää saada      sontavarastot eli ruumat tyhjiksi syksyllä alkavaa sisäruokintakautta odottamaan.

  •  Kylvötöiden aika oli Vapun jälkeen koittamassa ja sonta on mainio kasvinravinne ja siksi se piti saada levitettyä pelloille ennen kylvötöitä, sillä typpirikkaana luontaisena lannoitteena sonta oli monelle tilalle ensiarvoisen tärkeä, jotta ei tarvinnut ostaa kalliita lannoitteita.

  • Monet maaseudun kotieläintilalliset joutuivat käymään tilanpidon ohella palkkatöissä ja kun Vappu oli palkkatöistä vapaapäivä, niin sonnanajo sopi Vapun työksi vallan mainiosti.

  • Sonta ja sonnan puhuminen oli entisaikaan Vappuna hyvin yleistä, sillä ay-pomot ja vasemmiston edustajat kiihdyttivät sonnanpuhumisensa Vappuna äärimmilleen.  Myös tämä innoitti maaseutuväestöä toteuttamaan Vapun sonnanajopäiväksi.

 

 ****************

 

 

Olen pikkupoikana osallistunut monena Vappuna sonnanajoon.

 

 

Navetassa olleet vasikankarsinat oli jo ennen Vappua tyhjennetty ruumaan, jotta myös vasikoiden sonta voitiin Vappuna ajaa kynnöspelloille.

 

 

Sonta lastattiin talikoilla aisarekeen, jolla se kuljetettiin pelloilla pattereihin.  Monesti Vappuna oli vielä sen verran lunta, että hevonen pystyi ainakin osan matkaa vetämään sontakuormaa lumella. Sontakärryjä en muista Vapun sonnanajossa käytetyn.

 

 

Vapunpäivänä illalla ennen saunomista oli pienoinen juhlahetki, kun isän kanssa saimme sontaruuman tyhjäksi.

 

 

Viittasin jo edellä ammattiyhdistysjohtajien ja vasemmistopuolueiden sonnanpuhumiseen Vappuna ja nyt odotan, että millaista sonnanpuhumista he harjoittavat tänään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vappu, Vappu oli sonnanajopäivä, sonnanajo, sonnanpuhuminen, ay-liike, vasemmistopuolueet,

Oikea valinta

Tiistai 2.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Eiliselle minulla olisi ollut valittavana vapputilaisuus Hämeenpuistossa tai mökin laittaminen kesäkuntoon Viljakkalan Majajärvellä.

 

 

Valitsin mökkivaihtoehdon ja pidän valintaani tänäänkin oikeana.

 

 

Vaikka toisaalta, olisihan se ollut mukava toivottaa henkilökohtaisesti synttärionnea Pirkanmaan senaattori Mikko Alatalolle, joka saa jokaisena Vappuna viettää syntymäpäiviä – eilen taisi olla Mikon 66. synttäripäivä!

 

 

Toki kuulin Mikon puhuvan Hämeenpuistossa järjestetyssä Vihreä Vappu-tilaisuudessa, sillä olin puhelinyhteydessä Tampereen Keskustan keskeisen päättäjän kanssa, kun Mikko piti puhettaan.

 

 

Mikosta puheenollen arvostan häntä mm. sen ansioista, että hän valmistautuu esiintymisiinsä perusteellisesti.  Mikolla on aina puhetta pitäessään edessään iskusanaliuska, johon hän on kirjannut loogiseen järjestykseen asiat, joita hän tulee puheessaan käsittelemään.  Ihailtava ominaisuus senaattorilta!

 

 

********************

 

 

Mutta siitä oikeasta valinnasta!

 

 

Valitsin Vapunpäivän ohjelmakseni mökkimaailman kuntoon laittamisen Viljakkalan Majajärvellä.

 

 

Vesipumpun käyntiin laittaminen, lämmityskierukan asentaminen pesuhuoneen vesipataan, ilmalämpöpumpun käynnistäminen, imurointi, Rouvan avustaminen vuodevaatteiden tuuletuksessa, tulisijojen varovainen lämmittäminen, seinäkellojen vetäminen ja niiden asettaminen oikeaan aikaan olivat jotain sellaista, jota kivikylässä ei olisi pystynyt kokemaan.

