Amalfin katedraali eli Duomo di Amalfi on Amalfin keskeisin nähtävyysMaanantai 11.12.2017 - -Esko Erkkilä- Olen jo useasti kertonut, että Amalfin kaupunki oli tärkeä välietappi sillä retkellämme, jonka teimme lokakuun puolivälissä Sorrentosta Nastro Azurroa eli Sinistä nauhatietä pitkin.
Duomo di Amalfi dominoi kaupungin keskeisen kadun Piazza Duomon näkymiä.
Katedraaliin on 62 porrasaskelmaa ja ne kannattaa nousta, jos haluaa tutustua Sant´Antrealle nimettyyn pyhäkköön.
Tutustuimme Amalfiin 17.10.2017, mutta harmiksemme siihen aikaan, kun kaupungissa oli siesta.
Onneksi siesta ei koskenut katedraalin puutarhaa ja pääsinkin puutarhaan sekä sitä kautta katedraaliin muutaman euron pääsymaksun maksamisella!
Tässä kuva katedraalin puutarhasta.
**********************
Tutustuin katedraalin kappeliin sekä kryptaan ja tässä muutama kuva näkemästäni:
Tämä veistos esittää Saint Andrew´ a eli Pyhää Andrew´ta.
Kertaan, että katedraali tunnetaankin eräältä nimeltään Pyhän Andrew´n katedraali.
Guida Tedechin vuonna 1490 puusta veistämä Madonna dell´Idria –veistos.
Neitsyen oikea käsi osoittaa ja antaa siunausta.
Käynnin jälkeen katsahdus katedraalin tasanteelta alas Piazza Duomolle.
Alhaalta Piazza Duomolta nähdään katedraalin pronssiset ovet, jotka on valmistettu Konstantinopolissa.
Poiketkaa Amaldissa käydessänne Amaldin katedraalissa ja jos satutte sinne siestan aikaan, maksakaa muutama euro puutarhaan pääsemiseksi, sillä samalla rahalle pääsette katedraaliin!
Kokeiltu on ja hyväksi havaittu!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Amalfin katedraali, Duomo di Amalfi, Pyhän Andrew´n katedraali, Saint´Andrew, Sorrento2017, Sorrento, Amalfi, Guida Tedech, Madonna dell´Idria, Piazza Duomo, Piazza Duomo Amalfi, Nastro Azurro, Sininen nauhatie, Konstantinopoli, |
Amalfin kaupunki ja sen rannikkoseutu ovat kokonaisuudessaan Unescon maailmanperintökohteitaLauantai 9.12.2017 - -Esko Erkkilä- Sorrentosta Sinistä nauhatietä pitkin tekemämme päiväretken merkittävä välikohde oli Amalfin kaupunki.
Tapasimme Amalfin satamassa sen purjeilla varustetun risteilyaluksen, jota katselimme jo kaukaa, kun lähestyimme Amalfia.
******************
Amalfi sijaitsee Salermonlahden rannalla n. 30 kilometriä Napolista etelään.
Kaupunki oli 1100-luvun paikkeilla merkittävä kauppamahti Välimerellä.
*****************
Tässä muutamia valokuvia niistä näkymistä, joita voi ihailla Amalfin sataman aallonmurtajalta kohti kaupunkia:
Amalfin hiekkarannalla oli lokakuun puolivälissä vain muutama auringonottaja ja uimari, vaikka meriveden lämpötila oli suomalaisittain tarkasteltuna parhaimmillaan!
Viljakkalan Majajärvellä ei kuluneena kesänä vesi ollut kertaakaan samassa lämpötilassa kuin se oli Amalfissa vieraillessamme.
**************
On selvää, että Salermonlahden rannikkokaupunkina Amalfissa oli tarjolla merenherkkuja ruuanlaittoa varten.
Tuoreita katkarapuja 15,00 €/kg
Simpukoita 13,00 €/kg
Lounasruokani näytti tältä! Muuten hyvä, mutta tuo tonnikala - no, itsepäs tilasin!
