Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ei onnistuisi Suomessa!

Maanantai 15.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Lupailin eilen, että jatkan tänään kertomustani, kun Italian matkallamme tutustuimme San Zeno di Montagnassa…

 

 

IMG_4447.JPG

 

 

…Salumeria Lenottin herkkukauppaan ja sen tuotantotiloihin – yrityksen markkinointinimi on Salumi del Monte Baldo.

 

 

 

IMG_4417.JPG

 

 

Saavuimme vuoristokylään ja heti ensimmäisenä iltana meille oli varattuna herkkukaupassa maittavat maistiaiset paikallisen viinin kera.

 

 

Luin yrityksen verkkosivuilta, että kuvassa näkyvä maistiaistarjoilu maksaa 7,70 euroa per annos – on selvää, että Albatrostravel oli sisällyttänyt tuon hinnan matkamme hintaan eli itse maksamiamme herkkuja nautimme.

 

 

 

IMG_4424.JPG

 

 

Yrityksen omistaja oli iloinen velikulta ja mainio kauppamies.  Hyvällä englanninkielellä hän esitteli myynnissä olevia tuotteita.

 

 

******************

 

 

 

Neljäkymmentä vuotta suomalaisen elintarviketeollisuuden palveluksena olleena minulle oli yllätys, että niine kamppeinemme siirryimme yli kolmenkymmenen hengen voimin yrityksen tuotantotiloihin.

 

 

 

IMG_4426.JPG

 

 

 

IMG_4428.JPG

 

 

 

IMG_4431.JPG

 

 

 

Yrityksen omistaja esitteli tuotantotiloissa koneita, joilla salamimakkara valmistetaan – matkanjohtajamme ja tulkkimme Heidi suomensi.

 

 

Onneksi tuotantotoimintaa ei sentään ollut käynnissä!

 

 

*****

 

 

IMG_4425.JPG

 

 

 

IMG_4436.JPG

 

 

Kypsytysosastolla – jossa saimme vapaasti kuljeskella – salamit kypsyvät useita kuukausia.

 

 

****

 

 

IMG_4444.JPG

 

 

Kypsyessään salamimakkara kutistuu ja alussa tiukalla olleet narupunokset höllenevät.

 

 ****

 Salamimakkaroiden kanssa samassa tilassa oli kypsymässä juustoja.

 

IMG_4440.JPG

 

 

 

 

IMG_4442.JPG

 

 

Juustojen pinnalle syntyy kypsymisprosessin edetessä hallitusti hometta, jota isäntämme harjasi juustotahkon pinnalta pois.

 

 

***************

 

 

Juttuni otsikkona on ”Ei onnistuisi Suomessa” ja nyt kerron siitä:

 

 

Me kolmekymmentäkolme matkalaista olimme liha- ja juustotuotteiden tuotantotiloissa täsmälleen niissä varusteissa, joissa osa oli tullut Suomesta saakka ja toki osa oli ehtinyt käymään hotellissamme suihkussa ja vaihtanut vaatteita.

 

 

Minkäänlaisia suojavarusteita meille ei jaettu; ei hiussuojuksia, ei jalkinesuojuksia, ei minkäänlaista suojatakkia tai edes esiliinaa.

 

 

****

 

 

 

IMG_4434.JPG

 

 

 

IMG_4437.JPG

 

 

 

IMG_4438.JPG

 

 

 

Tuotantotilojen lattia koostui irrallaan olevista reikätiilistä eli kaikki se töhkä, joka meidänkin jalkineissamme siirtyi tuotantotiloihin, se pääsi ”varastoitumaan” reikätiilten reikiin odottamaan sitä hetkeä, jolloin reikiin kertynyt lika pääsisi pursuamaan yli!

Kerrassaan käsittämätön elintarviketilan lattiaratkaisu!

 

 

*****************

Olen melkoisen varma, että Suomessa Elintarvikkeiden turvallisuusvirasto Evira puuttuisi vierasryhmien vierailuihin kovalla kädellä ja vaatisi tuotantotilojen lattiamateriaalin sellaiseksi, että lattialle ei pääsisi varastoitumaan kaikki ne epäpuhtaudet, jotka vieraiden jalkineissa sinne kulkeutuvat.

IMG_4446.JPG

 

 

No, tuotantotilojen ”auditoinnin” jälkeen nousimme takaisin myymälään, teimme ostoksia ja näimme, että seuraavalle vierasryhmälle tarjottavat olivat jo valmiina!

 

 

****************

 

 

Niin se tuli vielä mieleen, että kuinkahan se Euroopan Unionin Elintarviketurvallisuusvirasto siellä Italian Parmassa toimii. Silvio Berlusconihan sen muka lupasi vuonna 2003 silloiselle pääministeri Paavo Lipposelle.

 

Lupaaminen tapahtui Lipposen mukaan 14.3.2003 eli kaksi päivää ennen eduskuntavaaleja, jotka järjestettiin 16.3.2003. Lipponen käytti härskisti asiaa vaaliveturinaan, mutta ei auttanut!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU:n Elintarviketurvallisuusvirasto Parmassa, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira, vierasryhmät elintarviketiloissa, salmonellavaara, salmonella, hiussuojat, jalkinesuojat, suojavaatteet, Italia2018, ,

Kesko kusettaa

Lauantai 7.4.2018 - -Esko Erkkilä-

Elintarvikkeiden kotimaisuus on niin kova myyntivaltti, että se panee päivittäistavarakaupat kusettamaan asiakkaitaan puolitotuuksilla ja suoranaisilla valheilla.

 

 

Törmäsin Keskon puolitotuuteen, kun jouduin Rouvan laatiman ostoslistan perusteella ostamaan Ylöjärven Elon Citymarketista ”Herkkutilan parhaat” –yrityksen Suomessa pakkaamaa ”Perhe-kermajuustoa”!

 

 

 

IMG_8067.JPG

 

 

Ylöjärven Uutisissa julkaistu mainos täyttänee juridisesti mainonnan perussäännöt, mutta aivan ilmeisesti kyseessä on tietoinen yritys harhaanjohtaa kuluttajaa.

 

 

 

IMG_8066.JPG

 

 

Mainoksessa annetaan ymmärtää, että kyseessä on ”Herkkutilan” valmistama ”Perhe-juusto”.

 

 

Maininta ”Herkkutilan parhaat” antaa kuluttajalle luulon, että kyseessä on suomalainen juustoja valmistava yritys, mutta näin ei ole, sillä kyseessä on lainsäädännön rajoja kolkutteleva Helsingissä osoitteessa Latokartanontie 7 A:ssa sijainnikseen ilmoittava ”Herkkutilan Oy”!

 

 

Toivon, että Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suorittaa auditoinnin kyseisen firman tiloihin.

 

 

 

IMG_8068.JPG

 

 

Soitin pakkauksessa mainittuun puhelinnumeroon ja kysyin juuston valmistusmaata, sillä minulle ei riitä, että alkuperämaaksi ilmoitetaan EU.

 

 

Puheluuni vastannut naisääni kertoi, että valmistusmaa on Saksa. Kun ihmettelin, että miksi sitä ei uskalleta ilmoittaa pakkauksessa, sain vastauksen, että samalla tehtaalla on tuotantoa myös Hollannissa, ja sen vuoksi he eivät ilmoita valmistusmaata.

 

 ***************

 

Suurin syyllinen tähän sotkuun on ehdottomasti Kesko, joka sallii myymälöissään myytävän epämääräisiä tuotteita.

 

 

Kesko myöntää kyseiselle tuotteelle 2,00 euroa per kilo pirunkyytirahaa, kunhan asiakkaalla on esittää K-kortti eli Kesko tässä mähläilee!

 

**************

 

Luin facebookista, että eräät Keskon liikkeet myyvät samaa tuotetta ”Hyvää Suomesta”- logon alla – törkeää ja kuluttajia väheksyvää sekä tuomittavaa menettelyä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Kesko kusettaa, Herkkutilan parhaat, Perhe-kermajuusto. Citymarket Lielahti, Citymarket Ylöjärvi Elo, Kesko koettelee lainsäädännön rajoja, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Hyvää Suomesta. Miksi Kesko kusettaa?

Kuninkaankartanosta Laidunkoeasemaksi ja nyt Herkkujuustola

Perjantai 30.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Mouhijärvellä sijaitsevan Selkeen kartanon tunnettu historia alkaa vuodesta 1631, jolloin Kustaa II Adolf antoi kruunun haltuunsa ottaman Selkeen tilan sotapäällikkönä kunnostautuneen skotlantilaisen everstin leskelle.

 

 

Monien vaiheiden jälkeen Selkeen kartanosta tuli Maatalouden tutkimuskeskuksen omistama Laidunkoeasema vuonna 1933.

 

 

Selkeen kartano toimi Laidunkoeasemana vuoteen 1993 saakka, jolloin valtio lopetti koeaseman toiminnan.

 

 

Vuonna 1993 Selkeen omistajaksi tuli laadukkaasta voistaan tunnettu Mouhijärven Osuusmeijeri eli MOM, mutta se ajautui konkurssiin 1999, kun meijerin tuotteissa todettiin vakava listeria-esiintymä.

 

 

MOM:n konkurssin jälkeen Selkee on ollut yksityisomistuksessa ja eräänä sen vuokralaisena entisessä navettarakennuksessa on toiminut…

 

 

 

IMG_7946.JPG

 

 

…Mouhijärven Herkkujuustola Oy.

 

 

 

Olen monilla elintarvikealan messuilla tutustunut Mouhijärven Herkkujuustolan tuotteisiin ja kun Eläkeliiton Tampereen yhdistyksessä aloimme suunnitella jäsenmatkaa Satakunnan suuntaan, niin ensimmäiseksi tuli mieleen vierailu Mouhijärven Herkkujuustolassa.

 

 

Juustolavierailu oli helppo sopia, sillä Döringin yrittäjäpariskunnan Jenni-vaimo toivotti nelisenkymmentä Tampereen eläkeliittolaista tervetulleeksi tutustumaan Herkkujuustolan toimintaan.

 

 

Toteutimme vierailun 22.3.2018.

 

 

 

IMG_7925.JPG

 

 

Juustolan perustaja, sveitsiläissyntyinen Peter Döring on varsinainen juttumies ja häneltä tulee asiaa juustoista vaikka kuinka paljon.

 

 

 

IMG_7928.JPG

 

 

Meille oli varattuna maisteltaviksi viittä erilaista juustotyyppiä ja ne olivat aseteltu siten, että vasemmalla oli miedoin juustotyyppi ja oikealla tuhdimman makuinen juusto.