 

 

Majajärven laineiden liplatus ja se, että pois lähtiessä näimme ylvään hirvipariskunnan ylittävän tien ja suuntaavan mökkitontillemme olivat elämyksiä, joita en olisi päässyt kokemaan kivikylän vapputilaisuuksissa!

 

 

Valitsin siis oikein!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Laineiden liplatus, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi, Vappu 2017,

Vapun osuminen sunnuntaille estää sonnanajon tänään!

Sunnuntai 1.5.2016 - -Esko Erkkilä-

Vasemmistopuolueet ja ay-änkyrät ovat omineet Vapun omaksi juhlapäiväkseen.

 

Maalla ennen aikaan Vappu oli tärkeä päivä, sillä silloin ajettiin ruumaan eli lantalaan kertynyt lehmänpaska, hevosen lanta ja myös ihmisten samaan ruumaan aikaansaamat jätökset pellolle lannoitteeksi.

 

Sonnanajo Vappuna oli oikeaa työntekoa. Vappu on työn juhla ja sonnanajo sopi oikein hyvin päivän ohjelmaan.

 

 

Tänään Vappu osuu sunnuntaille ja se merkitsee, että maallakaan ei tänään pystytä hyödyntämään Vappua sen todelliseen merkitykseen.

 

Vapun merkitys on muuttunut myös meille porvaripuolueita kannattaville, sillä mekin järjestämme Vappujuhlia.

 

Puhumme Vappunakin asiaa, jotta Suomi saataisiin nousuun.

 

 

Meille Vappu on Kevään Juhla, joka merkitsee talven taittumista.

 

Saan tänään olla järjestämässä Keskustan Vihreää Vappua Tampereella Hämeenpuistossa ”Uutinen” –patsaan vierellä.  Uutinen-patsas sijaitsee Kirjastotalo Metson edessä.

 

 

Olen iloinen, että paikalla ovat puhumassa kaikki Pirkanmaan keskustalaiset kansanedustajat eli

  • Mikko Alatalo
  • Arto Pirttilahti

ja

  • Pertti Hakanen

 

Puheen keväiselle Tampereelle pitää Keskustan Tampereen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen.

 

 

 

Tervetuloa Hämeenpuistoon tänään klo 11.00!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan Vihreä Vappu, Vappu on Työn Juhla,

Vappu oli entiseen aikaan oikein sopiva sonnanajopäivä

Perjantai 1.5.2015 - -Esko Erkkilä-

Tänään vietettävä Vappu tuo mieleen lapsuusajan Vaput.

 

 

Meillä oli Vappu-niminen hevonen, mutta nyt tarkoitan toukokuun 1. päivänä vietettävää Vapunpäivää.

 

 

Kotona maalla Vapunpäivään sisältyi sima ja se, että silloin navetan sontaruuma ajettiin tyhjäksi talven aikana kertyneestä sonnasta pelloille sontakasoihin tai sontapattereihin.

 

 

Sonnanajopäivä eli Vappu merkitsi, että pian päästäisiin kylvötöihin.

 

 

Myöhemmällä iällä, kun televisio oli hankittu pirtin nurkkaan, Vapun-päivä merkitsi suorastaan vihamielisten puoluepamppujen Vappu-puheiden katselemista televisiosta.

 

 

Oli selvää, että Suomen Sosiaalidemokraattisen puolueen johtohenkilöiden puheet ja SKDL:n sekä SKP:n molempien suuntausten johtajien puheet täyttivät illan televisio-lähetykset kokonaan.

 

 

SKDL:n puheenjohtajan Kalevi Kivistö ja SKP:n enemmistösiiven johtajan Aarne Saarisen sekä SKP:n vähemmistösiiven johtajan Taisto Sinsalon esiintymiset televisiossa saivat lapset suorastaan pelkäämään, sillä niin vahvaa oli poliittisen ja ay-henkisen saarnan poljento!

 

 

Olen aina vierastanut Vapun valjastamista poliittisen hurmoksen ja ay-henkisen uhoamisen alttariksi.

 

 

Suon mielelläni Vapun opiskelija- ja teekkarimeiningin iloittelupäiväksi, mutta ennen kaikkea koen Vapunpäivän Kevään Juhlaksi!

 

 

Taas kerran tänä vuonna saan viettää Vapun ulkomailla ja mielelläni vastaanotankin Vappuni poissa Suomesta!

