Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Miksi Pirkanmaan Voimia Oy:n hallitusta ei kiinnosta yrityksen tarjoamien ruokien kotimaisuusaste?

Torstai 12.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Voimia Oy on Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhteisesti omistama yritys, joka tarjoaa vuosittain 12 miljoonaa ateriaa mm. päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja ikäihmisten asumispalveluissa.  Sen lisäksi se huolehtii tilojen puhtaudesta ja viihtyisyydestä yli 400 kiinteistössä.

 

Sain eilen olla mukana tilaisuudessa, jossa Pirkanmaan Voimia Oy:n intomielinen edustaja kertoi työnantajansa toiminnasta.

 

Neljäkymmentä vuotta suomalaisen elintarviketeollisuuden palveluksessa olleena esityksessä kummastutti se, että yrityksen edustaja ei sanallakaan viitannut siihen, että Pirkanmaan Voimia Oy arvostaisi tarjoamiensa ruuan ja elintarvikkeiden kotimaisuutta.

 

Otin asian esille ja sen jälkeen tuo intomielinen henkilö alkoi paasaamaan edustamansa yrityksen kotimaisuuden suosimisesta.

 

Miksi Pirkanmaan Voimia Oy:lle kotimaisuuden esilletuominen on niin vaikeaa?

 

Pirkanmaan Voimia Oy:n osakekannasta Tampereen kaupunki omistaa 80 % ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 20 %; sen hallituksen muodostavat puoluepoliitikot ja toisaalta ymmärrän, että heille ovat ne muhkeat vuosikorvaukset (2.500 euroa per vuosi) ja kunnolliset kokouspäivärahat (samat, jotka maksetaan Tampereen kaupunginhallituksen jäsenille) niin tärkeitä, että yrityksen tarjoamien ruoka-annosten kotimaisuusaste ei paljoakaan kiinnosta!

 

Valitettavaa, mutta ilmeisen totta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Voimia Oy, Pirkanmaan Voimia Oy:n omistavat Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan Voimia Oy:n hallitus, Pirkanmaan Voimia Oy:n hallituksen muodostavat poliitikot, Miksi Pirkanmaan Voimia Oy:tä ei kiinnosta kotimaisuus?

Brassilihaa koskeva skandaali laajenee

Keskiviikko 22.3.2017 - -Esko Erkkilä-

Kirjoitan näitä rivejä tiistai-iltana 21.3.2017 ja on vain tuntien kysymys, kun eri maat asettavat Brasilian lihatuotteet ostoboikottiin.

 

 

Tampereen kaupungin sekä Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin pitää nyt olla suunnannäyttäjä ja yksiselitteisesti hyväksyä elintarvikkeidensa toimittajaksi vain sellaisia tavarantoimittajia, jotka pystyvät takaamaan, että heidän myymiensä elintarvikkeiden raaka-aineiden tuottaminen on laillista Suomessakin.

 

 

Tampereen Voimia Liikelaitoksen toimivan johdon ja liikelaitoksen johtokunnan pitää kiireesti tehdä asiasta päätös.

Liikelaitoksen johtokuntaan kuuluvat seuraavat henkilöt:

Varsinaiset jäsenet:
Jani Moisio, puheenjohtaja
Atte Tahvola, varapuheenjohtaja
Tiina Heinonen
Titta Mattila
Lauri Piilola
Inna Rokosa
Riikka Töytäri
Anneli Kivistö, kaupunginhallituksen edustaja

Varajäsenet:
Tiina Koljonen
Antti Suonvieri
Mervi Jantunen
Jani Salminen
Maija Sutinen
Anssi Toivonen
Tuila Jaatinen

 

 

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen pitää myös nopeasti tehdä samanlainen päätös, sillä emme voi sallia, että sairaanhoitopiirin alueen eri sairaaloissa tarjotaan potilaille sellaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, joiden tuottaminen on Suomessa laitonta.

Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin hallituksen jäsenet ovat:

Puheenjohtaja Ilpo Sirniö, Tampere, sdp
- varajäsen Aila Dündar-Järvinen, Tampere, sdp

Varapuheenjohtaja Elina Sirén, Tampere, kok
- varajäsen Jouni Markkanen, Tampere, kok

Tuula Petäkoski-Hult, Lempäälä, sdp
- varajäsen Jyrki Uotila, Parkano, sdp

Pekka Järvinen, Valkeakoski, sdp
- varajäsen Sanna Rajala, Jämsä, sdp

Peter Löfberg, Tampere, kok
- varajäsen Antti Hervonen, Tampere, kok

Tarja Soukko, Hämeenkyrö, kok
- varajäsen Maisa Vehkalahti, Pälkäne, kok

Armi Kärki, Pirkkala, ps
- varajäsen Rauno Mäki, Hämeenkyrö, ps

Reijo Ojennus, Parkano, ps
- varajäsen Kari-Pekka Rauhala, Tampere, ps

Tuukka Liuha, Lempäälä, kesk
- varajäsen Reijo Koskela, Virrat, kesk

Jaakko Mustakallio, Tampere, vihr
- varajäsen Olga Haapa-aho, Tampere, vihr

Sinikka Torkkola, Tampere, vas
- varajäsen Marjatta Stenius-Kaukonen, Tampere, vas

Petri Lintunen, Tampereen yliopiston edustaja
- varajäsen Timo Tiainen

Tarja Pösö, Tampereen yliopiston edustaja
- varajäsen Marja Kaunonen

 

 

Elintarvikkeet Tampereen kaupungin eri yksiköille ja Pirkanmaan Sairaanhoitopiirille hankkii Tuomi Logistiikka Oy, mutta ostospesifikaatioiden laatiminen kuuluu yksiselitteisesti yrityksen omistajille.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Brassilihakriisi, Tampereen Voimia Liikelaitos, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Tuomi Logistiikka Oy, Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin hallitus, Tampereen Voimia Liikelaitoksen johtokunnan jäsenet,

Tampereen maksamat siirtoviivemaksut ovat alentuneet neljässä vuodessa 2 miljoonaa euroa, mutta taas kokonaisbudjetti kuitenkin "kusee kintuille"

Perjantai 22.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Siirtoviivemaksut ovat niitä kuntien sairaanhoitopiireille maksamia ”sakkomaksuja”, joita peritään, jos kunta ei ole määräajassa pystynyt osoittamaan potilaalle jatkohoitopaikkaa.

 

 

lemmetty1

 

 

 

Maaseudun Sivistysliiton Tampereen opinto- ja kulttuuriyhdistys ry – tuttavallisemmin MSL-Tampere – järjesti eilen kaikille avoimen koulutustilaisuuden, jossa Tampereen kaupungin ”Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen” vs. tilaajapäällikkö, ylilääkäri Arto Lemmetty alusti Tampereen talousarviosta vuodelle 2014. Lemmetyn alustuksen aiheena olivat oman vastuualueensa näkymät.

 

Eräs aihe Lemmetyn alustuksessa olivat Tampereen kaupungin Pirkanmaan sairaanhoitopiirille maksamat siirtoviivemaksut.

 

 

 

lemmetty2

 

 

Tampereen kaupungin maksamat siirtoviivemaksut olivat vuonna 2008 n. 2,3 M€ ja neljää vuotta myöhemmin eli vuonna 2012 ne oli saatu puristettua n. 0,3 miljoonaan euroon!

 

Kahden miljoonan euron kohentuminen neljässä vuodessa on tietysti hyvä asia, mutta pitää muistaa,…

 

 

lemmetty3

 

 

…että vuonna 2012 Tampereen kaupunki osti Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä palveluja n. 187 miljoonalla eurolla eli lähes yhdeksällä miljoonalla eurolla enemmän kuin oli budjetoitu!

 

 

 

Kuten Lemmetyn esittämästä diasta selviää, ovat Tampereen kaupungin ostot Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä kohonneet joka vuosi.

 

On huomattava myös se, että kaikkina kuvassa näkyvinä vuosina todellinen luku on ylittänyt budjetoidun summan.

 

 

Kysyin Lemmetyltä ennustetta tälle vuodelle ja pienen lisäkyselyn jälkeen hän totesi, että luvun ennakoidaan olevan 191 M€ eli 6 M€ enemmän kuin on osattu budjetoida.

