Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Perennapenkin kulottaminen kannattaa aina keväisin tehdä!

Perjantai 8.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Meillä on mökkimaailmassa parisenkymmentä metriä pitkä perennapenkki pihakiveyksen äärellä - perennapenkillä on leveyttä puolisen metriä.

 

Perennapenkkimme on täyteen istutettu erilaisia perennoja, joten uusia perennoja siihen ei mahdu.

 

Perennapenkki on helppohoitoinen, sillä ainoa ”hoitotoimenpide” on sen kulottaminen keväisin. 

 

Kaksi kuvaa selventää asian:

 

perennapenkkkikulotettuna.JPG

 

Huhtikuussa 2021 perennapenkkimme oli kulottamisen jälkeen tämmöinen…

 

 

IMG_5594.JPG

 

…ja eilen sama penkki näytti tämmöiseltä!

 

 

Kannustan kulottamaan perennapenkin heti lumien sulamisen jälkeen, sillä siten luodaan hyvät kasvuolosuhteet perennoille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perennapenkin kulottaminen kannattaa aina keväisin tehdä!, perennapenkki, perennapenkin kulottaminen, perennat,

Mökkimaailman kevätkausi alkoi eilen perinteisin työmenetelmin

Sunnuntai 18.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Meillä on mökkimaailmassa Viljakkalan Majajärvellä perennapenkki, jonka kevätkunnostus on tavattu tehdä kulottamalla.

 

 

IMG_1652.JPG

 

Perennapenkimme koostuu muutamasta erillisestä osasta joiden yhteispituus lienee runsaat parisenkymmentä metriä ja leveys puolisen metriä.

 

Annamme syksyisin kaiken kasvimateriaalin jäädä paikoilleen, sillä siten perennapenkille saadaan hyvä ja luontainen talvisuoja.

 

Eilen oli oikea hetki polttaa nestekaasupullon tohottimella kaikki kasviaines tuosta penkistä ja kulottaminen onnistui hyvin.

 

Kulottamisessa piti edetä varovasti, sillä kasvimateriaali oli rutikuivaa – varovaisuudella kulo pysyi hyvin hallinnassa ja vahinkoja ei päässyt tapahtumaan.

 

Kulottamisen jälkeen käytin trekooliharrastajan monitoimityökalua eli lehtipuhallinta ja sain perennapenkkimme ”putsikuntoon”!

 

Tämän jälkeen perennapenkkimme on vähätöinen eli nyt vain odotamme perennojen kasvamista ja kukkimista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perennat, perennapenkki, perennapenkin kulottaminen, lehtipuhallin,

Unikko on perennapenkin kuningatar!

Tiistai 25.6.2019 - -Esko Erkkilä-

Kiipesin mökillä varaston katolle 13.6.2019 ja otin yläilmoista kuvan mökkimme perennapenkistä.

 

 

 

IMG_1947.JPG

 

 

Tältä se silloin näytti, mutta vajaan kahden viikon kuluttua tilanne oli tyystin toinen ja muutos oli hienompaan suuntaan.

 

********************

 

Juhannuksen aikaan perennapenkin kuningatar oli unikko ja tässä nyt muutama kuva unikon kehittymisestä nuppuvaiheelta siemenkotavaiheeseen:

 

 

 

IMG_2088.JPG

 

 

Unikonkukka on todellinen perennapenkkien kuningatar!

 

 

 

IMG_2128.JPG

 

 

Unikon kukkanuppu…

 

 

 

IMG_2131.JPG

 

 

…ja tässä sitten ”synnytysvaihe”, kun kukka rikkoo nupun kuoret ja ponnistaa näkyville.

 

 

 

IMG_2130.JPG

 

 

Tässä perennapenkin kuningatar on parhaassa loistossaan!

 

 

 

IMG_2132.JPG

 

 

Unikon kukintavaihe on nopeasti ohi ja se pääseekin sitten siemenkotavaiheeseen ja siemenet alkavat tuleentumaan.

 

 

 

IMG_2124.JPG

 

 

Unikolla on vain neljä terälehteä, mutta hulluttelin ja kokosin puutarhapenkille tämmöisen teelmäksen – tiskiharja mittatikkuna.

 

 

 

Perennapenkkimme on niin tiukkaan ahdettu erilaisia kasveja, että nyt valmistuville unikonsiemenille on jo syksyksi löydettävä aivan uusi kasvupaikka, mutta eiköhän se löydy!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Unikko on perennapenkin kuningatar!, Unikko, perennat, perennapenkki, unikonsiemenet, unikonkukka, unikon siemenkota, unikonnuppu,

Perennapenkin uudistaminen onnistuu kolmenkymmenen asteen helteelläkin

Perjantai 10.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Vanha totuus on, että sateen sattuessa armeija marssii sateessa.

 

Sama totuus hieman muunneltuna pätee myös meillä, kun kyse on perennapenkin uudistamisesta eli helteen sattuessa meillä perennapenkki uudistetaan helteessä!

 

Uudistamisen kohteena oli kymmenkunnan neliömetrin suuruinen perennapenkki ja sen uudistaminen oli päätetty tapahtuvaksi tiistaina kesäkuun 7. päivä. Suunnitelmia ei muutettu, vaikka päivän lämpötilan ennustettiinkin kohoavan lähelle kolmeakymmentä astetta!

 

Kasvilajitelma perennapenkissä oli varsin vaatimaton, sillä siinä kasvoi kevätesikkoa, kuunliljaa, narsisseja, kahdentyyppistä jaloangervoa sekä lemmikkiä. Uusia kasvilajeja ei ollut tarkoitus lisätä, mutta kaikki entiset oli meininki laittaa edelleen mukaan.

 

Työn edistyminen selviää ehkä parhaiten valokuvasarjan avulla:

 

pict1746.jpg

Uudistettava perennapenkki on uudistettu edellisen kerran ehkä kahdeksan vuotta sitten eli uudistamisen tarve oli ilmeinen.

 

pict1748.jpg

Tässä keskeisimmät tarvikkeet, jotka tarvitaan perennapenkin uudistamisessa. Lapio, karkeaa salaojasoraa, kalkkia, lannoitetta ja tyhjiä astiota, joihin maasta nostetut perennat voidaan välivarastoida. "Vesivarastointi" erityisesti hellesäällä on tärkeää, jotta perennat säilyttävät kasvukuntonsa.

 

pict1749.jpg

 

Kalkki on erinomaisen tärkeä aine perennapenkin uudistamisessa. Suomessa on kaksi merkittävää kalkintoimittajaa; Nordkalk Oyj sekä SMA Mineral Oy. Tunnen työurani ajalta molemmat yritykset ja heidän vastuuhenkilönsä erinomaisen hyvin - kelpo kauppakumppaneita molemmissa yrityksissä ja molempien yritysten toimittaman kalkin laatuun voi luottaa.

 

Meidän valintamme kohdistui tällä kerralla SMA Mineral Oy:n tuotteeseen. Kalkkisäkki ei paljon maksa, sillä tämän 40 kilon säkin hinta oli 6,05 €! Käytän yksinomaan jauheista muotoa, sillä on mielestäni täysin turhaa ja kasvien kannalta jopa huonompi, jos kalkki on rakeistettu.

 

pict1750.jpg

 

Vanhassa penkissä kasvaneet perennat on saatu ämpäreihin, saaveihin sekä muovilaatikoihin ja nyt on huohdittava niiden kastelusta, jotta juuret eivät pääse kuivumaan. Erityisesti hellesäällä on tärkeää, että vanhasta kasvuasennosta nostetut perannat saadaan uuteen istutukseen nopeasti.

 

pict1753.jpg

Vanhat kasvit on saatu poistettua ja runsas kalkkikerros on levitetty perennapenkkiin. Samalla on huolehdittava riittävästä lannoituksesta, jos aikoo perennapenkin kukoistavan jo loppukesällä ja erityisesti ensi keväänä sekä tulevina vuosina.

Ennen kalkitusta levitimme kymmenen neliön suuruiselle perennapenkille neljänneskuution verran salaojasoraa, sillä ennen uudistusta perennapenkkimme oli rakenteeltaan liian tiivis.

Seuraavana vuorossa on runsaan lapionpiston syvyinen maan kääntäminen ja...

 

pict1754.jpg

 

...sen jälkeen perennapenkki onkin valmis - ainoastaan taimet puuttuvat!

 

 

pict1757.jpg

Tässä valmis uudistettu perennapenkki!

Valokuvassa ei paljon huomaa muutosta kuvasarjan ensimmäiseen kuvaan, mutta nyt kasveilla on tyystin toisenlaiset kasvuedellytykset. Maan rakenne on soralisäyksen ansioista kohentunut, runsas kalkitus ja riittävä lannoitus antavat paremmat kasvuedellytykset perennoille kuin ennen.

 

Perennapenkin uudistaminen n. viiden vuoden välein on välttämättömyys.

Useimmat perennat pitävät muutaman vuoden välein tapahtuvasta jakamisesta, mutta on toki poikkeuksiakin. Nyt mm. emme koskeneet päivänliljoihin, sillä ne kasvavat ja kukoistavat parhaiten, jos niihin ei kajota. Myöa pionien siirtämiseen on suhtauduttava varoen.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perennat, perennapenkin uudistaminen,