Setäni Reino Erkkilä oli kuorma-automies jo 1930-luvullaPerjantai 1.2.2019 - -Esko Erkkilä- On luonnollista, että Viljakkalassa syntyneenä olen Facebookissa jäsenenä ”Viljakkala vanhoissa kuvissa” –ryhmässä.
Liitin eilen ryhmän kuviin kuvan, jonka sain nyt jo edesmenneeltä sedältäni Leo Erkkilältä joskus 2000-luvun alussa.
Kuvassa on toisen setäni eli Reino Erkkilän omistama kuorma-auto ja siihen liittyvä tarina kuuluu ”lyhyen kaavan mukaan” näin:
Kuva on otettu 1.8.1939 Loimaalla, mutta se liittyy hyvinkin läheisesti Viljakkalaan ja Karhen kouluun.Kuvan on ottanut laatikkokamerallaan Karhen koulussa aikoinaan opettajana toiminut Kerttu Ala-Jaskara (os. Tuomi).Kerttu Tuomi siirtyi elokuun alussa vuonna 1939 Loimaalle Torkkalan koulun opettajaksi ja hänen muuttokuormansa Karhelta Loimaalle kuljetti setäni Reino Erkkilä (oikealla) omistamallaan Ford –kuorma-autolla. Apukuskin puolella kuvassa on Aaro Kauppi.Mukana muuttomatkalla oli myös Karhen koulun johtajaopettaja Verneri Vuorelaisen 20-vuotias tytär Elvi Vuorelainen, joka jäi Loimaalle joksikin aikaa Kerttu Tuomen avuksi järjestelemään uuden opettajan tavaroita Torkkalan koululle.
***************
Ehdin joulukuussa 2001 haastattelemaan henkilökohtaisesti setääni Leo Erkkilää ja puhelimitse myös Kerttu Ala-Jaskaraa kuvan taustoista.
Asiaan liittyy useita mielenkiintoisia seikkoja, mutta niistä ehkä joskus toisessa yhteydessä tarkemmin.
Sen verran kuitenkin jo nyt, että setäni Reino Erkkilä joutui konekiväärimiehenä Talvisotaan ja kuoli Viipurin menetyksen yhteydessä 8.2.1940, joten kuvan ottamisen jälkeen hän eli vain 6 kuukautta ja 7 päivää.
-Esko Erkkilä- |
Avainsanat: Talvisota, Viljakkala vanhoissa kuvissa, Ford -kuorma-auto, Torkkalan koulu, Torkkalan koulu Loimaalla, Viljakkala, Karhen koulu Viljakkalassa, Verneri Vuorelainen, |
|
10.11.2023 12.17
Anja
Hieno pala historiaa on tässä jakamassasi kuorma-autoon ja sukuusi liittyvässä tarinassa. Tuollaiset vanhat kuorma-autot, jollaisen setäsi omisti, ovat pienen kummipoikani mieleen. Nykyäänkin näitä vanhoja autoja näkee joissain museoissa ja tapahtumissa. Monesti mietin, mistä harrastajat hankkii vanhoihin kuorma-autoihin varaosat? |
On mukava lukea entisajoista ja nähdä kuvia menneisyydestä, on se varmasti ollut aika erilaista olla kuorma-automies tuolloin 1930 luvulla verrattuna nykypäivään. On tainnut kuorma-autoilijat tehdä itse auton korjaukset, ja mistä lie ovat hankkineet varaosat kuorma-autoihin tuolloin? Veljeni ajaa raskaalla kalustolla, niin on tullut seurattua läheltä tuota ammattia nykypäivänä.