 

 

 

IMG_7927.JPG

 

 

Peter Döring antoi tunnustuksen suomalaiselle elintarvikevalvonnalle ja kertoi, että yhteistyö Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kanssa on toiminut hyvin.

 

 

Moniaita vuosia Eviran ja sen edeltäjän Kasvintuotannon Tarkastuskeskuksen eli KTTK:n kanssa tiivistä yhteistyötä tehneenä voin yhtyä Peter Döringin mielipiteeseen.

 

 

Tässä tarkemmin ne juustolaadut, joita juustomestari Peter Döring meille esitteli:

 

 

 

IMG_7931.JPG

 

 

Väinö

 

 

 

IMG_7930.JPG

 

 

Metsuri

 

 

 

IMG_7929.JPG

 

 

Savu-Hilma

 

 

 

IMG_7932.JPG

 

 

Hilma

 

 

 

IMG_7933.JPG

 

 

Vilho

 

 

 

************

 Herkkujuustolan tuotteita on saatavilla ainakin Tampereen Särkänniemen ravintolassa, Tampereen Kauppahallissa sekä Tampereen seudun Citymarketeissa - kannattaa kysyä omasta lähikaupastaan!

*****************

 

 

IMG_7934.JPG

 

 

Metsuri-juusto tuntui olevan Peter Döringin ”lempilapsi” ja eikä syyttä, sillä hän on kehittänyt sen ympärille männynlastun, joka on ilmeinen myyntivaltti ja erikoisuus. Mikäs sen erikoisempaa kuin jos juustotarjottimella on herkkujuusto, jonka ympärillä on männynlastu tuomassa uutta kulinaristista kokemusta juustojen maisteluun!

 

 

 

IMG_7924.JPG

 

 

Juustonvalmistuksessa syntyy rehujakeena heraa.

 

 

Juustonvalmistuksen prosessissa syntyvä hera on kuiva-ainepitoisuudeltaan 6 prosenttista, mutta erilaisin meijeriteknisin toimenpitein kuiva-ainepitoisuutta pystytään nostamaan, jotta heran kuljettaminen sikojen ruokintaan olisi mahdollista ja kannattavaa kauemmaksikin.

 

 

Olen työelämäni aikana käynyt kaikissa Suomen juustomeijereissä ja etsinyt herantoimittajia liemirehujen raaka-aineeksi.  Ennen EU-aikaan heran kuljettaminen oli mahdollista, mutta on selvää, että kun tavaran luonnonpainosta on vettä 94 %, niin eipä sitä nykyään kannata kauaksi kuljettaa.

 

Peter Döring kertoi, että heillä syntyvä hera on kuiva-ainepitoisuudeltaan alle 6 %, joten sen käyttö kotieläinten ruokinnassa pitää tapahtua lähellä juustolaa ja näin Mouhijärvellä myös tapahtuu.

 

 

 

IMG_7941.JPG

 

 

Jenni Döring on koulutukseltaan laatuinsinööri ja hän on laatinut viranomaistarpeita varten juustonvalmistuksen vuokaavion!

 

 

 

IMG_7938.JPG

 

 

Mielenkiintoisen juustolaesittelyn jälkeen Peter ja Jenni Döring siirtyivät myyntipöydän taakse ja voin vakuuttaa, että herkullisia juustoja päätyi jokaisen vieraan laukkuihin!

 

 

 ******************

 

 

Herkkujuustolalle on rakenteilla Häijään kauppakeskukseen uusi juustola, johon vieraiden on vallan mainio poiketa.

 

 

Paikallislehdessä kerrottiin, että investoinnin arvo on 3 miljoonaa euroa ja matkailijat voivat poiketa uuteen Herkkujuustolaan jo loppuvuoden aikana.

 

 

 

Suosittelen lämpimästi, mutta olen iloinen, että saimme poiketa Herkkujuustolassa, joka vielä nyt toimii Selkeellä.

 

 

Juttuni lopuksi vielä muutama Herkkujuustolaan liittyvä kuva:

 

 

 

IMG_7936.JPG

 

 

 

IMG_7942.JPG

 

 

 

IMG_7937.JPG

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuninkaankartanosta Laidunkoeasemaksi ja nyt Herkkujuustola, Herkkujuustola, Mouhijärven Herkkujuustola, Selkeen kartano, Laidunkoeasema, Mouhijärven Osuusmeijeri, Peter Döring, hera, Metsuri-juusto, Hilma-juusto, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira,

Tuotteiden takaisinvedot ovat valmistajalle ja myyjälle aina nolo juttu, mutta toisaalta ne kertovat kuluttajille Suomen tiukasta elintarvikevalvonnasta

Keskiviikko 3.1.2018 - -Esko Erkkilä-

Kiitän Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa siitä nopeudesta, jolla se on jo nyt ehtinyt julkaisemaan ne elintarvikkeiden takaisinvedot, jotka tapahtuivat Suomessa vuonna 2017.

 

 

Listaus on julkinen, sillä se on kaikkien nähtävissä Eviran nettisivuilla.

 

 

Listauksessa mainitaan myös ne takaisinvedot, jotka koskevat ruokailuvälineitä, sillä onhan epäkuranttien ruokailuvälineiden käyttäminen vaarallista.

 

 

 

Eviran nettisivuilta on nähtävissä vuosittaiset takaisinvedot vuodelta 2006 alkaen ja niitä on kuluttajan hyvä tutkailla, sillä tietoisuus asiasta lisää luottamusta elintarvikevalvontaamme.

 

Viime vuoden listauksen löytää, kun googlaa ”Evira takaisivedot 2017”, mutta kopioin ne tapauskohtaisesti otsikkotasolla myös tähän alle.

Listaukseni on siinä mielessä kattava, että napsauttamalla kyseistä takaisinvetouutista pääset katsomaan asiaa tarkemmin!

 

 

 

********************

 

 

 

 

22.12.2017

Isokari Lohipyörykän pakkauksessa väärä tuote, jossa selleriä (allergeeni)

Lidl Suomi Ky on ilmoittanut, että Isokari Lohipyörykän pakkaukseen on pakattu virheellisesti toista elintarviketta, kala-kasvispihvejä.

 

8.12.2017

Vierasesinevaara marsipaanimakeisissa

Alfmix Oy ilmoittaa poistavansa varotoimenpiteenä myynnistä suklaarasioita. On pieni mahdollisuus, että kyseessä olevien konvehtilajitelmien marsipaanikonvehdeista löytyisi muovinpalasia.

 

23.11.2017

Kiinalaisista ”Kama Sutra” -laseista irtoaa liikaa lyijyä ja kadmiumia

Tsekin tasavallan elintarvikevalvontaviranomainen on varoittanut muita EU-jäsenmaita sisämarkkinoille maahantuoduista kiinalaisista "Kama Sutra" -laseista (Kama Sutra Shooter Glasses, Set of Glasse.

 

21.11.2017

Salmonellaa pakastetussa hanhenrinnassa

Lidl Suomi Ky ilmoitti tiedotteellaan perjantaina 17.11. poistaneensa myynnistä pakastettua hanhenrintaa. Tuotteesta on todettu salmonella omavalvontatutkimuksessa.

 

20.11.2017

Käymistä lasten juhlajuomassa – lasipullot saattavat rikkoutua

Alfmix Oy on ilmoittanut poistavansa myynnistä mansikanmakuista lasten juhlajuomaa. Tuotteessa on havaittu käymistä, mikä voi johtaa lasisen pullon rikkoutumiseen. 

 

14.11.2017

Pirkka paprika-cashewpestossa sulfiittia

Kesko Oyj on ilmoittanut poistaneensa markkinoilta Pirkka paprika-cashewpestosäilykkeen, joka sisältää sulfiittia, mutta sulfiitista ei ole ilmoitusta pakkausmerkinnöissä.

 

13.11.2017

Salmonellaa kananugettipakasteessa

Kesko Oyj on ilmoittanut poistaneensa myynnistä pakastettuja Pirkka kananugetteja. Tuotteesta on todettu salmonellaa. Tuotteen pakkauskoko on 400 g.

 

13.11.2017

Kiinalaisista kahvikupeista irtoaa liikaa formaldehydiä ja melamiinia

Saksan elintarvikevalvontaviranomainen on varoittanut muita EU-jäsenmaita Saksan kautta sisämarkkinoille maahantuoduista kiinalaisista kahvikupeista ( artikkelinumero 170425810, Drinkbeker.

 

22.9.2017

Valmissalaateissa allergeenivirhe

Apetit Ruoka Oy on ilmoittanut puutteellisesta merkinnästä kahdessa valmissalaatissa. Tuotteiden pakkausmerkinnöistä puuttuu maininta sinapinsiemenestä.

 

24.8.2017

Hampurilaisravintolan omenalohkopussissa Ruotsissa metallia – takaisinveto Suomessakin

Maahantuoja HAVI Logistics Oy on ilmoittanut varotoimenpiteenä tehdystä takaisinvedosta. McDonald´s ravintoloiden valikoimassa olevia omenalohkopusseja on vedetty myynnistä.

 

17.8.2017

Salmonellaa kananugettipakasteessa

Kesko Oyj on ilmoittanut poistaneensa myynnistä pakastettuja Pirkka kananugetteja. Tuotteesta on todettu omavalvontatutkimuksessa salmonellaa. Tuotteen pakkauskoko on 400 g.

 

19.7.2017

Makeispalat ”Warhead Sour Twist” sisältävät vehnää, jota ei ole ilmoitettu ainesosaluettelossa

His & Hers Oy ilmoittaa vetävänsä myynnistä tuotteen ”Warhead Sour twist candy, 99g”, Miedosti happamat makeispalat.

 

19.7.2017

Lauantaimakkarassa lisäaineylitys

HKScan Finland Oy on ilmoittanut vetäneensä myynnistä " HK Lauantaimakkaratangon 1,5 kg” , jonka viimeinen käyttöpäivä on 16.8.2017.

 

18.7.2017

Jäätelöissä puutteelliset pakkausmerkinnät

Arvid Nordquist Finland on ilmoittanut vetäneensä myynnistä tuotteet Del Monte Smoothie Vadelma (EAN 05010693601366)  ja Del Monte Smoothie Mango  (EAN 05010693601373)  -jäätelöpuikot.

 

22.6.2017

Allergeenivirhe – kanaviillokissa kalaa, jota ei ole merkitty ainesosaluetteloon

Pieni osa HK Kanaviillokki 300 g:n (vkp 4.7.2017) pakkauksia saattaa sisältää pakkausvirheen vuoksi kalaa. Pakkausmerkintöjen mukaan tuote ei sisällä kalaa.