Amalfin merkittävin nähtävyys on Amalfin katedraali eli Duomo di Amalfi, mutta siellä käynnistäni joskus myöhemmin.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Amalfi, Amalfin rannikko, Sorrento2017, Sorrento, Salermonlahti, Napoli, Amalfin katedraali, Duomo di Amalfi, Nastro Azurro, Sininen nauhatie, Unescon maailmanperintökohteet, |
Giuseppe Garibaldiksi kutsuttu saari Sorrenton ja Amaldin välilläPerjantai 8.12.2017 - -Esko Erkkilä- Giuseppe Garibaldi on ennen Sorrenton matkaamme ollut minulle vain nimi nimien joukossa, mutta matkalla ja matkan jälkeen tiedän jotain tästä italialaisesta kansallissankarista.
Kimmokkeen Garibaldiin tutustumiseeni sai aikaan se erikoinen pieni kalliosaari, jonka näimme bussimme ikkunasta, kun matkasimme Nastro Azurroa eli Sinistä nauhatietä Sorrentosta Amaldiin.
Giuseppe Garibaldi syntyi Nizzassa vuonna 1807 ja kuoli Caprerassa Italiassa vuonna 1882.
Garibaldin koko nimi oli Joseph Marie Garibaldi.
Giuseppe Garibaldi oli suuri italialainen nationalisti ja Italian yhdistäjä.
Nämä kuvat meressä sijaitsevasta pikkusaaresta on otettu, kun etenemme Sorrentosta kohti Amalfia ja kertovat nekin, että Nastro Azurro on vuorenrinteillä polveileva mutkikas maisematie.
Nizzassa syntynyt Garibaldi koki suuren takaiskun, kun hänen synnyinkaupunkinsa liitettiin Ranskaan vuonna 1860.
Garibaldi jatkoi sotimistaan vielä senkin jälkeen, kun hän koki tappion Nizzan kohdalla.
Sotaretki Roomaa vastaan vuonna 1862, Itävalta – Preussin sota vuonna 1866 sekä Ranskan ja Preussin välinen sota vuonna 1870 olivat sotia, joihin Garibaldi osallistui.
Korostan, että Sorrenton ja Amaldin välissä vuoristotieltä näkyvä saari ei ole Giuseppe Garibaldia esittävä teos, mutta se on kansan suussa saanut nimen tuon tunnetun italialaisen kansallissankarin mukaan!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sorrento2017, Sorrento, Amaldi, Giuseppe Garibaldi, Nastro Azurro, Sininen nauhatie, Joseph Marie Garibaldi, |
Nastro Azzurro eli Sininen nauhatie - tie, jolla ajettaessa ollaan lähempänä taivasta kuin mertaTorstai 7.12.2017 - - Sorrentosta Salernoon vuorenrinteitä kiertelevä huikaisevan hieno tie on pituudeltaan viitisenkymmentä kilometriä, mutta me kuljimme sitä vain Amalfiin ja Ravelloon saakka.
Onneksi minulle oli matkallamme vakiintunut paikka bussimme oikealla puolella, joten pääsin helposti nauttimaan niistä näköaloista, joita meren suuntaan avautui.
Sininen nauhatie eli Nastro Azurro kiemurtelee vuorenrinteiden kupeella ja vaatii bussinkuljettajalta suurta keskittyneisyyttä, jotta mitään onnettomuutta ei pääse tapahtumaan
Satakunta vuotta sitten Nastro Azurroa pitkin pääsi jalkamiesten lisäksi kulkemaan vain muulit ja sen ajan jälkeen tietä pääsi kulkemaan jo hevoskärryillä.
Tietä parannettiin ja maailman julkkikset löysivät nämä vaikeiden kulkuyhteyksien takana olevat kallioiset rinteet.
Matkasimme Positanon ohi ja siellä ovat kuherrelleet mm. Elisabeth Taylor ja Richard Burton. Myös John Steinbeck, Peer Gynt ja Henrik Ibsen ovat viettäneet luomisaikaansa Positanossa.
Seuraavassa pääosin bussin ikkunasta kuvaamiani maisemia matkalla Sorrentosta Amaldiin:
Kuvan keskellä näkyy eräs hotelli, jonne maailmankuuluisuudet pakenivat julkisuudelta.
Erikoinen ja hauska taideteos!
Näin bussin ikkunasta Amalfin satamassa redillä olevan aluksen jo kaukaa, mutta siitä ja Amalfissa näkemästämme myöhemmin!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nastro Azurro, Sininen nauhatie, Sorrento2017, Sorrento, Amalfi, ElisabRichard Burton, John Steinbeck, Peer Gynt, Henrik Ibsen, Sorrento2017, Sorrento, Amalfi, Nastro Azurro, Sininen nauhatie, |