Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Suomalainen arkkitehtuuri ja muotoilu ovat liputuspäivänsä arvoisia!

Perjantai 4.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Eilen oli liputuskulttuurin kannalta mielenkiintoinen päivä, sillä kyseessä oli sisäministeriön suosituksesta yleinen liputuspäivä.

 

 

Helmikuun 3. päivä on arkkitehti, muotoilija ja akateemikko Alvar Aallon syntymäpäivä, sillä hän syntyi 3.2.1898 Kuortaneella.

 

 

Helmikuun 3. päivää on vuodesta 2012 alkaen vietetty arkkitehtuurin päivänä ja nyt sisäministeriö suositti sitä yleiseksi liputuspäiväksi koko maassa.

 

 

IMG_4892.JPG

 

 

Noudatin sisäministeriön toivetta ja lipputangossamme liehui siniristilippu eilen klo 16.26 saakka, sillä silloin aurinko laski Tampereen horisontissa ja liputusaika päättyi.

 

 

Eilinen liputuspäivä oli eräänlainen kokeilu ja sisäministeriö seuraa kokeilusta saatuja kokemuksia, jotta se voi jatkossa antaa mahdollisia suosituksia liputuspäivän jatkosta.

 

 

Kannatan eilisen liputuspäivän vahvistamista viralliseksi liputuspäiväksi, sillä suomalainen arkkitehtuuri on liputuksen arvoinen.

 

 ******************


 

 

 

viiki12

Eräänä esimerkkinä mainitsen vuonna 1935 valmistuneen Viipurin Kaupunginkirjastotalon, jonka Alvar Aalto suunnitteli.

 

 

Olen monesti päässyt käymään Viipurin kaupunginkirjastossa ja käynneistäni laatimani blogikirjoitukset löytyvät googlaten ”Esko Erkkilä Viipurin kaupunginkirjasto”!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

 

 

2 kommenttia . Avainsanat: Suomalainen arkkitehtuuri ja muotoilu ovat liputuspäivänsän arvoisia! Alvar Aalto, Alvar ja Aino Aalto, Helmikuun 3. päivän liputus,

A. Ahlström Osakeyhtiö oli vahva toimija suomalaisessa lasiteollisuudessa

Maanantai 2.4.2018 - -Esko Erkkilä-

Karhulan Lasi, Iittala ja Riihimäen Lasi ovat kaikille tuttuja nimiä suomalaisten lasituotteiden valmistajina.

 

 

Yhteistä näille kaikille on se, että A. Ahlström Osakeyhtiö on ollut kaikkien niiden omistajana.

 

 

Vuonna 1917 Iittala siirtyi A. Ahlströmin omistukseen ja silloin A. Ahlströmin omistuksessa jo oli Karhulan Lasitehdas.

 

Karhula ja Iittala muodostivat yhdessä Karhula-Iittala –lasitehtaan aina 1950-luvulle saakka.

 

Vuonna 1985 A. Ahlström osti Riihimäen Lasi Oy:n ja silloin samalla omistajalla oli kolme lasinvalmistajaa eli Karhula, Iittala ja Riihimäki.

 

 

Pian sen jälkeen kuitenkin A. Ahlström Osakeyhtiö teki suunnanmuutoksen lasiteollisuuden omistamisen suhteen ja myi Iittalan Hackmanille vuonna 1990, Riihimäen Lasin toiminta lopetettiin samana vuonna ja Karhulan Lasi Oy myytiin amerikkalaiselle toimijalle vuonna 1995.

 

 

 

****************

 

 

 

Ahlströmin ruukin alueella Noormarkussa sijaitsevalla Ahlström Voyage-näyttelyssä on erillinen osasto konsernin omistuksessa olleiden lasitehtaiden tuotteille ja niiden historialle.

 

 

Merkittävin tuote suomalaisessa lasiteollisuudessa lienee Aalto-maljakko, jonka tuotanto jatkuu edelleenkin.

 

 

Harvassa ovat varmaan ne suomalaiskodit, joissa ei ole Aalto-maljakkoa!

 

 

 

IMG_7967.JPG

 

 

Voyage-näyttelyssä on esillä useitakin Aalto-maljakoita.

 

 

IMG_7965.JPG

 

 

Tässä on Aalto-maljakon puinen muotti.

 

 

 

IMG_7966.JPG

 

 

Metallimuotissa valmistettu Aalto-maljakko on ”kylmä” ja suoraviivainen, mutta puumuotissa valmistettu maljakko on lämminhenkinen ja yksilöllinen.

 

 

 

Aalto-maljakkoa kutsutaan myös Savoy-maljakoksi siitä syystä, että helsinkiläinen Savoy-ravintola osti aikoinaan oikeudet Aalto-maljakkoon.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: A. Ahlström Osakeyhtiö oli vahva toimija suomalaisessa lasiteollisuudessa, Karhulan Lasi Oy, Iittala Oy, Riihimäen Lasi Oy, Aalto-maljakko, Savoy-maljakko, Alvar Aalto, Alvar ja Aino Aalto, Noormarkku2018,