Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Saksalaisten V2 -ohjus on esillä Deutsches Museum´ssa Münchenissä

Maanantai 31.12.2012 - -Esko Erkkilä-

Saksan viimeinen toivo II maailmansodan loppunäytöksessä oli V2-ase, jolla yritettiin tuhota Lontoo sekä Antwerpen ja auttaa Saksa voittoon.

 

V2 oli maailman ensimmäinen ballistinen ohjus.

 

Aito V2 on esillä Deutsches Museum´ssa Münchenissä ja pääsin tutustumaan siihen kosketusetäisyydeltä taannoisella lomamatkallamme Müncheniin.

 

V2:n virallinen nimi oli Aggregat 4 ja sen vuoksi siitä kuuleekin joskus käytettävän nimeä A2.

 

 

v21

 

V2 oli saksalaisella täsmällisyydellä kerrottuna pituudeltaan 14,036 metriä. 

Tässä kuvassa laukaisuasennossa oleva ohjus on kuvattuna alhaalta ylöspäin.

 

 

v22

 

Ohjuksessa oli gyroskooppeihin perustuva ohjausjärjestelmä ja tässä kuvassa koskettelen juuri tätä ohjuksen osaa. 

V2:n taistelukärkenä oli ohjausjärjestelmän yläpuolella näkyvä osuus ja se sisälsi n. 1.000 kiloa amatoli -nimistä räjähdettä. Amatoli on trinitrotolueenin eli TNT:n ja ammoniumnitraatin seos. Sitä on helppo valmistaa ja sen vuoksi se oli hyvin tavallinen räjähde toisessa maailmansodassa.

 

 

v23

 

Deutsches Museum´ssa oleva V2-ohjus on havainnollisuuden vuoksi avattu ja siksi nähdäänkin, että esim. ohjuksen ohjauksessa tarvittavat siipien säädöt tapahtuivat ketjuvälityksellä.

 

 

v24

 

V2 oli nykyisten avaruusalusten rinnalla lilliputtikokoa. 

Museossa on V2:ta (kuvassa äärimmäisenä vasemmalla) verrattu myöhempiin Neuvostoliiton, USA:n sekä Venäjän lähettämiin avaruusaluksiin ja kokovertailussa nähdään V2:n lilliputtimaisuus.

 

 

v25

 

Museossa on pienoismalli V2:n laukaisuasemasta.

 

Museossa pyöri non stop-esityksenä filmi, jossa SS-joukkojen Valtakunnanjohtaja Heinrich Himmler vierailee v. 1944 Peenemündessä, jossa sijaitsi natsi-Saksan asevoimien tutkimuskeskus Heeresversuchsstelle Peenemünde. Tutkimuskeskus oli V2-aseen keskeinen kehittelypaikka.

 

Filmillä ilmenee, että V2-aseen kehittely oli haastavaa hommaa. Nähdään, että yksi koelaukaisu päätyy läheiseen metsikköön ja eräs toinen laukaisu kaataa V2-ohjuksen jo laukaisualustalle.

 

Museossa pyörinyt filmi on kaikkien katseltavissa, jos googlaa vaikkapa näin: ”V2 Himmler”. 

Näin googlaten tulee ensimmäiseksi vaihtoehdoksi 1944 Himmler Visiting Peenemunde in the Wrong Day...” – siitä vaan katselemaan V2- ohjuksen kehittelyä!


Filmiltä nähdään, että lähimetsikköön päätyneen ohjuksen taistelukärki ehti aktivoitua ja maahan osuesssaan ohjus aiheutti valtavan räjähdyksen.


Laukaisualustalle kaatuneen ohjuksen taistelukärki ei ehtinyt aktivoitua ja sen vuoksi kaatuminen aiheutti ainoastaan ohjuksen polttoaineen palamisen kaatumispaikalla, mutta ei taistelukärjen räjähdystä.

 

V2-ase on käsitteenä tuttu kaikille sotahistoriasta kiinnostuneille. Niitä ammuttiin matkaan koelaukaisujen lisäksi yhteensä 3.172 kappaletta.


Lasketaan, että V2-ohjusiskut aiheuttivat Lontoossa n. 7.000 ihmisen surman ja suuret aineelliset vahingot, mutta natsi-Saksan häviötä ne eivät pystyneet muuksi muuttamaan.

 

Kiitokset Deutsches Museum´lle, että V2-ohjukseen on mahdollisuus tutustua näin perusteellisesti museon päänäyttelyssä Münchenissä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: V2, V2-ohjus, Aggregat 4, Amatoli, Heinrich Himmler, Heeresversuchsstelle Peenemünde, V2 Himmler, 1944 Himmler Visiting Peenemunde in the Wrong Day..., Deutsches Museum,