 

Palaan kotimaahan kuitenkin huomenissa ja ehkäpä jo muutaman päivän kuluttua saatan kirjoitella joitain matkatunnelmiani vaikkapa Vapusta ulkomailla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vappu, Vapunpäivä, Toukokuun 1. päivä, ammattiyhdistysliike, Kalevi Kivistö, Aarne Saarinen, Taisto Sinisalo, sonnanajo, lantalan tyhjennys, ruuman tyhjennys,

Suosio lisää suosiota

Torstai 2.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Vihreä Vappu-tapahtuman suosio Tampereen Hämeenpuistossa osoitti, että Keskustan kohoaminen Yle:n gallupeissa Suomen suurimmaksi puolueeksi merkitsee, että puolueen tilaisuudet kokoavat nyt myös kaupunkiseuduilla ennennäkemättömät yleisömäärät.

 

vappu1

 

Keskustan Vihreä Vappu-tilaisuuden paikaksi Tampereella on vakiintunut keskeinen paikka Hämeenpuistossa eli aivan Kirjastotalo Metson edessä ”Uutinen” –veistoksen vierellä.

Veistoksen teetti Aamulehti vuonna 1981 satavuotisjuhliensa kunniaksi.

Keskustan tilaisuus veti kauniissa kevätsäässä suuren joukon tamperelaisia ja pirkanmaalaisia kuuntelemaan keskustalaisten Vappu-sanomaa.

 

 

vappu2

 

 Ei kai kukaan sano, että keskustalaiset eivät osaa ottaa asioita rennosti?

Keskustan Länsi-Tampereen paikallisyhdistys tarjosi väelle simaa, donitseja sekä juustonaksuja.

Tarjoilusta huolehtivat Johannes Jonov (kultainen solmio), paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Raija Moilanen (isot korvat) sekä Raija Kytöharju (kolmas vasemmalta).

 

 

vappu3

 

Ilomielisen Vihreä Vappu-tilaisuuden juontajana toimi Suomen perus- ja lähihoitajaliitto Super´n tamperelainen järjestöpäällikkö Raija Moilanen.

 

 

vappu4

 

Kansanedustaja Mikko Alatalo piti tilaisuudessa ajankohtaisen poliittisen katsauksen.

Vappu on työtätekevien juhla ja Alatalo totesi, että hallitus on päätöksillään nöyryyttänyt ammattiyhdistysliikettä sekä työtätekeviä.

Syystäkin punaliput liehuvat tänään vaisusti, mainitsi Alatalo.

Taloudelliseen ahdinkoon on syynä vientiteollisuuden sakkaaminen. Tätä parantaakseen hallitus asettikin kehysriihessä kaikki yhden kortin varaan ja alensi yhteisöveroa. Ensimmäiset tunnelmat yhteisöveron alentamisesta eivät ole rohkaisevia – päinvastoin, sillä nyt kuntien saamat yhteisöverojen tuotot alenevat!

Kehysriihen päätöksistä Alatalo mainitsi lisäksi sen, että todellisuudessa hallitus päätti kehysriihessä kuntien pakkoliitoksista. Hallituksen linjaukset merkitsevät, että hallitus sanoo EI mm. kuntien väliselle seutuyhteistyölle!

 vappu6

 

Alatalo totesi, että Kyproksen tukeminen oli hallituksen kädenojennus Venäjän miljardööreille – vähät kotimaan työttömistä ja vähäväkisistä.

Kotimaisen ruuan ja uusiutuvan energian suosiminen olisivat hallitukselta nyt Alatalon mielestä oikeaa politiikkaa.

Kansanedustaja Mikko Alatalo antoi tunnustusta Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilälle.

Alatalo arvosti puheenjohtaja Sipilän sanomaa, että ei hallitus ole kaikessa väärässä.

Mikko Alatalo oli yhtä mieltä puheenjohtaja Juha Sipilän kanssa, että nyt pitäisi katsoa tulevaisuuteen. Olisi kuunneltava myös muiden puheenvuoroja  - Keskustalla on edelleen tarjottavana esim. kuntauudistukseen maakunta-kotikunta –malli.

 

 

vappu5

 

Kansanedustaja Mikko Alatalo täyttää tasavuosia aina Vapunpäivänä ja sen kunniaksi tilaisuuden juontaja Raija Moilanen viritti yleisön onnittelulauluun Mikolle – kerran näinkin päin!  