 

30.5.2017

Pizzamurussa allergeenivirhe

Jokilaakson Juusto Oy on ilmoittanut poistaneensa kaupoista tuotteen nimeltään Vegaanin Pizzamuru, 175 g . Tuote on valmistettu linjalla, jossa käsitellään maitotuotteita.

 

11.5.2017

Ravintolisissä lääkeainetta ja kiellettyä väriainetta

Man Energy ja Man Energy XL -ravintolisät vedetään pois markkinoilta, koska ne eivät täytä elintarvikelainsäädännön vaatimuksia. Asia on tullut esille Tullin tekemissä tutkimuksissa.

 

10.5.2017

Lastenateriassa virheellinen pakkausmerkintä (riisijauhoa ei ole mainittu)

Oy Semper Ab on ilmoittanut vetäneensä markkinoilta kaikki erät tuotetta Semper Moussaka alkaen 6 kuukautta, 120g annospussi.

 

28.4.2017

Kiellettyjä Sudan-värejä chilissä ja kurkumassa

Espoolaisen, alkuvuonna toimintansa lopettaneen Blumerin maahantuomissa chili- ja kurkumajauheissa havaittiin elintarvikkeissa kiellettyjä Sudan-värejä.

 

27.4.2017

LASAGNE BOLOGNESE sisältää kalaa, jota ei ole merkitty aineosaluetteloon

Snellmanin Kokkikartano Oy ilmoittaa vetävänsä myynnistä erän Lasagne Bolognese 600 g . Pakkaukseen on virheellisesti pakattu tuotetta, joka sisältää kalaa.

 

26.4.2017

Hummustuotteissa vieras maku

Sevan Ab on ilmoittanut poistaneensa markkinoilta hummustuotteita, joissa on havaittu vierasta makua. Virheen alkuperää selvitetään.

 

18.4.2017

Perunarieskahiutaleissa allergeenivirhe

Pohjolan Peruna Oy on ilmoittanut poistaneensa kaupoista erän Mummon Perunarieskahiutaleita (päiväystunnus 091117-1). Takaisinvedon syynä on tuotannossa tapahtunut virhe.

 

7.4.2017

Riisiproteiinijauheessa allergeenivirhe

Puhdistamo Real Foods Oy ilmoittaa vetäneensä myynnistä erän ” Puhdistamo Riisiproteiini, suklaa ” -nimellä markkinoitua riisiproteiiniproteiinijauhetta, pakkauskoko 600 g.

 

20.3.2017

Ravintolisissä hyväksymätöntä uuselintarviketta

Pro Nutrition Finland Oy on ilmoittanut poistavansa myynnistä Prezone (4 makua) ja Prezone Stimulant Free (2 makua) ravintolisiä niiden sisältämän hyväksymättömän uuselintarvikkeen vuoksi.

 

6.3.2017

Misokeiton ainesosaluettelosta puuttuu vehnä

Vitaseege Oy Ab on ilmoittanut tehneensä Saitaku Misokeitosta 72g /4 annosta, takaisinvedon Ruokakeskon ruokakaupoista. Takaisinvedon syynä on puuttuva ainesosatieto pakkausmerkinnöissä (vehnä).

 

2.3.2017

Pilaantumisriski vieroitusvalmisteessa

Oy Semper Ab on ilmoittanut poistavansa myynnistä erän käyttövalmista Semper BabySemp 2 -vieroitusvalmistetta, jonka parasta ennen -päiväys on 10.6.2017.

 

13.2.2017

Gluteenittomissa aamiaishiutaleissa ”Flakes & Fibre” tuotteeseen kuulumattomia suklaapaloja, sisältää soijalesitiiniä (allergeeni)

Semper on ilmoittanut vetävänsä pois markkinoilta erän kuitupitoisia aamiaishiutaleita ”Flakes & Fibre”, koska niissä voi olla suklaapaloja, joissa on soijalesitiiniä.

 

10.2.2017

Kinkku-juusto toast -kolmioleivässä väärät merkinnät

Lunden Food Oy ilmoittaa vetävänsä myynnistä Kinkku-juusto toast 195g  -kolmioleivän. Tuotteessa saattaa olla virheellisesti pakattu kinkkujuustoleivän sijasta tonnikalaleipä.

 

9.2.2017

Organix banaanikekseissä virheellinen etiketti

Oy Semper Ab on ilmoittanut tehneensä lasten kekseistä "Organix Banaanikeksit, à 54 g", takaisinvedon Keskon ruokakaupoista. Tuote on tarkoitettu yli 7-kuukauden ikäisille.

 

7.2.2017

Lenkkimakkara saattaa sisältää juustoa, jota ei ole ilmoitettu pakkausmerkinnöissä

HKScan Oy ilmoittaa vetävänsä myynnistä tuotteen ” HK Sininen Lenkki 580 g ”. Takaisinveto koskee tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä on 18.2.2017.

 

3.2.2017

Sitruunamarinoidussa broilerin fileesuikalepakkauksessa sinappia (allergeeni)

SOK on ilmoittanut tehneensä tuotteesta "Kotimaista Broilerin fileesuikale, sitruuna", à 300 g, takaisinvedon S-marketeista ja Prismoista.

 

23.1.2017

Pilaantumisriski äidinmaidonkorvikkeessa ja vieroitusvalmisteessa

Valio Oy on ilmoittanut poistavansa myynnistä erän Valio Tuuti® äidinmaidonkorvikkeita ja vieroitusvalmisteita. Tuotantolaitteen rikkoutumisen vuoksi tuotteisiin on saattanut joutua ilmaa.

 

10.1.2017

Jauheliha-salamipakastepizzan pakkaukseen pakattu väärä tuote, jossa katkarapua (allergeeni)

Apetit Ruoka Oy on ilmoittanut tehneensä pakastetuotteen, jauheliha-salamipizzan, Papa Dennis Rafkin Bolognese & Salami (à 400g, erä 1357453, EAN: 6430104958343) takaisinvedon vähittäismyymälöistä.

 

3.1.2017

Tattarisuurimoissa allergeenivirhe

Lantmännen Cerealia on ilmoittanut tehneensä takaisinvedon gluteenittomaksi ilmoitetun tuotteen liian suuren gluteenipitoisuuden vuoksi.

 

 

****************

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: takaisinveto. elintarvikkeiden takaisinvedot, listaukset takaisinvedoista, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira, elintarvikkeiden turvallisuus,

Ratajärjestelmävika!

Maanantai 26.6.2017 - -Esko Erkkilä-

Junalla matkustaminen on jo pitkään ollut haavoittuvainen tapa matkustaa.

 

 

Liikennemuodon monopolitilanne on varmaan eräs syy siihen, että junalla matkustaminen on epävarmaa.

 

 

Mökkitonttini rajoittuu Viljakkalan Majajärvellä päärataan ja eilen saimme oikein lähietäisyydeltä seurata junaliikenteen ongelmia Tampereen ja Parkanon välillä.

 

 

Mökkitonttini kohdalla sijaitseva Majajärven liikennepaikka on monta kertaa päivässä junien kohtaamispaikka ja sen mahdollistaa liikennepaikan kaksoisraide.

 

 

Majajärven liikennepaikka oli eilen monta kertaa pikajunien ”varikko”, sillä pikajunat odottivat siellä useita kymmeniä minuutteja.

 

 

Voi vain kuvitella niitä tunnelmia, joita matkustajat kokivat odotellessaan matkan jatkumista.

 

 

Tässä muutamia kuvia pikajunien odottamisista:

 

 

 

IMG_0354.JPG

 

 

Matka kohti Seinäjokea kestää ja kestää!

 

 

 

IMG_0357.JPG

 

 

Komeat rodopensaamme, perunannostokone ja odottava pikajuna samassa kuvassa.

 

 

 

IMG_0358.JPG

 

 

Orvokkiryhmämme toivottaa tavallisesti mökkivieraamme tervetulleiksi mökillemme, mutta eilen ryhmä sai tervehtiä myös liikennepaikalle pysähtyneitä pikajunia!

 

 

 

IMG_0362.JPG

 

 

Illan aikana junien pituus vain kasvoi ja odotusajat pitenivät.

Totuuden nimissä on todettava, että klo 23.00 tienoilla pikajunat ajoivat Majajärven liikennepaikan ohi jo normaalia vauhtia!

 

 

 

 

 

Tässä vielä VR:n nettisivujen kertomaa eilisen iltapäivän ja illan liikennetilanteesta:

 

 

 **************

 

 

Liikennetilanne

Liikennetiedotteet

25.6. klo 21.02

IC 29 Helsinki - Oulu myöhässä

IC 29 Helsinki - Oulu klo 18:24 on myöhässä n. 55 minuuttia. Syy: Ratajärjestelmävika

25.6. klo 21.00

IC 126 Oulu - Helsinki myöhässä

IC 126 Oulu - Helsinki klo 14:34 on myöhässä n. 65 minuuttia. Syy: Ratajärjestelmävika

25.6. klo 20.59

S 47 Helsinki - Vaasa myöhässä

S 47 Helsinki - Vaasa klo 16:24 on myöhässä n. 135 minuuttia. Syy: Ratajärjestelmävika

25.6. klo 20.33

S 49 Helsinki - Vaasa myöhässä

S 49 Helsinki - Vaasa klo 17:24 on myöhässä n. 70 minuuttia. Syy: Ratajärjestelmävika

25.6. klo 20.20

IC 919 Turku - Oulu myöhässä

IC 919 Turku - Oulu klo 13:05 on myöhässä n. 105 minuuttia. Syy: Ratajärjestelmävika

25.6. klo 19.56

S 56 Oulu - Helsinki myöhässä

S 56 Oulu - Helsinki klo 16:04 on myöhässä n. 30 minuuttia. Syy: Ratajärjestelmävika

25.6. klo 19.20

IC 27 Helsinki - Rovaniemi myöhässä

IC 27 Helsinki - Rovaniemi klo 15:24 on myöhässä n. 100 minuuttia. Syy: Ratajärjestelmävika

25.6. klo 15.02

Viivästyksiä kaukoliikenteessä välillä Tampere-Parkano!

Tampereen ja Parkanon välillä 70-130 minuutin viivästyksiä junille ratajärjestelmävian vuoksi. Liikennevirasto ei ole antanut korjausarviota vian kestosta.

 

 

*********************

 

 

”Ratajärjestelmävika”  - mielestäni VR:n olisi pitänyt nettisivuillaan kertoa, että viivästymiset johtuvat Karhen ja Sisätön välillä tehtävistä radanparannustöistä!

