Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kaksinkäsinkylvämisen hallitsee vain harvat!

Perjantai 6.11.2020 - -Esko Erkkilä-


Olen ikäluokkaa, jonka lapsuuden aikana lannoitteiden ja viljansiementen kylväminen tapahtui ainakin pientiloilla käsin.

 

Käsinkylvö oli kylvömenetelmä myös heinänsiementen osalta, kun kevätviljamaille kylvettiin ohran tai kauran kylvämisen jälkeen heinänsiemen.

 

Opettelin kaksinkäsinkylvämisen Osaran Maamieskoulussa vuonna 1965 ja se taito on yhä hallinnassani.

 

Osaralla kaksikäsinkylväminen alkoi sillä, että teimme metallitöissä siihen soveltuvan kylvövakan ja sen jälkeen opettelimme tuon menetelmän keväisillä hankikannoilla, kun ”kylvimme” hiekkaa hangelle.

 

 

IMG_0864.JPG

 

Kaksikäsinkylvämisen meille opetti rehtorimme Tuomo Linnainmaa, joka tässä kuvassa näyttää mallia.

 

Kaksikäsinkylväminen on taito, jolla on ollut minulle käyttöä myös myöhemmin – ainoa ongelma on se, että siinä tarvitaan sellainen kylvövakka, joka pysyy paikallaan kylvövaljaiden varassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Käsinkylväminen, kaksikäsinkylväminen, Osara, Osaran Maatalousoppilaitos, Osaran maamieskoulu, Osran maamieskoulu 1965, Tuomo Linnainmaa,


Kommentit

6.11.2020 11.57  A. Koski

Tästä aiheesta kuulisin mielelläni enemmänkin. Itse olen sitä ikäluokkaa joka näki isoisän tekevän tuolla menetelmällä kyvätyötä. Olisi ollut mukava oppia tuo itsekkin, mutta hän ehti vainajoitua ennen kuin ehdin miehen mittaiseksi.

6.11.2020 14.59  -Esko Erkkilä-

Kiitokset A. Koski kiinnostuksestasi!

Haastavin osuus kaksinkäsinkylvämisessä on tarkoitukseen sopivan kylvövakan tekeminen, sillä kylvövakan pitää pysyä ilman tukemista tuossa vatsan päällä sopivalla hollilla.

Kylvövakan tekemiseen tarvitaan lyijykynän vahvuista tukevaa teräslankaa, säkkikangasta sekä nahka- tai kangasvaljaat ja valjaisiin muutama metallirinkula valjaitten kiinnittämiseksi vakkaan.

Säkkikangas ommellaan metallikehikkoon, joka on kooltaan pienen kirjoituspöydän kannen kokoinen - metallikehikolla pitää olla "jalat", jotta lannoite tai siemenet voidaan laittaa siten, että säkkikangas on sopivasti kuopalla.

Valjaat kiinnitetään metallikehikkoon molemmin puolin takaapäin ja yhdellä kiinnityskohdalla kylväjän edestä.

Kylvötahti löytyy sitten erikseen!

Kannustan kokeilemaan!

12.11.2020 9.10  Ilpo Juhola

Meillä oli rintamamiestila isällä ja hän teki kylvövakan vaneerista. 12 vuotiaana isä oli jo renkinä Seppälän tohtorilla . Tehtävä oli tallipoikana .Aamuisin tehtiin hevosille suppua . Myös hevosien hoito opetettin .Tehtäviin kuului myös viedä maidot asemalle . Nyt en muista vietiinkö Turenkiin vai Ryttylään .


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini