Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Juorupeili pitää ajan tasalla, että mitä kadulla tapahtuu

Perjantai 22.5.2015 - -Esko Erkkilä-

Vanhaksi piti elää, jotta oppi tietämään, että mikä on juorupeili.

 

 

Juorupeili ja sen käyttötarkoitus valkeni minulle alkuviikolla, kun Elkeliiton Tampereen yhdistys teki ns. sokkomatkan Naantaliin.

 

 

Sokkomatka on sellainen, että ainoastaan matkan järjstämisen vastuuhenkilöt tietävät etukäteen minne ollaan menossa.

 

 

Sokkomatkan järjestäminen vaatii vastuullisuutta, sillä ”sokkona” ostetun matkan pitää vastata sitä hintaa, jonka osanottajat ovat maksaneet.

 

 

Olemme Eläkeliiton Tampereen yhdistyksessä onnistuneet sokkomatkojen järjestämisessä – toki Naantaliin suuntautunut matka oli vasta toinen sokkomatkamme. Ensimmäisen teimme Mänttään, jossa tutustuimme mm. Serlachiuksen museoihin ja nyt tutustuimme mm. Kultarantaan.

 

Mutta ne juorupeilit.

 

 

Naantalin vanhassa kaupungissa on muutamien talojen ikkunoissa juorupeilejä joita hienommin kutsutaan katupeileiksi.

 

 

 

 

peili1

 

 

Juorupeili on ikkunan ulkopuolelle kiinnitettävä peili, jonka avulla huoneesta nähdään, että mitä kadulla tapahtuu.

 

 

Juorupeilin toimintaperiaate muistuttaa hieman sodanaikaista periskooppia, jolla voidaan juoksuhaudasta havainnoida taistelumaastoa tukikohdan edessä.

 

 

 

 

peili2

 

 

Juorupeili on tässä kuvattuna altapäin ja tästä nähdään, että kapine koostuu kahdesta peilistä – kahdesta peilistä sen vuoksi, että yhdellä silmäyksellä voidaan havainnoida katua molempiin suuntiin.

 

 

 

 

Tutkailin nettiä ja huomasin, että juorupeilit ovat tekemässä uutta tulemista, sillä niiden kohdalla on uusvalmistusta.

 

 

Peruslaatuinen juorupeili maksaa nettikaupassa 90 euroa eli sen hinta on kohtuullinen  talon lisävarusteeksi.

 

 

Pitäisiköhän hankkia juorupeili, jotta pystyisi seuraamaan viereisen kävelytien liikennettä tarkemmin – enpä taida kuitenkaan hankkia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sokkomatka, juorupeili, katupeili, periskooppi, Serlachius-museot, Kultaranta,

Toilan Kultaranta - sodan tuhoama Viron presidentin kesäasunto

Tiistai 21.9.2010 - -Esko Erkkilä-

Viime kesän itä-Viron matkalla saimme vierailla Viron presidentin kesäasunnolla Toilan Kultarannassa.

Toila sijaitsee n. 170 kilometriä itään Tallinnasta ja sieltä on matkaa Venäjän rajalle Narvaan 45 kilometriä. Kultarannan hieno päärakennus oli rakennettu Suomenlahden rannalle.

 

Viron Kesäranta tuhoutui toisessa maailmansodassa ja nyt siitä on jäljellä ainoastaan rauniot ja häivähdys hienosta palatsia ympäröineestä puistosta.

 

Neuvostoliiton puna-armeija poltti Kesärannan rakennukset perääntyessään Saksan valloitusta ja saksalaiset puolestaan räjäyttivät loput Kultarannasta, kun aloittivat perääntymisen Virosta kohti Berliiniä.

 

Molemmat - neuvosto-Venäjä ja natsi-Saksa - ovat tässäkin mielessä yhtä syyllisiä aiheuttamaansa suureen tuhoon.

 

Viron Kesäranta toimi presidentti Konstain Päts´n aikana Viron presidentin kesäasuntona. Se vastasi jopa nimeltään Suomen presidentin Naantalissa sijaitsevaa kesäasuntoa!

 

Kultarannan linna rakennettiin 1900-luvun vaihteessa pietarilaisen kauppiaan Jelissevin kesälinnan ympärille. Presidentti Päts´n kesäasunnoksi Kultaranta päätyi, kun virolaiset liikemiehet hankkivat linnan v. 1934 haltuunsa ja lahjoittivat sen Viron valtiolle.

 

Kultarannan puistosta löysimme muistolaatan, jossa kerrottiin Suomen presidentti P. E. Svinhufvud´n vierailleen Kultarannassa 1.8.1936 eli tasan 74 vuotta ennen vierailuamme!

 

Kultarannan rakennuksista on ainoastaan perustusten paikat nähtävissä, sillä niin perusteellista tuhotyötä puna-armeija ja natsit tehneet. Oletettavasti rakennusten piirustukset ovat tallella ja voi vain toivoa, että joskus Kultarantaan rakennetaan uudelleen hävitetyt rakennukset.

 

Kultarannan puisto on tänä päivänä Viron kasvilajirikkain puisto, sillä siellä on nähtävissä yli 300 kasvilajia.

 

Kultarannan sisäänpääsyä vartioi kujan molemmin puolin kaksi graniittista veistettyä karhunpentua korkeiden pylväiden nenässä - karhujen sylissä on tangot, joiden päässä on alkuaan ollut valopiste. Nyt valopisteet ovat sammuksissa, mutta toivottavasti ne lähitulevaisuudessa jälleen loistavat, sillä Kultaranta on paikka, jonka soisi nousevan entiseen kukoistukseensa.

 

Toivon, että moni suomalainen pääsisi vierailemaan Viron Kultarannassa, sillä paikka on merkittävä virolaisille ja se kertoo merkittäviä tarinoita myös Suomen historiaan liittyen.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viron Kultaranta, Kultaranta, Konstantin Päts, P.E. Svinhufvud, Toila, Toilan puisto, itä-Vironmaa,