Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pönkitä pönkitä, älä uutta rakenna!

Sunnuntai 30.5.2021 - -Esko Erkkilä-

Opiskeluaikainen kaverini oli suorittanut vuosiharjoittelun Rurik Pihkalan tilalla Tampereen Aitolahdella ja hän kertoi, että harjoittelutilansa isännän eräs keskeinen periaate oli...

...”Pönkitä pönkitä, älä uutta rakenna”!

 

Toteutin eilen Rurik Pihkalan ajatusta, kun laitoin kurkkulavamme ”uusiin puihin”!

 

 

IMG_1937.JPG

 

Vanhat romppeet ovat nurmikolla ja kohta matkalla polttokasaan!  Uudet laidat sain polttoon tuomituista rappuritilöistä, mutta eiköhän ne taas pari vuotta tuossa kestä!

 

 

IMG_1940.JPG

 

Kastelusysteemi on peittämistä vailla valmis!

 

 

IMG_1942.JPG

 

Haravointia ja muovikangasta vielä tarvitaan!  Kurkkulavamme muovikangas on moneen kertaan kierrätettyä mansikkamaan kangasta!

 

 

eskonnumerokuva2021.png

 

Rurik Pihkalan periaate ”Pönkitä pönkitä, mutta älä uutta rakenna” sopii oikein hyvin myös kunnalliseen päätöksentekoon ja sitä periaatetta kesäkuussa valittava uusi Tampereen kaupunginvaltuusto joutuu noudattamaan!!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pönkitä pönkitä älä uutta rakenna!, Pönkitä pönkitä, Älä uutta rakenna, Tampereen taloudenpito, Tampereen hulvaton taloudenpito,

"Pönkitä pönkitä, älä uutta rakenna"!

Torstai 4.6.2020 - -Esko Erkkilä-

Eräs Mustialan maatalousopiston eli agrologiopiston kurssikavereistani oli aikoinaan ollut harjoittelijana Tampereen Aitolahdella Rurik Pihkalan omistamalla tilalla joskus 1960-luvulla.

 

Netti kertoo, että Rurik Jonatan Pihkala (sukunimi vuoteen 1906 Gummerus) (1885 – 1973) oli Helsingin yliopiston maanviljelystalouden professori ja yksi Pihtiputaan rovastin Aleksander Gummeruksen pojista.

 

Pihkala hoiti vuodesta 1908 lähtien vaimonsa Ella Laalahden (1885–1973) kotitilaa, Tampereella lähellä Aitolahdessa sijaitsevaa Laalahden rusthollia. Ella Pihkala oli Rurikin opiskelutoveri Mustialassa ja oli yksi Suomen ja koko maailmankin ensimmäisistä naisagronomeista.

 

Kuten alussa totesin, eräs Mustialan maatalousopistokurssin eli agrologiopintojen kurssikaverini vuosilta 1968 – 1970 oli aikoinaan ollut harjoittelijana Laalahdessa joskus 1960-luvun puolivälissä ja hän aina muisteli professori Rurik Pihkalan kantavaa ajatusta, johon nykyäänkin on helppo yhtyä eli "pönkitä, pönkitä, mutta älä uutta rakenna"!

 

 

Kannatan urheiluprofessori Tahko Pihkalan veljen Rurik Pihkalan aikoinaan esittämää linjanvetoa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Pönkitä pönkitä, älä uutta rakenna"!, Rurik Pihkala, Aitolahti, Laalahti, Tampereen Aitolahti, Tahko Pihkala, Laalahti, rovasti Aleksander Gummerus, Mustialan maatalousopisto,

Pönkitä, pönkitä älä uutta rakenna!

Lauantai 29.8.2015 - -Esko Erkkilä-

Eräs opiskelukaverini oli aikoinaan ollut harjoittelijana Rurik Pihkalan hoitamalla sikatilalla Aitolahdessa. Rurik Pihkala oli isäntänä vaimonsa Ella Laalahden kotitilalla Laalahden rushollissa.

 

 

Rurik Pihkala oli arvostettuja Mustialiitteja, sillä hän valmistui agronomiksi Mustialan Maanviljelysopistosta vuonna 1906.

 

 

Pihkala teki pitkän ja ansiokkaan uran maatalousalan yliopistomiehenä sen rinnalla, että kunnostautui myös käytännön viljelijänä.

 

 

Pihkalan eräs johtava ajatus oli säästäväisyys ja taloudellisen toiminnan kehittäminen.

 

 

Otsikossa mainittu periaate eli

 

 

Pönkitä, pönkitä älä uutta rakenna

 

 

oli hänen linjauksensa mm. maatalouden investonneissa.

 

 

Laalahdessa vuosiharjoittelunsa suorittanut opiskelukaverini kertoi, että talon isännän ”pönkitä, pönkitä” –periaate näkyi kaikissa tilan toiminnoissa.

***************

 

 

Rurik Pihkalan opettamaa ja myös käytännössä noudattamaa periaatetta pitää arvostaa.

 

 

Kaikenmaailman halpuuttamiset ja päivittäistavaraketjujen hinnanalennuksiin keskittynyt politiikka merkitsevät, että  maataloudella ja kotieläintaloudella ei ole varaa investointeihin – on siis vaan pönkitettävä ja pönkitettävä!

 

 

Professori Pihkalan periaatteet pitäisi nykypäivänä saada entistä laajemmin käyttöön koko yhteiskunnassa.

 

 

Erityisesti ammattiyhdistysliikkeen pitäisi ymmärtää, että uusien etujen hankkiminen tai edes nykyisten etujen säilyttämiseen ei nyt ole mahdollisuuksia.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rurik Pihkala, professori Rurik Pihkala, Laalahden rustholli, Aitolahti, pönkitä pönkitä älä uutta rakenna,