Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ruotsalaismaitoa rohkeille

Maanantai 6.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Tasan neljäkymmentä vuotta suomalaisen elintarviketeollisuuden palveluksessa opettivat minulle, että Ruotsissa ja Norjassa on Australian ohella samankaltainen korkeatasoinen toimintakulttuuri elintarviketuotannossa kuin Suomessa.

 

Nyt olen viisastunut ja saan pyyhkiä Ruotsin pois tältä listalta.

 

Viimeinen niitti ruotsalaisten töpeksinnälle oli, kun Arlan Lindköpingissä sijaitsevan meijerin maidosta löydettiin aflatoksiinia.

 

Rehuteollisuusyrityksen raaka-ainehankinnoista aikoinaan vastanneena ihmettelen, että ruotsalainen rehualan yritys on tuonut Pakistanista riisijaetta Ruotsiin, jossa sitä on käytetty nautakarjan rehuseosten raaka-aineeksi ja siten ruotsalaismaidon tuottamiseen!

 

En tapaa käyttää rehuteollisuuden raaka-aineista ”jäte” –termiä, mutta nyt on pakko sitä käyttää, sillä on päivänselvää, että laadukasta raaka-ainetta ei Pakistanista kannata Ruotsiin rahdata!

 

Tiedän kokemuksesta, että kaikista rehuteollisuuden raaka-aineista on jo ostosopimuksessa oltava maininnat, että EU:n alueelle tuotavissa raaka-aineissa on noudatettava EU-määräyksiä.  Ruotsalainen maahantuoja ei ole ilmeisesti näin menetellyt, vaan on aikonut kääriä kunnolliset bisnesrahat pakistanilaisen riisijätteen maahantuonnista.

 

Aflatoksiinia sisältävän riisijätteen päätyminen ruotsalaisen rehuyrityksen rehuihin on merkittävä miinus myös ruotsalaiselle viranomaisvalvonnalle.

 

Emme voi luottaa ruotsalaisen ”Eviran” toimintaan.

 

Toksiinipitoista maitoa kuluttajille myynyt Arla Foods on neljä kertaa suomalaista Valiota suurempi maidonjalostaja.

 

Arlan ruotsalaista maitoa myydään myös Suomessa.

 

On annettava tunnustus Arlalle, kun se toteaa, että aflatoksiinin saastuttamaa maitoa on voitu toimittaa myös Suomeen.  

 

Ruotsin nyt paljastuneessa aflatoksiini-töppäilyssä ovat tupeksineet ainakin;

 

  • riisijätettä Pakistanista Ruotsiin tuonut raaka-ainetoimittaja
  • riisijätettä lypsykarjan rehuseoksiin käyttänyt ruotsalainen rehunvalmistaja
  • ruotsalaiset elintarviketurvallisuusviranomaiset, kun eivät ole ennen riisijätteen käyttämistä vaatineet kattavien hometoksiinianalyysien tekemistä

 

 

Pyydän Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa selvittämään, että kuinka paljon pakistanilaista riisijätettä on Ruotsiin tuotu.

 

  • Onko tavara saapunut suoralaivauksena Ruotsiin vai onko sitä toimitettu Ruotsiin pienemmissä erissä esim. Rotterdamista?

 

  • Kuinka paljon aflatoksiinilla terästettyä riisijätettä on Pakistanista toimitettu EU:n alueelle ja minne?

 

  • Kuinka Ruotsin elintarviketurvallisuusviranomaiset huolehtivat aflatoksiinia sisältävän riisijätteen hävittämisestä?

 

Esittämäni kysymykset ovat tärkeitä ja Eviran selvitettäviä, sillä Arlan toimittamaa ruotsalaismaitoa myydään mm. lähimarkettimme maitohyllyssä.

 

En halua, että minä ja perhekuntamme ovat niitä rohkeita, jotka käyttävät aflatoksiinipitoista ruotsalaismaitoa ruokapöydässään!


Toivon, että ruotsalaismaidosta löytyneet homemyrkkyjäämät laittaisivat suomalaiset päivittäistavarakaupan valtiaat miettimään, että kuinka järkevää on altistaa suomalaiset kuluttajat näille jatkuville ruokaskandaaleille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hometoksiinit, aflatoksiini, ruotsalaismaidossa homemyrkkyjä, homemyrkyt, Arla, Arla Foods, Valio, Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, hometoksiinianalysoinnit, riisijäte, riisijae, riisijätteen laivaus, Pakistan, pakistanilainen riisijäte,