Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ruusujen talvehdittaminen ulkosalla

Lauantai 6.7.2019 - -Esko Erkkilä-

Perhekuntamme ruusuvalikoima täydentyy käytännössä vain sillä äitienpäiväruusulla, jonka tapaan vuosittain hankkia vaimolleni äitienpäiväkukaksi.

 

 

 IMG_2299.JPG

 

 

Kokosin ”mökkiruusumme” yhteiskuvaan kesäkuun viimeisenä päivänä.

 

 

Ruusumme eivät silloin vielä olleet juhlakunnossa, sillä monien kohdalla oli menossa vasta nuppuvaihe.

 

 

Mutta piti kertoa ruusujen talvehdittamisesta meillä!

 

 

Meillä ruusut talvehtivat lehtikasassa nurmikolla.

 

 

Tapaamme syksyisin lehtipuhaltimen avulla puhaltaa nurmikot puhtaaksi lehdistä.

 

 

Valtaosan lehdistä kuljetamme valkosipulimaan vierelle, jossa ne saavat odottaa kevättä ja sitä, että ne käytetään valkosipulimaan katteeksi.

 

 

Teemme osasta lehdistä muutaman lehtikasan nurmikolle ja laitamme ruusut talvehtimaan lehtikasaan.

 

 

On huolehdittava, että ämpärit joissa ruusut ovat, tulee aseteltua ”alamäkeen” jotta syksyinen sade tai sulava lumi eivät pääse ruusuämpäriin.

 

 

On luonnollista, että lehtien eristävä vaikutus ei estä ruusuämpärin jäätymistä, mutta se ei näytä ruusuja haittaavan!

 

 

Ruusuämpärit otetaan päivänvaloon joskus huhtikuun loppupuolella ja sen jälkeen ruusut leikataan siisteiksi, jotta ne voivat aloittaa jälleen kerran uuden vuosikertaelämän.

 

 

Helppoa kuin heinänteko!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ruusujen talvehdittaminen, Ruusujen talvehdittaminen ulkosalla, lehtipuhallin, valkosipulimaan kate, helppoa kuin heinänteko,

Nyt on oikea aika laittaa valkosipulimaan katteet kuntoon!

Sunnuntai 12.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Sanalla ”kate” on yleensä se merkitys joka jää yrittäjälle vaivanpalkaksi jonkun tuotteen tai palvelun myynnistä.

 

 

Nyt kirjoitan kuitenkin kateviljelystä ja tarkemmin syksyllä istutettujen valkosipulien kateviljelystä.

 

 

Valkosipulit kannattaa ehdottomasti istuttaa syksyllä. Turvallisinta on hoitaa istutustyö syys – lokakuun vaihteessa.

 

 

Valkosipulien syysistutus merkitsee Viherpeukalolle keväisten työhuippujen tasaamista ja sitä, että valkosipulit pääsevät hyvään kasvuvauhtiin heti varhain keväällä.

 

 

Ei haittaa, vaikka valkosipulintaimet ehtisivät syksyllä ennen lumentuloa kasvaa tulitikkuaskin mittaisiksi.

 

 

 

IMG_08822.JPG

 

 

Viime syksynä istutetut valkosipulit ovat kasvaneet hyvin ja tässä niiden verrokkina on tavallisen kokoinen muovisanko.

 

 

 

IMG_0883.JPG

 

 

Valkosipuli tykkää voimakkaasta lannoituksesta ja tässä näkyykin valkosipulimaalle kylvämääni Puutarhan Kevätlannosta.

 

Valkosipulinviljelijänä kaipaan aikoja entisiä, jolloin oli saatavilla 46 % typpeä sisältävää ureaa – toki sitä minulla on varastossa vielä hieman, mutta oikeastaan vain näytteeksi.

 

 

********************

 

 

Olemme nyt viikonvaihteen aikana saamassa valkosipulimaidemme katteet kuntoon, kun…

 

 

 

IMG_1193.JPG

 

 

…täytämme valkosipulirivien väliin mahtuvan jätelaudasta joskus rakentamani laatikon täyteen nurmikoilta lehtipuhaltimella kerättyjä lehtiä.

 

 

 

IMG_1199.JPG

 

 

On selvää, että valkosipulirivien rivivälejä ei sovi talloa ja sen vuoksi hommassa tärkeä työväline on leveä lankku, jota siirretään aina laatikon vierelle.

 

 

 

IMG_1200.JPG

 

 

Katteet ovat kunnossa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valkosipulin kateviljely, kateviljely, lehtipuhallin, katteet kuntoon!, valkosipulin viljelytekniikka,

Luontoliitto ja Suomen Luonto-lehti ovat todellisia turhakkeita!

Torstai 25.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Lehtipuhallin on viherpeukalon arvomaailmassa toiseksi tärkein työkalu heti puutarhajyrsimen jälkeen.

 

 

Suomen Luonto-lehti – Luontoliiton oheishärpäke – valitsi vuonna 2000 suuressa ”viisaudessaan” lehtipuhaltimen vuoden turhakkeeksi.

 

 

Valinta merkitsi, että Luontoliitto menetti silloin silmissäni sen vähäisenkin luottamuksen, jota se mielessäni nautti.

 

 

Toivon, että Luonto-lehti pyytää julkisesti anteeksi vuonna 2000 tapahtunutta töppäystään, jotta edes jonkinlainen luottamus Luontoliittoon ja sen oheishärpäkkeisiin olisi mahdollista palauttaa.

 

 

 

***********************

 

 

 

IMG_5651.JPG

 

 

Sain eilen päätökseen sen kaksipäiväisen projektin, joka tarvittiin Tampereella sijaitsevan omakotitalotonttimme puhdistamiseen lehdistä.

 

 

 

IMG_5656.JPG

 

 

Edellisvuosien tapaan lehtiä kertyi henkilöauton kahden peräkärryllisen verran.

 

 

Vein lehdet Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskukseen sille osastolle, jonne ohjataan ”lehdet ja männynkävyt”!

 

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n palvelu on maksutonta, mutta luonnollisesti nämäkin kustannukset maksamme jätemaksuissamme, sillä ”ilmaisia lounaita ei ole”!

 

 

Tampereen omakotitalotonttimme on pieni, mutta aina syksyisin tontiltamme kertyy lehtiä kaksi peräkärryllistä ja niiden lisäksi saman verran keväällä.

 

 

Emme pysty viemään lehtikuormia maalle omalle metsälle, sillä kivikylän tontillamme esiintyy lehtokotiloita.

 

 

Valitettavan monet kuljettavat tonteiltaan keräämänsä lehdet aluetta ympäröiviin Tampereen kaupungin omistamiin metsiin ja se on väärin, sillä kaupungin metsät eivät ole tarkoitettu lehtien kaatopaikoiksi.

 

 

Ryhtiliikettä tarvittaisiin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luontoliitto ja Suomen Luonto-lehti ovat todellisia turhakkeita!, Luontoliitto, Suomen Luonto-lehti, Odotan anteeksipyyntöä Luontoliitolta, lehtipuhallin, lehtipuhallin ei ole turhake, lehtokotilo, lehtokotilo-ongelma,

Lehtipuhallin on Viherpeukalon korvaamaton työväline

Torstai 26.4.2012 - -Esko Erkkilä-

Suomen luonnonsuojeluliiton julkaiseman Suomen Luonto –nimisen lehden ”Vuoden turhake” –valinnat ovat pääosin osuneet kohdalleen.

 

Ensimmäisellä kerralla vuonna 2000 Suomen Luonto kuitenkin munasi itsensä raskaasti, kun se valitsi vuoden turhakkeeksi lehtipuhaltimen.

 

Lehtipuhallin on Viherpeukalon yksi tärkeimmistä työkaluista. Omaan lukuisten muiden Viherpeukaloiden tapaan monipuolista kokemusta lehtipuhaltimesta ja sen mahdollisuuksista.

 

kevatruiskutus_stihl

 

Meillä on Stihl-merkkinen lehtipuhallin ja olemme siihen erittäin tyytyväisiä. Lehtipuhallin on hankittu "hovihankkijaltamme" Tampereen Pienkoneliikkeeltä!

 Lehtipuhaltimeen on lisävarusteeksi hankittu kasvinsuojeluvarustus ja sen ansiosta lehtipuhallin onkin meillä tiiviissä käytössä.

