Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Eilen tuli kuluneeksi 45 vuotta Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksestä

Keskiviikko 14.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Huhtikuun 13. päivänä 1976 tapahtui Suomen rauhanajan eräs suurimmista onnettomuuksista eli Lapuan Patruunatehtaan räjähdys.

 

Olin silloin töissä Seinäjoella ja ihmettelin töihin tullessani, kun ilmassa oli jatkuva hälytysajoneuvojen ulvonta.

 

Siihen aikaan ei ollut nettiä ja ei ainakaan minulla edes matkapuhelinta, joten olimme uutispimennossa jonnekin aamukymmeneen saakka.

 

Meitä oli Raision konttorilla keskellä Seinäjokea puolenkymmentä myyntimiestä sekä -naista ja sinne oli joku meistä tuonut matkaradion, josta sitten aikoinaan kuulimme, että mitä oli tapahtunut.

 

*********************

 

Lapuan Patruunakeskus sijaitsi aivan Lapuan keskustassa ja säästyneissä rakennuksissa sijaitsee nykyään Vanha Paukku eli Lapuan Kulttuurikeskus.

 

Lapuan Patruunatehtaan teollinen toiminta jatkui, mutta Jouttikallion teollisuusalueelle siirrettynä.

 

Olen saanut erään retkikunnan jäsenenä tutustua Lapuan Patruunatehtaan toimintaan Jouttikalliolla ja siellä toiminta on nyt hajautettu pieniin yksiköihin ja nuo yksiköt ovat hiekkavalleilla eriytetty toisistaan.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lapuan Patruunatehdas, Vanha Paukku, Jouttikallio, Jouttikallion teollisuusalue Lapualla, Raision myyntikonttori Seinäjoella, Helsinginpankki, HOP Seinäjoki,

Muistan sen aamun!

Perjantai 15.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Tämä juttuni olisi pitänyt ilmestyä jo toissapäivänä – toissapäivänä sen vuoksi, että silloin tuli kuluneeksi 40 vuotta Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä.

 

 

Huhtikuun 13. päivänä 1976 tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli 40 ja loukkaantui 60 ihmistä.

 

 

Surullista oli, että kaikki surmansa saaneet olivat naisia ja useimmat heistä perheellisiä.

 

 

Räjähdys tapahtui klo 07.42 ja muistan hyvin sen aamun.

 

 

Työpaikkani oli silloin Seinäjoella ja menin tavalliseen tapaan autollani töihin Seinäjoen keskustassa silloisen Helsingin Osake-Pankin talossa sijainneelle Raision konttorille.

 

 

Pysäköin autoni omalle paikalleni talon pysäköintitasanteella ja olin lähdössä kerrosta ylempänä sijainneelle konttorille.

 

 

Oli kuulas kevätaamu ja kaikkialta kuului ambulanssien sekä muiden hälytysajoneuvojen tauoton hälytysääni.

 

 

Menin konttorille ja me kaikki työtämme aloittamassa olleet olimme ymmällä, että mistä on kyse, sillä hälytysajoneuvojen äänet vaan voimistuivat.

 

 

Siihen aikaan ei ollut matkapuhelimia ja eikä nettiä, joten tilanteen selviämiseen kului aikaa.

 

 

Olimme niin työorientuneita, että meillä – puolentusinalla Raision eri yksiköiden myyntihenkilöillä – ei ollut edes radiota työpaikalla.

 

 

Kesti varmaan puolisen tuntia, kunnes radioiden ääressä olleet asiakkaamme soittivat ja kertoivat tapahtuneesta.

 

 

Järkytyimme, sillä muutamilla konttorimme työntekijöistä oli läheisiä Lapualla ja kuuluihan Lapua meidän kaikkien myynti- sekä vastuualueelle.

