Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Nuuttipukki-perinnettä pitäisi virkistää

Perjantai 13.1.2023 - -Esko Erkkilä-

Tänään on Nuutinpäivä ja tämä on perinteisesti se päivä, jolloin joulunaika päättyy kaksikymmentä päivää kestettyään.

 

 

Nuutinpäivä oli entisaikaan monessakin mielessä tärkeä päivä varsinkin agraariyhteiskunnassa ja silloin nuuttipukit olivat liikkeellä.

 

 

Nuuttipukit eivät lapsuusaikanani enää olleet eriskummallisiin vaatteisiin pukeutuneina, vaan he liikkuivat tavallisiin vaatteisiin pukeutuneina.

 

 

Nuuttipukkien keskeinen toiminta oli, että he halusivat ottaa haltuunsa sahtitynnyreiden tapit ja siten varmistavat saavansa viimeiset sahtitilkat sahtitynnyreistä.

 

 

Meillä ei säännöllisesti valmistettu sahtia jouluksi, mutta näin tehtiin naapurissamme Lepomäessä ja olikin luonnollista, että kylämme sahdinystävät kävivät aina Nuutinpäivänä varmistamassa sahdin loppuneen Lepomäen sahtitynnyreistä!

 

 

Sahtiperinteen jatkaminen Jouluna saattaa olla haasteellista, mutta Nuutinpäivän perinteiden elvyttäminen lienee helpompaa!

 

 

Voisiko tässä elvyttämisessä olla rooli omakotiyhdistyksillä?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nuuttipukki-perinnettä pitäisi virkistää, Nuutinpäivä, Nuutinpäivän perinne, sahti, nuutinpäivänä sahtitynnyrin tappi poistettiin, sahtitynnyri, nuuttipukki, nuuttipukit, nuuttipukkiperinne, tammikuun 13. päivä,

En ole koskaan saanut nauttia niin hyvää kääretorttua kuin Eläkeliiton Nuuttijuhlassa Aitoon Honkalassa!

Lauantai 10.1.2015 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Pirkanmaan piiri järjesti perinteisen Nuuttijuhlan eilen Aitoon Honkalassa.

 

 

 

 

nuutti1

 

 

Aitoon Honkala luo mainiot puitteet isonkin juhlatilaisuuden järjestämiselle.

 

 

Eläkeliitto on ylivoimaisesti suurin eläkeläisjärjestö Suomessa, sillä jäsenmäärämme on 130.000 jäsentä ja meillä on 20 piiriä ja piireissä yhteensä 402 paikallisyhdistystä.

 

 

Nuuttijuhlamme järjestelyistä vastasi Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys ja meitä Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäseniä juhlassa oli kolmisenkymmentä.

 

 

 

 

nuutti2

 

 

 

 

nuutti3

 

 

Nuuttijuhlayleisöä oli Honkalaan kerääntynyt lähemmäs viisisataa eläkeliittolaista.

 

 

 

 

nuutti4

 

 

Juhlan juontajana ja trubaduurina toimi mainio velikulta Pälkäneeltä – Aimo Kokkola.

 

 

Aimo sai erityisesti juhlayleisön naispuolisilta raikuvat suosionosoitukset, kun hän totesi katselleensa juhlaa saapuvia ja oli todennut, että miehillä näytti olevan mukanaan tyttärensä!

 

 

 

 

nuutti5

 

 

Juhlayleisön toivotti lupsakkaan tapaansa tervetulleeksi Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistyksen puheenjohtaja Markku Saarela.

 

 

Saarela mainitsi, että näitä ajankohtia on suomalaisessa kansanperinteessä kutsuttu nimellä ”pesäpäivät”. Nimen alkuperä juontaa siihen, että aurinko pysyttelee näinä päivinä ”pesässään” ja vain harvoin paistaa taivaalta.

 

 

 

 

nuutti6

 

 

Ritva ja Reima Ojala sekä Kööri-kuoro esittivät yleisönmieleistä musiikkia.

 

 

 

 

nuutti7

 

 

Irma Hammaren´n ”Pieni runotuokio” oli piristävä osuus juhlaohjelmassa.

 

 

 

 

nuutti8

 

Eläkeliiton Hyvinvointiryhmän puheenjohtaja Markku Sivonen piti juhlapuheen.

 

Tunnen Sivosen, sillä kuulun hänen vetämäänsä Eläkeliiton valtakunnalliseen Hyvinvointiryhmään.

 

 

Sivonen totesi, että Nuutinpäivänä on sovelias hieman ”riehastella”.

 

Juhlapuheessaan Sivonen painotti, että Eläkeliiton toimijoiden pitäisi toimia aktiivisesti kunnallisessa päätöksenteossa, sillä eläkeläisten edunvalvonta on keskeinen tarkoitus Eläkeliiton toiminnassa.

 

 

Sivonen peräänkuulutti eläkeläisjärjestöjen ja esimerkiksi vammaisjärjestöjen sekä veteraanijärjestöjen samansuuntaisen toiminnan lisäämistä kuntapäättäjien suuntaan.

 

 

Tiedän Sivosen laulumieheksi, mutta hänen juhlapuheensa lopuksi esittämä runo ”Emojänis tuli pyrynä metsän rajaa…” osoitti, että Sivonen on myös armoitettu lausuntataiteen esittäjä!

 

 

 

 

nuutti9

 

 

Ritva ja Reima Ojala Sahalahdelta hersyttivät juhlayleisöä toiseenkin kertaan esityksellään.

 

 

Opin työelämän aikana tuntemaan Reima Ojalan rehtinä yhteistyökumppanina, joten oli mukavaa tavata ”vanha tuttu”!

 

 

 

 

nuutti10

 

 

Kunnanjohtaja Janita Koivisto toi juhlaamme Pälkäneen kunnan tervehdyksen.

 

 

Koivisto palautti mieliin, että hallitus vaatii kuntia tekemään kuntarakenneselvityksen 31.3.2015 mennessä.

 

 

Kuntarakenneselvitys ei luonnollisestikaan merkitse välttämättä kuntaliitoksia, mutta esimerkiksi Pälkäne on parhaillaan laatimassa kuntarakenneselvitystä Kuhmoisten ja Kangasalan kuntien kanssa.

 

 

 

 

nuutti11

 

 

Eläkeliiton Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Reijo Herranen kiitti juhlayleisöä ja toivotteli väelle turvallista kotimatkaa sen jälkeen, kun juhlakahvit oli saatu juotua ja tanssahdeltu perinteinen puolitoista tuntia Honkalan tunnetusti liukkaalla tanssilattialla.

 

 

Emännät olivat loihtineet kahvin ohella nautittavaksi sellaista kääretorttua, että tämän jutun otsikkona oleva toteamus on täyttä totta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nuutti, Nuutinpäivä, Nuuttijuhla, Pesäpäivät, Aitoon Honkala, Pälkäneen kunnanjohtaja Janita Koivisto, kuntarakenneselvitys, Pälkäneen kuntarakenneselvitys Kangasalan kanssa, Pälkäneen kuntarakenneselvitys Kuhmoisten kanssa,