Suot eivät ole veljeksiä!Torstai 23.7.2020 - -Esko Erkkilä- ”Vuodet eivät ole veljeksiä” on kaikille tuttu toteamus ja sillä halutaan muistuttaa, että eri vuosina pellon satotasot saattavat vaihdella paljonkin.Parhaillaan on suomuuraimen eli hillan eli lakan sadonkorjuuaika ja näin on todettava myös soiden osalta.Ihailen ja ehkä hieman kadehdinkin facebook-kavereideni päivityksiä, sillä pohjoisen ja itäisen alueen fb-kaverini postaavat ihan ihmeellisistä näkymistä hillasoilta sekä täysistä hillasangoista!*********************Minulla on perinteisesti kaksi hillasuota ja toissapäivänä kävin niistä ensimmäisellä.Sain muovisankoni pohjan peittoon ja...
...perkaamisen jälkeen 600 gramman Keiju-rasiallinen hilloja päätyi pakastimeemme.************************Eilen kävin tarpomassa toisella hillasuollani ja sain saaliikseni……tusinan verran hilloja konjakkilasin pohjalle!Suotkaan eivät siis ole samanlaisia!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suot eivät ole veljeksiä!, Suomuurain, Hilla, Lakka, Nevamarja, Vuodet eivät ole veljeksiä, |
Harvinaista, että samalla metsäretkellä voi poimia mustikoita, kantarelleja sekä lakkoja ja päälle päätteeksi kokea vielä eksyminen!Lauantai 4.8.2012 - -Esko Erkkilä- Kesän sääolot ovat olleet poikkeukselliset, sillä sadetta on riittänyt ja lämpö on ollut ”kateissa”.
Luonto vastaa poikkeuksellisiin sääolosuhteisiin omalla tavallaan ja suo antejaan tavanomaisesta poikkeavalla tavalla.
Kasvupaikkojen osalta on ilmiönä, että kuivilla kankailla kasvaa nyt esim. mustikoita poikkeuksellisen mukavasti. Mihinkään huippusatoihin ei mustikan osalta päästä, mutta tyhjillä astioilla mustikanpoiminnasta ei tarvitse palata.
Suomuuraimen kohdalla kostea kesä on merkinnyt, että sitä esiintyy nyt tavanomaista runsaammin myös ojitetuilla soilla. Suomuurain on kasvi, jolla on monta nimeä. Hilla ja lakka ovat nimistä tutuimmat, mutta ainakin Keski-Pohjanmaalla suomuuraimesta käytetään nimiä valokki ja lintti.
Kantarellit nousevat näkyviin tavallisesti vasta elokuun puolella, mutta nyt niitä on ollut poimittavaksi jo heinäkuulla. Kantarellilla on suomuuraimen tapaan useita muitakin nimiä. Sen virallinen nimi on keltavahvero, mutta myös nimiä ruskosieni ja keltasieni kuulee käytettävän.
En muista aiemmilta vuosilta, että samalla metsäretkellä on oltava kolmet poimintavälineet mukana; mustikalle, suomuuraimella ja kantarellille. Nyt näin on pitänyt varustautua jo heinäkuussa!
Pidän itseäni kohtuullisena suunnistaja – mm. yksi pitäjänmestaruus -, mutta niin taas vaan kävi, että eksyin metsässä.
Kokemus on vähintään mielenkiintoinen ja alueella jossa eksyin, se on myös turvallista, sillä teitä risteilee alueella tiheään.
Lähdimme kiertämään erästä pikkujärveä ja matkaa piti olla järven toisella puolella kulkevalle tielle vain jokunen sata metriä.
Kuljimme ennakoidun matkan ja näimme tien kulkevan edessämme. Tulimme tielle ja hetken aikaa tutkailtuamme huomasimme tulleemme täsmälleen samalle tielle ja samaan paikkaan josta hetki sitten lähdimme. Olimme tehneet täydellisen ympyrän oikean kintaan puolelta! Harmittikin, mutta päällimmäisenä oli kuitenkin huvittuneisuus omalle suunnistustaidolle!
Hyviä sieni- ja marjastusretkiä!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suomuurain, lakka, hilla, valokki, lintti, keltavahvero, kantarelli, ruskosieni, keltasieni, |