 

 

**************

 

 

 

Olin Seinäjoella toimiessani Etelä-Pohjanmaan Agrologit ry:n sihteeri ja järjestimme parisen vuotta räjähdyksen jälkeen kokoontumisen Lapualla. Kokoontumiseemme kuului tutustuminen uudelleen rakennettuun Lapuan Patruunatehtaaseen.

 

 

Tutustuimme ”hajasijoitettuun” tehtaaseen, sillä nyt patruunatehtaan toiminnot oli hajasijoitettu pieniin yksiköihin hiekkakankaalle Lapuan Jouttikallion teollisuusalueelle.

 

 

Nykyisin entinen Lapuan Patruunatehdas – paikkakunnalla lempinimi ”Paukku” – kuuluu pohjoismaiseen Nammo-konserniin.

 

 

Nammo-konsernin suomalaistehtaat sijaitsevat Lapualla, Laukaassa ja Sastamalassa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lapuan Patruunatehdas, Lapuan Patruunatehtaan räjähdys, Lapuan Patruunatehtaan räjähdys 13.4.1976 klo 07.42, Paukku Lapua, Nammo-konserni,

Missä olin, kun Lapuan patruunatehdas räjähti huhtikuun 13. päivänä 1976?

Torstai 1.8.2013 - -Esko Erkkilä-

Monissa yhteyksissä on suosittua kysellä, että missä olit, kun se ja se suuri tapahtuma tapahtui.

 

”Suosituin” tapahtuma näissä yhteyksissä on USA:n presidentti John F. Kennedyn salamurha Dallasissa marraskuun 22. päivänä 1963.

 

Muistan tapahtuman, mutta en sitä missä olin, kun sain tiedon murhasta.

 

Olen kai huonomuistinen, sillä muistan ainoastaan muutaman tapahtuman, jotka muistan siten, että missä olin, kun sain tiedon tapahtumasta.

 

Varhaisin näistä tapahtumista on Lapuan patruunatehtaan räjähdys huhtikuun 13. päivä 1976.

 

Olin silloin töissä Seinäjoella ja konttorimme sijaitsi keskellä Seinäjokea Helsingin Osake-Pankin talon toisessa kerroksessa.

 

Autojemme paikoitustilat olivat HOP-talon toisessa kerroksessa ja ihmettelimme aamulla hälytysajoneuvojen jatkuvaa hälytysääntä, jotka kuuluivat Seinäjoella.

 

Myöhemmin päivällä selvisi, että Lapuan patruunatehtaalla oli tapahtunut aamulla klo 07.43 tuhoisa räjähdys, jonka lopputulemana lopulta 40 henkilöä sai surmansa ja heidän lisäkseen 60 henkilöä loukkaantui.

 

Onnettomuuspaikka sijaitsi aivan Lapuan keskustassa ja sen keskuspaikkana oli lataamo, jossa onnettomuuden tapahtuessa työskenteli viitisenkymmentä ihmistä.

 

Valtaosa onnettomuuden uhreista oli perheellisiä naisia ja heiltä jäi monia orpoja lapsia.

 

*******

 

Onnettomuuden jälkeen Lapuan patruunatehtaan toiminnot siirrettiin Lapuan keskustasta Seinäjoen suuntaan sijaitsevalle Jouttikallion teollisuusalueelle.

 

Olen saanut vierailla Lapuan patruunatehtaan Jouttikalliolla sijaitsevilla tuotantolaitoksilla ja voin todeta, että nykyisellä paikalla on kiinnitetty erityistä huomiota turvallisuuteen.

 

******

 

Lapualla tapahtuva toiminta kuuluu nykyisin Nammo-konserniin – Nammo konsernin omistavat puoliksi Patria ja Norjan valtio!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lapuan patruunatehdas, Lapuan patruunatehtaan räjähdysonnettomuus, Lapua, Nammo, Nammo-konserni, Patria, Norjan valtio, HOP Seinäjoki, Helsingin Osake-Pankki, Helsingin Osake-Pankin Seinäjoen konttori,