 

 

kevatruiskutus2

 

Tämän vuoden ensimmäinen lehtipuhaltimen käyttökerta tapahtui toissapäivänä, kun suoritin marjapensaiden ja hedelmäpuiden kevätruiskutukset.

 

Lehtipuhallin hörähti ensimmäisillä vedoilla käyntiin, vaikka huoltotoimenpiteet ovatkin jääneet melkein kokonaan tekemättä. Syksyllä polttoainetankkiin jääneet bensatkin olivat täyttä tavaraa.

 

Meillä on runsaat satakunta mustaherukka-, punaherukka-, viherherukka-, valkoherukka- ja karviaispensasta sekä muutamia omenapuita, kirsikkapuita ja luumupuita. Kaikki saivat parafiinikäsittelyn ”Ei ötököitä” tai "Sun 7E" –kevätruiskutteilla.

 

kevatruiskutus3

 

Mustaherukkapensaiden kohdalla syysleikkauksen idea on se, että leikkauksen jälkeen pensaan läpi pystyy heittämään karvalakin.

Tätä periaatetta pyrin aina syksyisin noudattamaan ja tämä mustaherukkapensas saa toimia todisteena, että riittävä väljyys on saatu aikaiseksi.

 

Mökkitontillamme herukkapensaiden terveystilanne on kunnossa, mutta maatilallamme mustaherukkapensaat ovat äkämäpunkin vaivaamia.

 

 kevatruiskutus_akama

 

Tässä on lähikuva äkämäpunkin vaivaamasta mustaherukkapensaan oksasta. Äkämäpunkin vaivaamat silmut ovat pullistuneet ja koko oksa tulee kuivumaan jo kevään aikana.


************

 

On todennäköistä, että joudumme kaivamaan äkämäpunkin saastuttamat mustaherukkapensaat ylös ja hävittämään ne polttamalla.

 

Äkämäpunkin leviämisvaara on aina olemassa. Sen vuoksi suoritin ruiskutustyön ensiksi puhtaalla palstalla ja vasta sen jälkeen saastuneella lohkolla.

 

Äkämäpunkki ei ole vaarallinen ihmisille, mutta se tyrehdyttää herukkapensaan kasvun ja sitä kautta sadonmenetykset ovat mittavia.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Luonto, vuoden turhake, turhake, lehtipuhallin, Tampereen Pienkoneliike, äkämäpunkki, Ei ötököitä, Sun 7E,

Lehtipuhallin on Viherpeukalon tärkeimpiä työkaluja

Tiistai 25.10.2011 - -Esko Erkkilä-

Suomen Luonnonsuojeluliiton julkaisema ”Suomen Luonto” –niminen lehti oli pahoin väärässä, kun se vuonna 2000 valitsi Suomen turhakkeeksi lehtipuhaltimen.

 

Lehtipuhallin kuuluu ehdottomasti kärkikolmikkoon, kun valittavana on Viherpeukalolle kolme tärkeintä työkonetta.

 

Kärkikolmikkoon kuuluvat;

 

  • lehtipuhallin
  • puutarhajyrsin
  • päältäajettava ruohonleikkuri

 

Lehtipuhallin on todellinen monitoimilaite. Näin ainakin meillä, sillä olemme hankkineet siihen lisälaitteeksi kasvinsuojeluvarustuksen.

 

Kasvinsuojeluvarustus merkitsee torjunta-ainesäiliötä, joka mahdollistaa kasvinsuojeluaineiden ruiskuttamisen. Kasvinsuojeluvarustus merkitsee, että lehtipuhaltimelle on käyttöä varhaiskeväästä syksyyn.

 

pict1094.jpg

 

Hankimme Stihl-merkkisen lehtipuhaltimen jo markka-aikana. Kasvinsuojeluvarustus hankittiin siihen vasta hieman myöhemmin, kun olimme tutustuneet lehtipuhaltimen käyttömahdollisuuksiin.

 

Keväällä lehtipuhaltimen ensimmäinen työkohde on marjapensaiden kevätruiskutukset. Se on kevätruiskutuksissa mainio peli.

 

Kasvinsuojeluvarustuksen ansiosta lehtipuhaltimella on runsaasti käyttöä keskikesälläkin, sillä "ryytimaiden" kasvinsuojeluruiskutuksista on huolehdittava jos mielii saada satoa.