 

Ensi vuodelle Tampere on budjetoinut ostoja Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä 193 M€ eli ainoastaan 2 miljoonaan euroa enemmän kuin tänä vuonna ennustetaan toteutuvan!

 

 

 

Uskallan sanoa, että Tampereen ensi vuoden budjetti on taas kerran tuulentupien varaan rakennettu!

 

 

On melkoisen varmaa, että Tampereen pormestari ja muut päällepälsmärit ovat jo ennen Vappua kertomassa, että Tampereen kaupunki ei tule vuonna 2014 pääsemään tulostavoitteisiinsa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: siirtoviivemaksut, Tampereen maksamat siirtoviivemaksut, siirtoviivemaksut Tampere, Tampereen ostot Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Terveyttä ja toimintakykyä edistävät palvelut, vs. tilaajapäällikkö Arto Lemmetty,

Vihreiden Emmanuel Eneh, vasemmistoliiton Mahmoud Machal ja kristillisten Irmeli Merikanto äänestivät väärin?

Maanantai 26.11.2012 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti 13.11.2012 keskustalaisen Tuukka Liuhan esityksestä, että koko sairaanhoitopiirin alueella ambulanssit ovat kautta vuorokauden välittömässä lähtövalmiudessa.

 

Tämän eettisesti kestävän periaatteen puolesta äänestivät tamperelaisista sairaanhoitopiirin valtuutetuista vihreiden Emmanuel Eneh, vasemmistoliiton Mahmoud Machal sekä kristillisten Irmeli Merikanto – arvostan heidän äänestyskäyttäytymistään.

 

Elina Siren (kokoomus) ja Hellä Asumaniemi (SDP) äänestivät, että Tamperetta ja Nokiaa lukuun ottamatta muualla sairaanhoitopiirin alueella tiettyinä vuorokauden aikoina ambulanssit olisivat saaneet viivytellä lähdössä 15 minuuttia.

 

En hyväksy viivyttelyä ambulanssien lähtöajoissa.

 

Nyt Tampereen kaupunginhallitus on tarttunut toimeen ja haluaa sen mielestä niskoittelevat tamperelaiset sairaanhoitopiirin valtuutetut kuriin.

 

Osoituksena siitä on Tampereen kaupunginhallituksen esityslistalla tänään pykälä, joka kuuluu näin:

 

 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäsenkuntien kutsuminen koolle keskustelemaan sairaanhoitopiirin perussopimuksen muuttamisesta

 

En tiedä, että kenen isoille varpaille tamperelaiset Eneh, Machal ja Merikanto astuivat, mutta näin ilmeisesti tapahtui. Pelkään, että kyseessä olivat Tampereen kaupungin virkahenkilöt – eivät suinkaan todelliset päättäjät eli luottamushenkilöt.

 

Keskustalaisena on helppo olla samaa mieltä vihreiden Eneh´n, vasemmistoliiton Machal´n sekä kristillisten Merikannon kanssa, että ambulanssien lähtövalmiudessa ei saa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella olla viiveitä.

 

On ilahduttavaa, että myös Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin valtuuston kokoomuslainen puheenjohtaja, kansanedustaja Arto Satonen äänesti lähtövalmiudesta päätettäessä Tuukka Liuhan (kesk) kanssa samalla tavalla.

 

Toivon, että tamperelaiset ja pirkanmaalaiset seuraavat tiiviisti, että miten Tampereen kaupunginhallitus tänään suhtautuu sen esityslistalla olevaan asiaan.

 

*****

 

Mainitsen jo nyt, että Tampereen kaupunginhallituksen esityslistalla tänään on myös toinen mielenkiintoinen asia eli Keskustan tekemän Tavase-valtuustoaloitteen käsittely.

 

Valmisteluaineistossa on täyttä puppua, mutta siitä myöhemmin lisää.

 

Sen jo kuitenkin voi nyt todeta, että jos päätös myötäilee päätösehdotusta, niin Tampereen kaupunginhallituksen asiantuntemus ei päätä huimaa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Emmanuel Eneh, Mahmoud Machal, Irmeli Merikanto, Elina Siren, Hellä Asumaniemi, Tuukka Liuha, Arto Satonen, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, www.pshp.fi, Tampereen kaupunginhallitus, Tavase, Keskustan Tavase-valtuustoaloite,

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto teki järkevän päätöksen!

Lauantai 24.11.2012

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus – jota johtaa SDP:n Pauli Ruoholahti Tampereelta – esitti, että Tamperetta ja Nokiaa lukuunottamatta ambulanssien lähtövalmius sairaanhoitopiirin alueella olisi hiljaisimpina vuorokaudenaikoina 15 minuuttia.

 

Asiasta nousi suorastaan kansanliike Pirkanmaalla, sillä kansalaiset eivät ymmärtäneet, että ambulanssien lähdössä viivyteltäisiin.

 

Olen ”kansalaisten” kanssa samaa mieltä vaikka asunkin Tampereella, joten lähtöviive ei olisi minua koskenut.

 

Asian ratkaisu tapahtui 13.11.2012 pidetyssä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksessa ja olen hyvilläni, että valtuuston päätös oli järkevä ja kunnioitti ihmiselämää.

 

Valtuusto kunnioitti ihmiselämää kautta koko sairaanhoitopiirin aluetta – ei yksinomaan tamperelaisten ja nokialaisten henkeä, sillä valtuusto päätti kokouksessaan, että ambulanssin lähtövalmius on tulevaisuudessa 90 sekuntia joka puolella Pirkanmaata.

 

Lisäkustannuksia tästä tulee noin 1,6 miljoonaa euroa.

 

Summa on kokonaisuuden kannalta kuitenkin pieni, sillä ambulanssien välitön lähtövalmius pelastaa monta ihmiselämää vuodessa.

 

 

tuukkaliuha

 

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksen sankari oli mielestäni Tuukka Liuha Lempäälästä, sillä sairaanhoitopiirin nettisivujen mukaan lopullinen päätös syntyi näin:

 

 

”Aänestyksessä valtuutettu Tuukka Liuhan tekemän esityksen taakse kertyi 298 22/25 äänistä, kun pohjaesitykselle annettiin 124 21/85 äänistä. Hallituksen pohjaesitykseen sisältyi yöaikainen 15 minuutin lähtöviive, jolla tähdättiin valtuuston aiemmin syksyllä toivomiin kustannussäästöihin.”

 

Tarinan toinen sankari on keskustalainen Marika Silmonen Virroilta, joka ainoana hallituksen jäsenenä esitti ensihoidossa välitöntä lähtövalmiutta koko sairaanhoitopiirin alueella.

 

Sairaanhoitopiirin hallituksessa kukaan ei kannattanut Silmosen esitystä, joten se raukesi. Onneksi Silmonen kirjasi hallituksen pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä, joten hän selviää jupakasta puhtain paperein.

 

Olen tutkinut tarkasti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen ja valtuuston kokouspöytäkirjat ja todennut, että ne 12 valtuutettua, jotka äänestivät hidastetun lähtövalmiuden puolesta, ovat joko kokoomuslaisia tai SDP:n edustajia.


Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston äänestyksessä 13.11.2012 hidastetun lähtövalmiuden puolesta äänestäneet ja välittömän lähtövalmiuden puolesta äänestäneet valtuuston jäsenet selviävät sairaanhoitopiirin nettisivuilta. Kyseessä on 13.11.2012 pidetyn valtuuston pöytäkirjan asia numero 23 ja henkilökohtaiset äänestyskäyttäytymiset ilmenevät liitteestä 5. Kannattaa tutkailla!

 

Olen ylpeä Marika Silmosen (kesk) menettelystä sairaanhoitopiirin hallituksessa ja olen ylpeä myös siitä, että keskustalainen Tuukka Liuha sai valtuustossa koottua ryhmän, joka torppasi hallituksen enemmistön esittämän viivästetyn lähtövalmiuden!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto, Pauli Ruoholahti, Marika Silmonen, Tuukka Liuha,