 

 

vappu7

  

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön johtokunnan jäsen Kalle Kiili totesi puheenvuorossaan, että Keskustan kunnallisvaaleissa lanseeraama slougan ”On kotiin tulon aika”, on toteutunut.

Kiili kehoitti tutustumaan Keskustan periaateohjelmaan.

Kalle Kiili totesi, että periaateohjelman perusteella ei ole yllättävää, että tuoreiden galluppien valossa Keskusta on yhä suositumpi puolue palkansaajien keskuudessa – suositumpi kuin SDP!  Puolueeseen kotiin paluu on onnistumassa, tiivisti Kiili.

 

 

vappu8

 

Tampereen Opiskelevat Keskustanuoret ry:n puheenjohtaja Lauri Heikkilä muistutti, että Vappu on opiskelijoiden juhlahetki.

Vuoden aherrus on saatu päätökseen ja nyt on aika etsiä kesätöitä.

Puheenjohtaja Lauri Heikkilä vertasi opiskelijoita työttömiin, sillä molemmilla toimeentulo on niukkaa.

 

 

vappu9

  

Tilaisuuden juontaja Raija Moilanen kertoi omassa puheenvuorossaan vanhustenhoidon nykytilanteesta, että vanhuksille saatetaan antaa laitoksissa ”yönappi” klo 17 ja samalla vaihdetaan yövaipat.

Hoidettava vanhus herää seuraavana päivänä klo 14!

Lähi- ja perushoitajienliitto Super´n järjestöpäällikkö Moilanen totesi, että hänen puheenvuoronsa on hätähuuto vanhusten puolesta!

Tiedän, että Raija Moilanen on ollut keskeisessä roolissa, kun heinäkuun 1. päivänä voimaantulevaa vanhuspalvelulakia on valmisteltu.

Moilanen on Keskustan edustajana Tampereen vanhusneuvostossa. Hän on siellä päättäjä paikallaan!

 

 

Keskustan Vihreä Vappu Tampereella oli onnistunut tilaisuus.

 

Totesin avaussanoissani, että neljä asiantuntevaa puheenvuoroa kuvastavat Keskustan johtavaa periaatetta

 

"Koko Suomen puolue"

 

Neljä erilaista näkökulmaa Vappuun sopivat erinomaisesti keskustalaisuuteen ja osoittavat, että Keskusta todella on koko Suomen puolue!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikko Alatalo, Raija Moilanen, Kalle Kiili, Lauri Heikkilä, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, Raija Kytöharju, Vihreä Vappu, Keskustan Vappu, Kirjastotalo Metso,

Hilla ja Vappu ovat omakotialueemme erikoisnähtävyydet!

Maanantai 18.6.2012 - -Esko Erkkilä-

Ihmiset ulkoiluttavat koiriaan ja jotkut myös kissojaan tyytyväisinä lemmikkiensä holhoojina.

 

Sen heille suon, mutta erityisen otettu olen erään naapurimme vuohista, jotka silloin tällöin liikkuvat alueellamme ihmisten ilona.

 

Vuohet ovat Anne-emännän tomerassa ohjauksessa, kun ne joskus tulevat vastaan Palokallion kävelyreiteillä.

 

Tapasin vuohet eräänä iltapäivänä, kun palasin Tampereen keskustasta jostain palaverista.

 

vouhet_yhdessa

 

Vappu (vasemmalla) ja Hilla (oikealla) ovat mainio pari liikkuessaan Palokallion alueella.

 

 

Vappu

 

Vappu oli hieman nirso valokuvaajalla, sillä se kiirehti nopeasti kuvasta pois. Nopea napin painallus tallensi kuitenkin vauhdikkaan etenemisen ja tässä tulos!


 

hilla

 

Hilla käyttäytyi rauhallisemmin ja sen tallentaminen valokuvauksellisin keinoin oli helpompi homma.

 

On hieno asia, että joku haluaa panostaa epätavallisempien lemmikkien hoitamiseen.

 

Kiitän Vapun ja Hillan Anne-emäntää mielenkiintoisten lemmikkieläinten hoivaamisesta – niistä on lukuisille tamperelaisille ainutlaatuista iloa!

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: vuohi, vuohet, vuohien kasvattaminen, Hilla-vuohi, Vappu-vuohi, Palokallio, Palokallion Omakotiyhdistys,

Vanhemmat kirjoitukset »