Tiistai 9.2.2021 - -Esko Erkkilä-
Korona-ajan eräs myönteisistä vaikutuksista on ollut se, että kotimaisen lihan osuus lihankulutuksen kokonaismäärästä on kasvanut.
Kehitystä perustellaan sillä, että laitosruokailun osuus on vähentynyt ja kotiruuanlaiton osuus on puolestaan kasvanut – on selvää, että tuontilihan hankkiminen omaan ruokapöytään on suuren kynnyksen takana.
Viime vuoden tilastot eivät vielä ole valmistuneet, mutta tehtyjen markkinatutkimusten mukaan lihankulutus kasvoi viime vuonna kaksi prosenttia vuoden 2019 luvuista; vuonna 2019 sianlihaa kulutettiin 30,8 kg/hlö, siipikarjanlihaa 26,6 kg/hlö ja naudanlihaa 18,8 kg/hlö.
Kotimaisen lihan osuus kokonaiskulutuksesta viime vuonna oli 83 %.
Lihan tuonti väheni viime vuonna 13 % ja se on paljolti pois laitosruokailun lihapaletin muutoksesta.
Suomen lihanvienti Kiinaan on alkanut suotuisasti.
Seuraava askel liha-alan kehittymisessä ja kehittämisessä olisi se, että lihan tuottajahintoihin saataisiin jonkinlainen lisä!
-Esko Erkkilä-
|