Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Miksi Pirkanmaan Jätehuolto Oy ei kouluta sopimusautoilijoitaan raportoimaan jäteastioiden ylipursuamisesta?

Keskiviikko 26.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Jätehuolto Oy on 17 kunnan omistama yhtiö, jonka tehtävänä on tuottaa kunnille lakisääteisesti kuuluvat jätehuollon palvelutehtävät.

 

Maksan jätemaksua Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle omakotitaloni ja vapaa-ajanasuntoni lisäksi tyhjillään olevasta synnyinkodistani eli kontollani on kaikkiaan kolmen eri kohteen jätehuoltomaksujen suorittaminen – katson, että minulla on kokemusta ja selkänojaa yhtiön toiminnan arvosteluun, jos siihen on syytä.

 

Kaupungissa asuvan vinkkelistä yhtiö on selvinnyt tehtävistään kohtuudella, mutta samaa ei voi sanoa maakunnan haja-asutusalueilla asuvan kannalta.

 

Talvisaikaan hommat hoituvat maakunnassakin, mutta erityisesti kesäaikana palvelutaso ei siellä ole riittävä.

 

On selvää, että yhtiöltä puuttuu muutosvalmiutta siihen, että vapaa-ajanasukkaat lisäävät haja-asutusalueella palveluntarvetta kesäisin.

 

 

Pari valokuvaa ja selitystekstit havainnollistavat kesäkuun alkupäivien tilannetta:

 


jate1

 


”Pikitieltä” mökilleni johtavan tien varressa matkan puolivälissä sijaitsee aluejätepiste, jonka yleisilme ei 10.6.2013 kehuja ansainnut.

Aluejätepisteellä sijaitsevat astiat tyhjennetään kerran viikossa, mutta tyhjennysväli on kesäaikaan monien vapaa-ajanasuntojen vuoksi liian pitkä tai sitten jäteastioita on liian vähän.

Reklamoin aluejätepisteen tilanteesta kuvan ottamisen yhteydessä ja sain tietää, että jäteastioiden tyhjennys oli suoritettu sovitusti edellisenä maanantaina – seuraava tyhjennys luvattiin ohjelman mukaisesti lähitunteina.

Lähetin tämän valokuvan Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle heti netin ääreen päästyäni ja sain vastauksena mm. sen, että aluejätepisteelle tuodaan neljäs jäteastia; näin myös tapahtui.


Mökkiteiden varrella sijaitsevien jäteastioiden ylipursuaminen on hankala tilanne esim. silloin, kun vapaa-ajanasunnolle on tulossa vieraita. Kukapa haluaisi näyttää vierailleen ylipursuavia jäteastioita.


Puhun tässäkin asiassa kokemuksesta, sillä jouduin kerran ennen sukukokousta tyhjentämään ylipursuavat jäteastiat tilapäisesti omaan kuomulliseen peräkärryyni, sillä en halunnut, että ylitäydet jäteastiat olisivat tervehtineet sukukokoukseen saapuvia vieraitamme!

 



jate2

 


Halusin tutkia jäteastioiden tyhjentämiskulttuuria hieman laajemminkin ja poikkesin seuraavana päivänä Ylöjärven Takamaalla sijaitsevalle hieman suuremmalle jätepisteelle.

 

Näkymä Takamaallakin oli lohduton!

 

************



Takavuosina jätteenkuljetukset kilpailun tuloksena saaneet yrittäjät paransivat tulostaan sillä, että eivät poikenneet jokaisena maanantaina esim. mökkitieni varrella olevalle jätepisteelle, vaan huristelivat poikkeamatta ohitse.

 

Nyt tämä menettely ei enää käy tai menettelystä joutuu ainakin kiinni – kiitos GPS-seurannan. Ainakin se, että kuljetusyrittäjä käy aluejätepisteellä on tarkistettavissa, mutta sitä ei GPS-tiedoista luonnollisestikaan pysty jälkikäteen tarkistamaan, että onko jäteastiat tyhjennetty autoon!

 

Ehdotan, esitän ja suorastaan vaadin, että Pirkanmaan Jätehuolto Oy kouluttaa sopimuskuljetusliikkeidensä kuljettajat raportoimaan jätepisteiden jätemääristä, jotta tyhjennysten käyntikertoja ja/tai jätepisteiden jäteastiakapasiteettia voidaan tarvittaessa lisätä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Pentti Rantala, Harri Kallio,

Roskaretki - mutta kannatti tehdä!

Torstai 6.1.2011 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Jätehuolto Oy järjesti opastetun tutustumisretken – Roskaretken – Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskukseen tiistaina 28.12.2010.

Osallistuin retkelle ja sain sen aikana paljon hyödyllistä tietoa.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy on 18 omistajakunnan omistama yhtiö, joka huolehtii jätelain mukaisista jätehuoltotehtävistä omistajakuntiensa alueella. Mainittakoon, että Sastamalasta ainoastaan entisen Mouhijärven ja Suodenniemen kuntien alueet kuuluvat Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimialueeseen.

Tampereen kaupunki on Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n suurin osakas ja sillä on yhtiön äänimäärästä 65,33 %.

Yhtiö vastaa lähinnä asumisessa syntyvästä ja siihen rinnastettavasta jätteestä.

Yhtiön toiminta-alueella on hieman yli 400.000 asukasta.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:llä on kaksi jätteenkäsittelykeskusta; Tampereen Tarastenjärvellä ja Nokian Koukkujärvellä.

Asioita, joista toimitusjohtaja Pentti Rantala, viestintäpäällikkö Sinikka Jalo sekä jäteneuvoja Erkki Piippo roskaretkeläisille kertoivat:

 

  • Tarastenjärvelle varastoidaan mm. Tampereen voimalaitoksissa syntyvä tuhka. Tuhka, joka syntyy turpeen poltossa, on radioaktiivista sillä Tsernobyl´n voimalaonnettomuus kohotti Pirkanmaan soiden radioaktiivisuutta. Tuhka ei kuitenkaan aiheuta ihmisille ongelmaa, sillä ”kukaan ei istu tuhkakasan päällä”, kuten meille kerrottiin. Tuhkalle ei ole löydetty järkevää jatkokäyttöä.

 

  • Tarastenjärvellä asuu ja vierailee suuri määrä lintuja. Nykyään, kun kaikki osataan arvioida rahassa, on laskettu, että Tarastenjärvellä vierailee vuosittain lintuja 7 M€:n arvosta! Harvinaisen selkälokin koko maailman populaatiosta 10 % esiintyy Tarastenjärvellä.

 

  • Tarastenjärven vieressä sijaitsee Tampereen Infratuotanto Liikelaitokseen kuuluva asfalttiasema, jonka kohtalo Tampereen kaupungin omistuksessa on ”vaiheessa”. Asfalttiasema käyttää energialähteenään osaksi metaania, jota kerätään Tarastenjärven jätekeskuksen vanhan kaatopaikan alueelta.

Olen pitänyt Tampereelle suunnitellun hyötyvoimalan ainoana mahdollisena sijoituspaikkavaihtoehtona Tarastenjärveä. Mielipiteeni sain vahvistusta Roskaretkellä nähdystä ja kuullusta.

 

Peltolammin ja Lielahden vaihtoehdot ovat auttamattomasti poissa laskuista ja samoin myös Ruskon vaihtoehto. 

Kiitän Pirkanmaan Jätehuolto Oy:tä mielenkiintoisen Roskaretken järjestämisestä!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Tarastenjärvi, Koukkujärvi, Pentti Rantala, Sinikka Jalo, Erkki Piippo, Tampereen Infratuotanto Liikelaitos, asfalttiasema,