Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Mikään ei ole enää entisensä!

Sunnuntai 11.10.2015 - -Esko Erkkilä-

Olen tavannut Tallinnassa käydessäni poiketa aamuisin rautatieaseman baarissa ja tilata siellä ”dolman” eli viinirypälelehteen käärityn lihamurekkeen sekä tumman Sakun.

 

 

Yritin samaa myös viime perjantai-aamuna, mutta petyin, sillä entisestä baarista ei ollut tietoakaan.

 

 

Virossa kaikenlaisten alkoholijuomien tarjoilu on ollut kiellettyä ennen aamukymmentä, mutta rautatieaseman baarissa tummaa Sakua on saanut heti aamutuimaan.

 

 

 

 

tallinnarauta1.jpg

 

 

Nyt rautatieaseman baari on muutettu nykyaikaiseksi Statoilin ”tusinapaikaksi”, josta kaikki neukkulan ja myös Viron alkuperäinen tunnelma on kadotettu.

 

 

 

Pärjään toki ilman aamuisin tarjottavaa tummaa Sakua, mutta paikallisen baarin muuttaminen globaalin konseptin mukaan toimivaksi nuorisopaikaksi on eräs niitti sille aikakaudelle, joka muistutti meille Viroon matkustaneille matkaajille siitä Virosta, jota jäämme kaipaamaan.

 

 

Kepeät mullat sille baarille Tallinnan rautatieasemalla, josta ennen aamukymmentä sai tummaa Sakua ja dolmaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: dolma, tumma Saku, Tume Saku, Saku Tume, Tallinna, Tallinnan rautatieasema, Statoil, Statoil Tallinna, Statoil Tallinnan rautatieasema,

Toisenlainen aamu Tallinnassa

Maanantai 30.12.2013 - -Esko Erkkilä-

Pääsen muutaman kerran vuodessa käymään Tallinnassa erilaisten porukoiden kanssa.

 

Minulla on periaatteena, että ulkomaille ei ole koskaan tultu yksinomaan nukkumaan ja sen vuoksi tapaankin aina aamuisin ennen hotellin aamupalaa lähteä tutkailemaan kaupunkia – tätä periaatettani noudatan myös Tallinnassa.

 

Saattaa olla, että olen Tallinnan aamuinani jämähtänyt vanhoihin kuvioihin, sillä tapaan siellä aamutuimaan käydä Tallinnan rautatieasemalla sijaitsevassa 24 h auki olevassa kansankuppilassa.

 

talli1

 

Kuppila sijaitsee ”Balti jaam” ´lla eli Tallinnan rautatieasemalla.

 

 

 

Kävelin Hotelli Virusta Balti jaam´n kuppilaan viimeksi aamulla 5.12.2013.

 

 

 

talli2

 

 

Matkalla tuli ohitettua ”Estonia” –laivan haaksirikon muistomerkki ”Katkennut linja”, jonka risti piirtyi joulukuisessa varhaisaamussa ”Paksu Margareeta” –tornin kattovalaistusta vastaan.
 

 

talli3

 

 

Paksu Margareeta on halkaisijaltaan 25 metriä, sen korkeus on 20 metriä ja siinä oli aikoinaan 155 ampuma-aukkoa.
 
Nykyisin Paksu Margareetassa sijaitsee Viron merimuseo – käymätön paikka ainakin minulle!

 

 

 

talli4

 

 

Perillä kuppilassa tapaan tilata vakioannoksen eli Saku Tumen ja dolman!
 
Dolma on eräänlainen kaalikääryle, jossa on täytteenä jauhelihaa. En yleensä piittaa majoneeseista, mutta Tallinnan rautatieaseman kuppilassa se sopii oikein hyvin dolman kanssa!
 
Kooltaan 0,5 litraa tummaa Sakua maksaa 2,40 euroa ja dolma puolestaan 0,40 euroa, joten herkutteluhetkeni kustantaa 2,80 €!

 

 

Vakuutan, että hieman aamu-seitsemän jälkeen kantakuppilassani on sellaista elämää, että sitä on nautinto katsella!

 

Näkeehän päivällä Tallinnan vanhassa kaupungissakin elämää, mutta rautatieaseman kuppilassa näkee aamutuimaan hieman erilaista menoa kuin vanhassa kaupungissa!

 

 

***********

 

 

 

talli5

 

 

Balti jaam´n vieressä sijaitsee tori, joka avaa porttinsa klo 8.00. Viivyttelin kuppilassa, jotta saatoin tehdä aamuvarhaisella pienen torikierroksen.
 
Tämä tori on Tallinnan venäläisväestön suosiossa ja toinen Tallinnan toreista eli Keskustori lähellä linja-autoasemaa, on puolestaan Tallinnan virolaisten suosiossa.

 

 

talli6

 

 

Balti jaam´n tori oli 5.12.2013 aamulla autio ja tyhjä,…
 

 

 

talli7

 

 

…mutta eräs mummo oli kuitenkin jo myymässä pikkuvauvoille kutomiaan töppösiä.
 
Kaupat jäivät tekemättä, sillä lähipiirissäni ei nyt ole pikkuvauvoja - valkosipuleita olisin saattanut ostaa, mutta valkosipuleita myyviä mummoja ei ollut paikalla!

 

 

 

talli8

 

 

 

Jaama torilla poikkeamisesta jää aina mukava tunnelma ja sitä edesauttaa se toivotus, jolla toivotetaan vierailemaan torilla toistekin eli

 

 

Külastage meid jälle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Balti jaam, Tallinnan rautatieasema, Katkennut linja, Paksu Margareeta, Saku Tume, dolma, Jaama turg, Külastage meid jälle!,