Natosta puhuminen on jälleen ajankohtaistaTorstai 30.12.2021 - -Esko Erkkilä- Pääsin vierailemaan Naton päämajassa vuonna 2014 ja hankin sillä matkallani matkamuistoksi Nato-paidan.Paidassa on kuvattuna AWACS-ilmavalvonta- ja taistelujohtokone.AWACS on lyhenne sanoista Airborne Warning and Control Systems ja ensimmäiset AWACS- koneet ovat vuodelta 1977.Paidassani on myös Naton lyhenteet eli NATO ja OTAN.NATO on englanninkielinen lyhenne Natosta eli...
...North Atlantic Treaty Organization…
…ja lyhenne OTAN on puolestaan lyhenne liiton ranskankielisestä nimestä eli…
...Organisation du traité de l'Atlantique Nord.Nämä perusasiat tänään Natosta!-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Naton päämaja sijaitsee Brysselissä, NATO, OTAN, North Atlantic Treaty Organization, Organisation du traité de l'Atlantique Nord, AWACS, Airborne Warning and Control Systems, |
Mitä merkitsee artikla 5?Maanantai 10.3.2014 - -Esko Erkkilä- Päätin eilisen Brysselin matkaamme selostaneen juttuni toteamalla Naton 5. artiklan, mutta sen avaaminen jäi tarkoituksella tekemättä.
Suomen ulkoasiainministeriön ja Suomen erityisedustusto Natossa –nettisivuilla todetaan artikla 5.:n tiimoilta näin:
Pohjois-Atlantin sopimus sitoo Naton jäsenmaat yhteistyöhön ja keskinäiseen avunantoon tilanteessa, jossa yhteen tai useampaan jäsenmaahan kohdistuu hyökkäys. Artikla 5:n nojalla kukin jäsenmaa sitoutuu auttamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta liittolaista ”tarpeellisiksi katsomillaan keinoilla”. Tällaisia voivat sotilaallisten keinojen ohella olla poliittiset toimenpiteet, joilla painostettaisiin uhkaavaa valtiota muuttamaan politiikkaansa. Kukin jäsenmaa päättää itsenäisesti ja kansallisten päätöksentekomenettelyjen mukaisesti antamansa avun luonteen ja laajuuden.
En lähde kommentoimaan viidettä artiklaa sen kummemmin kuin toteamalla, että UM:n sananselityksen mukaan se saattaisi merkitä uhkaan joutuneen maan auttamisessa ehkä myös varsin mietoja toimenpiteitä!
Olenkohan käsittänyt oikein?
***************
Suurlähettiläs Rantala-Engberg mainitsi, että Awacs-tutkakoneet Nato-maat ovat hankkineet yhdessä.
***************
Suomen erityisedustusto Natossa –yksikön päällikkö suurlähettiläs Pia Rantala-Engbeg luetteli meille Naton ydintehtävät näin:
Globaaleja haasteita ja uhkia suurlähettilään mukaan ovat;
**********
Naton rahoituskuvioista suurlähettiläs Rantala-Engberg mainitsi järjestön tavoitteena olevan, että maa käyttää puolustusmenoihin 2 % bruttokansantuotteesta – nyt Nato-maista tähän yltää neljä maata ja 24 maata ei yllä tavoitteeseen.
Suomen puolustusmenot ovat 1,4 % bruttokansantuotteesta.
**************
Suurlähettiläs Rantala-Engberg muistutti, että Kataisen hallituksen hallitusohjelmaan sisältyy ns. Nato-optio.
Etsin eduskunnalle 22.6.2011 annetun valtioneuvoston tiedonannon ja siellä todetaan sivulla 22 näin:
”Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa ja harjoittaa yhteistyötä Naton kanssa sekä ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.”
Suurlähettiläs tiesi, että mitä hän meille puhui!
********
Suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg selvitteli meille esityksensä lopuksi Naton ja EU:n eroja – kas näin:
Toisiko Suomen liittyminen Natoon kriisin?
Suurlähettiläs Rantala-Engbeg vastasi itse esittämäänsä kysymykseen, että Baltian maiden liittyminen Natoon aiheutti tiettyä keskustelua! Kiitän suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg´ä mielenkiintoisesta esityksestä!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: NATO, OTAN, Suomi ja Nato, Suomen erityisedustusto Natossa, suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg, 5.artikla, Naton 5. artikla, Nato-optio, Kataisen hallitusohjelman Nato-optio, Awacs, Awacs-tutkakoneet, Bryssel 2014, |