 

pict1044.jpg

 

Nimensä mukaiseen työhön lehtipuhallin pääsee keväisin ja syksyisin, kun nurmikot puhdistetaan lehdistä. Lehtipuhallin mahdollistaa kunnollisen työnjäljen myös vaikeista paikoista joihin ei haravalla saa syntymään kelvollista jälkeä.

 

Erikoisin työkohde meillä on lehtipuhaltimella ollut eräänä syksynä, kun ensilumi yllätti ennen kuin ehdimme istuttamaan kukkasipulit.

 

Tilanne hoitui kuitenkin lehtipuhaltimella, kun pystyimme puhaltamaan sataneen lumen pois, istuttamaan kukkasipulit ja puhaltamaan lumen taas takaisin paikoilleen!

 

Minua ei haittaa, vaikka Suomen Luonto valitsikin lehtipuhaltimen vuoden 2000 turhakkeeksi. Valinta kertoo valitsijoiden puutteellisesta kokemuksesta luonnon ja kasvikunnan kanssa – ei suinkaan lehtipuhaltimen laajoista käyttömahdollisuuksista!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lehtipuhallin, vuoden turhake,

Turhake pääpalkintona Suomen Luonto-lehden "Vuoden turhake 2010" -kisassa

Keskiviikko 3.11.2010 - -Esko Erkkilä-

Suomen Luonnossuojeluliiton julkaisema Suomen Luonto-niminen lehti on yhdentoista vuoden ajan järjestänyt äänestyksen, jossa kansalaiset ovat saaneet äänestään vuoden turhaketta.

Äänestyksen tulokset ovat pääsääntöisesti olleet onnistuneita, mutta todellisia floppejakin Suomen Luonnonsuojeluliitolle Suomen Luonto-lehden kautta on "äänestyksissä" tapahtunut.

Pahin floppi oli ensimmäisen turhakkeen valinta, jossa turhakkeen kunnian vuonna 2000 sai lehtipuhallin.

Lehtipuhallin on Viherpeukalon yksi parhaimmista työkaluista. Sillä on tehokasta käyttöä puutarhassa melkein läpi vuoden. Lehtipuhallin lisälaitteineen (esim. siihen saatavan kasvinsuojeluaineiden levitysmahdollisuuden kanssa) on ehkä kaikkein paras Viherpeukalon työväline puutarhassa ja pihatöissä.

Nyt Suomen Luonnonsuojeluliitto on mennyt todella halpaan, kun se on valinnut vuoden 2010 turhake-äänestyksensä palkinnoksi taittopyörän. Taittopyörän myyntimiehet ovat vieneet Suomen Luonnonsuojeluliiton päättäjiä, kuten sitä kuuluisaa sammakkoa viedään äkeen alla!

Taittopyörää turhempaa vempelettä on vaikea löytää.

Taittopyörän valitseminen kuluvan vuoden turhake-äänestyksen yleisöpalkinnoksi murentaa Suomen Luonnonsuojeluliiton uskottavuutta.

Harmillista, mutta totta.

Osallistuin turhakkeen valintaäänestykseen ja on itsestään selvää, että äänestin kuluvan vuoden turhakkeeksi taittopyörää.

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Suomen Luonnonsuojeluliitto, Suomen Luonto, Vuoden turhake, Turhake, lehtipuhallin, Viherpeukalo, taittopyörä,

Lehtipuhallin - viherpeukalon välttämätön apuri

Maanantai 12.4.2010 - -Esko Erkkilä-

Kevät etenee ja viherpeukalolla on kiire ehtimään moneen hommaan.

 

Ensimmäisiä toimenpiteitä ovat marjapensaiden kevätruiskutukset ja lehtien haravointi - tai oikeastaan puhaltaminen - nurmikoilta.

 

Nyt tarvitaan monipuolisiin töihin soveltuvaa työvälinettä ja se on lehtipuhallin.

 

Lehtipuhallin soveltuu sellaisenaan nurmikoiden "haravointiin", mutta sen työteho on moninkertainen tavalliseen haravointiin verrattuna. Osaavan lehtipuhaltimen käyttäjän...

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Lehtipuhallin, nurmikoiden haravointi, kevätruiskutus