Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kelan entinen pääjohtaja Jorma Huuhtanen Mikko Alatalon arvovieraana Tampereella

Lauantai 9.4.2011 - -Esko Erkkilä-

Kansaneläkelaitoksen entinen pääjohtaja, kolmetoista vuotta kansanedustajana sekä sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 1992…1995 toiminut Jorma Huuhtanen vieraili Tampereella kansanedustaja Mikko Alatalon vieraana torstaina 7.4.2011.

Vierailun yhteyteen Alatalon järjestämän vaalitilaisuuden aiheena olivat eläkkeisiin liittyvät asiat. Keskeiseksi teemaksi muodostuivat ns. taitettuun indeksiin liittyvät tosiasiat.

Kansanedustaja Mikko Alatalo oli järjestänyt kaikille avoimen tilaisuuden Cafe Siilinkarin sisäpihalle ja paikalla oli nelisenkymmentä asiasta kiinnostunutta kansalaista.

Olin mukana tilaisuudessa ja esitin sen lopussa myös mielipiteeni tai oikeastaan yhteenvedon, jolle ex-pääjohtaja Huuhtanen antoi tunnustusta.

Tilaisuuden avasi kansanedustaja Mikko Alatalo, joka painotti sitä, että ikäihmisten kotiuttaminen sairaalasta pitäisi suorittaa kuntoutuksen myötä ja joskus ehkä hoivakodin kautta.

Alatalo kummeksui perussuomalaisten pohjatonta intoa muuttaa kustannuksista piittaamatta kaikki entinen. Mikko Alatalo kertoikin kysyneensä Markku Uuspaavalniemeltä, että onko tämä väsännyt curling-hallinsa nurkkaan setelipainon, jonka syytämillä euroilla persut aikovat rahoittaa kaikki esittämänsä uudistukset!

Kelan entinen pääjohtaja Jorma Huuhtanen piti alustuksen, josta henki vankka asiantuntemus ja se, että puhuja pystyi esittämään asiansa ASIA-pohjalta – Huuhtasella ei ollut tarvetta kerätä helppoja, mutta tosipaikan koittaessa arvottomia propagandapisteitä.

Tässä on kirjattuna Huuhtasen esityksen keskeisimmät asiat:

  • vaalikopin yksinäisyydessä äänestäjän pitää harkita, että kenelle hän uskaltaa luovuttaa lompakkonsa seuraavaksi neljäksi vuodeksi
  • äänestäjän kannattaa muistella, että millä puolueella on näyttöä asioiden hoitamisesta
  • Suomi on yksi maailman parhaista maista elää
  • Keskusta on ollut ”kammareissa”, joissa päätökset on tehty
  • mies (tarkoitti Mikko Alataloa), on poliittisesti parhaimmassa iässä
  • nyt asiat on hoidettava siten, että ei sukelleta kuin edellisessä lamassa

Vaalikamppailun ”kuuma peruna” on ollut ns. taitettu indeksi. Aiheen tiimoilta liikkuu paljon populistisia väitteitä.

Huuhtanen totesi, että taitetun indeksin muuttaminen populistien vaatimaksi ei ensimmäisinä vuosina merkitsisi kuin muutamia satoja miljoonia euroja, mutta sen kanssa meidän on elettävä aina vuoteen 2030 saakka.

Vuoden 2030 tienoilla väestörakenne muuttuu ”normaaliksi” – siihen saakka maksajien taakka kasvaisi liian suureksi.

Puhutaan valtavista eläkerahastoista, mutta totuus on, että ne riittäisivät nykysysteemilläkin ainoastaan seitsemän kuukautta! Eläkerahastojen suuruuteen vetoaminen on populismia kärkevimmillään.

Jäin eläkkeelle 30.11.2010 ja kaiken populismin läpitunkemana minun pitäisi vaatia taitetun indeksin muuttamista.

Viimeistään nyt Jorma Huuhtasta kuunneltuani en sitä tee, vaan jatkan maltillisella ja realistisella linjalla. En halua lisätä ylisukupolvisia rasitteita, sillä kolmen poikani ja kahden pienen tytön vaarina tunnen vastuuni seuraavien sukupolvien pärjäämisestä.

Sain haastatella taannoin pääministeri Mari Kiviniemeä ja hän mainitsi silloin, että eläkeläisten ostovoiman säilyttämiseksi tarvitaan ”erityistoimia”.

Jorma Huuhtanen totesi nyt Mikko Alatalon vieraana, että taitetun indeksin muuttaminen merkitsisi muutaman vuoden kuluttua todella suuria heikennyksiä eläkejärjestelmäämme. Uskon Kelan entistä pääjohtajaa enemmän kuin populisteja!

Totesin alussa, että käytin tilaisuuden lopulla puheenvuoron. Se eteni jokseenkin näin:

Meitä ns. suuria ikäluokkia varten jouduttiin aikanaan rakentamaan Suomeen kansakouluja.

Tarvitsimme myös uusia kasarmeja, jotta pystyimme suorittamaan asevelvollisuutemme.

Osa meistä joutui muuttamaan töitä saadakseen Ruotsiin

Jossain vaiheessa optikkoliikkeet ja silmälääkärit käärivät rahaa meidän vuoksemme, kun ns. ikänäkö vaati meidän hankkimaan silmälasit!

Nyt joudumme tinkimään eläkkeistämme, jotta emme syyllisty kohtuuttoman suureen ylisukupolviseen ”ryöstämiseen”. Ainakaan minä en suostu heikentämään lasteni ja lastenlasteni elämää muutaman extra-euron vuoksi!

Oleellista on, että Suomen talouspolitiikka on uskottavaa ja kasvua tukevaa. Vain se voi taata kunnollisen eläkevarmuuden myös meille – taitettua indeksiä muuttamaan vaativat populistit eivät siihen pysty.

Näille ajatuksilleni Kansaneläkelaitoksen entinen pääjohtaja Jorma Huuhtanen antoi tunnustuksen sanat!

On muistettava, että jos inflaatio kasvaa, se merkitsee nykyisen laskentatavan edullisuutta eläkeläisille! Ovatko populistit tiedostaneet tämän?

Tässä muutama valokuva Cafe Siilinkarin sisäpihalla kansanedustaja Mikko Alatalon järjestämästä tilaisuudesta:

 

pict0969.jpg

 

Kelan entisen pääjohtaja Jorma Huuhtasen saaminen Tampereelle puhumaan oli taas sulka kansanedustaja Mikko Alatalon hattuun - me Pirkanmaalla ja Tampereella tarvitsisimme enemmän Alatalon tapaisia vaikuttajia, jotka pystyvät hankkimaan tilaisuuksiin valtakunnan ykköspäättäjiä tai sellaisína toimineita!

 

pict0971.jpg

 

Mikko Alatalon ja Jorma Huuhtasen keskustelu eteni mukavan jutustelun merkeissä. Näki, että molemmat arvostivat toisiaan!

 

pict09732.jpg

 Jorma Huuhtanen on siirtynyt päivän politiikasta sivuun ja se on omiaan antamaan painoarvoa hänen mielipiteilleen.

 

Kiitän kansanedustaja Mikkoa Alataloa mainion eläkeläistilaisuuden järjestämisestä!

Kuulin sivukorvalla, että Mikko on vielä ennan eduskuntavaaleja järjestämässä ainakin yhden mielenkiintoisen tilaisuuden ajankohtaisesta teemasta.

Odotamme Mikon ilmoitusta asiasta! 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jorma Huuhtanen, Mikko Alatalo, Kela, taitettu indeksi,