Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Menestyvä yritys on työntekijän paras turva

Tiistai 26.1.2016 - -Esko Erkkilä-

Ammattiyhdistysliike ja sen kellokkaat muistavat aina paheksua, jos yritys maksaa osinkoja tai muuten osoittaa, että sillä menee hyvin.

 

 

 

 

sailas.jpg

 

 

Entinen valtiosihteeri, ministeri Raimo Sailas kertasi otsikkototuuden hieman toisin sanoin taannoin televisiohaastattelussa, jossa hän kertoi Kalevi Sorsan sanoneen aikoinaan näin:

 

 

”Vahva valtiontalous on köyhän paras turva”

 

 

 

*************

 

 

Yli neljäkymmentä vuotta yritysmaailmassa olleena omaan kokemusta, kun työnantajalla menee hyvin ja omaan kokemusta myös siitä, kun työnantajalla menee heikosti.

 

 

On työntekijälle suuri rasitus, kun tietää, että yrityksellä menee heikosti.

 

 

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustajaeukko, kun tajuaa, että pian tulee irtisanomisia, lomautuksia ja organisaatiomuutoksia, jos yrityksellä menee heikosti.

 

 

On toki muistettava, että organisaatiomuutokset ja jopa irtisanomiset kuuluvat myös hyvin menestyvän yrityksen työkalupakkiin.

 

 

Minua huolestuttaa se fiksuinakin pitämieni ihmisten vauhkoontuminen, kun työntekijä- ja työnantajaliitot eivät ole päässeet sopuun yhteiskuntasopimuksesta ja kun sen vuoksi hallitus on nyt pakotettu laatimaan kilpailukykypaketin, jonka avulla saadaan aikaan muutoksia.

 

 

Kilpailukykypaketti tulee rankaisemaan myös eläkeläisiä, mutta en jaksa sitä surra määrättömästi, sillä ammattiyhdistysliikkeen lakkouhkailu tietäisi vielä pahempaa.

 

 

Toivon, että ammattiyhdistysliikkeen vastuuhenkilöt muistaisivat Kalevi Sorsan lausuman totuuden, joka kannattaa tässäkin jutussa lausua kahteen kertaan:

 

 

”Vahva valtiontalous on köyhän paras turva”

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vahva valtiontalous on köyhän paras turva, menestyvä yritys, h<eikosti kannattava yritys, valtiosihteeri Raimo Sailas, ministeri Raimo Sailas, Kalevi Sorsa,

Demarileirissäkin on vankkoja talouden asiantuntijoita

Lauantai 5.5.2012 - -Esko Erkkilä-

On täydellinen virhearvio, jos oletetaan, että SDP:n riveissä ei olisi järkevää talouspolitiikkaa kannattavia henkilöitä.

 

Virhearvio on syntynyt siitä, että ”punaruusujoukko” on valinnut keskuudestaan johtajikseen henkilöitä, joilla talouspoliittista näkemystä ja kokemusta ei ole.

 

Nivalassa vuonna 1945 syntynyt valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas on kaikkien tuntema järkevä ja realistinen demari. Hänen monesti synkänoloiset ennusteensa tulevaisuudesta on heti ”deletoitu”, mutta ne ovat hetken kuluttua olleet totisinta totta.

 

Saimme huhtikuun 23. päivänä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n johtoon ylijohtajaksi Juhana Vartiaisen. Vartiainen on julkidemari ja aikoo sellaisena myös pysyä. 

 

Vartiaisen ylijohtajuus on määräaikainen viiden vuoden ajan, joten toivottavasti saamme kuulla hänestä jatkossakin monesti. Monesti sen vuoksi, että hänellä tuntuu olevan raikkaita mielipiteitä – toivottavaa on, että hänen taustaryhmänsä eli demarit eivät miedonna Vartiaisen mielipiteitä.

 

Mainitsin näillä sivuilla jo aikaisemmin, että Vartiaisen mielestä ay-liike jähmettää päätöksiä Suomessa.

 

Vartiainen on seurannut Ruotsin asioita paikan päällä kymmenisen vuotta. Valtaosan Ruotsissa viettämästään ajasta Vartiainen on ollut Ruotsin valtion tutkimuslaitoksen Konjunkturinstitutin palveluksessa.

 

Vartiainen toteaa Maaseudun Tulevaisuus –lehdelle 7.3.2012 antamassaan haastattelussa, että Ruotsissa poliitikot ottavat aidosti vastuuta.

 

Etujärjestöjen vallassa onkin Vartiaisen mielestä ”todella suuri ero” Ruotsin ja Suomen välillä, toteaa Vartiainen MT:n toimittaja Eija Poutasen muistiinmerkitsemässä haastattelussa.

 

”Ruotsissa poliittiset päättäjät kyllä kuulevat niitä, mutta eivät kysy niiltä eivätkä välitä niistä” siteeraa toimittaja Puotanen VATT:n ylijohtajaksi Suomeen siirtymässä olevaa Juhana Vartiaista.

 

Esimerkiksi eläkeikää ei Vartiaisen mukaan ”ikinä” annettaisi Ruotsissa etujärjestöjen päätettäväksi, jatkaa toimittaja Puotanen Vartiaisen haastattelua kuvaavassa jutussaan.

 

Me suomalaiset tapaamme hyväntahtoisesti pilailla ruotsalaisten kustannuksella ja kerromme heidän vaan ”diskuteeraavan” eli keskustelevan asioista, mutta ei päättävän.

 

Vartiaisen haastattelu kertoo kuitenkin sen, että politiikan todelliset mammanpojat ovatkin Suomessa eivätkä Ruotsissa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Demarit, Raimo Sailas, Juhana Vartiainen, VATT, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT, Konjunkturinstitut,