 

 

Toivottavasti jollain aikataululla – nopealla aikataululla – saamme tervettä kilpailua myös raiteille!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ratajärjestelmävika, Ratahallintokeskus, VR, Valtion Rautatiet, Liikennevirasto, Majajärven liikennepaikka, Viljakkala, Tampere-Parkano, Tampere-Seinäjoki,

Pese kätesi huolellisesti, jos käsittelet tuontiauringonkukansiemeniä!

Lauantai 3.6.2017 - -Esko Erkkilä-

Runsaan nelikymmenvuotisen työurani viimeiset viisitoista vuotta olivat aikaa, jolloin sain työtehtävieni vuoksi olla koko ajan varuillaan salmonellan vuoksi.

 

 

Rehuteollisuuden tuontiraaka-aineet olivat silloin ja näyttävät yhäkin olevan se ryhmä, josta löytyy salmonellasaastuneita eriä.

 

 

Ainakin takavuosina auringonkukansiemenet olivat se tuoteryhmä, josta viranomaistarkastuksissa löydettiin runsaasti salmonellasaastuneita eriä.

 

 

 

****************

 

 

 

 

IMG_9875.JPG

 

 

Ostin eilen Hankkija Oy:ltä 15 kiloa auringonkukansiemeniä tarkoituksella kylvää ne peltoon, jotta syksyllä saisin omalta pellolta auringonkukkia.

 

 

Näin myös tein ja nyt odottelen auringonkukan taimettumista.

 

 

Simenten pakkaajana on tanskalainen Vilofarm A/S ja se saattaa merkitä, että kyseessä on tanskalainen erä.

 

 

Takavuosina salmonellalla ”terästetyt” erät olivat yleensä alkuperältään bulgarialaisia.

 

 

 

Tutkailin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran analysointituloksia viime vuodelta ja totesin, että ainakaan viime vuonna ei salmonellaa ole löydetty yhdestäkään auringonkukkasiemenparttiasta.

 

 

Kokemuksesta tiedän, että Tanskassa salmonellavalvonta on leväperäistä Suomeen verrattuna, mutta on se varmaan tehokkaampaa kuin Bulgariassa.

 

 

Oli niin tai näin, mutta aina on kiinnitettävä suurta huomiota henkilökohtaiseen hygieniaan, kun käsittelee sellaisia auringonkukkasiemeniä, jotka ovat tuontitavaraa.

 

 

Kunnollinen käsienpesu on välttämättömyys sen jälkeen, kun on tavalla tai toisella ”käpälöinyt” auringonkukansiemeniä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: salmonella, auringonkukansiemenet, auringonkukansiementen salmonella, Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira,

On Ruokarouvan ansiota, että Suomi on salmonellavapaa maa

Tiistai 28.3.2017 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti tituleeraa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kalliota Ruokarouvaksi eilen ilmestyneessä lehdessään.

 

 

Tunnen ”Ruokarouvan” vuodesta 1997 alkaen, jolloin ensimmäisen kerran kävin tuoreena Raision rehuteollisuuden raaka-ainepäällikkönä Maa- ja metsätalousministeriössä neuvottelussa.

 

 

Pidän Aamulehden Husu-Kalliolle ”myöntämää” arvonimeä oikeutettuna.

 

 

Ruokarouvan rooli on ollut keskeinen siinä työssä, jonka ansiosta Suomi on pystytty pitämään salmonellasta vapaana maana.

 

 

Suomen säilyminen salmonellavapaana maana pohjautuu paljolti sille, että rehuteollisuutta valvova viranomainen eli Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja alan teollisuus tekevät tiivistä yhteistyötä, jotta salmonella ei ole saanut jalansijaa maamme elintarvikeketjussa.

 

 

***************

 

 

Jaana Husu-Kallio toimi Euroopan komission terveysosaston varapääjohtajana 2002-2006.

 

 

Brysselistä vapauduttuaan hän toimi elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtajana 2006-2012 ja tältä ajalta tunnen hänet parhaiten.

 

 

Nyt Jaana Husu-Kallio toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkönä ja viimeksi tapasin hänet Helsingin Senaatintorilla MTK:n traktorimarssin aikana.

 

 

***************

 

 

Olen sanonut monta kertaa ja sanon sen myös nyt, että kun Sirkka-Liisa Anttila toimi Suomen maa- ja metsätalousministerinä ja Jaana Husu-Kallion Eviran pääjohtajana, saattoivat suomalaiset luottaa, että maamme ruokaturvallisuus oli varmoissa käsissä!

 

 

Sain Raision rehuteollisuuden raaka-ainepäällikkönä seurata aitiopaikalta niitä toimenpiteitä, joilla varmistettiin silloin ja varmistetaan myös nyt Suomen ruokaturvallisuus.

 

 

Ruokaturvallisuuden takaamisessa salmonellavalvonnalla on keskeinen rooli, mutta rehuraaka-aineiden ja elintarvikkeiden dioksiinivalvonnat, hometoksiini- ja vierasainejäämien seuranta sekä monet muut seikat ovat keskeisillä sijalla, jotta Suomen ruokaturvallisuus toteutuu.

 

 

Ruokaturvallisuus ja viranomaisvalvonnan tiukkuus ovat taas ajankohtaisia, kun Brasiliasta on Eurooppaankin tuotu mädäntynyttä ja salmonellasaastunutta lihaa.

 

 

On paljolti Ruokarouvan ansiota, että tilanteemme on ruokaturvallisuuden osalta niin hyvä kuin se on.

 

 

Tiukinkaan valvonta ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että vain kotimaisia elintarvikkeita käyttämällä takaamme esimerkiksi julkisessa ruokailussa turvallisen ruuan.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ruokarouva, ruokarouva Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Evira Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, salmonellavapaus, Suomen salmonellavapaus,

Ministeri Kimmo Tiilikainen lunastaa viljelijöiden traktorimarssilla antamansa lupauksen

Lauantai 12.11.2016 - -Esko Erkkilä-

Olin paikalla Helsingin Senaatintorilla maaliskuun 11. päivänä, kun sinne oli vyörynyt talonpoikien traktorimarssi vaatien viljelijöille oikeudenmukaisuutta elintarvikeketjun ensimmäisenä ja tärkeimpänä osana.

 

 

Senaatintorille kokoontui 5.000 viljelijää ja 700 traktoria – olin yksi marssijoista ja pääsin henkilökohtaisiin keskusteluihin silloin mm. pääministeri Juha Sipilän kanssa.

 

 

Torille saapui – taisi olla suoraan Kiinaan suuntautuneelta menekinedistämismatkaltaan ministeri Kimmo Tiilikainen ja lupasi, että tukien maksatuksessa tussaroinut Mavi eli Maaseutuvirasto yhdistetään moitteettomasti toimivaan Eviraan eli Elintarviketurvallisuusvirastoon.

 

 

Tunnen Eviran entisen pääjohtaja Jaana Husu-Kallion, joka nykyisin toimii maa-ja metsätalousministeriön kansliapäällikkönä.

 

 

Kysyin Senaatintorilla Husu-Kalliolta tuoreeltaan kommenttia korkean esimiehensä kertomasta, mutta kunnon virkahenkilönä kansliapäällikkö ei lähtenyt enempään kommentointiin.

 

 

Oma oletukseni on, että nykyinen kansliapäällikkö ja entinen Eviran pääjohtaja kuunteli Tiilikaisen kertomaa mielihyvällä.

 

 

 

*****************

 

 

Asia eteni eilen eli perjantaina 11.11.2016 päätösvaiheeseen, kun maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kertoi, että Evira ja Mavi eli Maaseutuvirasto yhdistetään.

 

 

Tunnen työelämän ajoilta Eviran ja pidän sitä hyvinhoidettuna virastona ja elintarvikealaa valvovana viranomaisena.

 

 

Mavia eli Maaseutuvirastoa ja sen toimintatapoja en henkilökohtaisesti tunne, mutta julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sen toiminta on monissa asioissa ollut kelvotonta.

 

 

Pidän ministeri Tiilikaisen päätöstä oikeana; pidän sitä oikeana eritoten, jos uudessa yhdistettävässä virastossa Eviran toimintatavat ja toimintakulttuuri pääsevät vallitseviksi.

 

 

Uskon, että Eviran ja Mavin yhdistämisellä saavutetaan myös niitä päämääriä, joita Keskusta on peräänkuuluttanut, kun se on vaatinut normienpurkutalkoita!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ministeri Kimmo Tiilikainen lunastaa viljelijöiden traktorimarssilla antamansa lupauksen, Kimmo Tiilikainen, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Tiilikainen yhdistää Eviran ja Mavin, Mavi ja Evira yhteen, Evira ja Mavi yhteen,

"Mavin toiminta on täys farssi, siitä johtuu traktorimarssi"

Lauantai 12.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Maaseutuviraston eli Mavin tussarointi viljelijätukien maksatuksessa oli se viimeinen niitti, joka sai aikaan eilen maataloustuottajien suurmielenosoituksen Helsingin Suurtorille.

 

 

Olin mukana suurmielenosoituksessa!

 

 

Kaksi muuta syytä olivat se, kun maataloustuottajat joutuvat yksinään maksumiehiksi Venäjän vientiboikotille ja toinen syy on S-ryhmän halpuutuskampanja, joka on syönyt tuottajien tilipussiin suuren loven.

 

 

 

 

mavifarssi.jpg

 

 

Tässä julisteessa se on sanottu!

 

 

 

**********************

 

 

 

Onneksi Suomessa virkamiehetkin sentään joutuvat vastuuseen ja eilisen suurmielenosoituksen tuloksena Mavin ylijohtaja siirrettiin hyllylle, siten että hän ei enää vastaa viljelijätukien maksatuksesta.

 

 

Suoraselkäistä toimintaa…

 

 

sipila.jpg

 

 

…pääministeri Juha Sipilältä…

 

 

 

 

tiilikainen.jpg

 

 

…sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselta!

 

 

 

Samassa yhteydessä hallitus teki päätöksen, että elokuun loppuun mennessä tutkitaan Maaseutuviraston ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yhdistämistä.

