Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Suomen ortodoksinen kirkko tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan

Sunnuntai 6.3.2022 - -Esko Erkkilä-


Suomen ortodoksisen kirkon piispat tuomitsevat 26.2.2022 päivätyssä pastoraalikirjeessään Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

 

Tälle sodalle ei ole perusteita, on kirjeen otsikko ja se kuuluu näin:

 

 

”Tälle sodalle ei todellakaan ole perusteita. Ukrainan valtio ansaitsee kaiken tukemme: sekä taloudellisesti että rukouksemme kautta. Kirkkomme hyväntekeväisyysjärjestö Filantropia ry tarjoaa yhden tavan lähettää ukrainalaisille kiireellistä kriisiapua. Kirkkomme valmistautuu myös tarjoamaan apua ja tukea turvapaikanhakijoille.

 

Vetoamme Moskovan patriarkaatin alaisiin piispoihin ja pappeihin rauhan edistämiseksi.

 

Tällä vaikealla hetkellä ajatuksemme ovat Ukrainan kansassa, pakenemassa sodan kauhuja naapurimaihin. Viattomat ovat aina sodan suurimmat uhrit, ja lasten tilanne on erityisen epämukava.

 

Meidänkin on pyrittävä rauhaan ja yhteisymmärrykseen. Tästä tilanteesta ei pidä syyttää tavallista Venäjän kansaa eikä kirkkomme jäsenyyden keskuudessa Suomessa syntyä epäharmoniaa. Jokainen kirkkomme jäsen on meille rakas etnisestä taustastaan riippumatta.

 

Pyydämme kaikkia muistamaan kärsiviä ihmisiä rukouksissaan ja pappeja tekemään rukouspalveluksia rauhan puolesta. Täydentäkäämme rukouksemme yhdessä!

 

Monet ovat huolissaan tämän sodan laajenemisen mahdollisuudesta. Maamme poliittisen johdon mukaan Suomessa ei tällä hetkellä ole välitöntä sotilaallista uhkaa. Kirkkona tietenkin rukoilemme Triuune Jumalaa, jotta voimme jatkaa "hiljaisen ja rauhanomaisen elämänjohtamista kaikessa jumaluudessa ja rehellisyydessä" (1. Timoteus 2:2).

”Joten jatkakaamme sitä, mikä tekee rauhan ja keskinäisen rakentumisen. ” (Roomalaiskirje 14:19)

Isällisellä rakkaudella Kristuksessa

 

 

+ Hänen korkeutensa, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo

+ Hänen ylhäisyytensä, Kuopion ja Karjalan pääkaupunkiseudun Arseni

+ Hänen ylhäisyytensä, Oulun pääkaupunkiseudun Elia

+ Hänen armonsa, Haminan piispa Sergei”

 

 

*********************

 

 

Ortodoksinen kirkko ei suinkaan ole asiassa yksimielinen, sillä vetoomuksessa mainittu Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill on Venäjän ortodoksisen kirkon päämies ja hengellinen johtaja sekä diktaattori Vladimir Putinin varaukseton kannattaja.

 

Onneksi patriarkka Kirill ei ole hengellinen esimies Suomen ortodoksisen kirkon piispoille.

 

*********************

 

Ortodoksisuus on tullut menneinä vuosikymmeninä minulle tutuksi, sillä anoppini oli miehensä kuolemaan saakka ortodoksi ja olen ollut mukana hänen sisarustensa lukuisissa siunaustilanteissa ja osaan arvostaa ortodoksisuutta.

 

Mieluusti poikkean ortodoksisissa jumalanpalveluksissa Venäjällä käydessäni.

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Suomen ortodoksinen kirkko tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, Ukraina, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Suomen ortodoksinen kirkko, Hänen korkeutensa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Hänen ylhäisyytensä Kuopion piispa Arseni,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini