Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen kolmipäiväinen matka Tallinnaan onnistui mainiosti

Perjantai 13.12.2013 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksellä on vilkasta toimintaa ympäri vuoden ja toteutimmekin joulukuun alussa onnistuneen ryhmämatkan Tallinnaan.

 

 

viro1

 

 

Yhdistyksemme matkavastaavan Irja Lehmuksen johdolla valmisteltu matka vaati paljon etukäteistyötä.

 

 

 

viro2

 

 

Tiistaina joulukuun 3. päivänä kaikki oli kuitenkin niin valmista, että lähes 50 henkeä käsittänyt matkaseurueemme sai kokoontua Vanhalle kirkolle Tampereella…

 

 

 

viro3

 

 

…ja nousta Antti Lauhamo Oy:n bussiin kohti Helsingin Länsisatamaa.

 

 

viro4

 

 

Matkamme käytännön toteuttajana oli Matkapojat Oy. Kuljettajana toimi Timo Iivari ja hän sai meiltä parhaat arvosanat, jotka bussinkuljettajalle pystyy myöntämään!

  Kiitokset Timolle vielä tätäkin kautta!

 

 

 

viro5

 

 

Ylitimme Suomenlahden Tallink-varustamon M/S Silja Europalla ja yövyimme laivalla ensimmäisen yön.
 
Saimme ulkohytin ja tässä kuva hytin ikkunasta varhain keskiviikko-aamuna.

 

 

viro6

 

 

Tallinnan sataman nimikyltti tuo mieleen monenlaisia muistoja.
 
Näin sen useamman kerran jo Neuvostoliiton miehityksen aikana. Kyllä maailma on niistä ajoista muuttunut valtavasti!
 
Neuvostoliiton aikana maahantulotarkastukset saattoivat kestää kolmekin tuntia, mutta nyt Viroon pääsee laivasta kohtuullista kävelyvauhtia!

 

 

viro7

 

 

Puheenjohtajamme Matti Kaperi (oikealla) sekä matkavastaava Irja Lehmus (vasemmalla) olivat ehtineet ensimmäisten joukossa maihin ja ohjasivat joukkomme "omaan" bussiimme.

 

 

viro8

 

 

Olen käynyt lukemattomia kertoja Tallinnassa, mutta bussinkuljettajamme Timo Iivari osoittautui ”kaikkien aikojen” parhaimmaksi Tallinnan-oppaaksi, joten me kaikki opimme matkallamme paljon uutta Tallinnasta.

Timo ansaitsee toisenkin kuvan tähän juttuun!

 

 

 

viro9

 

 

Kieroajelun päätteeksi kävimme ostoksilla Rocca Al Maren –kauppakeskuksen liikkeissä.
 
Kauppakeskuksen Prisman juusto-osastolla herätti huomiota Valion juustojen runsas valikoima. Juustot valmistetaan Virossa Valion tehtaalla.

 

 

viro10

 

 
Tunnustan, että Rocca Al Maren Prismassa näin ensimmäisen kerran päivittäistavarakaupan itsepalvelukassoja – hyvin ihmiset osasivat toimia!
Näkemämme vahvisti sitä kuvaa, joka Virosta on muodostunut sähköisen asioinnin edelläkävijämaana!

 

 

 

viro11

 

 

Majoituimme Sokos Hotel Viruun ja majoittumisen jälkeen oli hetki aikaa käydä Vanhassa kaupungissa. Kukkatori matkalla Vanhaan kaupunkiin on aina näkemisen arvoinen.

 

 

viro12

 

 

Joulutori oli parhaimmillaan ja menoa riitti!

 

 

 

viro13

 

 
Olimme varanneet yhteisen ruokailun Vanhasta kaupungista ja ennen sinne lähtemistä osa meistä kokoontui yhteiskuvaan hotellin aulaan.

 

 

viro14

 

 

Ruokapaikkamme oli Musketöörien Ravintola Le Chateau. Sen osoite on Lai 19.

Ravintolaa on helppo suositella!

 

 

viro15

 

 

Maittavan ruokailun jälkeen meillä oli mahdollisuus palata tutulla bussilla hotellille, mutta halusin nauttia myöhäisestä Tallinnan illasta ja palasin Viruun kävellen. Joulutori oli hiljentynyt ja tunnelma torilla rauhaisa.

 

 

viro16

 

 

Saavuin Viruun bussimatkaajien kanssa yhtä aikaa.

 

 

viro17

 

 

Aamupala Virussa on nykyisin hyvä, mutta muistan myös sen ajan, jolloin se tarjottiin peri-neuvostoliittolaiseen tapaan määräannoksina ”neuvosto-koreografian” mukaisesti.

Voi niitä aikoja!

 

 

viro18

 

 
Laiva lähti kohti Helsinkiä kolmantena matkapäivänä klo 12.00, mutta sitä ennen ehdimme vielä käydä ostamassa kukkatorilta tuliaiskukat kotimiehille!

 

viro111

 

Puheenjohtaja Matti Kaperilla on vankka sekä monipuolinen kokemus Virosta ja hänen kontaktinsa olivat edellytys, että matkamme onnistui hyvin.
Tässä Matti kiittää matkalaisia hyvin onnistuneesta reissusta ennen paluulaivaan nousemista!

viro19

 

 

Matkustajalaivaliikenne Helsingin ja…

 

 

 

viro20

 

 

…Tallinnan välillä on vilkasta,…

 

 

 

viro21

 

 

 

…mutta kameran kauko-objektiivilla onnistuin tavoittamaan myös kohti Kotkaa ponnistelevan rahtialuksen.

 

 

Kiitokset matkamme järjestelyihin osallistuneille – milloin lähdemme uudestaan?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Irja Lehmus, Matti Kaperi, Matkapojat, Antti Lauhamo Oy, Timo Iivari, Eläkeliitto Tampere Tallinnassa 2013, Musketöörien Ravintola La Chateau Tallinna, La Chateau Tallinn,

Tallinnassa julkinen liikenne on edullista

Sunnuntai 8.12.2013 - -Esko Erkkilä-

Tämän vuoden alusta alkaen Tallinnan asukkaat ovat saaneet matkustaa ilmaiseksi linja-autoissa, raitiovaunuissa ja johdinautoissa.

 

Etu ei koske esim. suomalaisia matkailijoita, mutta julkisilla liikennevälineillä matkustaminen Tallinnassa on edullista myös meille.

 

Perehdyin asiaan joulukuun alussa, kun olin käymässä Tallinnassa.

 

 

tallinna1

 

 

Kuljen Tallinnassa tavallisesti kävellen, mutta aina joskus matkustan raitiovaunulla.

 

Kulkeminen Tallinnassa raitiovaunulla on eksymisvaaran suhteen ”turvallista”, sillä kaikki raitovaunulinjat palaavat aina Virun eteen – kannattaa vain istua vaunussa kääntöpaikalla ja odottaa vaunun paluumatkan alkamista!

 

 

 

tallinna2

 

 

Jos Tallinnassa kulkee vain yhden tai pari matkaa esim. raitiovaunulla, on kannattavaa ostaa kertalippu.
 
Se maksaa 1,60 euroa ja on voimassa sen matkan ajan, jonka kuljet raitiovaunulla.

 

 

 

tallinna3

 

 

Kertalippu ostetaan kuljettajalta matkan alkaessa.
 
Ostaminen tapahtuu laittamalla mielellään tasaraha kuljettajan selän takana olevassa seinässä sijaitsevan rahastuslaitteen kuppiin (kuvassa alhaalla mustan nupin vasemmalla puolella) ja kääntämällä rahastuskuppi siten, että rahat tulevat kuljettajan saataville.
Kuljettaja laittaa rahat saatuaan kuppiin tositteen (edellinen kuva) ja kippaa rahastuskupin matkustajalle! Näin helppoa se on!

 

 

Määräajoiksi myytävien matkalippujen hinnat selvittelin Tallinnan rautatieasemalla sijaitsevalta R-kioskilta.

 

Tallinnassa on joukkoliikenteessä käytössä älykortti ja se pitää aina hankkia, jos haluaa ostaa matkustusoikeuden esim. yhdeksi, kolmeksi tai viideksi päiväksi.

Älykortteja on myytävänä kaikilla R-kioskeilla sekä mm. seuraavissa paikoissa: posteissa, Maxima-, Prisma-, Selver-ketjun kaupoissa ja Stockmannilla.

Älykortti maksaa 2 euroa ja se on luonteeltaan panttimaksu, jonka saisi aikanaan takaisin, mutta tavallisen Tallinnan-matkaajan ei kannata mennä noutamaan kahta euroa Tallinnan kaupungin asiakaspalvelupisteestä.

 

Yhden päivän lippu maksaa 3 euroa, kolmen päivän lippu maksaa 5 euroa ja viisi päivää voimassaolevan lippu maksaa 6 euroa. Kaikkiin hintoihin tulee lisäksi se älykortin panttimaksu eli 2 euroa.

 

 

 

tallinna4

 

 

Raitiovaunuissa on selkeät ohjeet lippujen ostamisesta ja kuten kuvasta ilmenee, myynnissä on myös 30 päivän lippuja (hinta 23 euroa).

 

 

tallinna5

 

 

Raitiovaunuissa on sisäänkäynnin vierellä älykortin lukijalaitteita, joiden avulla jokainen alkava matka pitää ”kuitata”.

***********

 

 

Olen ehtinyt Tallinnan-matkoillani tutustua raitiovaunuilla matkustamiseen, mutta bussit sekä johdinautot ovat vielä kokematta – ...

...ehkäpä jo seuraavalla Tallinnan matkalla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tallinnan joukkoliikenne, Tallinnan joukkoliikennemaksut, maksaminen Tallinnan joukkoliikenteessä, trolleybus, tram, Tallinna, Tallinn, Eläkeliitto Tampere Tallinnassa 2013,