 

 

Tervehdin tyydytyksellä, että byrokratian purkamistalkoot etenevät!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maaseutuvirasto, Mavi, Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira,

Raaka-aine-erän salmonellapuhdistukset tapahtuvat satamien karanteenivarastoissa

Lauantai 19.12.2015 - -Esko Erkkilä-

Tutkailin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran – www.evira.fi – nettisivuilla olevaa…

 

 

”Rehuvalvonnan raportti 2014”

 

 

…nimistä asiakirjaa ja kun totesin viime vuonna esiintyneen monessa raaka-aineparttiassa salmonellaa, tuli taas kerran mieleeni operaatiot Mustolan satamassa, jotka kuuluivat työelämässä ollessani vastuulleni.

 

 

Kyseinen raportti tosiaan löytyy Eviran nettisivuilta ja se kertoo, että valvova viranomainen määräsi viime vuonna 49 erälle kieltoja, määräyksiä tai muita viranomaistoimenpiteitä.

 

 

Nopealla silmäyksellä totesin, että ainakin viidessätoista (15) tapauksessa oli kyse salmonellalöydöksestä.

 

 

Viime vuonna tavatut salmonellatyypit olivat raportin mukaan seuraavat:

 

 • S. Mbandaka
 • S. Agona
 • S. Spp
 • S. Abony
 • S. ssp 1
 • S. Altona
 • S. Tennessee
 • S. Senftenberg
 • S. Breney
 • S. Typhimurium
 • S. Riseen
 • S. Lexington
 • S. Meleagridis
 • S. Infantis
 • S. Umbilo

 

Valtaosa löydetyistä tyypeistä on minulle tuttuja veijareita, mutta jonkin verran näyttävät Suomeen pyrkivät salmonellatyypit ”uudistuneen”.

 

 

Huomiotani kiinnitti se, että kotimaisesta vehnäleseestä on viime vuonna löydetty minulle täysin outo tyyppi eli Salmonella Breney.  Kyseessä saattaa olla tuontiviljan mukana Suomeen saapunut salmonellatyyppi.

 

 

Joissakin pahiten kontaminoituneissa erissä oli ollut useitakin salmonellatyyppejä.

 

 

 

On tärkeää, että maahantuoduissa raaka-aineissa todetut salmonellat löydetään, sillä ne pystytään tietyin menetelmin tuhoamaan ja saattamaan raaka-aine-erä käyttökuntoon.

 

 

Aiemmin salmonellakäsittelyt tehtiin kuumentamalla, mutta useiden miljoonien kilojen erille se ei ole mahdollista.

 

 

Kemiallinen käsittely on varma, suhteellisen nopea, kohtuullisen kustannustehokas ja tuloksiltaan hyvä käsittelymenetelmä.

 

 

Kemiallisessa käsittelyssä raaka-aineeseen suihkutetaan määrättyä nestettä, joka tuhoaa salmonellan – käsittelyaineella ei ole raaka-aineeseen haitallisia sivuvaikutuksia, mutta työskentelyyn osallistuvien pitää huolehtia henkilökohtaisten suojainten käyttämisestä.

 

 

Salmonellakäsittelyt tehdään viranomaisten antamien määräysten mukaan ja heidän valvonnassaan.

 

 

Käsitelty erä hyväksytään käytettäväksi, jos viranomaisnäytteet ja omavalvontanäytteet ovat puhtaita käsittelyn jälkeen

 

 

Mustolan satama on eräs paikka, jossa olen vastannut raaka-aine-erän salmonellakäsittelystä – kyse oli Saksasta tuodusta rapsirouheparttiasta.

 

 

On toki todettava, että olen saanut vuosien saatossa junailla samanlaisia operaatioita monissa muissa Suomen satamissa!

 

 

Salmonellan puhdistuskäsittely on iso ruljanssi, sillä kyse on tavallisesti vähintään 2.000 tonnin suuruisesta erästä. Jo se, että tarvitaan tuplasti varastotilaa – likainen tavara ja puhdistettu tavara - merkitsee pienissä satamissa melkoista haastetta.

 

 

Mukailen hieman eilisen juttuni lopputoteamusta, kun totean, että homman hoitaminen vaati monipuolista kokemusta ja ammattitaitoa, mutta sitä vartenhan yritykset ovat palkanneet päteviä henkilöitä riveihinsä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, www.evira.fi, Rehuvalvonnan raportti 2014, salmonella, salmonellavalvonta, Suomen salmonellavalvonta, salmonellan tyyppaus,

Afrikkalainen sikarutto uhkaa Suomea

Keskiviikko 2.9.2015 - -Esko Erkkilä-

Suomalainen sikatalous on pahassa kriisissä ja kriisi syvenee, jos afrikkalainen sikarutto leviää Suomeen.

 

 

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy nyt meitä lähimpänä Venäjällä Pietarin alueella, mutta suurin vaara taudin leviämiseen Suomeen vaanii Virossa.

 

 

Virossa villisikakanta on kasvanut hallitsemattomaksi ja kun villisika toimii luonnossa afrikkalaisen sikaruton kantajana, on syytä suureen huoleen.

 

 

Villisiat ovat olleet Viron vitsaus jo jonkin aikaa, mutta nyt tilanne on pahenemassa.

 

 

Teimme viimeviikkoisella Saarenmaan kylpylälomallamme taksimatkan Kuressaaren ulkopuolelle ja taksinkuljettajamme näytti Kuressaaren kaupunginrajan läheisyydessä paikan, jossa villisiat temmeltävät yöaikaan.

 

 

Taksinkuljettaja kertoi, että yöllä saattaa tiellä tavata jopa 40 villisian suuruisia laumoja!

 

 

Viron saarilla – siis myös Saarenmaalla – ei vielä ole tavattu villisikoja, jotka kantaisivat afrikkalaista sikaruttoa ja sama tilanne on yhä edelleen laajemmaltikin Länsi-Virossa.

 

 

Virossa esiintyvä afrikkalainen sikarutto on Suomen kannalta ongelma sen vuoksi, että suomalaiset käyvät Virossa metsästämässä villisikoja, joten tartuntaketju on valmis suomalaisiin sikaloihin.

 

 

Päivitetyn tiedon mukaan Virossa on nyt jouduttu lopettamaan jo 18.000 tuotantosikaa, sillä tauti on levinnyt Viron porsastuotanto- ja lihasikaloihin.

 

 

Jos afrikkalainen sikarutto leviää Suomeen, joudutaan sellaisiin eristystoimiin, että ne koskettavat kaikkia suomalaisia.  Afrikkalaisen sikaruton saastuttaman tilan ympärille joudutaan asettamaan laaja suojavyöhyke, jolla kaikkien liikkumista joudutaan viranomaistoimin rajoittamaan.

 

 

On itsestään selvää, että suomalaisten ei nyt kannata tehdä sikalavierailuja virolaisiin sikaloihin.

 

 

Suomessa toimivat virolaiset maatalouslomittajat ja muut kotieläintilojen virolaiset työntekijät kantavat nyt suuren vastuun, jotta noudattavat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran määräyksiä karanteeniajoista ja kaikista muista menettelyistä, jotta pystyisimme pitämään Suomen vapaana afrikkalaisesta sikarutosta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Afrikkalainen sikarutto, Afrikkalainen sikarutto uhkaa Suomea, villisika, afrikkalaisen sikaruton kantaja - villisika, villisian metsästäminen Virossa, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira, saarenmaa2015,

Käsittämätöntä puhetta perussuomalaisten "työmies" Matti Putkoselta

Sunnuntai 15.2.2015 - -Esko Erkkilä-

Perussuomalaisten todellinen johtaja, työmieheksi tituleerattu entinen ay-jyrä Matti Putkonen päästi päättymässä olevalla viikolla ilmolle kaksikin todellista aivopierua.

 

 

Putkonen pohti, että maatalousyrittäjien eläkejärjestelmän rahoituspohjaa muutettaisiin. ”Työmiehen” mukaan autoveroista luopuminen voitaisiin kompensoida, jos samankokoinen summa valtion budjetista leikattaisiin viljelijöiden eläkerahoista.

 

 

Onneksi perussuomalaisten eduskuntaryhmässäkin on järkeviä edustajia, sillä kansanedustajat Lauri Heikkilä, Reijo Hongisto, Pirkko Mattila sekä Pentti Oinonen tyrmäsivät puheenjohtaja Timo Soinin kuiskaajan Matti Putkosen ajatukset.

 

 

Samassa yhteydessä Putkonen hyökkäsi suomalaista elintarviketurvallisuutta vastaan, kun hän esitti Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ”heivaamista jorpakkoon”!

 

 

Perussuomalaisten todellisen johtajan Matti Putkosen esiintulot osoittavat, että puolueen johtohenkilöillä on hyvin kapea kontaktipinta suomalaiseen maatalouteen, suomalaiseen elintarviketeollisuuteen, suomalaisen elintarviketyöläisten arkeen ja suomalaiseen ruokaturvallisuuteen.

 

 

On hyvä, että perussuomalaisten aivopierut, jotka kohdistuvat

 

 • suomalaiseen maaseutuun

 • suomalaiseen maatalouteen

 • suomalaiseen kotieläintalouteen

 • suomalaiseen elintarviketeollisuuteen

 • suomalaisiin elintarviketyöntekijöihin

 • suomalaiseen ruokaturvallisuuteen

 

 

…tulevat ennen huhtikuun eduskuntavaaleja julkisuuteen, jotta suomalaiset äänestäjät voivat tehdä tosiasioihin perustuvat johtopäätökset, että millaista Suomea perussuomalaiset haluavat ja kuinka perussuomalaisten linjaukset vastaavat kunkin äänestäjän tahtoa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työmies Matti Putkonen, perussuomalaiset, Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira,

Hygieniapassin suorittaminen on verratonta pääomaa!

Torstai 5.2.2015 - -Esko Erkkilä-

Lainaan tämän juttuni aluksi muutaman rivin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran nettisivuilla, joilla kerrotaan hygieniapassista:

 

 

”Elintarvikealalla työskentelevien on hallittava elintarvikehygienian perusasiat, jotta ruokaa osattaisiin käsitellä turvallisesti. Suomalainen elintarvikealan hygieniapassi on luotu edistämään elintarviketurvallisuutta.

Työntekijä tarvitsee hygieniapassin, jos hän työssään käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi maito, liha ja kala.

Esimerkiksi kahvilat, ravintolat, suurkeittiöt, erilaiset kioskit, pikaruokaravintolat, elintarvikemyymälät ja myös monet elintarvikkeita valmistavat tehtaat ovat sellaisia työpaikkoja, joissa työntekijällä pitää olla hygieniapassi.”

 

 

Olen aikoinaan suorittanut hygieniapassin, vaikka en sitä työtehtävissäni viranomaisten vaatimuksesta tarvinnutkaan.

 

 

Hygieniapassia eivät tarvinneet myöskään ne henkilöt, joiden esimiehenä sain toimia työelämässä toimiessani.

 

 

Työskentelin rehuteollisuuden palveluksessa ja se on teollisuudenala, jos mikä on avainasemassa, jotta Suomi ja suomalainen kotieläintuotanto pystytään pitämään hygieniatasoltaan korkealuokkaisena. Tästä syystä kaikki alaiseni suorittivat hygieniapassin, vaikka alaa valvova viranomainen ei sitä vaatinutkaan.

 

 

On luonnollista, että halusin esimiehenä suorittaa hygieniapassin, koska edellytin sen suorittamista alaisiltani.

 

 

Omaan hygieniapassin edelleenkin, sillä sitä ei tarvitse uusia!

 

 

 

 

***************

 

 

 

 

 

testaajahygienia

 

 

Poikkesin eilen Tampereen Pirkkahallissa Rekrytori-messuilla ja tapasin siellä näytteilleasettajan, joka esitteli nuorille hygieniapassin hankkimista.

 

 

Kyseessä oli Tmi Kimmo Liljeqvist, joka toimii Elintarvikevirasto Eviran valtuuttaman hygieniapassikouluttajana.

 

 

 

*****************

 

 

Kannustan erityisesti opiskelunsa loppuvaiheissa olevia nuoria, työttömiä nuoria ja elämänrataansa suunnittelevia nuoria hakeutumaan hygieniakoulutukseen ja sitä kautta hankkimaan hygieniapassin, sillä se on työmarkkinoilla vahva todiste, että työnhakija pyrkii elämässä eteenpäin.

 

 

Hygieniapassin tähtäävä muutaman tunnin koulutus maksaa jonkun kympin, mutta se avaa esim. nuorille monipuoliset mahdollisuudet ”päästä leivän syrjään kiinni”!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hygieniapassi, hygieniakoulutus, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira, Kimmo Liljeqvist, osaamistestaaja Kimmo Liljeqvist,

Lörtsy, vety ja atomi, mustamakkara

Perjantai 14.11.2014 - -Esko Erkkilä-

Sain työurani aikana tehdä tiivistä yhteistyötä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kanssa.

 

Opin arvostamaan Eviran henkilöitä, jotka ovat olleet se keskeinen ”lukko”, jotta Suomessa elintarvikkeiden turvallisuustilanne on maailman paras.

 

Meillä ei ole vaaraa sairastua salmonellaan ja yleensäkin elintarvikkeittemme kaikkinainen laatutaso on erinomainen.

 

Nyt Elintarviketurvallisuusvirasto Evira oli kuitenkin luiskahtamassa asiattomuuksiin, kun sen tarkoituksena oli kieltää lörtsy-nimen käyttäminen.

 

Olen harvakseltaan liikkunut Savonlinnassa, mutta tiedän mikä on lörtsy.

 

Lörtsy on lihalla tai hillolla täytetty piirakka – se on tehty munkkitaikinaan.

 

Savonlinnassa käydessä pitää käydä ostamassa lörtsyjä vaikka nykyisin niitä on saatavissa muuallakin Suomessa.

 

Sosiaalisessa mediassa luotu paine mursi Eviran byrokraattien ajatukset ja niin siellä tehtiinkin eilen päätös, että lörtsyä saa jatkossakin kutsua lörtsyksi.

 

Näin asiasta kerrottiin eilen klo 12.20 Eviran julkaisemassa lehdistötiedotteessa:

 

 

”Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lörtsyä saa sanoa lörtsyksi eikä virasto ole kieltänyt nimen käyttöä. Tähän asti Evira ei ole pitänyt lörtsyä kaikkialla Suomessa tunnettuna nimenä. Nimestä käydyn julkisen keskustelun myötä on nyt selvää, että nimi on vakiintunut.” 

 

Eräs lörtsy-termin aktiivisimmista puolustajista sosiaalisessa mediassa oli ex-europarlamentaarikko Riikka Pakarinen. Saatoin olla yksi, joka vaikutti Eviran perääntymiseen, sillä kommentoin Riikan fb-juttua niin, että lörtsy tunnetaan Tampereellakin!

 

On hyvä, että byrokraatit joutuivat taipumaan järkimenettelyn edessä!

 

 

*****************

 

Lappeenrannan torilla ja miksei muuallakin Lappeenrannassa myydään vetyä ja atomia.

 

Vety ja atomi olivat minulle ennen tuntemattomia, mutta lappeenrantalaisten asiakkaiden luona käydessäni opin tuntemaan mitä vety ja atomi Lappeenrannassa merkitsevät.

 

Erään asiakasyrittäjäperheen vaimolla oli myyntikoju Lappeenrannan torilla, jossa hän myi mm. vetyjä ja atomeja.

 

Yrittäjäperheellä oli sikala lähellä Lappeenrantaa ja usein rehukeskustelumme päättyikin siihen, että menimme isännän kanssa torille ja siellä sain nauttia mainiot vedyt ja atomit asiakkaamme lukuun! Hienoja muistoja!

 

Vety ja atomi ovat lihapiirakoita.

 

Vedyn täytteenä on keitetty kananmuna sekä kinkkua; atomissa on täytteenä vain toista.

 

 

************

 

 

En tiedä, että onko Evira laittamassa vetyä ja atomia kieltolistalleen, mutta siitä olen jokseenkin varma, että Tampereen tunnus eli mustamakkara ei kieltolistalle joudu!

 

Ostan vähintään kerran viikossa mustaamakkaraa ja ostan sitä sellaisen määrän, että syön sen heti jossain sopivassa paikassa.

 

Mustaamakkaraa ei koskaan osteta ”kilopyyntönä” vaan tavallisin tapa on ostaa vaikkapa ”menopaluu” –termillä. Minä ostan tavallisesti mustaamakkaraa niin, että näytän myyjälle sen pätkän, jonka haluan ostaa!

 

 

 

Lörtsy, vety, atomi ja mustamakkara ovat paikallisia herkkutuotteita, mutta ne tunnetaan laajalti koko Suomessa, joten Eviran perääntyminen lörtsy-sanan kieltämisestä oli järjen voitto!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lörtsy, lörtsy ja Savonlinnan, vety ja atomi, vety ja Lappeenranta, atomi ja Lappeenranta, mustamakkara, mustamakkara ja Tampere, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira,

"Noormees jalgrattaga muusikat kuulamas"

Lauantai 24.5.2014 - -Esko Erkkilä-

tori1

 

 

Rakveren torilla on teos, jossa polkupyöräilevä nuorimies kuuntelee musiikkia.

 

Tapaamme aina keväisillä Türin kukkamarkkinareissuillamme pysähtyä Rakveressä yöpyessämme ihailemaan tätä rakvereläisen Arvo Pärdilen tekemää mainiota teosta.

 

 

 

Miksikö poika kuuntelee musiikkia?

 

 

tori2

 

 

No, se johtuu siitä, että Rakveren torilla on useita keltaisia ”kelloja”, joista yhden alle mentäessä alkaa kuulua hienoa musiikkia!

 

 

 

tori3

 

 

Rakveren varsinainen tori ei ole suuruudella pilattu, mutta siellä on keväisin kuitenkin taimimyyjiä, joten siellä kannattaa poiketa taimiostoksilla.
 

 

 

tori4

 

 

Taimiostokset Rakveren torilta ovat edullinen hankintoja ja voi olla varma, että ne eurot, jotka taimista maksaa, menevät varmasti taimien alkutuottajalle.

Olemme jo monena vuonna hankkineet tomaatin ja paprikantaimemme Rakveren torilta.

 

 

 

tori5

 

 

Myös kukkia ja kukantaimia myydään Rakveren  torilla.

 

 

 

****************

 

 

Puutarhakasvien taimien tuominen Virosta on pääsääntöisesti sallittua, mutta perunansiemenen sekä tulipolte-nimisen bakteeritaudin vuoksi sen isäntäkasvien tuominen Suomeen on kiellettyä.

 

Tulipoltteen isäntäkasveja ovat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran nettisivujen mukaan seuraavat kasvit:

 

 • omenapuut (Malus)
 • päärynäpuut (Pyrus)
 • pihlajat (Sorbus)
 • orapihlajat (Crataegus)
 • tuomipihlajat (Amelanchier)
 • tuhkapensaat (Cotoneaster)
 • ruusukvittenit (Chaenomeles)
 • kvittenit (Cydonia)
 • mispelit (Mespilus)
 • japaninmispelit (Eriobotrya)
 • tulimarjat (Pyracantha)
 • Photinia davidiana.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Noormees jalgrattaga muusikat kuulamas, Rakvere, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Arvo Pärdile, Rakveren tori,

Sallisivatko Suomen viranomaiset lihatuotteiden myymisen ilman kylmälaitteita helteellä markkinakojusta?

Keskiviikko 21.5.2014 - -Esko Erkkilä-

Perhekuntamme toukokuun ohjelmaan on jo useampana vuonna kuulunut matka Türin kukkamarkkinoille Viroon ja näin tapahtui taas viime viikolla eli 14. – 16.5.2014.

Türin kukkamarkkinat ovat joka kerta pienoinen elämys ja elämys erityisesti sen vuoksi, että siellä tavarantarjonta on paljon monipuolisempaa kuin tapahtuman nimestä saattaisi päätellä.

 

Pieni kuvakimara antaa jonkinlaisen kuvan Türin kukkamarkkinoista sellaisellekin, joka ei ole koskaan niillä käynyt:

 

 

 

tyrimarkki1

 

Kuivatut kalat ovat hyvin yleinen myyntiartikkeli kukkamarkkinoilla ja…

 

 

 

 

tyrimarkki2

 
…useimmat myyjät mainostavat, että kyseessä on Peipsjärvestä pyydetty kala.

 

 

 

tyrimarkki3

 

 
Toinen suosittu myyntiartikkeli ovat savustetut kalat.

 

 

 

 

tyrimarkki4

 
Nyt en kysellyt savustettujen kalojen alkuperää, mutta kun viime vuonna sitä kyselin, niin myyjät kertoivat kalojen pyyntipaikan avoimesti. Jotkut kalat on pyydetty myös Suomen rannikon tuntumasta.

 

 

 

 tyrimarkki5

 

Savustetuilla kaloilla oli suuret hintaerot, sillä savustettu turska maksoi vain 5 €/kg, kun taas savustetulla ankeriaalla oli hintaa 32 €/kg.

 

 

 

tyrimarkki6

 

Varsin suurta ihmetystä suomalaisen markkina-asiakkaan mielessä oli siitä, kun kukkamarkkinoilla oli tänä vuonna kaksikin kananpoikien myyjää.

 

 

 

tyrimarkki7

 

Toisella poikasmyyjällä oli esillä ”tuoteluettelo” niistä poikasista, joita hänellä oli tarjolla. Luettelosta näkyi, että tarjolla oli mm. Lohmann´n valkoista sekä ruskeaa kananpoikaa – molemmat yleisiä Suomenkin tuotantokanaloissa ainakin takavuosina.

 

 

 

tyrimarkki8

Poikasia ei markkinoilla ollut tarjolla suuria määriä, mutta koko ajan kauppa kuitenkin kävi ja tyytyväiset ostajat lähtivät jatkamaan taimiostoksia muutama kananpoika kassissaan!

 

 

 

tyrimarkki9

 

Kananpojat eivät olleet ainoat elävät myyntiartikkelit Türin kukkamarkkinoilla, sillä ainakin yhdeltä myyjältä oli mahdollisuus ostaa eläviä kaloja.

 

Kalojen hinnat vaihtelivat 6 eurosta aina 12 euroon per kappale!

 

 

 

tyrimarkki10

 

Viron alkoholipolitiikka on tunnetusti paljon vapaampaa kuin Suomessa ja sen vuoksi olikin luontevaa, että Türin kukkamarkkinoilla oli muutama viininvalmistaja esittelemässä ja myös myymässä tuotteitaan. Pullo virolaista laatuviiniä maksoi muutaman euron.

 

 

 

**************

 

 

 

Työelämässä toimin kiinteässä yhteistyössä Suomen elintarviketurvallisuudesta vastaavan viranomaisen eli Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kanssa.

 

Tiedän yhä edelleen tuntevani ne määräykset ja menettelytavat, joiden noudattamisella pystytään takaamaan Suomen elintarviketurvallisuus.

 

Taustani vuoksi on mielenkiintoista seurata naapurimaamme menettelyä elintarviketurvallisuuden saralla  – mielenkiintoista senkin vuoksi, että molemmat maat kuuluvat Euroopan Unioniin.

 

 

 

tyrimarkki11

 

Kuuma hellepäivä, paljon ihmisiä kulkemassa lihajalostetuotteiden ohi, ei kylmälaitteita, maistiaisia tarjolla; siinä raamit sille lihajalostetarjonnalle, jota saimme nähdä Türin kukkamarkkinoilla.

 

 

 

tyrimarkki12

 

Grillivursti metsäsianlihasta 8,50 €/kg – sopuhinta!

 

 

 

tyrimarkki13

 

En ole ennen tavannut, että makkaroita myydään metrikaupalla, mutta nyt senkin näin; metrivursti 2,90 €/metri!

 

 

 

tyrimarkki14

 

Myös juustonmyyjät toimivat ilman kylmälaitteita, vaikka lämpötila olikin hellelukemissa.

 

 

 

**********

 

 

tyrimarkki15

 

Niin, olihan Türin kukkamarkkinoilla myös kukantaimia tarjolla!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Türin kukkamarkkinat, Türi, Viron kevätpääkaupunki, Peipsjärvi, Lohmann White, Lohmann Brown, lihamunakana, hani, kalkun, vutt, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira,

Zakopanessa Tatran vuoristossa valmistettava oscypek-juusto on osa puolalaista kansallisylpeyttä

Tiistai 29.4.2014 - -Esko Erkkilä-

Ehdin yli 40 vuotta kestäneen työurani aika toimia tasan neljäkymmentä vuotta elintarviketeollisuuden palveluksessa.

 

Siitä syystä olen kiinnostunut yhä edelleen kaikkeen elintarvikkeisiin ja ruokaa liittyvistä seikoista.

 

Rehuala – jonka piirissä toimin – kuuluu Suomessa ja periaatteessa koko EU:ssa tarkoin säädeltyihin aloihin ja sen vuoksi minua kiinnostaakin kaikki elintarvikkeisiin, ruokaan, elintarvikkeiden hygieenisyyteen sekä ruokaturvallisuuteen kuuluvat asiat.

 

 

**********

 

 

Sain taannoisella MTK:n opintomatkallamme Puolaan tutustua erääseen puolalaiseen erikoistuotteeseen – oscypek-juustoon.

 

Oscypek –juusto on savustettu juusto, jonka raaka-aineesta 20 % on lampaanmaitoa ja 80 % perinteistä lehmänmaitoa.

 

Oscypek –juuston ja sen tuotannon ydinalue on Tatran vuoristo ja erityisesti Zakopanen seutu.

 

Kävimme Puolan-matkallamme Zakopanessa ja tutustuimme omin silmin oscypek –juustojen myyntiin ja saimme nauttia sitä eturuokana myös Zakopanen hiihtostadionilla sijaitsevassa ruokapaikassa. Oli luonnollista, että suurena kaikenlaisten juustojen ystävänä toimme oscypek-juustoa myös tuliaisina kotiin.

 

 

 

oscy1

 

 

Oscypek –juustoja myydään Zakopanessa torilla ja monissa kadunkulmissa.
 
Aito oscypek-juusto on karanmuotoinen ja karat painavat n. 600 – 800 grammaa. Juusto on ulkoväritykseltään keltainen ja leikkauspinnaltaan vaaleampi – oljenkeltainen.

 

 

 

oscy2

 

 

Oscypek –juustolla markkinoinnin vaikeus on ollut se, että sen valmistamiseen käytetään pastöroimatonta maitoa ja sen käyttäminen elintarvikevalmistuksessa ei ole ollut sallittua EU:ssa.

 

 

Ensimmäiset oscypek-juustot tuotiinkin salaa italialaisille ruokamessuille.
 
 
Nyt tietyn alueen oscypek-juustot ovat kuitenkin saaneet EU:n lainsäädännössä nimisuojan samaan tapaan kuin esimerkiksi Lapin puikula tai Lapin Poronliha. Tätä nimisuojaa nimitetään SAN-termillä eli Suojattu alkuperänimitys.

 

 

 

oscy3

 

 

Oscypek-juustoja Zakopanessa myydään useissa kadunkulmissa.

 

 

 

oscy4

 

 

Suomalaiseen hygieniatasoon tottuneena kummastutti, että puluja oli oscypek –juuston myyntikojujen edessä ja katoilla paskomassa sankoin joukoin!

 

Muistan elävästi, kun työnantajani Rehuraisio Oy:n Oulun rehutehdas sai takavuosina Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vuositarkastuksessa huomautuksen, sillä irtorehujen lastausasemalla lenteli ja viserteli yksi pikkulintu! Suomalaisen hygieniakäsityksen mukaan oscypek –juustojen myyminen Zakopanessa olisi välittömästi kielletty!

 

 

 

oscy5

 

 

Söimme lounaan Zakopanen hiihtostadionin vierellä Bakowo Zohylina Wyznio –ravintolassa (suomeksi Mehiläispesä) ja alkuruokanamme oli herkullinen savustettu lampaanjuusto ja puolukkasurvos eli oscypek sheep cheese with cranberry sauce.

 

Hyvää oli!

 

Hyvää oli myös Suomeen tuomamme oscypek –juusto – niin hyvää, että en ehtinyt saamaan siitä edes valokuvaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: oscypek, oscypek -juusto, Tatran vuoristo, Zakopane, EU:n nimisuoja elintarvikkeille, Bakowo Zohylina Wyznio, oscypek sheep cheese with cranberry sauce, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Puola 2014, ruokaturvallisuus, Lapin puikula, Lapin Poronliha,

Miksi ulkomaista alkuperää olevien tuotteiden myyjät yrittävät salata tuotteidensa valmistusmaan?

Lauantai 28.12.2013 - -Esko Erkkilä-

EU toi mukanaan ihmisten, tavaroiden ja palvelujen vapaan liikkumisen.

 

Periaate on tuonut Suomelle paljon hyvää ja sen aavistaen äänestinkin lokakuun 16. päivänä 1994 järjestetyssä EU-kansanäänestyksessä EU:hun liittymisen puolesta.

 

Suomen EU-aika ei ole kuitenkaan ollut pelkkää riemumarssia, mutta ”päivääkään en ole katunut” äänestyspäätöstäni.

 

 

***********

 

 

Työhistoriani aikana toimin elintarviketeollisuudessa ja sain lähes aitiopaikalla seurata myös niitä kuvioita, jotka liittyivät Suomen EU-jäsenyyteen.

 

Eläkkeellä siirtyessäni kiinnostukseni elintarvikemaailmaan ei suinkaan ole vähentynyt, sillä seuraan alan kehittymistä edelleen.

 

Eräs seikka johon olen kiinnittänyt huomiota, on se että ulkomailla valmistettuja elintarvikkeita Suomessa markkinoivat yritykset pyrkivät salaamaan myymiensä tuotteiden alkuperämaan.

 

Erityisen voimakkaasti tämä ilmenee, kun yritykset joutuvat tuotteidensa takaisinvetotilanteisiin.

 

Takaisinvetotilanne on se, kun yritys joutuu viranomaismääräyksen perusteella vetämään esim. laatuvirheen vuoksi tuotteen pois markkinoilta.

 

 

Saatan katsella elintarvikeasioita suomalaisten sinivalkoisten silmälasien läpi, mutta vakaa tuntumani on, että ulkomaiset elintarviketuotteet joutuvat suomalaisia tuotteita yleisemmin takaisinvetotilanteisiin.

 

 

 

*************

 

 

Otan esimerkiksi tapahtumat, jotka tapahtuivat joulukuun puolivälissä 2013.

 

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ilmoitti 13.12.2013, että Nutricia Baby Oy joutuu vetämään myynnistä neljä erää markkinoimiaan käyttövalmiita ”Muksu Neljän viljan puuro, ikäsuositus alk. 6kk” lastenpuuroja.

 

Evira perusteli päätöstään, että takaisinvedon syynä on yrityksen mukaan tuotantoteknisistä syistä johtuva tuotteen mahdollinen mikrobiologinen pilaantuminen säilytysajan kuluessa.

 

Päivittäistavarakaupat noudattivat Eviran määräystä nopeasti, sillä totesin henkilökohtaisesti, että mm. Tampereen Sokos oli noudattanut takaisinveto-ohjetta, koska kyseisten tuotteiden hyllytila oli tyhjä jo seuraavana päivänä.

 

 

*************

 

 

On selvää, että takaisinvedon kohteeksi joutuneen tuotteen alkuperämaa kiinnosti minua ja lähetinkin asiasta sähköpostikyselyn Eviralle sekä Nutricia Baby Oy:lle tiistaina 17.12.2013 klo 19.35.

 

Ylitarkastaja Mika Varjonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta vastasi minulle samana iltana klo 20.16 ja ilmoitti, että takaisinvedetty tuote on valmistettu Ruotsissa.

 

Nutricia Baby Oy vastasi minulle myös varsin nopeasti, sillä heidän tuoteasiantuntijansa kertoi minulle sähköpostitse 18.12.2013 klo 11.24, että takaisinvedettävä tuote on valmistettu Ruotsissa.

 

Tuoteasiantuntijan pitkästä vastauksesta selvisi, että Nutricia Baby Oy on maailmanlaajuisen Danone-konsernin tytäryhtiö.

Nutricia Baby Oy:n tuoteasiantuntija jaaritteli vastauksensa pitkähkössä alkuosassa kaikenlaista tarpeetonta ja vasta sitten vastasi kysymykseeni. Minulle olisi riittänyt lyhyt vastaus - "Ruotsi".

 

 

 

Mitä tästä opimme?

 

 

 • suomalainen elintarvikevalvonta Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on huippuluokkaa ja siellä reklamaatiotapausten hoitajat tekevät tilanteen niin vaatiessa pitkää työpäivää
 • maailmanlaajuinen elintarvikekonserni Danone hallitsee kaiken muun ohella suomalaisissa päivittäistavarakaupoissa mm. lastenruokahyllyjä
 • ilmeinen merkittävä osa Suomessa myytävistä lastenruuista valmistetaan (ainakin Danonen osalta) Belgiassa, Puolassa ja Ruotsissa
 • Danone ilmoittaa omavalvonnassaan havaitsemistaan ongelmista kuuliaisesti ainakin Suomessa valvovalle viranomaiselle eli Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle
 • Danone(kaan) ei aivan avoimesti ja kiertelemättä halua kertoa, että missä maissa se valmistaa/valmistuttaa tuotteensa. On toki Danonen kunniaksi todettava, että jokaisessa lastenruokaa sisältävässä paketissa kerrotaan selkeästi valmistusmaa.
 • kuluttajien aktiivisuutta tarvitaan yritysten sekä myös valvovan viranomaisen suuntaan, jotta elintarvikkeiden alkuperä saadaan julkisuuteen. Erityisen tärkeää se on silloin, kun joudutaan takaisinvetotilanteisiin.

 

Se on varmaa, että ulkomailla valmistettujen elintarvikkeiden ”kompastelu” lisää luottamusta suomalaista elintarvikeketjua kohtaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Danone, www.danone.com, Nutricia Baby Oy, takaisinveto, lastenruokien takaisinveto, Muksu neljän viljan puuro, Muksu-lastenruuat, Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, kotimaiset elintarvikkeet,

Tulipolte-nimisen kasvitaudin leviämisvaara Virosta on viherpeukaloiden otettava huomioon

Maanantai 29.7.2013 - -Esko Erkkilä-

Ihmisten, palveluiden ja tavaroiden vapaa liikkuminen maasta toiseen on EU:n eräs keskeisimmistä periaatteista.

 

Vapaa liikkuminen yli rajojen koskee eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta myös kasveja ja niiden osia.

 

Viime viikolla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira toimitti julkisuuteen ja noudatettavaksi ohjeen, joka koskee Virossa tavattua tulipolte –nimistä kasvitautia tai oikeastaan sen isäntäkasvien tuontikieltoa Virosta Suomeen.

 

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira toteaa tiedotteessaan mm. näin:


Vaarallinen tulipolte-niminen kasvitauti voi levitä Suomeen Virosta tuoduista hedelmäpuiden ja koristepensaiden taimista. Sen vuoksi erityisesti omena- ja päärynäpuiden taimien tuontia Virosta on syytä välttää. EU:n ulkopuolelta tulipoltteen isäntäkasvien tuonti on kokonaan kielletty.

Virossa havaittiin tulipoltetta (Erwinia amylovora) vuonna 2012 omena- ja päärynäpuissa viidellä paikkakunnalla. Tautia esiintyy kaikissa Euroopan unionin maissa lukuun ottamatta Suomea ja Portugalia.

Virosta tuodut taudin isäntäkasvien taimet ovat nyt erityinen riski, koska tauti leviää pääasiassa saastuneista taimista. Taudin isäntäkasveja ovat omenat, päärynät, pihlajat, tuomipihlaja, orapihlajat, aroniat, tuhkapensaat, ruusukvitteni, kvitteni, japaninmispeli, mispeli, tulimarjat ja pastorinpunamarja.

EU on hyväksynyt Suomen tulipoltteen suoja-alueeksi, jonne taudin leviäminen pyritään estämään. Suoja-alueelle saa kuljettaa vain terveitä taimia. Tämän vuoksi virolaisen myyjän pitää kiinnittää Suomeen tuotaviin tulipoltteen isäntäkasveihin erityinen ZP-kasvipassi. Se on lipuke, jossa on merkinnät ZP, Viron maatunnus EE sekä viljelijän rekisterinumero. Passi osoittaa, että kasvit ovat peräisin tulipoltteesta vapaalta alueelta ja viranomaisen valvomalta taimitarhalta.


********


Meidän viherpeukaloiden on otettava Eviran ohjeistus todesta ja huolehdittava, että emme Viron-matkoiltamme tuo Suomeen tulipoltteen isäntäkasveja.

Määräys on huomioitava omalta kohdaltani viimeistään ensi toukokuussa, kun ilmeisesti taas lähden käymään Türin kukkamarkkinoilla.Toivon, että suomalaiset matkanjärjestäjät ovat yhteydessä Türin kukkamarkkinoiden järjestäjätahoihin, jotta markkinoilla olevat tuotteet olisivat kelvollisia Suomeen tuotaviksi.

 


Lupaan, että lähetän kopion tästä jutusta Türin kukkamarkkinoiden järjestäjille ja toivon samaa myös niiltä matkanjärjestäjiltä, jota junailevat matkoja Türin kukkamarkkinoille.

 

Pidetään Suomi vapaana tulipoltteesta!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tulipolte, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira, Türin kukkamarkkinat, Türi, Erwinia amylovora,

Ruotsalaismaitoa rohkeille

Maanantai 6.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Tasan neljäkymmentä vuotta suomalaisen elintarviketeollisuuden palveluksessa opettivat minulle, että Ruotsissa ja Norjassa on Australian ohella samankaltainen korkeatasoinen toimintakulttuuri elintarviketuotannossa kuin Suomessa.

 

Nyt olen viisastunut ja saan pyyhkiä Ruotsin pois tältä listalta.

 

Viimeinen niitti ruotsalaisten töpeksinnälle oli, kun Arlan Lindköpingissä sijaitsevan meijerin maidosta löydettiin aflatoksiinia.

 

Rehuteollisuusyrityksen raaka-ainehankinnoista aikoinaan vastanneena ihmettelen, että ruotsalainen rehualan yritys on tuonut Pakistanista riisijaetta Ruotsiin, jossa sitä on käytetty nautakarjan rehuseosten raaka-aineeksi ja siten ruotsalaismaidon tuottamiseen!

 

En tapaa käyttää rehuteollisuuden raaka-aineista ”jäte” –termiä, mutta nyt on pakko sitä käyttää, sillä on päivänselvää, että laadukasta raaka-ainetta ei Pakistanista kannata Ruotsiin rahdata!

 

Tiedän kokemuksesta, että kaikista rehuteollisuuden raaka-aineista on jo ostosopimuksessa oltava maininnat, että EU:n alueelle tuotavissa raaka-aineissa on noudatettava EU-määräyksiä.  Ruotsalainen maahantuoja ei ole ilmeisesti näin menetellyt, vaan on aikonut kääriä kunnolliset bisnesrahat pakistanilaisen riisijätteen maahantuonnista.

 

Aflatoksiinia sisältävän riisijätteen päätyminen ruotsalaisen rehuyrityksen rehuihin on merkittävä miinus myös ruotsalaiselle viranomaisvalvonnalle.

 

Emme voi luottaa ruotsalaisen ”Eviran” toimintaan.

 

Toksiinipitoista maitoa kuluttajille myynyt Arla Foods on neljä kertaa suomalaista Valiota suurempi maidonjalostaja.

 

Arlan ruotsalaista maitoa myydään myös Suomessa.

 

On annettava tunnustus Arlalle, kun se toteaa, että aflatoksiinin saastuttamaa maitoa on voitu toimittaa myös Suomeen.  

 

Ruotsin nyt paljastuneessa aflatoksiini-töppäilyssä ovat tupeksineet ainakin;

 

 • riisijätettä Pakistanista Ruotsiin tuonut raaka-ainetoimittaja
 • riisijätettä lypsykarjan rehuseoksiin käyttänyt ruotsalainen rehunvalmistaja
 • ruotsalaiset elintarviketurvallisuusviranomaiset, kun eivät ole ennen riisijätteen käyttämistä vaatineet kattavien hometoksiinianalyysien tekemistä

 

 

Pyydän Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa selvittämään, että kuinka paljon pakistanilaista riisijätettä on Ruotsiin tuotu.

 

 • Onko tavara saapunut suoralaivauksena Ruotsiin vai onko sitä toimitettu Ruotsiin pienemmissä erissä esim. Rotterdamista?

 

 • Kuinka paljon aflatoksiinilla terästettyä riisijätettä on Pakistanista toimitettu EU:n alueelle ja minne?

 

 • Kuinka Ruotsin elintarviketurvallisuusviranomaiset huolehtivat aflatoksiinia sisältävän riisijätteen hävittämisestä?

 

Esittämäni kysymykset ovat tärkeitä ja Eviran selvitettäviä, sillä Arlan toimittamaa ruotsalaismaitoa myydään mm. lähimarkettimme maitohyllyssä.

 

En halua, että minä ja perhekuntamme ovat niitä rohkeita, jotka käyttävät aflatoksiinipitoista ruotsalaismaitoa ruokapöydässään!


Toivon, että ruotsalaismaidosta löytyneet homemyrkkyjäämät laittaisivat suomalaiset päivittäistavarakaupan valtiaat miettimään, että kuinka järkevää on altistaa suomalaiset kuluttajat näille jatkuville ruokaskandaaleille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hometoksiinit, aflatoksiini, ruotsalaismaidossa homemyrkkyjä, homemyrkyt, Arla, Arla Foods, Valio, Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, hometoksiinianalysoinnit, riisijäte, riisijae, riisijätteen laivaus, Pakistan, pakistanilainen riisijäte,

Vanhemmat kirjoitukset »